Centraal-Afrikaanse Republiek

Kaart Centraal-Afrikaanse Republiek

 

Laatste update

Alle reizen naar de Centraal-Afrikaanse Republiek worden ten stelligste afgeraden.

Een avondklok is nog steeds van kracht, de uren variëren per stad. Deze dient nog steeds opgevolgd te worden. Gezien de huidige veiligheidssituatie wordt Belgen die zich in de Centraal-Afrikaanse Republiek zouden bevinden, aangeraden om verplaatsingen buiten Bangui te allen tijde te vermijden en een voldoende grote stock aan levensmiddelen te voorzien.

Landgenoten die zich toch in het land zouden bevinden, wordt bovendien aangeraden ter plaatse in contact te blijven met het Belgische ereconsulaat (GSM: +236 72 12 01 79 en +236 75 12 01 79 of bij afwezigheid van de ereconsul, +236 75 61 54 01 / +236 72 68 03 90; e-mail: consulat-belg-rca@outlook.com) en zich in te schrijven via Travellers Online

Consulaire dienstverlening buiten Bangui is niet mogelijk omwille van de veiligheidssituatie.  
 

 

 

Description

Algemene veiligheid

De Centraal-Afrikaanse Republiek heeft een lange periode van instabiliteit en burgeroorlog meegemaakt, die gekenmerkt werd door frequente en gewelddadige botsingen tussen rivaliserende godsdienstige en etnische groepen, met veel slachtoffers als resultaat. Begin 2016 vonden verkiezingen plaats, maar de regering heeft nog niet de volledige controle over het gehele grondgebied, vooral  het oosten van het land is problematisch. Een zeker niveau van rust heerst momenteel over de hoofdstad, al hebben recente confrontaties uitgewezen dat dodelijk en sectair geweld op elk moment, op eender welke plaats in het land en zelfs in de hoofdstad plots kan uitbreken. Recentelijk waren er uitbraken van zwaar geweld in op verscheidene plaatsen (waaronder maar niet uitsluitend in Bocaranga, Bambari, Kaga Bandoro, Bangassou, Bria, en Obo).


In het oosten van CAR vinden militaire operaties plaats tegen het Leger van de Heer van de beruchte oorlogscrimineel Joseph Kony en trekken zeer brutale roversbendes rond. Deze regio staat ook bekend om smokkel in allerlei waren en mensen. 

 
Criminaliteit

Het wordt ten stelligste afgeraden zich alleen of te voet te verplaatsen, zelfs in de hoofdstad Bangui en zeker ’s avonds. Zelfs in de weinige parken (rondom de Kathedraal) in de stad en op voorheen veilige wandelwegen (bv. aan de rivier of op de heuvel achter het hotel Ledger) werden Belgen in het zeer recente verleden slachtoffer van gewapende overvallen. Het is afgeraden om grote hoeveelheden geld of waardevolle zaken mee te nemen.

Hotelgasten worden aangeraden steeds hun deur op slot te houden en enkel te openen voor gekende personen en hotelbedienden, na controle van hun identiteit en hun aanmelding bij de receptie.

Er bestaan tamelijk veel hotels, maar de lokale en internationale veiligheidsmachten raden aan om in het “Ledger”-hotel te verblijven omdat het gelegen is in een stadsgedeelte dat meer systematisch door internationale veiligheidsmachten bewaakt wordt.