Bolivia

kaart Bolivia

 

Laatste update

 

  Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar landen buiten de Europese Unie zijn sterk afgeraden voor niet-gevaccineerde reizigers.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus. 

    

   Internationale vluchten naar Bolivia

   Om Bolivia binnen te mogen, moeten alle reizigers in het bezit zijn van bepaalde bijkomende documenten:

   • Ofwel een vaccinatiecertificaat (digitaal of geprint) dat een volledige vaccinatie (alle dosissen van het bassisvaccin) aantoont van minstens 14 dagen voor aankomst in Bolivia
   • Ofwel een negatieve PCR-test van maximum 72 uur oud voor vertrek (voor vliegtuigreizen) of maximum 48 uur voor vertrek (voor reizen over land). De PCR-test is verplicht voor alle reizigers ouder dan 5 jaar.
   • Bolivia aanvaardt geen herstelcertificaten noch zijn er andere regels van kracht voor personen die positief blijven testen op Covid.

    

   Internationale vluchten vanuit Bolivia

   • Niet-essentiële reizen naar België zijn toegestaan voor personen die beschikken over de nationaliteit van of de hoofdverblijfplaats in een land van de Europese Unie of van de Schengenzone, of die hun hoofdverblijfplaats hebben in een derde land dat opgenomen is op de EU White List.
   • Personen die niet beschikken over de nationaliteit van een land van de Europese Unie of van de Schengenzone, en die hun hoofdverblijfplaats hebben in een derde land dat niet opgenomen is op de EU White List (waaronder Bolivia en Ecuador) mogen naar het België reizen om essentiële redenen. Klik hier voor meer info rond de vrijgestelde categorieën. Zij moeten hiervoor niet langer een essentieel reiscertificaat aanvragen bij de Belgische Ambassade in Lima, maar mogen ook zelf het essentiële karakter van hun reis staven rechtstreeks aan de grens met eigen officiële documenten.
   • Personen die met een vaccinatiecertificaat een volledige vaccinatie kunnen aantonen, kunnen ook voor niet-essentiële redenen naar België reizen. Het certificaat dient betrekking te hebben op een goedgekeurd vaccin, moet een volledige vaccinatie aangeven en moet het voldoen aan de voorwaarden die hier vermeld staan.
   • Personen die gevaccineerd zijn met een vaccin dat nog niet werd aanvaard (bv. Sputnik, Cansino, etc.) mogen enkel naar België reizen omwille van essentiële redenen. 
   • Internationale vluchten naar Europa vinden nog plaats (via bijvoorbeeld Spanje). Gelieve steeds rechtstreeks de lokale websites van de luchtvaartmaatschappijen te consulteren voor geplande vluchten, tickets en informatie rond de vlucht alsook de website van de Ambassades van die landen in Bolivia voor meer informatie rond restricties en bijkomende maatregelen en formulieren.
   • Reizigers naar België moeten zich aan strenge maatregelen houden, voor meer info zie https://peru.diplomatie.belgium.be/nl/naar-belgie-komen en https://www.info-coronavirus.be/nl/faq.

    

   Coronamaatregelen genomen door de Boliviaanse overheid

   Het gebruik van een masker in publieke plaatsen is verplicht in het hele land alsook afstand houden en frequent handen wassen. Culturele, sociale, sport- en religieuze evenementen en bijeenkomsten zijn opnieuw toegestaan maar moeten veiligheidsmaatregelen volgen.

   De versoepelingsmaatregelen worden ook op departementaal niveau doorgevoerd, maar kunnen verschillen. Het is dan ook aangeraden om zoveel mogelijk informatie in te winnen over de geldende lokale maatregelen en zich daaraan te houden.

   De landsgrenzen met Brazilië, Paraguay, Chili, Argentinië (behalve Aguas Blancas) en Peru zijn open voor over land reizen. Het is belangrijk om de nodige formaliteiten te  vervullen bij de grensposten om de in- en uitreisstempels van Bolivia en uw land van bestemming/oorsprong te verkrijgen. Indien u geen geregistreerde stempels hebt, kan dit uw vertrek uit het land ernstig bemoeilijken. Wij herinneren u eraan dat uw Belgisch paspoort minstens 6 maanden geldig moet zijn op uw dag van aankomst.

   Voor meer informatie over de genomen maatregelen door de Boliviaanse overheid kan u terecht op de website van het Boliviaanse Ministerie van Volksgezondheid (https://www.minsalud.gob.bo) of bellen naar het algemene nummer +591 800101104.

    

   Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be
    
    

    

   Description

   Algemene veiligheid

   Elke reiziger die zich naar Bolivia begeeft wordt gevraagd steeds waakzaam te zijn en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen.

   In het gehele land komen, vanwege sociale en politieke onrust, regelmatig protestdemonstraties, wegblokkades en stakingen voor. Deze acties kunnen onverwacht een gewelddadig karakter krijgen en er wordt dan ook ten zeerste afgeraden zich naar de blokkades te begeven, ze over te steken of trachten ze te omzeilen. Stakingen en/of andere acties kunnen zich zeer snel ontwikkelen; laat u zich daarom vooral (lokaal) goed informeren over mogelijke onrust, zodat u deze kunt mijden. Het is niet enkel nodig oplettend te zijn voor deze belemmeringen tijdens verplaatsingen, doch ook tussen de luchthaven en de stad waar u verblijft, dient u uw route aan te passen aan de situatie.

   In het verleden zijn verschillende ontvoeringen van toeristen gebeurd tegen betaling van een borgsom en dit vooral rond het stadje Copacabana (Titicaca meer), langs de grens met Peru en op de weg tussen deze zone en La Paz/El Alto.

    
   Criminaliteit

   De hoge criminaliteit, vooral in de steden, noopt tot een verhoogde waakzaamheid vanwege elke reiziger.

   De gevoelige zones zijn alle grote steden (La Paz in het bijzonder, Cochabamba, Santa Cruz, Sucre, Potosí, Oruro), de grenszone met Peru, Copacabana aan het Titicacameer inbegrepen. De toeristische wijken in de steden, evenals de grote en bescheidenere hotels, de toeristische winkelstraatjes en de verkeersstations (bus, taxi) zijn het specifieke doelwit van criminelen. Begin 2015 werd melding gemaakt van een paar goedkope hotels voor voornamelijke rugzaktoeristen in het centrum van La Paz waar herhaaldelijk mensen bestolen en een aantal toeristen zelfs verkracht werden. Er werden ook berovingen gemeld in Potosí, waar men dient over te stappen op een ander vervoer van en naar de Salar de Uyuni. Er werden ook verkrachtingen van toeristen gemeld in Coroico ( in de Yungas, Sucre en La Paz. Het is voor vrouwelijke toeristen dan ook aangeraden om zich in de mate van het mogelijke 's avondts en 's nachts niet alleen te verplaatsen.

   Soms wordt melding gemaakt van "express ontvoeringen" `s avonds en `s nachts door "taxi's", waarna de slachtoffers worden vastgehouden tot hun bank- en kredietkaarten zijn leeggehaald.

   Belgische toeristen werden in het verleden in de bus van hun documenten en persoonlijke eigendommen beroofd op de volgende trajecten: Potosi - Sucre et La Paz - Potosi - Uyuni of op de weg vanuit Peru via Desaguadero of Copacabana met bestemming La Paz. Gelieve tijdens deze trajecten voorzichtig te zijn met uw eigendommen en probeer niet te slapen. Vertrouw ook nooit personen die u zouden voorstellen om een taxi te delen om te vermijden de bus te nemen. Er werden verschillende diefstallen gesignaleerd waarbij deze methode gebruikt werd.

   Zakkenrollers zijn een gangbaar fenomeen, zowel in La Paz als in de rest van het land. Ze verplaatsen zich dikwijls in kleinere groepjes van 3 à 4 personen, trachten hun slachtoffers af te leiden waarna ze hen, onder voorwendsel van hulp te willen bieden, bestelen.

   Een andere strategie die door de criminele bendes gebruikt wordt om hun slachtoffers te beroven, is zich voor te doen als agenten (in burger of van de politie) van de brigade tegen verdovende middelen. De reizigers dienen er zich rekenschap van te geven dat in principe enkel de politie in uniform tot arrestaties mag overgaan. Spijtig genoeg dragen de misdadigers soms een uniform waarmee ze de reizigers op een dwaalspoor brengen. Soms nodigen dergelijke "politiemensen" de toeristen uit plaats te nemen in een taxi of een privévoertuig en niet in een officiële politieauto om (zogezegd) naar het commissariaat te gaan.

   Ook "skimming" komt voor, het scannen van bankgegevens tijdens het afhalen van geld aan geldautomaten. Het blijft voorlopig een beperkte vorm van misdaad.

   Het is raadzaam in alle toeristische centra de elementaire veiligheidsmaatregelen in acht te nemen, zoals:

   • Geen zaken van waarde of grote sommen geld bij zich dragen.
   • Identiteitspapieren en geld, evenals camera of fotoapparaat, verborgen voor discrete blikken te houden.
   • Altijd een kopie van de identiteitsdocumenten te maken.
   • Bij voorkeur in groep reizen
   • Verplaatsingen tussen steden na het vallen van de nacht vermijden.
   • Verlaten zones en verdachte buurten vermijden, zowel overdag als 's nachts.
   • Uitsluitend officiële taxi's gecontacteerd via de taxicentrale of taxi's van een hotel nemen en eenmaal in de taxi uw bezittingen uit het zicht aan uw voeten leggen, raam dicht doen en deur op slot. In geen geval taxi's op straat nemen.Sinds kort bestaat in La Paz een app “Easy Taxi” die toelaat een taxi te bestellen via de smartphone en waarbij de identiteitsgegevens van de chauffeur en de inschrijvingskenmerken van het voertuig op voorhand worden meegedeeld.
   • Zich kort voor vertrek vergewissen van de lokale veiligheidscondities voor excursies buiten de toeristische zones.
   • De risico's verdelen (documenten, geld, kredietkaarten, vliegtuigtickets gescheiden bewaren),
   • Zich niet laten verleiden door te gemakkelijke of verdachte voorstellen.
   • In bepaalde bars worden mannen benaderd door op het eerste gezicht zeer vriendelijke vrouwen die tijdens het gesprek een slaapmiddel in het drankje van het slachtoffer gieten, om hem daarna van zijn persoonlijke bezittingen te beroven. Waakzaamheid is daarom geboden bij dit type van toenadering in bars. Ook het omgekeerde doet zich voor: vrouwen worden volgens dezelfde strategie gedrogeerd om hen vervolgens te beroven of aan te vallen.
   • Enkel geld afhalen bij bankautomaten die zich in de beveiligde zone van officiële banken bevinden. Opletten bij het verlaten van een bank of geldautomaat en enkel overdag geld afhalen.