Canada

kaart Canada

Laatste update

Legalisatie van cannabis in Canada, die op 17 oktober in werking treedt:

Vanaf 17 oktober 2018 zal het gebruik van recreatieve cannabis legaal zijn in Canada, voor zover toegestaan door federale, provinciale, territoriale en gemeentelijke regelgeving. Het bezit van maximaal 30 gram gedroogde cannabis is toegestaan. Eetbare afgeleide producten (cakes, snoep, enz.) blijven tot nader order verboden. Rijden onder invloed van de stof is verboden. Export van cannabis gekocht in Canada is verboden.
Elke provincie of gebied kan zijn eigen regels vaststellen voor de verkoop, distributie en het gebruik van cannabis. Lokale autoriteiten hebben de macht om het verbruik van deze substantie in de openbare ruimte te regelen. In sommige gemeenten wordt roken op openbare plaatsen verboden. De wettelijke minimumleeftijd is vastgesteld op 19 jaar in de meeste provincies, met uitzondering van Alberta, waar het 18 jaar zal zijn en Quebec, waar de nieuwe provinciale overheid voorziet om de minimumleeftijd te verhogen naar 21 jaar.
Meer informatie op de volgende websites: https://www.canada.ca/en/services/health/campaigns/cannabis/canadians.html (externe link) en https://www.canada.ca/services (externe link) /health/campaigns/cannabis/canadians.html (NL)
 

 

 


 

Description

Algemene veiligheid

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's verbonden aan reizen naar Canada. Het land wordt jaarlijks bezocht door talrijke toeristen, waaronder vele Belgen. Sinds de aanslagen van 11 september 2001 is iedereen zich evenwel bewust geworden van het wereldwijd verhoogde risico op terreurdaden.

Vermits op luchthavens en bij grensovergangen specifieke veiligheidsmaatregelen gelden, is het ten zeerste aangeraden ruimschoots vóór uw vertrek op de luchthaven te zijn en de controles te respecteren. Meer informatie vindt u op www.cbsa.gc.ca en www.publicsafety.gc.ca.

Samengevat wordt aan reizigers naar Canada gevraagd de gebruikelijke voorzichtigheid en waakzaamheid aan de dag te leggen en de raadgevingen van de plaatselijke autoriteiten op te volgen. U vindt meer informatie op de websites van de Ambassade van Canada in België en de Ambassade van Canada in Parijs.

Criminaliteit

Om te vermijden het slachtoffer te worden van kleine criminelen, zoals zakkenrollers, dienen volgende aanbevelingen in acht te worden genomen:

  • Houd persoonlijke bezittingen en reisdocumenten goed in het oog, vooral in de luchthavens, op het openbaar vervoer en op druk bezochte toeristische plaatsen; 
  • Grote steden zoals Montreal, Toronto en Vancouver kunnen het werkterrein zijn van kleine straatcriminelen; 
  • Draag geen dure sieraden en/of loop niet rond met grote hoeveelheden contant geld op zak; 
  • Laat bagage en/of waardevolle zaken niet onbewaakt en zichtbaar achter in de wagen en/of de hotelkamer; 
  • Alleen-reizende rugzaktoeristen zijn een gemakkelijk doelwit voor kleine criminelen. Daarom is het raadzaam niet te liften en enkel te overnachten in betrouwbaar logies waar men niet alleen verblijft.

Om in contact te komen met de hulpdiensten, vormt u in Canada normaliter 911. In sommige afgelegen gebieden van de provincies British Colombia, Saskatchewan, Newfoundland en Labrador is sprake van lokale noodnummers. Ook in de North West Territories, Nunavut en Yukon kan u best ter plaatse informeren naar de lokale noodnummers.