China

kaart China

Laatste update

Wereldwijd treffen landen maatregelen om het coronavirus in te dammen en de pandemie een halt toe te roepen. Steeds meer landen nemen quarantainemaatregelen of sluiten hun grenzen, waardoor de  normale doorgang over de grenzen niet langer kan gegarandeerd worden. Het risico voor Belgische burgers om in het buitenland geblokkeerd te raken, is zo hoog dat alle reizen naar het buitenland worden afgeraden.​

Vanaf middernacht 28 maart weigert China tijdelijk de toegang tot zijn grondgebied voor alle buitenlanders. Dit is ook van toepassing op personen die op deze datum over een geldig Chinees visum of een verblijfsvergunning  beschikken, alsook voor personen die gebruik  zouden willen maken van de gebruikelijke visumvrije transit op sommige plaatsen (bron: https://www.fmprc.gov.cn/mfa_eng/wjbxw/t1761867.shtml)

Voor uitzonderlijke/humanitaire gevallen, gelieve de Chinese ambassade in het land van uw huidige verblijfplaats te contacteren. Reizigers die uitzonderlijk nog toegelaten  zouden worden, zullen verplicht in gecentraliseerde quarantaine geplaatst worden voor 14 dagen (op kosten van de reiziger  en in een gecentraliseerde quarantaineplaats (hotel)).

Daarnaast heeft China ook  een inkrimping aangekondigd van het aantal internationale vluchten vanaf 29 maart 2020: Chinese vliegtuigmaatschappijen mogen slechts 1 verbinding meer onderhouden per land, met maximaal 1 vlucht per week, terwijl buitenlandse vliegtuigmaatschappijen slechts 1 verbinding naar China mogen uitvoeren en dit ook maximaal 1 keer per week.

Iedereen die momenteel binnen China reist, kan zich daarom verwachten aan zeer grondige en lange systematische controles en aan een quarantaineperiode van 14 dagen.

Het is in het algemeen  belangrijk om de instructies van de lokale autoriteiten rustig op te volgen. De personen die deze controles en maatregelen niet respecteren, kunnen wettelijk vervolgd worden.

De  toestand blijft  voortdurend evolueren en  kan zonder voorafgaande aankondigingen snel wijzigen.

Ter plaatse blijven de onderwijsinstellingen gesloten en een meerderheid van de culturele en toeristische plekken blijft ook nog steeds gesloten.

In heel het land (op luchthavens en in treinstations, bij de toegang tot gebouwen en winkels, in het openbaar vervoer) zijn er temperatuurcontroles; als er koortssymptomen vastgesteld worden, zijn quarantainemaatregelen te verwachten. Een mondmasker dragen blijft verplicht in het openbaar vervoer, in de taxi’s en op publieke plekken. Er wordt ook gevraagd om een mondmasker te dragen in de winkels.

Daarnaast zijn de volgende lokale maatregelen van toepassing in Peking:

  • Alle internationale vluchten naar Daxing International Airport (PKX) worden omgeleid naar Beijing Capital International Airport (PEK). Op Beijing Capital International Airport worden alle inkomende internationale vluchten en degene die aankomen uit Hong Kong, Macau en Taiwan ontvangen in de speciale zone (Zone D van terminal 3), die is ingericht om vluchten te ontvangen van “landen die zwaar zijn getroffen door het virus "
  • Alle internationale vluchten naar Peking worden omgeleid naar luchthavens in 12 andere steden  (Tianjin, Shijiazhuang, Taiyuan, Hohhot, Shanghai Pudong, Jinan, Qingdao, Nanjing, Shenyang, Dalian, Zhengzhou en Xi’an) om de eerste gezondheidscontroles van passagiers uit te voeren. Vervolgens worden passagiers zonder symptomen en met een negatief resultaat op de Covid-19 test, per vliegtuig overgebracht naar Peking, waar ze hun quarantaine zullen uitvoeren. Opgemerkt moet worden dat deze extra stap de reistijd aanzienlijk verlengt (met enkele uren). Passagiers die positief testen op Covid-19 zullen in het ziekenhuis opgenomen worden in de stad waar ze geland zijn, terwijl degenen met een zetel dicht bij passagiers die positief testen op Covid-19 gedurende 14 dagen in quarantaine geplaatst worden. Hun quarantaine zal op een toegewezen centrale locatie (op hun eigen kosten) in de stad waar ze geland zijn gebeuren. Pas nadat hun quarantaine afgelopen is, mogen ze dan hun reis naar Peking voortzetten.

Sommige landen weigeren bezoekers die in China verbleven of door China zijn gereisd de toegang tot hun grondgebied en sommige landen hebben beperkingen opgelegd aan reizigers vanuit China. Buurlanden, waaronder Rusland en Mongolië, kunnen grensovergangen tijdelijk sluiten. Ook de grensovergangen met Hong Kong zijn getroffen.

Als u vanuit China reist, neem dan contact op met uw luchtvaartmaatschappij of het Consulaat van het land van bestemming.  

De FOD Volksgezondheid heeft een nieuwe site gepubliceerd betreffende het Coronavirus www.info-coronavirus.be/nl. Gelieve een aarts telefonisch te raadplegen als u in de regio bent of er onlangs bent geweest en als u koorts of ademhalingsproblemen heeft.

Op deze website van de WHO kan u het laatste nieuws volgen: https://www.who.int/westernpacific/emergencies/novel-coronavirus 

Het persbericht van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (Antwerpen) is hier beschikbaar: https://www.wanda.be/nl/landen/china/ 

Voor specifieke informatie over de situatie in Hong Kong verwijzen we naar deze site Hong Kong SAR 

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij aan uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in China doorgaans veilig gereisd worden. De lokale bevolking neemt een gastvrije houding aan tegenover westerlingen en misdrijven tegen buitenlanders worden er strenger bestraft dan misdrijven die tegen plaatselijke bewoners gepleegd worden. Doodstraf wordt nog vaak uitgevoerd, ook voor drugsdelicten.

China is echter niet gespaard gebleven van gewelddadige aanslagen tegen de veiligheidsdiensten en ook de bevolking, in het bijzonder sinds 2013 (Beijing, Kunming, Urumqi). De autonome regio Xinjiang werd in het bijzonder geviseerd en was reeds getuige van verscheidene gewelddadige acties die zich voornamelijk op drukke openbare plaatsen (zoals stations, markten...) afspeelden.

De aanvallen zijn niet rechtstreeks tegen toeristen of buitenlanders opgericht maar het gevaar om zich op het slechte moment op de slechte plaats te bevinden valt uiteraard nooit uit te sluiten. Het is dan ook aangeraden massabijeenkomsten of betogingen uit de weg te gaan en om zeer waakzaam te zijn tijdens uw verplaatsingen.

China hanteert een nultolerantie t.o.v. drugsverbruik. Strenge controles vinden steeds vaker plaats, in het bijzonder in bars et uitgaansgelegenheden van grote steden als Shanghai. Een positieve test – ongeacht of drugsverbruik in China of eerder in een ander land plaatsvond – kan leiden tot detentie, een boete, annulering van visa, de verplichting het land binnen een zeer korte tijdsbestek te verlaten. Zie het hoofdstuk  « lokale wetgeving ».

In Shanghai (omgeving van Nanjing Dong Lu en de Bund) zijn een aantal landgenoten ten prooi gevallen aan afpersing voor aanzienlijke geldsommen onder fysieke of psychologische dwang. Het volgen van iemand die u per toeval ontmoet en die u naar een winkel, massagesalon of bar zouden willen leiden, is sterk afgeraden.

In China vinden dagelijks meerdere manifestaties en betogingen plaats. Landgenoten worden aangeraden deze betogingen te vermijden. Bij incidenten is het aangeraden een “low profile” te nemen om escalatie, verbale en fysieke agressie en eventuele materiële schade te vermijden.

Xinjiang

Vanwege de onstabiele toestand van Afghanistan wordt het sterk afgeraden de grens tussen China en Pakistan over te steken. Om een gelijkaardige reden worden reizen in de regio Pamir (provincie Xinjiang) die grenst met Pakistan, Afghanistan en Tadzjikistan, best vermeden. Op plaatsen waar de veiligheid niet kan worden gegarandeerd door de Chinese overheid, waardoor het risico op overvallen dus groter is, worden reizigers geadviseerd met de nodige voorzichtigheid te handelen. Dit geldt voor de grensgebieden met Siberië, Vietnam, Pakistan, Laos en Birma/Myanmar. Daarenboven reist men best niet alleen in afgelegen gebieden zoals Binnenmongolië of Xinjiang.

De Chinese overheid heeft de veiligheids- en controlemaatregelen in de autonome Oeigoerse regio Xinjiang aanzienlijk aangescherpt als onderdeel van een campagne tegen terrorisme. Extra waakzaamheid is geboden bij reizen naar Xinjiang. De Chinese autoriteiten kunnen de toegang tot bepaalde gebieden beperken. Instructies van politie en veiligheidspersoneel moeten strikt worden gevolgd. Het wordt sterk aanbevolen om weg te blijven van eventuele demonstraties of samenscholingen.
Strengere controles vinden met name plaats in steden of op hun toegangspunten en uitvalswegen. De bewegingsvrijheid is beperkt. Paspoort- en bagagecontroles bij toegangspunten tot stations, markten, parken en andere openbare plaatsen zijn mogelijk. Buitenlandse reizigers moeten mogelijks hun paspoort laten zien bij deze controles, hun telefoonnummer opgeven en een foto laten maken. Men kan zich verwachten aan ondervraging door veiligheidspersoneel, zelfs bij het inchecken in hotels.
Veiligheidspersoneel kan smartphones, computers of fotomateriaal controleren, in beslag nemen of hieraan wijzigingen aanbrengen. Politie en veiligheidspersoneel en hun installaties mogen niet worden gefotografeerd. Het filmen of fotograferen van demonstraties of samenscholingen is strikt afgeraden.
Personen van Oeigoerse origine lopen een verhoogd risico op aanhouding en ondervraging. Belgen met nauwe persoonlijke banden met Xinjiang en met familieleden van Oeigoerse afkomst worden geadviseerd om hiermee rekening te houden bij het plannen van hun reis.
Gelet op de afstand is de consulaire bijstand die de Ambassade in Beijing kan verlenen in Xinjiang beperkt.

 
Tibet

Niet-Chinese toeristen kunnen Tibet als groep bezoeken onder twee voorwaarden. Reizigers dienen over het "Alien's Travel Permit" van het "Tibetan Tourism Bureau" te beschikken en de reis moet mede georganiseerd zijn door een Tibetaans reisagentschap. De uitvaardiging van “Permits” wordt soms voor onbepaalde periode stopgezet, wat de facto toeristen de toegang tot Tibet ontzegt. Vraag daarom uw lokale reisorganisator om meer informatie.

Hong Kong en Macao

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's verbonden aan reizen naar Hong Kong en Macau, S.A.R’s ( Speciale Administratieve Regio) van de Volksrepubliek China. Raadpleeg het specifieke reisadvies voor Hong Kong.

Hong Kong wordt jaarlijks bezocht door miljoenen toeristen, waaronder duizenden Belgen. De S.A.R. Hong Kong is een stabiele maatschappij met eigen wetten en groot respect voor de “ rule of law”. De politie is hoffelijk maar strikt en efficiënt. Aan de regels wordt streng de hand gehouden. Het risico op gewelddadige criminaliteit is gering, maar zoals in elke dichtbevolkte grootstad komen zakkenrollerij en fraude met bankkaarten voor.