Botswana

Kaart Botswana

 

Laatste update

 

  Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

   

  Transit: Zelfs in transit is het mogelijk dat de luchthavenautoriteiten of uw luchtvaartmaatschappij nieuwe tests opleggen, en mogelijks een langdurige isolatie (14 dagen) bij een positief resultaat. Dit is met name het geval voor vluchten vanaf de gekende internationale hubs zoals onder meer Addis Abeba, Istanbul, etc.  Gelieve rekening te houden met dit risico bij het plannen van uw reis en controleer op voorhand uw verzekeringsdekking. ​

   

  Wereldwijd treffen landen maatregelen om het coronavirus in te dammen en de pandemie een halt toe te roepen. Veel landen hebben reisbeperkingen ingevoerd, zoals een inreisverbod voor reizigers uit bepaalde landen, grenssluitingen en/of quarantaines. Nieuwe beperkingen kunnen zonder veel waarschuwing vooraf worden afgekondigd. Hierdoor kunnen reisplannen ernstig worden verstoord en kunnen reizigers gedwongen worden om langer dan gepland in het buitenland te blijven. Het risico dat Belgische burgers gestrand geraken, is dus groot. Het is daarom raadzaam om alle reizen naar Botswana uit te stellen.

  Men kan het land binnenkomen via de internationale luchthavens van Sir Seretse Khama in Gaborone, via Kasane en Maun, en van Phillip G. Matante in Francistown. De landgrenzen aan Kazungula road, Kazungula ferry, Ngoma, Ramokgwebana, Martins Drift, Ramatlabama, Mamuno, Pioneer en Mohembo zijn eveneens geopend. Opgelet: Botswana en Zambia delen een grensovergang.

  Alle inkomende reizigers dienen volgende maatregelen na te leven:

  • Voorleggen van een negatieve covid-test (maximaal 72 uur)
  • Verplichte rapid covid test en screening op covid-symptomen bij aankomst
  • Verplichte quarantaine indien men covid-symptomen vertoont bij aankomst
  • Zelf-monitoring gedurende 14 dagen terwijl men in contact dient te blijven met de lokale autoriteiten
  • Terugkerende inwoners die niet aan de vereiste voorwaarden voldoen, zullen verplicht 14 dagen in quarantaine dienen te gaan en zelf de kosten moeten betalen van de covid-test(en).

  Opgelet: Reizigers komende uit India of die via India in transit waren zullen verplicht in quarantaine dienen te gaan gedurende maximum 10 dagen op eigen kosten in een plaats aangeduid door het Ministerie van Gezondheid. Na 5-7 dagen dient nog een covid-test afgenomen te worden vooraleer de quarantaine opgeheven wordt.

  Belgische onderdanen die zich in Botswana bevinden, ongeacht of ze bezoeker of inwoner zijn, moeten de aanbevelingen en instructies van de lokale autoriteiten opvolgen. Belgen die  reizen, worden aangeraden  eerst contact op te nemen met hun touroperator, verzekerings- of luchtvaartmaatschappij.

  Belgen die momenteel op reis zijn moeten eerst contact opnemen met hun lokale autoriteiten, reisbureau, touroperator of luchtvaartmaatschappij voor hulp. In geval van nood kan de Belgische ambassade in Pretoria worden gecontacteerd (pretoria@diplobel.fed.be).

  Voor informatie over een eventuele verandering in de situatie, kunt u terecht via volgende sites:: 

    

   Naar aanleiding van een uitbraak van gele koorts in onder andere Angola en de DR Congo hebben de autoriteiten van Botswana de lijst van landen waarvoor een vaccinatiecertificaat verplicht is, geactualiseerd. Zonder certificaat worden reizigers uit de betrokken landen de toegang tot het grondgebied ontzegd.  

   Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

    

    

   Description

   Algemene veiligheid

   Algemene veiligheid

   Indien men de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen neemt, is Botswana een relatief veilige bestemming. De politieke situatie in Botswana is stabiel. Desondanks is de  criminaliteit tijdens de afgelopen jaren toegenomen, met name in de grote steden (Gaborone, Francistown en Maun). Men draagt daarom beter geen waardevolle voorwerpen of documenten bij zich. Voorts is het raadzaam om zich ’s nachts of in afgelegen buurten niet te voet te verplaatsen. Voor vertrek informeert men best naar de politieke toestand in het land.

   Er wordt aangeraden om betogingen en soortgelijke publieke bijeenkomsten te vermijden gezien deze soms kunnen uitmonden in geweld.

   Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

    
   Criminaliteit

   De criminaliteit is relatief laag, maar neemt sinds enkele jaren toe. Voorzichtigheid is geboden, zeker na zonsondergang. Het wordt bijgevolg afgeraden om ’s nachts alleen te wandelen. Carjacking komt voor en betreft meestal terreinwagens. Dieven slaan vaak ruiten van stilstaande auto’s in om voorwerpen te stelen. Houd voorwerpen uit het zicht. Bewaar geld of waardevolle voorwerpen op een veilige plek en draag geen uiterlijke kenmerken van rijkdom.

   Bied geen weerstand bij een eventuele aanval. Huisinbraken nemen toe en het gaat hier dikwijls om gewapende bendes. Gevallen van verkrachting en aanranding werden eveneens gerapporteerd