Bolivia

kaart Bolivia

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

 

 • Momenteel mag u enkel naar het buitenland reizen om een essentiële reden. U kan meer lezen over essentiële redenen voor reizen op de website https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/.
 • Indien u toch voor een essentiële reis naar het buitenland zal reizen, raden we aan rekening te houden met onderstaande adviezen.

 

COVID

 

  INFO: Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

  Coronamaatregelen genomen door de Boliviaanse overheid

  Vluchten vanuit Europa naar Bolivia zijn niet toegelaten tot minstens 31/05.

  Andere internationale commerciële vluchten zijn wel toegestaan. Er zijn voornamelijk verbindingen met de VS, Brazilië, Argentinië, Colombia en Chili. De land- en riviergrenzen zijn ook open. Een negatieve PCR-test is steeds verplicht om het land binnen te komen (zie meer details hieronder).

  Het gebruik van een masker in publieke plaatsen is verplicht in het hele land alsook afstand houden en frequent handen wassen. Culturele, sociale, sport- en religieuze evenementen en bijeenkomsten zijn opnieuw toegestaan maar moeten veiligheidsmaatregelen volgen.

  De versoepelingsmaatregelen worden ook op departementaal niveau doorgevoerd, maar kunnen verschillen. Het is dan ook aangeraden om zoveel mogelijk informatie in te winnen over de geldende lokale maatregelen en zich daaraan te houden.

  Voor meer informatie over de genomen maatregelen door de Boliviaanse overheid kan u terecht op de website van het Boliviaanse Ministerie van Volksgezondheid (https://www.minsalud.gob.bo) of bellen naar het algemene nummer +591 800101104.

   

  Landgenoten die wensen te reizen van/naar Bolivia

  Vluchten vanuit Europa naar Bolivia zijn niet toegelaten tot minstens 31/05.

  Om Bolivia binnen te komen, moet men in het bezit zijn van een uitgeprinte gezondheidsverklaring (https://www.rree.gob.bo/ingresobolivia/Registro.aspx) en een negatieve PCR-test van

  • maximum 10 dagen oud indien komende van Europa, Azië, Noord-Amerika of Oceanië.
  • maximum 7 dagen oud indien komende van Zuid-Amerika, Centraal-Amerika of de Caraïben.
  • maximum 72 uur oud indien men binnenkomt via een buurland van Bolivia.

  Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be
   
   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Elke reiziger die zich naar Bolivia begeeft wordt gevraagd steeds waakzaam te zijn en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen.

  In het gehele land komen, vanwege sociale en politieke onrust, regelmatig protestdemonstraties, wegblokkades en stakingen voor. Deze acties kunnen onverwacht een gewelddadig karakter krijgen en er wordt dan ook ten zeerste afgeraden zich naar de blokkades te begeven, ze over te steken of trachten ze te omzeilen. Stakingen en/of andere acties kunnen zich zeer snel ontwikkelen; laat u zich daarom vooral (lokaal) goed informeren over mogelijke onrust, zodat u deze kunt mijden. Het is niet enkel nodig oplettend te zijn voor deze belemmeringen tijdens verplaatsingen, doch ook tussen de luchthaven en de stad waar u verblijft, dient u uw route aan te passen aan de situatie.

  In het verleden zijn verschillende ontvoeringen van toeristen gebeurd tegen betaling van een borgsom en dit vooral rond het stadje Copacabana (Titicaca meer), langs de grens met Peru en op de weg tussen deze zone en La Paz/El Alto.

   
  Criminaliteit

  De hoge criminaliteit, vooral in de steden, noopt tot een verhoogde waakzaamheid vanwege elke reiziger.

  De gevoelige zones zijn alle grote steden (La Paz in het bijzonder, Cochabamba, Santa Cruz, Sucre, Potosí, Oruro), de grenszone met Peru, Copacabana aan het Titicacameer inbegrepen. De toeristische wijken in de steden, evenals de grote en bescheidenere hotels, de toeristische winkelstraatjes en de verkeersstations (bus, taxi) zijn het specifieke doelwit van criminelen. Begin 2015 werd melding gemaakt van een paar goedkope hotels voor voornamelijke rugzaktoeristen in het centrum van La Paz waar herhaaldelijk mensen bestolen en een aantal toeristen zelfs verkracht werden. Er werden ook berovingen gemeld in Potosí, waar men dient over te stappen op een ander vervoer van en naar de Salar de Uyuni. Er werden ook verkrachtingen van toeristen gemeld in Coroico ( in de Yungas, Sucre en La Paz. Het is voor vrouwelijke toeristen dan ook aangeraden om zich in de mate van het mogelijke 's avondts en 's nachts niet alleen te verplaatsen.

  Soms wordt melding gemaakt van "express ontvoeringen" `s avonds en `s nachts door "taxi's", waarna de slachtoffers worden vastgehouden tot hun bank- en kredietkaarten zijn leeggehaald.

  Belgische toeristen werden in het verleden in de bus van hun documenten en persoonlijke eigendommen beroofd op de volgende trajecten: Potosi - Sucre et La Paz - Potosi - Uyuni of op de weg vanuit Peru via Desaguadero of Copacabana met bestemming La Paz. Gelieve tijdens deze trajecten voorzichtig te zijn met uw eigendommen en probeer niet te slapen. Vertrouw ook nooit personen die u zouden voorstellen om een taxi te delen om te vermijden de bus te nemen. Er werden verschillende diefstallen gesignaleerd waarbij deze methode gebruikt werd.

  Zakkenrollers zijn een gangbaar fenomeen, zowel in La Paz als in de rest van het land. Ze verplaatsen zich dikwijls in kleinere groepjes van 3 à 4 personen, trachten hun slachtoffers af te leiden waarna ze hen, onder voorwendsel van hulp te willen bieden, bestelen.

  Een andere strategie die door de criminele bendes gebruikt wordt om hun slachtoffers te beroven, is zich voor te doen als agenten (in burger of van de politie) van de brigade tegen verdovende middelen. De reizigers dienen er zich rekenschap van te geven dat in principe enkel de politie in uniform tot arrestaties mag overgaan. Spijtig genoeg dragen de misdadigers soms een uniform waarmee ze de reizigers op een dwaalspoor brengen. Soms nodigen dergelijke "politiemensen" de toeristen uit plaats te nemen in een taxi of een privévoertuig en niet in een officiële politieauto om (zogezegd) naar het commissariaat te gaan.

  Ook "skimming" komt voor, het scannen van bankgegevens tijdens het afhalen van geld aan geldautomaten. Het blijft voorlopig een beperkte vorm van misdaad.

  Het is raadzaam in alle toeristische centra de elementaire veiligheidsmaatregelen in acht te nemen, zoals:

  • Geen zaken van waarde of grote sommen geld bij zich dragen.
  • Identiteitspapieren en geld, evenals camera of fotoapparaat, verborgen voor discrete blikken te houden.
  • Altijd een kopie van de identiteitsdocumenten te maken.
  • Bij voorkeur in groep reizen
  • Verplaatsingen tussen steden na het vallen van de nacht vermijden.
  • Verlaten zones en verdachte buurten vermijden, zowel overdag als 's nachts.
  • Uitsluitend officiële taxi's gecontacteerd via de taxicentrale of taxi's van een hotel nemen en eenmaal in de taxi uw bezittingen uit het zicht aan uw voeten leggen, raam dicht doen en deur op slot. In geen geval taxi's op straat nemen.Sinds kort bestaat in La Paz een app “Easy Taxi” die toelaat een taxi te bestellen via de smartphone en waarbij de identiteitsgegevens van de chauffeur en de inschrijvingskenmerken van het voertuig op voorhand worden meegedeeld.
  • Zich kort voor vertrek vergewissen van de lokale veiligheidscondities voor excursies buiten de toeristische zones.
  • De risico's verdelen (documenten, geld, kredietkaarten, vliegtuigtickets gescheiden bewaren),
  • Zich niet laten verleiden door te gemakkelijke of verdachte voorstellen.
  • In bepaalde bars worden mannen benaderd door op het eerste gezicht zeer vriendelijke vrouwen die tijdens het gesprek een slaapmiddel in het drankje van het slachtoffer gieten, om hem daarna van zijn persoonlijke bezittingen te beroven. Waakzaamheid is daarom geboden bij dit type van toenadering in bars. Ook het omgekeerde doet zich voor: vrouwen worden volgens dezelfde strategie gedrogeerd om hen vervolgens te beroven of aan te vallen.
  • Enkel geld afhalen bij bankautomaten die zich in de beveiligde zone van officiële banken bevinden. Opletten bij het verlaten van een bank of geldautomaat en enkel overdag geld afhalen.