Botswana

Kaart Botswana

 

Laatste update

 

  Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar landen buiten de Europese Unie zijn sterk afgeraden voor niet-gevaccineerde reizigers.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus. 

   

  Internationale reizen naar Botswana zijn mogelijk.

  Men kan het land binnenkomen via de internationale luchthavens van Sir Seretse Khama in Gaborone, via Kasane en Maun, en van Phillip G. Matante in Francistown. De landgrenzen aan Kazungula road, Kazungula ferry, Ngoma, Ramokgwebana, Martins Drift, Ramatlabama, Mamuno, Pioneer en Mohembo zijn eveneens geopend.

  Alle inkomende reizigers dienen volgende maatregelen na te leven:

  - Bewijs voorleggen van volledige vaccinatie inclusief booster.

  - Ingeval men niet volledig gevaccinneerd is voorleggen van een negatieve COVID-test (maximaal 72 uur) en zich laten vaccineren bij het binnenkomen van Botswana. Nadien wordt men toegelaten tot het grondgebied.

  - Personen die niet gevaccineerd zijn en geen negatieve PCR-test kunnen voorleggen worden verplicht om een PCR-test te laten afnemen op eigen kosten. Verder is er een verplichte vaccinatie indien de PCR-test negatief is. Indien de PCR-test positief was verplichte quarantaine op eigen kosten van 10 dagen.

  - Toegang tot Botswana wordt geweigerd aan buitenlanders indien zij geen negatieve PCR-test kunnen voorleggen en weigeren om getest en/of gevaccineerd te worden. Inwoners riskeren een boete van 5.000 BWP en/of een gevangenisstraf van maximum één jaar indien ze geen negatieve PCR-test kunnen voorleggen of bij weigering om zich te laten testen en/of te laten vaccineren.

   

  Belgische onderdanen die zich in Botswana bevinden, ongeacht of ze bezoeker of inwoner zijn, moeten de aanbevelingen en instructies van de lokale autoriteiten opvolgen.

  Belgen die reizen, worden aangeraden eerst contact op te nemen met hun touroperator, verzekerings- of luchtvaartmaatschappij.

  Belgen die momenteel op reis zijn moeten eerst contact opnemen met hun lokale autoriteiten, reisbureau, touroperator of luchtvaartmaatschappij voor hulp. In geval van nood kan de Belgische ambassade in Pretoria worden gecontacteerd (pretoria@diplobel.fed.be).

  Voor informatie over een eventuele verandering in de situatie, kunt u terecht via volgende sites:: 

    

   Naar aanleiding van een uitbraak van gele koorts in onder andere Angola en de DR Congo hebben de autoriteiten van Botswana de lijst van landen waarvoor een vaccinatiecertificaat verplicht is, geactualiseerd. Zonder certificaat worden reizigers uit de betrokken landen de toegang tot het grondgebied ontzegd.  

   Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

    

    

   Description

   Algemene veiligheid

   Algemene veiligheid

   Indien men de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen neemt, is Botswana een relatief veilige bestemming. De politieke situatie in Botswana is stabiel. Desondanks is de  criminaliteit tijdens de afgelopen jaren toegenomen, met name in de grote steden (Gaborone, Francistown en Maun). Men draagt daarom beter geen waardevolle voorwerpen of documenten bij zich. Voorts is het raadzaam om zich ’s nachts of in afgelegen buurten niet te voet te verplaatsen. Voor vertrek informeert men best naar de politieke toestand in het land.

   Er wordt aangeraden om betogingen en soortgelijke publieke bijeenkomsten te vermijden gezien deze soms kunnen uitmonden in geweld.

   Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

    
   Criminaliteit

   De criminaliteit is relatief laag, maar neemt sinds enkele jaren toe. Voorzichtigheid is geboden, zeker na zonsondergang. Het wordt bijgevolg afgeraden om ’s nachts alleen te wandelen. Carjacking komt voor en betreft meestal terreinwagens. Dieven slaan vaak ruiten van stilstaande auto’s in om voorwerpen te stelen. Houd voorwerpen uit het zicht. Bewaar geld of waardevolle voorwerpen op een veilige plek en draag geen uiterlijke kenmerken van rijkdom.

   Bied geen weerstand bij een eventuele aanval. Huisinbraken nemen toe en het gaat hier dikwijls om gewapende bendes. Gevallen van verkrachting en aanranding werden eveneens gerapporteerd