Bosnië en Herzegovina

kaart Bosnië en Herzegovina

 

 
Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

 • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
 • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
 • Registreer uw reis via TravellersOnline.
 • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

COVID

Reizen naar Bosnië en Herzegovina wordt ten zeerste afgeraden.

  INFO: Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

  De Bosnische ministerraad heeft besloten om de grenzen van het land voor buitenlandse reizigers te heropenen, op voorwaarde dat zij een negatieve Covid-19-test (PCR) voorleggen, van een geautoriseerd laboratorium en niet ouder dan 48 uur op het moment van binnenkomst. Deze verplichting geldt voor alle buitenlandse reizigers, met uitzondering van minderjarige kinderen waarvan een van de ouders de Bosnische nationaliteit heeft, en van  buitenlanders die met een burger van Bosnië en Herzegovina gehuwd zijn.  De reizigers die de dubbele nationaliteit bezitten hoeven niet getest te worden op voorwaarde dat zij in het bezit zijn van een geldig Bosnisch paspoort.

  De doorreis over het grondgebied van Bosnië en Herzegovina bij Neum ("corridor van Neum") blijft mogelijk (in één dag en zonder onderweg te stoppen), zonder testverplichting. 

  De quarantaine- en isolatieregels zijn sinds 21 mei opgeheven.

  De luchthavens van het land zijn sinds 1 juni opnieuw open. Er dient echter rekening mee te worden gehouden dat het aantal vluchten momenteel zeer beperkt blijft. Vanwege de hoge besmettingsgraad in het land is het mogelijk dat sommige luchtverbindingen naar de Europese Unie opnieuw opgeschort zullen worden.

  Het land kent een zeer sterke toename van het aantal vastgestelde coronabesmettingen. Reizigers dienen zich bewust te zijn van het feit dat hun toegang tot bepaalde landen in de regio  hierdoor aan bepaalde extra voorwaarden onderworpen kan worden (quarantaine, covid-test, etc.).

  Na een verblijf in Bosnië en Herzegovina , en op basis van het verplichte PLF-formuler en auto-evaluatie, kan u bij terugkeer in België een quarantaine opgelegd worden.

  Hygiënemaatregelen:: vanaf 11 november geldt in de Federatie van BiH een avondklok, van 23u tor 5u. De meeste winkels mogen nog altijd  hun deuren openen, inclusief bars en restaurants (tot  23 uur ). Verschillenden bijkomende maatregelen om de verspreiding van de epidemie te beperken werden ook genomen : het verplicht dragen van een mondmasker (binnen en buiten), richtlijnen inzake sociale afstand en het verbod op bijeenkomsten van meer dan 30 personen in de Federatie van BiH en 10 personen in de entiteit van Republika Srpska ). In geval van overtreding kunnen geldboetes opgelegd worden.

  Reizigers worden aangespoord om de maatregelen en de voorschriften van de lokale overheden nauwgezet te volgen.

  Informatie in de plaatselijke taal is beschikbaar op de websites van de Instituten voor volksgezondeheid van de Federatie van Bosnië en Herzegovina (externe link), van de Republlika Srpska (externe link) en van het Brcko-District (externe link)

   

  De Federale Overheidsdienst Volkgezondheid heeft een site gewijd aan het coronavirus online gezet, die hier toegankelijk is: www.info-coronavirus.be/nl (externe link)

   

  Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be

   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Algemene veiligheid

  Indien de elementaire voorzorgsmaatregelen worden gerespecteerd, kan in Bosnië en Herzegovina, zonder noemenswaardige problemen worden gereisd. De algemene veiligheidssituatie in Bosnië en Herzegovina is relatief goed en stabiel.

  Tweeëntwintig jaar na de oorlog doen spanningen tussen de drie etnische en religieuze bevolkingsgroepen (Servisch - Orthodox; Kroatisch - Katholiek en Bosniaak - Moslim) zich nog zelden voor. Er kunnen zich evenwel nog sporadisch incidenten voordoen.

  Het is aangeraden zowel voor als tijdens uw verblijf ter plaatse de actualiteit te volgen. Het is eveneens raadzaam om uit de buurt te blijven van demonstraties of ongewone massabijeenkomsten.

  Om onze consulaire bijstand nog beter te organiseren, wordt reizigers aangeraden hun reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be.

   
  Mijngevaar


  Aangezien nog in tal van gebieden mijnen worden aangetroffen, is het raadzaam niet van de geasfalteerde of geplaveide hoofdwegen af te wijken en zich niet in vernielde of verlaten gebouwen te begeven. Mijnenvelden zijn niet noodzakelijk duidelijk gemarkeerd of afgebakend. Bovendien hebben overstromingen ook grondverschuivingen op bepaalde mijnenvelden veroorzaakt en is bijkomende waakzaamheid zeker aangewezen. Voor wandelingen in de natuur is het aangeraden om gebruik te maken van een lokale gids.

  Ook de lokale kennis over de aanwezigheid van mijnen in een bepaalde streek is niet altijd accuraat. Voor meer informatie kan u terecht bij het Bosnia and Herzegovina Mine Action Centre (BHMAC): http://www.bhmac.org, http://www.bhmac.org of +387 (0) 33 253 800.

   
  Terreurdreiging


  Reizigers wordt aangeraden om publieke manifestaties te vermijden en de veiligheidsmaatregelen van de lokale autoriteiten op te volgen.

   
  Criminaliteit


  Waakzaamheid is vereist voor berovingen (soms met dreiging van geweld en vooral na zonsondergang). Gauwdieven en zakkenrollers zijn vooral actief in de toeristische trekpleisters zoals Sarajevo, Mostar en Medjugorje. Autodiefstal komt vrij frequent voor. Men mag nooit waardevolle zaken en dokumenten in de auto achterlaten.

  Wilde dieren

  In bergachtige gebieden zijn er beren, wolven, adders en schorpioenen aanwezig.