Benin

Laatste update

 

  Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar landen buiten de Europese Unie zijn sterk afgeraden voor niet-gevaccineerde reizigers.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus. 

   

   De Beninse overheid heeft besloten tot een reeks maatregelen over te gaan om de crisis in te dijken.

   Reizigers dienen er rekening mee te houden dat deze maatregelen onderhevig zijn aan veranderingen zonder voorafgaande kennisgeving, met inbegrip van de mogelijke onderbreking van luchtverbindingen tijdens hun verblijf ter plaatse. Het is daarom aangeraden om de laatste informatie te raadplegen op de website van de Beninese overheid (www.gouv.bj/coronavirus/flashinfos).

   Momenteel gelden, in het kader van de beheersing van de COVID-pandemie, de volgende procedures voor passagiers die Benin binnenkomen en verlaten:

   De aankomst in Benin, via land-, lucht- en zeegrenzen, is onderworpen aan de presentatie van een negatieve PCR-test van niet meer dan 5 dagen oud of een negatieve antigeen RAT van niet meer dan 72 uur oud.

   Degenen die Benin verlaten moeten voldoen aan de vereisten van de landen van bestemming.

   De test kan worden afgenomen op het Palais des Congrès na de tijdige online reservering en betaling (25.000 F CFA). Voor 50.000 F CFA is het ook mogelijk zich te laten testen in het "COVID VIP center", ook gevestigd in het Palais des Congrès. In geval van de VIP-optie zijn de resultaten sneller beschikbaar (over het algemeen binnen de 12 en 24 uur).

   Reservering en betaling voor beide formules gebeuren op de website https://surveillancesanitaire.bj

   Voor een bijgewerkt overzicht van de algemene situatie, maatregelen en besmettingen: gelieve regelmatig de website van de Beninse regering te raadplegen.

   Neem voor uw vertrek contact op met uw luchtvaartmaatschappij en mogelijks met de Beninese consulaire autoriteiten, en volg de dagelijkse ontwikkeling van de gezondheidssituatie op.

   Gelieve de gebruikelijke gezondheids- en hygiënemaatregelen te respecteren en u mogelijks te informeren bij de Belgische Federale Overheidsdienst Volksgezondheid (tel. 0800 14 689 of info-coronavirus).

    

   Wij raden u aan om uw reis te registreren op https://travellersonline.diplomatie.be opdat wij onze consulaire bijstand nog beter kunnen organiseren.

    

    

   Description

   Algemene veiligheid

   Vanwege veiligheidsrisico's zoals terrorisme en ontvoeringen, wordt het aangeraden om niet naar grensgebieden te reizen voorbij de ingebeelde lijn die Boukoumbé - Tanguiéta - Banikoara – Kandi en Segbana verbindt.

   Het wordt ook aangeraden om geen niet-essentiële reizen te maken naar de rest van de noordelijke helft van het land alsook naar het grensgebied met Nigeria ten oosten van de Route Nationale (RNIE 2) vanaf Tchaourou zonder speciale veiligheidsmaatregelen te nemen.

   Het wordt aangeraden om zich ’s nachts niet alleen te verplaatsen, zowel in de steden als in het binnenland.

   Het wordt aangeraden om bij een reis naar geïsoleerde en/of dunbevolkte gebieden een konvooi te organiseren.

   Waakzaamheid blijft overal geboden.

   Het verkeer maakt veel slachtoffers.

   Het fotograferen van militaire of strategische personen en instellingen is verboden. Vraag altijd toestemming voordat u mensen fotografeert.

   Neem geen overbodige documenten of geldsommen mee bij het buitengaan.

   Ordediensten mogen geen geld vragen bij een overtreding zonder afgifte van een ontvangstbewijs met nummer uitgegeven door hun administratie.

    
   Criminaliteit

   In de stad gaat het in het algemeen om kleine criminaliteit: in de straten 's avonds, op personen die alleen of in kleine groep rondlopen. Het is dus belangrijk om de volgende veiligheidsadviezen te volgen:

   • 's nachts bepaalde wijken in Cotonou vermijden (haven, spoorwegen, stranden, uitgaanswijken zoals Joncquet)
   • geen handtassen of juwelen te dragen in druk bezochte plaatsen (markt Dantokpa)
   • niet veel geld op zak te hebben
   • voorzichtigheid is ten allen tijde geboden op de stranden van Cotonouzo snel mogelijk de grensregio’s oversteken teneinde het risico op diefstal te beperken
   • vermijd uitnodigingen en het verbruik van drank, maaltijden, e.a. van onbekenden of vage kennissen
   • informeer uw vrienden, kennissen en verantwoordelijken ter plaatse over al uw verplaatsingen met inbegrip van tijdsduur.

    
   Internetfraude

   Vele landgenoten worden het slachtoffer van internetoplichting, dikwijls gepaard gaande met identiteitsroof. Wees niet goedgelovig en zend nooit geld. Contacteer bij twijfel cotonou@diplobel.fed.be.

   Een ander veelvoorkomend fraudefenomeen is oplichting door ‘virtuele vrienden’. Vaak leert men de persoon, die zich voordoet als een Amerikaan of Europeaan, kennen via het internet. Zodra de vriendschap gesloten is, moet deze zogenaamde vriend voor beroepsredenen naar Benin, alwaar hij/zij allerlei problemen tegen komt: gaande van overvallen, ongevallen, opname in een ziekenhuis, problemen met politie en andere lokale overheden tot een combinatie ervan. Hij/zij zal u vragen om dringend geld over te schrijven om o.a. het ziekenhuis, de politie- of immigratieofficieren, … te kunnen betalen.

   De opkomst van het internet en de populariteit van datingwebsites heeft geleid tot een nieuwe vorm van internetfraude via de misbruik van liefdesrelaties waarbij een persoon doet geloven dat hij/zij verliefd is met als enig doel naar Europa te emigreren of geld te onttrekken aan de tegenpartij.
   Wantrouw mannen en vrouwen die snel verliefd worden via het internet en die u willen vergezellen of bezoeken na de uitwisseling van enkele e-mails. In vele gevallen hebben deze personen meerdere profielen op verschillende datingwebsites om de kansen op het vinden van een partner te verhogen en worden ze eerder geleid door het profijt dan emotie.