Colombia

kaart ColombiaLaatste update

 

Coronavirus COVID-19

 • Momenteel mag u enkel naar het buitenland reizen om een essentiële reden. U kan meer lezen over essentiële redenen voor reizen op de website https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/.
 • Indien u toch voor een essentiële reis naar het buitenland zal reizen, raden we aan rekening te houden met onderstaande adviezen.

 

COVID

INFO: Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

  Sinds het invoeren van versoepelingen van 1 september 2020 gaan de besmettingen weer in sterk stijgende lijn, en  bevinden zich op een gelijkaardig niveau als de piek in juli/augustus.

  De sanitaire noodtoestand werd daarom door de Colombiaanse regering verlengd tot eind februari 2021, wat deze de mogelijkheid geeft om tot dan uitzonderlijke maatregelen te nemen zoals het herinvoeren van een verplichte negatieve PCR bij binnenkomst :

  In overeenstemming met de bepalingen van Resolutie 2532 van 31/12/2020 uitgegeven door het Ministerie van Volksgezondheid van Colombia, moeten alle passagiers een PCR-test met negatief resultaat voorleggen bij aankomst in Colombia. De test mag maximaal 96 uur voor aanvang vlucht afgenomen worden Deze maatregel geldt voor alle mensen,  ongeacht leeftijd (vanaf 0 jaar)  die vanuit het buitenland naar Colombia reizen.

  Reizigers die de PCR-test niet hebben, moeten schriftelijk  in de daarvoor bestemde vorm, aangeven dat het moeilijk is om de test op de plaats van herkomst af te leggen of om resultaten te ontvangen binnen de vastgestelde tijden. In dit geval moet de reiziger, eenmaal het land binnengekomen, verplicht een PCR-test ondergaan en 14 dagen in afzondering blijven. De isolatie kan eerder eindigen als het testresultaat negatief is.

  Er zijn zojuist nieuwe beperkingen aangekondigd voor het land. In Bogotá zijn ze onderverdeeld in verschillende fasen:

   

  1) Van 19 tot 28 januari: avondklok van 20.00 uur tot 04.00 uur

  2) Van vrijdag 22 januari om 20 uur tot maandag 25 januari om 4 uur ('s ochtends): opsluiting. Alleen essentiële reizen zijn toegestaan.

  De luchtgrenzen van het land zijn niet gesloten. Intergemeentelijke reizen en binnen het land zijn toegestaan. Blijf op de hoogte van de maatregelen die in elke stad worden genomen.

  3) Sectorale opsluitingen:

  Van 12 tot 21 januari, Kennedy en Fontibón.

  Van 18 tot 28 januari, Bosa, Ciudad Bolivar, Puente Aranda, Rafael Uribe Uribe, San Cristobal en Usme.

  Van 15 tot 28 januari Tunjuelito.

  Elk gemeentehuis kan specifieke maatregelen nemen, blijf op de hoogte via de officiële kanalen van de lokale autoriteiten.

  We nodigen u uit om regelmatig de informatie te raadplegen die via hun officiële kanalen wordt verspreid:

  ➠ Alcaldía Mayor de Bogotá: https://bogota.gov.co/tag/coronavirus

  ➠ Alcaldía de Medellín: https://www.medellin.gov.co/irj/portal/medellin?NavigationTarget=navurl: // 0415c59880e53e0653e957bb0b390e78

  ➠ Alcaldía de Santiago de Cali: https://www.cali.gov.co/salud/publicaciones/153147/coronavirus/

  ➠ Alcaldía de Cartagena de Indias: https://coronavirus.cartagena.gov.co

   

  Voor elk uitje is het dragen van een masker verplicht.

   

  Het niet naleven van de inperkingsmaatregelen, die onderhevig zijn aan controles door de Colombiaanse autoriteiten, wordt bestraft met straffen zoals onmiddellijke uitzetting, een verbod op Colombiaans grondgebied voor meerdere jaren, hoge boetes of zelfs gevangenisstraf.

  Evenementen blijven verboden. In deze nieuwe fase wordt nog meer dan vroeger de mogelijkheid gegeven aan regionale/lokale om eigen maatregelen en versoepelingen in te voeren. Deze blijven het openbare leven sterk beperken, behalve enkele uitzonderingen met onder meer als objectief het persoonlijk welzijn, de openbare orde, de publieke (waaronder medische) dienstverlening en de (voedsel)bevoorrading te waarborgen. Informeer u lokaal over de in voege zijnde maatregelen.

  De maritieme, rivier- en landsgrenzen met Panama, Ecuador, Peru, Brazilië en Venezuela blijven  gesloten, minstens tot 01/03/2021.

  De internationale luchtverbindingen werden in beperkte mate hersteld (zie https://colombia.travel/en/covid-19-information)

  Van/Naar Europa zijn er geen lijnvluchten, maar wel regelmatige “chartervluchten” door o.a. KLM, Air France, Air Europa.Er zijn geen nationaal afgekondigde binnenlandse reisrestricties meer. 

  Alle  reizigers moeten zich voor hun aankomst (of vertrek) registreren op de voorziene App CheckMig : https://apps.migracioncolombia.gov.co/pre-registro/public/preregistro.jsf

  Daarnaast moet men vaststellen  dat de sanitaire, medische en sociale situatie in het land opnieuw verslechtert. Denk er aan dat medische zorgen in Colombia niet overal van dezelfde kwaliteit zijn (in het bijzonder op het platteland, maar ook in de steden wordt de maximumcapaciteit bereikt).

  De evolutie van de situatie (in het Spaans) kan u o.a. opvolgen op de website van het Colombiaanse Ministerie van Volksgezondheid (www.minsalud.gov.co(externe link) en het Nationaal Instituut van Gezondheid (https://www.ins.gov.co/Paginas/Inicio.aspx). Deze laatste heeft ook een applicatie opgezet “CoronApp” waarop men zich kan registreren.

  Bij ziekteverschijnselen dient u thuis te blijven in afzondering, ga niet meteen naar een dokter of hospitaal. Voor inlichtingen betreffende een medische toestand is er een nationaal nummer 01-8000 955 590 (alleen bereikbaar vanuit Colombia). Enkel voor Bogota geldt het nummer +57 (0)1 330 5041.

   

  Om consulaire bijstand beter te organiseren en o.a. informatie te verkrijgen over de sporadische humanitaire vluchten richting Europa, raden we Belgische reizigers aan om hun verblijf te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be , de website van de ambassade te raadplegen of haar sociale media te volgen.

   

   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  De veiligheidssituatie in Colombia is de voorbije jaren verbeterd. Leger en politie hebben nu een veel betere controle over het territorium dan pakweg 15 jaar geleden. Dit betekent echter niet dat de situatie overal veilig is: naast dissidente leden van de voormalige  FARC-guerilla is ook nog altijd het kleinere ELN actief, en de voorbije jaren hebben zich ook criminele bendes geïnstalleerd die voor onveiligheid zorgen.

  Voormalige FARC-dissidenten zijn vooral actief in de departementen Guaviare, Caquetá, Putumayo, Cauca, Nariño en in het noorden van Arauca.
  De ELN is vooral aanwezig in de departamenten Norte de Santander, Arauca, Chocó, Nariño, het zuiden van Bolivar, Antioquia, Córdoba, Cauca en Valle de Cauca. Een behoorlijke dosis omzichtigheid is aanbevolen. De belangrijke toeristische centra kunnen worden bezocht mits de nodige omzichtigheid, maar reizigers dienen zich grondig te informeren  bij lokale veiligheidsdiensten (politie) of lokale reisagentschappen vooraleer  te reizen naar gebieden buiten de grote stadscentra.

  Grotere steden

  Het bezoeken van  toeristische trekpleisters in grote steden zoals Bogotá, Medellín, Cali vormt doorgaans geen probleem overdag. Arme buurten dienen steeds gemeden. Men moet wel op zijn hoede zijn voor aanrandingen die  veelvuldig voorkomen  en waar argeloze toeristen makkelijk slachtoffer van kunnen zijn, zoals handtasdiefstallen of aanrandingen met scopolamine, een poeder dat vermoeidheid, slaap en geheugenverlies veroorzaakt. 

  Men dient daarom steeds alert te zijn en zich aan een aantal voorzorgsmaatregelen te houden zoals:

  • nooit voorwerpen van waarde of een groot bedrag aan geld op zich  dragen.
  • enkel een fotokopie van het paspoort op zak  hebben en het paspoort zelf in de brandkast van het hotel  laten liggen.
  • op  de hoede zijn wanneer  men op straat door onbekenden wordt aangesproken en zeker geen dranken of sigaretten van hen aanvaarden (wegens het risico op gebruik van scopolamine).
  • een low-profile aanhouden  in  het  uiterlijk, geen tekenen van weelde vertonen (juwelen, merkkledij, dure sportschoenen…).
  • enkel gebruik maken van bankautomaten gelegen in winkelcentra of banken met zichtbare aanwezigheid van veiligheidsagenten
  • neem geen taxi’s op straat ;  men bestelt best een taxi verbonden aan het hotel of via een taxicentrale of smartphone appU kan gebruik maken van apps zoals  Tappsi Easy, Uber, Beat (die echter slechts werken in de grotere steden), waarmee uw verplaatsingen en de gegevens van de chauffeur worden geregistreerd. - wandelingen mijden in gebieden waar weinig toeristen zijn en in arme wijken van grote steden.
  • ingeval van gewelddadige aanranding biedt men best geen weerstand. Men dient de kalmte te bewaren.
  • altijd aandachtig blijven en uw bagage of handtassen nooit uit het oog verliezen.
  • Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be (externe link)


  Buiten deze steden

  Toeristische trekpleisters zoals de koffiezone rond Armenia/Pereira/Manizales, Salento, de nationale parken die op de websites www.parquesnacionales.gov.co (externe link) als “veilig” worden aangegeven, de historische centra of toeristische attracties in kleinere steden als Cartagena, Barranquilla, Santa Marta, Pereira, Popayán, Pasto, mogen in regel als veilig beschouwd worden. Zoals in grote steden geldt dat men ook in kleinere steden beter de armere wijken vermijdt wegens straatcriminaliteit. Ook het Caraïbische kustgebied en de eilanden San Andres en Providencia zijn doorgaans veilig – met uitzondering van het grensgebied met Panama (Noord-Antioquia, Noord-Chocó, en in mindere mate Zuid-Cordoba), en van het grensgebied met Venezuela  die   te mijden zijn.

  In een aantal gebieden van het land is de veiligheidssituatie minder voorspelbaar. Dit is met name het geval in de grensgebieden met Venezuela, Panama en Ecuador, het zuiden en oosten van Meta, de departementen  Guaviare, Putumayo, Nariño (exclusief hoofdstad Pasto), Norte de Santander (exclusief hoofdstad Cúcuta), Caqueta, Amazonas (exclusief Leticia), Arauca, Casanare,  Chocó, Córdoba, Guainía, Guaviare, Putumayo, Valle del Cauca (exclusief Calí), Vaupés, Vichada, Cauca (exclusief Popayán). Dit betekent niet dat het totaal onmogelijk is om in deze gebieden te reizen, maar u informeert zich best vooraf bij lokale veiligheidsdiensten over de veiligheidssituatie. Veiligheidsproblemen door confrontaties tussen leger en rebellengroepen of veroorzaakt door criminele groepen stellen zich vaak zeer lokaal en kunnen snel evolueren, zodat men onmogelijk een adequaat advies voor een volledig departement of streek kan geven. Gekende toeristische trekpleisters in deze delen van het land kunnen doorgaans bezocht worden, maar in dat geval wordt aangeraden om niet op eigen houtje te reizen maar uw excursies vooraf via een lokaal reisbureau of een vertrouwenspersoon te organiseren, zodat u steeds vooraf weet waar u precies naartoe gaat en hoe u uw finale bestemming bereikt.

  De havenstad Buenaventura aan de Pacific kust heeft een bijzonder slechte reputatie op vlak van zware (gewapende) criminaliteit. Deze stad is te mijden.

  Raadpleeg uw hotel of veiligheidsdiensten m.b.t. uw specifieke verplaatsingen.

  Alternatief en avontuurlijk reizen in het binnenland is mogelijk (mits inachtneming van de hierboven vermelde informatie), evenals het uitoefenen van extreme sporten, zoals o.m. raften, bergbeklimmen, basejumping, paragliding, etc. Dit soort activiteiten dient enkel uitgeoefend  onder begeleiding en professioneel toezicht van een erkende organisatie, om ongelukken bij deze sporten te vermijden. Men dient hiervoor een specifieke of bijkomende reisverzekering aan te gaan. Aanwijzingen omtrent avontuurlijke reizen kunt u eventueel vinden op de sites www.mincit.gov.co en www.colombia.travel.

  De wegverbindingen tussen de grote toeristische centra kennen doorgaans geen veiligheidsincidenten (met uitzondering van mogelijke verkeersongevallen of wegversperringen opgeworpen n.a.v. sociale protesten), voor zover u overdag reist met erkende vervoersmaatschappijen of met een eigen chauffeur die u via een reisbureau of een vertrouwenspersoon heeft gecontracteerd en voor zover  u de grote verkeersassen volgt. Zelf een auto huren is  te mijden wegens een slechte wegeninfrastructuur,  gebrekkige wegaanduidingen en specifieke regels die in België niet van toepassing zijn (zie rubriek Veiligheid/Info wegen). Het aantal verkeersongevallen ligt beduidend hoger dan in België. ’s Nachts met eigen vervoer reizen wordt stellig afgeraden.

  In geval van nood, kunt u de nationale politie steeds contacteren op nummer 123.