Bulgarije

kaart Bulgarije

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

COVID

INFO: covidtest vóór vertrek, bewijs van genezing of vaccinatiecertificaat wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

Niet-essentiële reizen naar Bulgarije worden ten stelligste afgeraden. 

Belgen krijgen toegang tot Bulgarije mits het voorleggen van ofwel:

  • een negatief testresultaat: een negatieve PCR-test, die in de 72 uur voor aankomst moet zijn afgenomen. Voor antigentests is dit 48 uur.
  • een bewijs genezen te zijn van COVID-19: een positieve PCR- of antigentest met een datum tussen 6 maanden en 15 dagen voor uw aankomst in Bulgarije. Dit is om te bewijzen dat u de ziekte heeft doorgemaakt en bent genezen (en dus antilichamen heeft). 
  • een certificaat van volledige vaccinatie, met de laatste dosis toegediend tenminste 14 dagen voor aankomst in Bulgarije, en met volgende gegevens: naam (identiek aan reisdocument), geboortedatum, datum(s) van toediening, naam en producent van het vaccin, ‘batch nummer’ van het vaccin, land waarin het vaccin werd toegediend, en de naam van de instantie die het certificaat uitreikte.   

Het spreekt voor zich dat u voor de PCR- of antigentest een document moet voorleggen dat door een arts, ziekenhuis of labo wordt uitgegeven (een zelftest van bij de apotheker volstaat niet).

Op het voorgaande zijn enkele uitzonderingen voorzien. Bulgaren en residenten/houders van een verblijfskaart die aankomen en die geen negatieve testresultaten kunnen voorleggen, kunnen wel binnenkomen op voorwaarde zij na aankomst 10 dagen in quarantaine gaan. Deze quarantaine kan ingekort worden indien men binnen de 24 uur na aankomst een PCR-test aflegt die negatief is. Dit alternatief wordt echter afgeraden omdat de quarantaine bij aankomst het moeilijker maakt om zich te verplaatsen om de test binnen 24 uur na aankomst uit te voeren. Mocht voor dit alternatief gekozen worden, dan is het raadzaam om reeds voor vertrek uit België een afspraak te maken met een medische instelling in Bulgarije. Er zijn aanzienlijke sancties voorzien voor het niet-naleven van deze quarantaine. 

Uitzonderingen op het voorleggen van een negatieve test zijn voorzien voor chauffeurs van internationaal goederen en personentransport, personeel van schepen en vliegtuigen, grensarbeiders, en reizigers die in transit zijn.

Het aantal besmettingen in Bulgarije is op dit moment zeer hoog.

Men moet onder meer een mondmasker dragen op het openbaar vervoer, in supermarkten en bij bezoek aan apotheken en medische instellingen. Men moet ook buitenhuis een mondmasker dragen indien de afstand van 1,5 meter niet kan gerespecteerd worden (drukke plaatsen). De sanitaire maatregelen worden in de praktijk niet overal even strikt toegepast. Het is daarom belangrijk om zelf een inschatting te maken en de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen.

De COVID-19-maatregelen in Bulgarije worden regelmatig aangepast. Voor de actuele stand van zaken, meer details, en recente info over openings- en sluitingsuren, kan u volgende site raadplegen: https://coronavirus.bg (in het Bulgaars). Klik op ‘maatregelen’.

De FOD Volksgezondheid in België heeft een site gewijd aan het coronavirus: www.info-coronavirus.be/nl.

 

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij aan uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Er zijn enkele specifieke risico’s verbonden aan reizen in Bulgarije.

 
Criminaliteit

Bezoekers worden geadviseerd samenscholingen en demonstraties te mijden.

Waakzaamheid is geboden voor straatcriminaliteit (zakkenrollers, gauwdieven) op drukke plaatsen zoals winkelstraten, metrostations en toeristische centra, in het bijzonder aan de Zwarte Zee.

Het is af te raden grote sommen geld op zak te hebben of rond te lopen met waardevolle voorwerpen. Regelmatig worden er diefstallen gemeld van documenten (paspoort, identiteitskaart, rijbewijs,...) in bars, op stranden, en in sommige hotels, in het bijzonder in Sunny Beach. Houdt daarom uw reisdocumenten en waardevolle voorwerpen steeds goed in het oog, of bewaar ze op een veilige plaats (bv. een hotelkluis) en neem voor korte verplaatsingen enkel een fotokopie mee van uw reisdocumenten.

Wees alert wanneer een onbekende uw aandacht zoekt of u een interessant lijkende transactie voorstelt. Het kan gaan om een valstrik, fraude of oplichting.

Corrupte politieagenten kunnen steeds gemeld worden via +359 2 982 22 22 of anoniem op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken: (www.mvr.bg, rubriek "Signals of corruption at the MOI").

Om het risico van agressie zoveel mogelijk te beperken is het raadzaam 's nachts de nodige voorzorgen te nemen en weg te blijven van de stationsbuurt, alsook niet-verlichte plaatsen, parken en voetgangerstunnels.

Vermijd contact en ga niet in op provocaties van personen die zich ophouden in de buurt van luxewagens of bars: het gaat vaak om gewapende lijfwachten die zich agressief kunnen gedragen. Dezelfde raad geldt indien deze personen verkeersovertredingen begaan.

De georganiseerde misdaad gespecialiseerd in autodiefstallen (de laatste modellen in het algemeen en 4x4’s in het bijzonder) is nog steeds zeer actief . Het is daarom sterk aan te raden geen documenten in de wagen achter te laten (paspoort, rijbewijs, roze kaart, verzekering), Vermijd uw wagen onbewaakt achter te laten en gebruik bij voorkeur bewaakte parkings. Indien uw wagen wordt gestolen, moet u daarvan aangifte doen bij de politie, vervolgens moet u bij de regionale rechtbank een attest bekomen en naar het justitiepaleis gaan om een visum te laten aanbrengen op het attest.

Het gebruik van valse taxi’s kan vaak voor problemen zorgen zoals het aanrekenen van te hoge prijzen (tot 10 BGN per kilometer), diefstal van waardevolle spullen, etc.  Het is aan te raden om een taxi te bellen en geen taxi’s aan te houden op straat.  Bij het instappen steeds controleren of de tarieven geafficheerd zijn.  De volgende tarieven worden doorgaans gehanteerd:

  • overdag BGN 0.79/km
  • ’s nachts BGN 0.90/km

In de luchthaven van Sofia is er maar een officiële taxifirma: OK Supertrans. Zij beschikt over een balie in de aankomsthal van de luchthaven. Een rit van de luchthaven naar het centrum van Sofia kost ongeveer BGN 15 (circa € 8).

Bij problemen het nummer van de taxi en de taximaatschappij noteren alvorens de politie te contacteren. Er bestaat ook een metrostation binnen de luchthaven, met rechtstreekse verbinding naar het stadscentrum.

Enkele taxi-bedrijven:

Yellow! (een van de grootste in Sofia, en in volle uitbreiding)
https://www.yellow333.com/en/order-a-taxi-sofia/mobile-application-yellow-taxi

TaxiMe (deze site geeft toegang tot meerdere firma’s)
https://itunes.apple.com/bg/app/taxime-client/id744137021?mt=8 of https://play.google.com/store/apps/details?id=com.taxime.client

OK Supertrans:
https://www.oktaxi.net/onlineorder_en.php

 
Nuttige nummers

Europees noodnummer: 112
Vreemdelingenpolitie: +359 (0)2 982.71.51.
Politie: 112.
Ambulance: 150 (of 112).
Wegenhulp: 146 (via lokale gsm) of +359 2 980 33 08.
Brandweer 112.
Bij problemen aan de grens kan gebeld worden naar het nummer +359 (0)2 983 18 65 (meldpunt van de grenspolitie; Engels of Duits gesproken).