PRAKTISCHE INFORMATIE
Belgische burgers dienen te reizen met een internationaal paspoort (geldig tot 6 maanden na reis) maar hebben geen visum nodig. Men kan tot 8 maanden verblijven op de Bahama’s. De immigratie-diensten zullen u, in geval van verlengd verblijf van een aantal maanden, bij het binnenreizen vragen om een bewijs van uw vertrekdatum.
Wanneer u reist via de Verenigde Staten dient u een ESTA aan te vragen. Raadpleeg hiervoor het reisadvies van de Verenigde Staten van Amerika.
CONSULAIRE BIJSTAND
Consulaire bijstand is beperkt op de Bahama’s. De beroepspost die bevoegd is voor de regio is de Ambassade van België in Washington DC (USA). België is ter plaatse in Nassau vertegenwoordigd door een ereconsul die kan bereikt worden via telefoon en email (contact-gegevens terug te vinden op de website van de Ambassade van België in Washington DC onder de rubriek “Ambassade en Consulaten”).
Alle Belgen worden aangeraden om hun reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be
In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de terzake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.
Burgers met de dubbele Belgisch-Bahamese nationaliteit moeten weten dat de Belgische autoriteiten geen consulaire bijstand verlenen wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden.
RIJBEWIJS
Men dient in het bezit te zijn van het eigen Belgisch rijbewijs én een internationaal rijbewijs om te mogen rijden op de Bahama’s. Deze documenten moet u altijd kunnen voorleggen bij het rijden.
Een internationaal rijbewijs kan aangevraagd worden bij uw gemeentelijke administratie. Verifieer met de autoverhuurmaatschappij of u oud genoeg bent. De minimumleeftijd verschilt van maatschappij tot maatschappij.
BETAALVERKEER
De nationale munteenheid is de Bahamese dollar (B$1), die gelinkt is aan de Amerikaanse dollar. Dit betekent dat ze dus altijd dezelfde waarde hebben en beide kunnen zonder onderscheid worden gebruikt op de eilanden. Er is geen limiet op de hoeveelheid geld die men meebrengt.
Kredietkaarten worden quasi overal geaccepteerd. Gelieve in geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische bank- of kredietkaart onmiddellijk Card Stop (011 32 70 344 344) te contacteren.
Indien u via de Verenigde Staten reist: ga na bij uw bank of uw kredietkaart bruikbaar is in de VS of niet want bij sommige banken moet de kaart vooraf geactiveerd worden. Indien dit niet gebeurt kan u geen transacties doen waarvoor uw pincode nodig is, zoals bijvoorbeeld afhalen van geld.
Het is gebruikelijk om voor diensten allerhande een fooi van 15% te betalen, zoals in bars, taxi’s enz. In restaurants wordt meestal automatisch de fooi van 15% aan uw afrekening toegevoegd.
REISVERZEKERING
Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk.
GSM EN COMMUNICATIE
Er kunnen ter plaatse betaalde kaarten gekocht worden. Verbindingen zijn in afgelegen gebieden niet altijd mogelijk.
ELECTRICITEIT
De elektrische stroom in de VS (110v) verschilt van bij ons (220v), net zoals in de Verenigde Staten. Zorg voor een adaptor want ter plaatse zijn ze niet makkelijk te vinden.
HUISDIEREN
Het is aan te raden steeds contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij om de laatste regelgeving voor het transport van huisdieren te kennen.