Bahama's

kaart Bahama's

 

Laatste update

Op de Bahama’s kunnen van juni tot en met november orkanen voorkomen. Alle eilanden van de Bahama’s hebben speciale schuilplaatsen die open zijn voor het publiek. Volg altijd het advies van de lokale autoriteiten en informeer u via de media over de situatie (zie ‘klimaat en rampen’)

Begin september 2019 zijn de Grand Bahama en Abaco eilanden getroffen door orkaan ‘Dorian’. De infrastructuur, verbindingen en hotels hebben hierdoor aanzienlijke schade opgelopen. Indien u naar deze eilanden wilt reizen, informeer u dan voor vertrek naar de laatste stand van zaken.

In Juni 2019 zorgde een aanval van een haai voor een dodelijk slachtoffer. Hoewel dit uiterst zelden voorvalt wordt het publiek aangemaand tot uiterste voorzichtigheid in de wateren rond de hoofdstad Nassau (eiland New Providence) en de omliggende eilanden.

Consulaire bijstand is beperkt op de Bahama’s. België is er vertegenwoordigd door een ereconsul (zie ‘Praktische Informatie’). De beroepspost die bevoegd is voor de regio is de Ambassade van België te Washington DC (USA)

Alle Belgen worden aangeraden om hun reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be
 

 

 

Description

Algemene veiligheid

ALGEMENE VEILIGHEID

TERREURDREIGING
Hoewel er in het recent verleden geen terroristische aanslagen plaatsvonden in de Bahama’s, kan terreur nooit worden uitgesloten.
Burgers dienen te allen tijde waakzaam te blijven en oproer en rellen te vermijden.

CRIMINALITEIT
De criminaliteit op de Bahama’s is relatief hoog. Vooral op de eilanden New Providence (Nassau) en Grand Bahama (Freeport). Toeristen worden vooral geconfronteerd met diefstal en gewelddadige overvallen.
Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
Informeer in uw hotel naar mogelijke criminaliteit in de buurt of in de plaatsen die u wil bezoeken.
De meeste overvallen vinden overdag plaats. Wees dus steeds op uw hoede en loop niet alleen op straat.
Vermijd sloppenwijken.
Wees voorzichtig en waakzaam met lokale busdiensten, vooral na zonsondergang en bij het verlaten van de toeristische wijken.
Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam.
Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plaats.
Vaak zijn overvallers gewapend. Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
Er zijn politiepatrouilles in de toeristische buurten. De toeristische 'hotspots' op New Providence, zoals Cable Beach (Bahamar Hotel-strip) en Paradise Island (Atlantis Hotel-complex) zijn veilig voor toeristen, ook voor gezinnen en vrouwen die alleen reizen.
In nood kan men de politie bereiken op 911 of 919.

VEILIGHEID WATER EN VOEDSEL
Het kraanwater kan gedronken worden, hoewel veel mensen toch de voorkeur geven aan flessenwater. Bij onduidelijkheid beter niet drinken van de kraan.

UITSTAPPEN & ACTIVITEITEN
Voor het boeken van een uitstap of een activiteit is het absoluut aangeraden om de veiligheidsvoorzieningen te checken en na te gaan of de uitbater/organisator wel in uw veiligheid voorziet. Vraag zeker ook of de uitbater/organisator beschikt over de nodige vergunningen en verzekeringen om uw activiteit te organiseren.
De watersport is onvoldoende geregulariseerd op de Bahama’s, wat er voor zorgt dat de uitbaters soms een loopje nemen met de veiligheid.
De ernst ervan blijkt uit verschillende gewonden en zelfs fatale slachtoffers bij o.a. het gebruik van jetski’s of door het roekeloos gedrag van anderen.
Er werden recent klachten ontvangen van seksuele aanranding van toeristen door chauffeurs van jetski-toestellen (“operators”) in Nassau.