Bosnië en Herzegovina

kaart Bosnië en Herzegovina

 

 
Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

 • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

COVID

  INFO: Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

  De Bosnische overheid heeft besloten om de grenzen van het land voor buitenlandse reizigers te heropenen, op voorwaarde dat zij een negatieve Covid-19-test (PCR) voorleggen, van een geautoriseerd laboratorium en niet ouder dan 48 uur op het moment van binnenkomst. Deze verplichting geldt voor alle buitenlandse reizigers, met uitzondering van minderjarige kinderen waarvan een van de ouders de Bosnische nationaliteit heeft, en van  buitenlanders die met een burger van Bosnië en Herzegovina gehuwd zijn.  De reizigers die de dubbele nationaliteit bezitten hoeven niet getest te worden op voorwaarde dat zij in het bezit zijn van een geldig Bosnisch paspoort. Burgers van Montenegro, Kroatie, Servië hoeven ook niet in het bezit van een negatieve PCR-test te zijn als zij direct vanuit deze landen Bosnië en Herzegovina binnenkomen

  De doorreis over het grondgebied van Bosnië en Herzegovina bij Neum ("corridor van Neum") blijft mogelijk (in één dag en zonder onderweg te stoppen), zonder testverplichting. 

  De luchthavens van het land zijn opnieuw open. Er dient echter rekening mee te worden gehouden dat het aantal vluchten momenteel zeer beperkt blijft. Vanwege de hoge besmettingsgraad in het land is het mogelijk dat sommige luchtverbindingen naar de Europese Unie opnieuw opgeschort zullen worden.

  Het land kent sinds februari 2021 een zeer sterke toename van het aantal vastgestelde coronabesmettingen. Reizigers dienen zich bewust te zijn van het feit dat hun toegang tot bepaalde landen in de regio  hierdoor aan bepaalde extra voorwaarden onderworpen kan worden (quarantaine, covid-test, etc.).

  Hygiënemaatregelen: aangezien de sterke toename van het aantal coronabesmettingen hebben de Bosnische autoriteiten de volgende maatregelen getroffen : vanaf 24 maart 2021 geldt in de Federatie van BiH een avondklok van 21u tor 5u. en het dragen van een mondmasker (binnen en buiten) is verplicht. In het kanton Sarajevo zijn de bars, cafés, restaurants, zwembaden en fitnesscentra  gesloten. Niet-essentiële winkels zijn ook dicht tijdens de weekends. Andere kantons (Tuzla, Zenica-Doboj, westelijke Herzégovina en Bosnia-Podrinje) hebben ook maatregelen genomen, zoals het verbod op bijeenkomsten.In Republika Srpska zijn alle bars, cafés en restaurants gesloten, net zoals winkelcentra, zwembaden, culturele instellingen, skigebiedenen, recreatiecentra en fitnesscentra. In geval van overtreding kunnen geldboetes opgelegd worden.

   

  Reizigers worden aangespoord om de maatregelen en de voorschriften van de lokale overheden nauwgezet te volgen.

  Informatie in de plaatselijke taal is beschikbaar op de websites van de Instituten voor volksgezondeheid van de Federatie van Bosnië en Herzegovina, van de Republlika Srpska en van het Brcko-District

   

  De Federale Overheidsdienst Volkgezondheid heeft een site gewijd aan het coronavirus online gezet, die hier toegankelijk is: www.info-coronavirus.be/nl

   

   

  Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be

   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Algemene veiligheid

  Indien de elementaire voorzorgsmaatregelen worden gerespecteerd, kan in Bosnië en Herzegovina, zonder noemenswaardige problemen worden gereisd. De algemene veiligheidssituatie in Bosnië en Herzegovina is relatief goed en stabiel.

  Tweeëntwintig jaar na de oorlog doen spanningen tussen de drie etnische en religieuze bevolkingsgroepen (Servisch - Orthodox; Kroatisch - Katholiek en Bosniaak - Moslim) zich nog zelden voor. Er kunnen zich evenwel nog sporadisch incidenten voordoen.

  Het is aangeraden zowel voor als tijdens uw verblijf ter plaatse de actualiteit te volgen. Het is eveneens raadzaam om uit de buurt te blijven van demonstraties of ongewone massabijeenkomsten.

  Om onze consulaire bijstand nog beter te organiseren, wordt reizigers aangeraden hun reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be.

   
  Mijngevaar


  Aangezien nog in tal van gebieden mijnen worden aangetroffen, is het raadzaam niet van de geasfalteerde of geplaveide hoofdwegen af te wijken en zich niet in vernielde of verlaten gebouwen te begeven. Mijnenvelden zijn niet noodzakelijk duidelijk gemarkeerd of afgebakend. Bovendien hebben overstromingen ook grondverschuivingen op bepaalde mijnenvelden veroorzaakt en is bijkomende waakzaamheid zeker aangewezen. Voor wandelingen in de natuur is het aangeraden om gebruik te maken van een lokale gids.

  Ook de lokale kennis over de aanwezigheid van mijnen in een bepaalde streek is niet altijd accuraat. Voor meer informatie kan u terecht bij het Bosnia and Herzegovina Mine Action Centre (BHMAC): http://www.bhmac.org, http://www.bhmac.org of +387 (0) 33 253 800.

   
  Terreurdreiging


  Reizigers wordt aangeraden om publieke manifestaties te vermijden en de veiligheidsmaatregelen van de lokale autoriteiten op te volgen.

   
  Criminaliteit


  Waakzaamheid is vereist voor berovingen (soms met dreiging van geweld en vooral na zonsondergang). Gauwdieven en zakkenrollers zijn vooral actief in de toeristische trekpleisters zoals Sarajevo, Mostar en Medjugorje. Autodiefstal komt vrij frequent voor. Men mag nooit waardevolle zaken en dokumenten in de auto achterlaten.

  Wilde dieren

  In bergachtige gebieden zijn er beren, wolven, adders en schorpioenen aanwezig.