Belarus

kaart Belarus

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19
 

  • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
  • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
  • Registreer uw reis via TravellersOnline.
  • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

COVID

Reizen naar Belarus wordt ten zeerste afgeraden.

RIZIV-INFO: Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

Het coronavirus treft ook Wit-Rusland. Sinds 1 november zijn de grensposten gesloten voor buitenlanders aan de autowegen, spoorwegen en havens. Het is enkel nog mogelijk om naar Wit-Rusland te reizen via de internationale luchthaven van Minsk. Na aankomst in Wit-Rusland vanuit België bent u verplicht om 10 dagen in zelfisolatie te gaan.

De nationale luchtvaartmaatschappij Belavia vliegt sinds 17 juni opnieuw naar België. U vindt meer info op de website van Belavia.

We raden aan om de instructies van de Wit-Russische autoriteiten op te volgen (Ministerie voor volksgezondheid en de internationale luchthaven van Minsk, in het Russisch)  en om de website van de Wereldgezondheidsorganisatie te raadplegen.

 

Sinds de presidentiële verkiezingen van 9 augustus 2020 vinden er in de hoofdstad en in de binnenlandse regio’s betogingen plaats. Tot op heden waren er dagelijks confrontaties tussen manifestanten en ordediensten. Hierbij werd een groot aantal manifestanten aangehouden. Het is ten zeerste aangeraden om systematisch samenscholingen te vermijden, steeds waakzaam te blijven en niet te fotograferen of te filmen in de aanwezigheid van de ordediensten.

Rusland beschouwt de grensovergangen over land (weg en spoor) tussen Rusland en Wit-Rusland niet als internationale grenzen. Daarom is het verboden om de landgrens tussen Rusland en Wit-Rusland en Wit-Rusland en Rusland over te steken met de auto, de trein, de fiets, te voet, etc. Dit verbod geldt niet voor Russische en Wit-Russische onderdanen. Om een uitwijzing en een boete te vermijden, dient u tussen deze twee landen met het vliegtuig te reizen.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening beter te organiseren, raden wij ook u ten stelligste aan uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Belarus stelt zich vrij neutraal op in de crisis tussen buurlanden Rusland en Oekraïne. Er zullen voor de gewone reiziger dan ook allicht weinig of geen gevolgen hiervan merkbaar zijn, op een eventuele verhoogde militaire aanwezigheid in de grensgebieden na. De bewaking van de grens met Rusland is verscherpt, doch dit enkel met aandacht voor Oekraïense staatsburgers.

Uiteraard dient de situatie in heel deze regio voorlopig wel op de voet opgevolgd te worden.

Belarus wordt als een veilig land beschouwd. Buiten de grote centra bieden georganiseerde reizen echter meer veiligheidsgaranties dan individuele reizen. Zoals in de meeste landen is het af te raden om openlijk waardevolle voorwerpen of cash geld te tonen.

Net zoals in andere landen in Europa kan het risico op terroristische aanslagen in Belarus niet worden uitgesloten. Net zoals elders ter wereld worden reizigers dan ook aangeraden om waakzaam te zijn op drukke openbare plaatsen en toeristische sites.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 
Criminaliteit


Hoewel kleine criminaliteit in vergelijking met de meeste Westerse landen tamelijk zelden voorkomt, bestaat deze wel in de grotere steden. Zoals elders worden waakzaamheid en gezond verstand aangeraden.