Canada

kaart Canada

Laatste update

 

  Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

   

  Niet-essentiële reizen naar Canada zijn toegelaten voor volledig gevaccineerde reizigers. Concreet moet u de volledige vaccinatiecyclus van Pfizer, Moderna, Astrazeneca of Janssen (Johnson&Johnson) hebben doorlopen (of een combinatie van 2 van deze verschillende vaccins), en de laatste inenting moet minstens 14 dagen vóór de datum van uw aankomst in Canada zijn gebeurd. U moet ook zonder symptomen verkeren, en de andere Canadese verplichtingen toepassen.

   

  Alle officiële informatie over de Canadese verplichtingen vindt u op de website van de Canadese overheid (in het Engels).

  De beslissing om u op het Canadees grondgebied al dan niet toe te laten wordt uiteindelijk door de Canadese grenswachters genomen

  Uitzonderingen zijn van toepassing op onder meer diplomaten, bemanningsleden en personen onderweg naar een ander land, die in Canada op doorreis zijn. De deelnemers aan het Working Holiday Programme (WHP) mogen ook reizen (ze hoeven niet meer over een lopend en geldig werkaanbod te beschikken).

  Raadpleeg de volledige lijst van uitzonderingen

   

  1/ Met het vliegtuig

  Alle passagiers die aan voormelde toelatingsvoorwaarden voldoen en zich per vliegtuig naar Canada begeven moeten een negatief resultaat van een (PCR) laboratoriumtest aan hun luchtvaartmaatschappij voorleggen.  Deze PCR-test moet binnen 72 uur voor het vertrek worden uitgevoerd.

  Alle toegelaten reizigers die per vliegtuig naar Canada reizen moeten tevens hun reisinformatie elektronisch inbrengen via de ArriveCan app, vóór ze hun vlucht nemen. Informatie over ArriveCan

  Reizigers die symptomen van COVID-19 ontwikkelen, worden niet toegelaten aan boord van een vliegtuig naar Canada.

  Tot nader order zijn de luchthavens van Montreal, Toronto, Calgary en Vancouver de enigen die internationale commerciële vluchten ontvangen. Passagiers in transit moeten over een geldige Electronic Travel Authorization beschikken. Tijdens de transit moeten ze in de internationale zone van de luchthaven blijven. De duur van hun verblijf in transit mag niet langer zijn dan 24 uur.

   

  2/ Met de wagen of de trein

  Sinds 9 augustus worden volledig gevaccineerde reizigers die vanuit de VS over land Canada binnenkomen toegelaten zonder quarantaine als ze een bewijs van vaccinatie in de ArriveCan app kunnen voorleggen. Zonder die bewijzen blijft de quarantaine van 14 dagen voor hen wél verplicht, maar zij vallen niet onder de verplichting van verblijf in een hotel gedurende de 3 eerste dagen.

  Voor meer informatie verwijzen we u naar volgende websites:

    

   Om consulaire bijstand beter te organiseren, raden we u ook aan om uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be

    

    

   Description

   Algemene veiligheid

   Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's verbonden aan reizen naar Canada. Het land wordt jaarlijks bezocht door talrijke toeristen, waaronder vele Belgen.

   Vermits op luchthavens en bij grensovergangen specifieke veiligheidsmaatregelen gelden, is het ten zeerste aangeraden ruimschoots vóór uw vertrek op de luchthaven te zijn en de controles te respecteren. Meer informatie vindt u op www.cbsa.gc.ca en www.publicsafety.gc.ca.

   Samengevat wordt aan reizigers naar Canada gevraagd de gebruikelijke voorzichtigheid en waakzaamheid aan de dag te leggen en de raadgevingen van de plaatselijke autoriteiten op te volgen. U vindt meer informatie op de websites van de Ambassade van Canada in België en de Ambassade van Canada in Parijs.

   Criminaliteit

   Om te vermijden het slachtoffer te worden van kleine criminelen, zoals zakkenrollers, dienen volgende aanbevelingen in acht te worden genomen:

   • Houd persoonlijke bezittingen en reisdocumenten goed in het oog, vooral in de luchthavens, op het openbaar vervoer en op druk bezochte toeristische plaatsen; 
   • Grote steden zoals Montreal, Toronto en Vancouver kunnen het werkterrein zijn van kleine straatcriminelen; 
   • Draag geen dure sieraden en/of loop niet rond met grote hoeveelheden contant geld op zak; 
   • Laat bagage en/of waardevolle zaken niet onbewaakt en zichtbaar achter in de wagen en/of de hotelkamer; 
   • Alleen-reizende rugzaktoeristen zijn een gemakkelijk doelwit voor kleine criminelen. Daarom is het raadzaam niet te liften en enkel te overnachten in betrouwbaar logies waar men niet alleen verblijft.

   Om in contact te komen met de hulpdiensten, vormt u in Canada normaliter 911. In sommige afgelegen gebieden van de provincies British Colombia, Saskatchewan, Newfoundland en Labrador is sprake van lokale noodnummers. Ook in de North West Territories, Nunavut en Yukon kan u best ter plaatse informeren naar de lokale noodnummers.