Belarus

kaart Belarus

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

Sinds 1 november 2020 zijn de grensposten gesloten voor buitenlanders die Wit-Rusland willen inreizen via de landsgrenzen: per auto, per spoor of de havens. Sinds 20 december 2020 is het niet meer mogelijk om het land te verlaten via deze grensposten.

Het is enkel mogelijk om van en naar Wit-Rusland te reizen via de internationale luchthaven van Minsk. Dit kan enkel mits een transit via een niet-EU-luchthaven, wegens de uitvoering van de conclusies van de Europese Raad van 24 mei 2021. Wij raden u daarom aan contact op te nemen met uw luchtvaartmaatschappij, die de eerste bron van informatie blijft.

De nationale luchtvaartmaatschappij Belavia vliegt momenteel niet naar België. U vindt meer info op de website van Belavia.

 

Alle buitenlanders die de leeftijd van zes jaar hebben bereikt (uitgezonderd personen met een tijdelijke of permanente verblijfsvergunning in Wit-Rusland), moeten uiterlijk drie kalenderdagen voor aankomst een negatieve PCR-test (EN, RU) laten uitvoeren. De geldigheidsduur van het PCR-document wordt berekend vanaf de datum van afname (die als de eerste dag wordt beschouwd), tot het verstrijken van de derde dag.

Na aankomst vanuit België bent u verplicht om 7 dagen in zelfisolatie te gaan. De quarantaine is niet verplicht indien u maximum 12 maanden voor uw aankomst volledig gevaccineerd bent tegen COVID-19 (certificaat op papier, met vermelding van volledige naam, datum van voltooiing van vaccinatie, in het Russisch, Wit-Russisch en/of Engels).

Als u via Moskou reist, is een Russisch transitvisum niet vereist zolang de vlucht uit Minsk in dezelfde terminal aankomt als die vanwaar u naar de Europese Unie vertrekt en zolang u niet langer dan 24 uur in de transitzone verblijft.

We raden aan om de instructies van de Wit-Russische autoriteiten op te volgen (Ministerie voor volksgezondheid en de internationale luchthaven van Minsk  (in het Russisch) en om de website van de Wereldgezondheidsorganisatie te raadplegen.

 

Sinds de presidentiële verkiezingen van 9 augustus 2020 vinden er in de hoofdstad en in de binnenlandse regio’s betogingen plaats. Tot op heden waren er dagelijks confrontaties tussen manifestanten en ordediensten. Hierbij werd een groot aantal manifestanten aangehouden. Het is ten zeerste aangeraden om systematisch samenscholingen te vermijden, steeds waakzaam te blijven en niet te fotograferen of te filmen in de aanwezigheid van de ordediensten.

Rusland beschouwt de grensovergangen over land (weg en spoor) tussen Rusland en Wit-Rusland niet als internationale grenzen. Daarom is het verboden om de landgrens tussen Rusland en Wit-Rusland en Wit-Rusland en Rusland over te steken met de auto, de trein, de fiets, te voet, etc. Dit verbod geldt niet voor Russische en Wit-Russische onderdanen. Om een uitwijzing en een boete te vermijden, dient u tussen deze twee landen met het vliegtuig te reizen.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening beter te organiseren, raden wij ook u ten stelligste aan uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Belarus stelt zich vrij neutraal op in de crisis tussen buurlanden Rusland en Oekraïne. Er zullen voor de gewone reiziger dan ook allicht weinig of geen gevolgen hiervan merkbaar zijn, op een eventuele verhoogde militaire aanwezigheid in de grensgebieden na. De bewaking van de grens met Rusland is verscherpt, doch dit enkel met aandacht voor Oekraïense staatsburgers.

Uiteraard dient de situatie in heel deze regio voorlopig wel op de voet opgevolgd te worden.

Belarus wordt als een veilig land beschouwd. Buiten de grote centra bieden georganiseerde reizen echter meer veiligheidsgaranties dan individuele reizen. Zoals in de meeste landen is het af te raden om openlijk waardevolle voorwerpen of cash geld te tonen.

Net zoals in andere landen in Europa kan het risico op terroristische aanslagen in Belarus niet worden uitgesloten. Net zoals elders ter wereld worden reizigers dan ook aangeraden om waakzaam te zijn op drukke openbare plaatsen en toeristische sites.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 
Criminaliteit


Hoewel kleine criminaliteit in vergelijking met de meeste Westerse landen tamelijk zelden voorkomt, bestaat deze wel in de grotere steden. Zoals elders worden waakzaamheid en gezond verstand aangeraden.