Bosnië en Herzegovina

kaart Bosnië en Herzegovina

 

 
Laatste update

COVID-19

Er zijn meer dan 150 gevallen van COVID-19 (Coronavirus) geregistreerd in Bosnië en Herzegovina (drie overlijdens). 

Algemeen inreisverbod : de Bosnische autoriteiten hebben op 25 maart beslist om de grenzen van het land te sluiten voor alle buitenlandse reizigers. De enige uitzonderingen zijn de diplomaten, de artsen en het medisch personeel. 

De ministerraad heeft ook besloten om alle luchthavens van het land vanaf 30 maart te sluiten voor passagiers. De meeste luchtvaartmaatschappijen hebben hun vluchten van of naar Sarajevo al opgeschort.

De Bosnische autoriteiten hebben ook de volgende maatregelen getroffen om de uitbraak van het coronavirus in te dammen :

  • Quarantaine : alle de Bosnische onderdanen die vanuit het buitenland komen zullen voor twee weken in quarantaine geplaatst worden ;
  • Noodtoestand : de noodtoestand werd in het gehele land uitgeroepen. Alle scholen en universiteiten zijn tot nader order gesloten. Het betreft eveneens de musea, bioscopen, theaters, concertzalen, etc. Alle de restaurants, cafés  en handelszaken zijn ook gesloten, behalve de  voedingswinkels, apotheken en benzinestations. Samenkomsten zijn verboden. Alle sportieve en culturele activiteiten worden geannuleerd.
  • Uitgangsverbod : een avondklok werd ingesteld : vanaf 18 uur tot 5 uur in de Federatie van Bosnië en Herzegovina, van 20 uur tot 5 uur in Republika Srpska en van 21 uur tot 5 uur in het Brcko-district. Voor personen onder de 18 jaar of ouder dan 65 is het uitgangsverbod voor de hele dag van kracht (24 uur per dag).

Hierom wordt aangeraden alle reizen naar Bosnië en Herzegovina uit te stellen. Hou er rekening mee dat, omwille van de snelle verspreiding van het virus en de annulering van vluchten, uw terugkeer naar België niet steeds gegarandeerd kan zijn.

 

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Indien de elementaire voorzorgsmaatregelen worden gerespecteerd, kan in Bosnië en Herzegovina, zonder noemenswaardige problemen worden gereisd. De algemene veiligheidssituatie in Bosnië en Herzegovina is relatief goed en stabiel.

Tweeëntwintig jaar na de oorlog doen spanningen tussen de drie etnische en religieuze bevolkingsgroepen (Servisch - Orthodox; Kroatisch - Katholiek en Bosniaak - Moslim) zich nog zelden voor. Er kunnen zich evenwel nog sporadisch incidenten voordoen.

Het is aangeraden zowel voor als tijdens uw verblijf ter plaatse de actualiteit te volgen. Het is eveneens raadzaam om uit de buurt te blijven van demonstraties of ongewone massabijeenkomsten.

Om onze consulaire bijstand nog beter te organiseren, wordt reizigers aangeraden hun reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be.

 
Mijngevaar


Aangezien nog in tal van gebieden mijnen worden aangetroffen, is het raadzaam niet van de geasfalteerde of geplaveide hoofdwegen af te wijken en zich niet in vernielde of verlaten gebouwen te begeven. Mijnenvelden zijn niet noodzakelijk duidelijk gemarkeerd of afgebakend. Bovendien hebben overstromingen ook grondverschuivingen op bepaalde mijnenvelden veroorzaakt en is bijkomende waakzaamheid zeker aangewezen. Voor wandelingen in de natuur is het aangeraden om gebruik te maken van een lokale gids.

Ook de lokale kennis over de aanwezigheid van mijnen in een bepaalde streek is niet altijd accuraat. Voor meer informatie kan u terecht bij het Bosnia and Herzegovina Mine Action Centre (BHMAC): http://www.bhmac.org, http://www.bhmac.org of +387 (0) 33 253 800.

 
Terreurdreiging


Reizigers wordt aangeraden om publieke manifestaties te vermijden en de veiligheidsmaatregelen van de lokale autoriteiten op te volgen.

 
Criminaliteit


Waakzaamheid is vereist voor berovingen (soms met dreiging van geweld en vooral na zonsondergang). Gauwdieven en zakkenrollers zijn vooral actief in de toeristische trekpleisters zoals Sarajevo, Mostar en Medjugorje. Autodiefstal komt vrij frequent voor. Men mag nooit waardevolle zaken en dokumenten in de auto achterlaten.

Wilde dieren

In bergachtige gebieden zijn er beren, wolven, adders en schorpioenen aanwezig.