Brazilië

kaart Brazilië

 

Laatste update

Coronavirus:

Het aantal luchthavens en reguliere vluchten die toelaten om van Brazilië naar Europa terug te keren neemt snel verder af, nu bijna exclusief via São Paulo/GRU en Rio de Janeiro/GIG. Daarom wordt aan de Belgische reizigers sterk aangeraden om nu onverwijld naar Europa te vertrekken.

In het geval van problemen met het online of telefonisch boeken van vluchten kan het nuttig zijn om naar de luchthavens te gaan om aldaar ter plaatse een vlucht te boeken (er zijn immers veel passagiers die niet komen opdagen voor de vluchten). Neem contact op met onze posten (link hierboven) voor bijstand.

EU-reizigers mogen Brazilië niet meer binnenkomen maar luchthaventransit via Brazilië van Belgen die naar Europa willen terugkeren vanuit andere Zuid-Amerikaanse landen blijft tot nog toe nog steeds mogelijk.  

Brazilië sloot zijn landsgrenzen met alle buurlanden voor buitenlanders die niet in Brazilië wonen maar het land willen binnenkomen. Het is dus nu enkel in uitzonderlijke gevallen noch mogelijk om Brazilië over het land binnen te komen om vervolgens via een internationale luchthaven naar Europa te vliegen. 

Het coronavirus treft ook in toenemende mate Brazilië en er zijn maatregelen genomen om de verspreiding ervan te voorkomen op nationaal, regionaal en lokaal niveau. U vindt gedetailleerde informatie (in het Portugees) op de website van het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid: https://coronavirus.saude.gov.br.

Als u vragen heeft over uw vliegreizen, neem dan contact op met uw luchtvaartmaatschappij, reisagent en / of verzekeringsmaatschappij.

 

Gele koorts, dengue-koorts en chikungunya zijn endemische ziekten die regelmatig lokale en seizoensuitbraken kennen in variabele gebieden van Brazilië, vooral tijdens het regenseizoen (variabele periode afhankelijk van de regio, tussen oktober en juni).

Een aanzienlijke toename van het aantal en de geografische omvang van gevallen van gele koorts is de afgelopen jaren waargenomen in verschillende gebieden van Brazilië, inclusief in Staten waar het transmissierisico als niet-bestaand werd beschouwd (een verschuiving van het virus naar het zuiden/zuidoosten werd onder meer opgemerkt). Braziliaanse gezondheidsautoriteiten bevelen nu vaccinatie in het hele land aan.

De reizigers worden aangeraden zich minstens tien dagen voor hun vertrek te laten vaccineren en, om de risicozones te kennen, de laattste aanbevelingen beschikbaar op de websites van het Instituut voor Tropische Geneeskunde en de Wereldgezondheidsorganisatie te raadplegen.

Een aanzienlijke toename van het aantal gevallen van dengue is ook recent waargenomen in verschillende gebieden van Brazilië. Er is geen vaccin tegen dengue en chikungunya. Het is daarom belangrijk om uzelf te beschermen tegen muggen, een geschikt muggenspray te gebruiken, onder een muskietennet te slapen, lange kleding te dragen en onmiddellijk medische hulp te zoeken als de symptomen verschijnen.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.
 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Brazilië kent een hoog percentage gewelddadige criminaliteit, vooral in stedelijke centra en achtergestelde gebieden. Bij het reizen in Brazilië is het belangrijk om waakzaam te blijven en onderstaande preventieve maatregelen na te leven:

 • Leef de plaatselijke wetten en veiligheidsvoorschriften steeds na en informeer u via de lokale media en overheden over de plaatselijke situatie.
 • Alle grote steden in het land omvatten gevaarlijke gebieden, inclusief (en in het bijzonder) in centrale wijken. Informeer van tevoren.
 • Vermijd favela's (arme buurten in de steden) en geïsoleerde, slecht verlichte en verlaten plaatsen, zeker na zonsondergang
 • Op algemene wijze wees alert op straat, in het openbaar vervoer en in een taxi, zelfs in de betere wijken van de grootsteden.
 • Bij grote manifestaties (carnavalsoptochten, eindejaarsfeesten, …) is extra waakzaamheid geboden.
 • Wees alert voor diefstal en berovingen op de stranden
 • Let op bij het gebruik van mobiele telefoons op straat, strand en in het openbaar vervoer.
 • Vermijd demonstraties
 • Vermijd het toonbaar dragen van waardevolle horloges, sieraden of handtassen
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld
 • Bewaar uw officiële documenten en vliegtickets op een veilige plaats (bijv. kluis in het hotel) en neem kopieën van deze documenten mee op stap
 • Zwem liever op bewaakte stranden. In Brazilië kan in zee zwemmen gevaarlijk zijn (golfslag en stroming), de stranden worden niet altijd bewaakt.
 • Indien u het slachtoffer bent van een misdrijf, doe dan aanmelding bij een politiekantoor. Het is in dit geval steeds aan te raden het dossiernummer te noteren.
 • Toon respect. De toegang tot Indianenreservaten is beperkt en gereglementeerd. Voor elke expeditie in het Amazonewoud wordt sterk aangeraden om een beroep te doen op een ervaren gids.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.