Centraal-Afrikaanse Republiek

Kaart Centraal-Afrikaanse RepubliekLaatste update

 

  Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

    

   Transit:  Zelfs in transit is het mogelijk dat de luchthavenautoriteiten of uw luchtvaartmaatschappij nieuwe tests opleggen, en mogelijks een langdurige isolatie (14 dagen) bij een positief resultaat. Dit is met name het geval voor vluchten vanaf de gekende internationale hubs zoals onder meer Addis Abeba, Istanbul, etc.  Gelieve rekening te houden met dit risico bij het plannen van uw reis en controleer op voorhand uw verzekeringsdekking. ​

    

   Centraal-Afrikaanse grenzen zijn open, maar reizigers zijn onderworpen aan het bezit van een negatieve covid-19-test bij binnenkomst. Wij nodigen u uit om navraag te doen bij uw luchtvaartmaatschappij en / of Centraal-Afrikaanse consulaire vertegenwoordigingen.

   Elke reiziger die in de CAR aankomt, moet:

   • zich onderwerpen aan de maatregelen die zijn genomen om de pandemie te bestrijden (temperatuurbeheersing, gezondheidsformulier invullen);
   • een quarantaineperiode van 14 dagen vanaf de datum van binnenkomst in de CAR respecteren;

   Om de verspreiding van het virus te bestrijden hebben de Centraal-Afrikaanse autoriteiten een aantal maatregelen aangenomen, die in onze rubriek “Gezondheid en hygiëne” vermeld zijn.

     

    Veiligheid

    Na de presidents- en parlementsverkiezingen, die op 27 december 2020 plaatsvonden, wordt al het reizen naar Centraal-Afrikaanse Republiek ten zeerste afgeraden. De Belgen die in CAR wonen of op doorreis zijn, worden opgeroepen om meer voorzichtigheid en waakzaamheid te betrachten, en hun verplaatsingen zo veel mogelijk te beperken.Het is vooral belangrijk om weg te blijven van bijeenkomsten en om regelmatig op de hoogte te blijven van de situatie ter plaatse.

    Belgische reizigers worden uitgenodigd om zich te registreren op https://travellersonline.diplomatie.be, om berichten over de CAR te ontvangen. Alle verplaatsingen buiten Bangui en binnen de 3de arrondissement van Bangui (PK5) zijn afgeraden.

    Het is ten sterkste aanbevolen aan Belgen die in Centraal-Afrikaanse Republiek reizen om hun reis op https://travellersonline.diplomatie.be te registreren en contact opnemen met de ereconsulaat van België in Bangui (+236 75 80 37 80 / consulatbelgerca@gmail.com) en de ambassade van België in Yaounde (+237 222 21 52 91 / yaounde@diplobel.fed.be).

     

     

    Description

    Algemene veiligheid

    Algemene informatie

    De Centraal-Afrikaanse Republiek heeft een lange periode van instabiliteit en burgeroorlog meegemaakt, die gekenmerkt werd door frequente en gewelddadige botsingen tussen rivaliserende godsdienstige en etnische groepen, met veel slachtoffers als resultaat. Een vredesakkoord tussen de regering en de verschillende gewapende groeperingen werd ondertekend in Bangui in februari 2019, maar de toepassing ervan blijft problematisch.

    De regering heeft nog niet de volledige controle over het gehele grondgebied, vooral het oosten van het land is problematisch. Gewapende groepen, die het vredesakkoord hebben ondertekend, blijven gewelddaden plegen, niet alleen in het oosten van het land, maar ook in het noordwesten.

    Buiten Bangui

    Alle reizen buiten Bangui zijn afgeraden. Als een dergelijke verplaatsing toch gepland is, moet dit gebeuren in overeenstemming met strikte veiligheidsmaatregelen. Men moet

    • in een veilig konvooi reizen,
    • een voldoende grote stock aan levensmiddelen voorzien
    • een veilige en vooraf bepaalde accommodatie voorzien.
    • uw verplaatsingen zoveel mogelijk te beperken. Nachtreizen moeten worden vermeden
    • discreet blijven over de bestemming en de route die wordt gevolgd om de bestemming te bereiken

    Het wordt aanbevolen om regelmatig te informeren over de evolutie van de veiligheidssituatie in de reiszone en uw bewegingen zorgvuldig te plannen.

    Consulaire dienstverlening buiten Bangui en haar directe randgebied is heel moeilijk omwille van de veiligheidssituatie.

    In Bangui

    Gezien de grote aanwezigheid van veiligheidstroepen, blijft in Bangui de situatie stabiel. Het derde arrondissement (« PK5, Moslimbuurt gecontroleerd door autonome groepen) en zijn buurt moet echter worden vermeden.

    Het wordt afgeraden zich alleen om te voet te verplaatsen, alsook grote hoeveelheden geld of waardevolle spullen op zich te nemen. Zelfs in de weinige parken (rondom de Kathedraal) in de stad en op voorheen veilige wandelwegen (bv. aan de rivier of op de heuvel achter het hotel Ledger) werden westerse onderdanen slachtoffer van gewapende overvallen. De “Colline aux Panthères » zone, waar aanvallen plaatsvonden, moet worden vermeden. In het algemeen wordt aanbevolen om bij de veilige buurten bij het hotel Ledger blijven. Het is ook raadzaam om weg te blijven van demonstraties of bijeenkomsten.

    Hotelgasten worden aangeraden steeds hun deur op slot te houden en enkel te openen voor gekende personen en hotelbedienden, na controle van hun identiteit en hun aanmelding bij de receptie.

    Er bestaan tamelijk veel hotels, maar de lokale en internationale veiligheidsmachten raden aan om in het “Ledger”-hotel te verblijven omdat het gelegen is in een stadsgedeelte dat meer systematisch door internationale veiligheidsmachten bewaakt wordt.

    Het wordt ook aanbevolen om kopieën van uw identiteitsdocumenten en reisdocumenten te maken en de originelen in een hotelkluis te bewaren.