Botswana

Kaart Botswana

 

Laatste update

Mits de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen, is het over het algemeen mogelijk om veilig te reizen in Botswana.

Naar aanleiding van een uitbraak van gele koorts in onder andere Angola en de DRC hebben de autoriteiten van Botswana de lijst van landen waarvoor een vaccinatiecertificaat verplicht is, geactualiseerd. Zonder certificaat worden reizigers uit de betrokken landen de toegang tot het grondgebied ontzegd.  

 

CORONAVIRUS (COVID-19)

We adviseren iedereen die voor een korte periode in Botswana verblijft, zoals toeristen en studenten, het land te verlaten omdat er steeds minder internationale vluchten beschikbaar zijn. Neem hiervoor in de eerste plaats contact op met uw touroperator, reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij.

Mensen die permanent in het buitenland wonen, dienen zelf de inschatting te maken of ter plaatse blijven al dan niet de beste keuze is.

Hou er rekening mee dat steeds minder vluchten georganiseerd worden en de mogelijkheid op terugkeer steeds moeilijker zal worden.

Indien u vaststelt dat de grenzen van het land waar u verblijft effectief gesloten zijn en zelfs reizen om thuis te geraken niet meer mogelijk zijn, dan kunnen wij u enkel adviseren om te blijven waar u bent. Vergewis u ervan dat u onderdak hebt en probeer om via contacten in België zelf hulp te regelen o.a. met uw bank of wisselkantoren (Western Union), uw arts (medicatie), uw familie en vrienden om u te helpen. In deze ongeziene omstandigheden zijn zelfs de hulpmiddelen van de Belgische Ambassades beperkt.​

De regering van Botswana heeft aangekondigd dat reizen van en naar hoogrisico landen verboden is. Deze landen zijn : Oostenrijk, Australië, België, Canada, China, Tsjetsjenië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Japan, Iran, Italië, Nederland, Noorwegen, Portugal, Spanje, Zweden, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Buitenlanders komende van de hoger vermelde hoogrisico landen zullen aan alle grenzen van Botswana de toegang worden ontzegd. Botswaanse burgers en residenten die vanuit een hoogrisico land terugkeren moeten in verplichte quarantaine van 14 dagen gaan.

Alle reizen, inclusief naar de buurlanden, waaronder ook Lesotho en Eswatini, zijn beperkt tot het verkeer van goederen en diensten. Botswaanse burgers en residenten die terugkeren uit deze landen zullen 14 dagen in quarantaine worden geplaatst. Deze maatregelen zijn met onmiddellijke ingang van toepassing.

Daarnaast zijn de volgende landsgrensovergangen met Zuid-Afrika gesloten: Bray, McCarthy's Rust, Middelpits, Makopong, Platjan, Pondrift, Twee-rivieren, Zanzibar, Sikwane, Ramotswa, Phitshane Molopo, Parrs Halt.

Alle openbare bijeenkomsten van meer dan vijftig personen zijn verboden. Mensen die symptomen van het virus vertonen worden gevraagd geen gebruik te maken van het openbaar vervoer. De bars zijn met onmiddellijke ingang gesloten.

De reisadviezen worden per land voortdurend bijgewerkt in functie van de evolutie van de situatie. Iedereen wordt uitgenodigd om deze reisadviezen regelmatig te raadplegen. Gelieve ook de evolutie in Botswana op te volgen via https://www.facebook.com/COVID19.MOHW.BW

De situatie kan van minuut tot minuut veranderen. Om deze reden raden wij u sterk aan om op dit moment niet naar Botswana te reizen en uw reis uit te stellen tot de Covid-19 crisis voorbij is.

Raadpleeg eveneens de informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen:

https://www.who.int/home

https://www.wanda.be/nl

Heeft u nog vragen? Surf naar https://www.info-coronavirus.be/nl  of bel 0800/14.689.

Om u beter te kunnen bijstaan, gelieve u te registreren op https://travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Indien men de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen neemt, is Botswana een relatief veilige bestemming. De politieke situatie in Botswana is stabiel. Desondanks is de  criminaliteit tijdens de afgelopen jaren toegenomen, met name in de grote steden (Gaborone, Francistown en Maun). Men draagt daarom beter geen waardevolle voorwerpen of documenten bij zich. Voorts is het raadzaam om zich ’s nachts of in afgelegen buurten niet te voet te verplaatsen. Voor vertrek informeert men best naar de politieke toestand in het land.

Er wordt aangeraden om betogingen en soortgelijke publieke bijeenkomsten te vermijden gezien deze soms kunnen uitmonden in geweld.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 
Criminaliteit

De criminaliteit is relatief laag, maar neemt sinds enkele jaren toe. Voorzichtigheid is geboden, zeker na zonsondergang. Het wordt bijgevolg afgeraden om ’s nachts alleen te wandelen. Carjacking komt voor en betreft meestal terreinwagens. Dieven slaan vaak ruiten van stilstaande auto’s in om voorwerpen te stelen. Houd voorwerpen uit het zicht. Bewaar geld of waardevolle voorwerpen op een veilige plek en draag geen uiterlijke kenmerken van rijkdom.

Bied geen weerstand bij een eventuele aanval. Huisinbraken nemen toe en het gaat hier dikwijls om gewapende bendes. Gevallen van verkrachting en aanranding werden eveneens gerapporteerd