Botswana

Kaart Botswana

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

 • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
 • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
 • Registreer uw reis via TravellersOnline.
 • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

COVID
 

Reizen naar Botswana wordt ten zeerste afgeraden.

  CORONAVIRUS (COVID-19)

  Wereldwijd treffen landen maatregelen om het coronavirus in te dammen en de pandemie een halt toe te roepen. Veel landen hebben reisbeperkingen ingevoerd, zoals een inreisverbod voor reizigers uit bepaalde landen, grenssluitingen en/of quarantaines. Nieuwe beperkingen kunnen zonder veel waarschuwing vooraf worden afgekondigd. Hierdoor kunnen reisplannen ernstig worden verstoord en kunnen reizigers gedwongen worden om langer dan gepland in het buitenland te blijven. Het risico dat Belgische burgers gestrand geraken, is dus groot. Het is daarom raadzaam om alle reizen naar Botswana uit te stellen.

  Sinds 28 maart zijn alle commerciële vluchten met vertrek of aankomst in Botswana voor onbepaalde tijd opgeschort. De landsgrenzen zijn tot nader bericht gesloten. Een 14-daagse quarantaine is verplicht voor iedereen die het land binnenkomt op een door de lokale autoriteiten aangewezen plaats.

  Op 31 maart heeft de regering van Botswana de noodtoestand uitgeroepen, die is verlengd met zes maanden sedert eind september. Belgische onderdanen die zich in Botswana bevinden, ongeacht of ze bezoeker of inwoner zijn, moeten de aanbevelingen en instructies van de lokale autoriteiten opvolgen. In het kader van de lockdownmaatregelen, is het dragen van maskers in de openbare ruimte verplicht. Het land is verdeeld in verschillende zones en voor de overgang van de ene zone naar de andere is een speciale vergunning van de lokale autoriteiten vereist.

  Belgen die moeten reizen dienen eerst contact opnemen met hun touroperator, verzekering of luchtvaartmaatschappij.

  Belgen die momenteel op reis zijn moeten eerst contact opnemen met hun lokale autoriteiten, reisbureau, touroperator of luchtvaartmaatschappij voor hulp. In geval van nood kan de Belgische ambassade in Pretoria worden gecontacteerd (pretoria@diplobel.fed.be).

  Voor informatie over een eventuele verandering in de situatie, kunt u terecht via volgende sites:: 

   

   Naar aanleiding van een uitbraak van gele koorts in onder andere Angola en de DR Congo hebben de autoriteiten van Botswana de lijst van landen waarvoor een vaccinatiecertificaat verplicht is, geactualiseerd. Zonder certificaat worden reizigers uit de betrokken landen de toegang tot het grondgebied ontzegd.  

   Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

    

    

   Description

   Algemene veiligheid

   Algemene veiligheid

   Indien men de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen neemt, is Botswana een relatief veilige bestemming. De politieke situatie in Botswana is stabiel. Desondanks is de  criminaliteit tijdens de afgelopen jaren toegenomen, met name in de grote steden (Gaborone, Francistown en Maun). Men draagt daarom beter geen waardevolle voorwerpen of documenten bij zich. Voorts is het raadzaam om zich ’s nachts of in afgelegen buurten niet te voet te verplaatsen. Voor vertrek informeert men best naar de politieke toestand in het land.

   Er wordt aangeraden om betogingen en soortgelijke publieke bijeenkomsten te vermijden gezien deze soms kunnen uitmonden in geweld.

   Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

    
   Criminaliteit

   De criminaliteit is relatief laag, maar neemt sinds enkele jaren toe. Voorzichtigheid is geboden, zeker na zonsondergang. Het wordt bijgevolg afgeraden om ’s nachts alleen te wandelen. Carjacking komt voor en betreft meestal terreinwagens. Dieven slaan vaak ruiten van stilstaande auto’s in om voorwerpen te stelen. Houd voorwerpen uit het zicht. Bewaar geld of waardevolle voorwerpen op een veilige plek en draag geen uiterlijke kenmerken van rijkdom.

   Bied geen weerstand bij een eventuele aanval. Huisinbraken nemen toe en het gaat hier dikwijls om gewapende bendes. Gevallen van verkrachting en aanranding werden eveneens gerapporteerd