Colombia

kaart Colombia


Laatste update

Niet-essentiële reizen naar de grensgebieden met Venezuela, Panama, Ecuador, Peru en Brazilië worden afgeraden. Criminele bendes en illegale gewapende groepen zijn er actief, in het bijzonder aan de grenzen met Venezuela en Ecuador.

Het is afgeraden Colombia binnen te reizen via landelijke grensovergangen.

Het leger en de politie hebben nu een grotere controle op het grondgebied dan pakweg 15 jaar geleden. Dit houdt echter niet in dat de toestand overal veilig is : naast dissidente leden van de voormalige FARC guerrilla is de kleinere ELN guerrilla beweging nog steeds actief, en de laatste jaren verschenen vele criminele bendes, die eveneens een bron van onveiligheid vormen.

Om deze redenen is een goede dosis voorzichtigheid steeds aangewezen. Belangrijke toeristische centra stellen in regel geen probleem voor, maar reizigers worden aangemoedigd om plaatselijke ordediensten (politie) of reisagentschappen te raadplegen alvorens zich te begeven naar meer afgezonderde gebieden.
 

 

 

 

Description

Algemene veiligheid

De veiligheidssituatie in Colombia is de voorbije jaren verbeterd. Leger en politie hebben nu een veel betere controle over het territorium dan pakweg 15 jaar geleden. Het lopende vredesproces tussen regering en FARC-rebellen heeft eveneens tot een verbetering van de veiligheidssituatie geleid. Dit betekent echter niet dat de situatie overal veilig is: naast het FARC is ook nog altijd het (kleinere) ELN actief, en de voorbije jaren hebben zich ook criminele bendes geïnstalleerd die voor onveiligheid kunnen zorgen.
Om die reden blijft een behoorlijke dosis omzichtigheid aanbevolen. De belangrijke toeristische centra vormen in principe geen probleem, maar reizigers informeren zich best grondig bij lokale veiligheidsdiensten (politie) of lokale reisagentschappen, vooraleer naar meer afgelegen gebieden te reizen.

Grotere steden

Het bezoeken van de toeristische trekpleisters in grote steden zoals Bogotá, Medellín, Cali en van de grotere provinciehoofdsteden vormt doorgaans geen probleem. Men moet wel op zijn hoede zijn voor kleine criminaliteit, die wel veelvuldig voorkomt en waar argeloze toeristen makkelijk slachtoffer van kunnen zijn. Men dient daarom steeds alert te zijn en zich aan een aantal voorzorgsmaatregelen te houden zoals:
- geen voorwerpen van waarde of een groot bedrag aan geld op zich te dragen.
- enkel een fotokopie van het paspoort op zak te hebben en het paspoort zelf in de brandkast van het hotel te laten liggen.
- op uw hoede zijn wanneer u op straat door onbekenden wordt aangesproken en zeker geen dranken of sigaretten van hen aanvaarden (wegens het gebruik van scopolamine, een verdovend poeder).
- low-profile blijven in uw uiterlijk, geen weelde vertonen.
- op uw hoede zijn wanneer u geld afhaalt uit bankautomaten dit best niet doen op verlaten plaatsen.
- vermijden om gele taxi’s op straat te nemen die u niet van tevoren besteld heeft; u kan best uw taxi bestellen via een taxicentrale of smartphone app, of een witte toeristentaxi gebruiken (meestal verbonden aan hotels). U kan gebruik maken van apps zoals Easytaxi, Tappsi, Uber, etc. Bij het bestellen van uw taxi krijgt u een veiligheidscode die u aan de taxichauffeur moet meedelen en uw traject wordt geregistreerd.
- wandelingen vermijden in gebieden waar weinig toeristen te vinden zijn en in arme wijken van grote steden.
- altijd aandachtig blijven en uw bagage of handtassen nooit uit het oog verliezen.

- Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be

Buiten deze steden

Toeristische trekpleisters zoals de koffiezone rond Armenia/Pereira/Manizales, Salento, de nationale parken die op de websites www.parquesnacionales.gov.co als “veilig” worden aangegeven, de historische centra of toeristische attracties in kleinere steden als Cartagena, Barranquilla, Santa Marta, Pereira, Popayán, Pasto, mogen als veilig beschouwd worden. Zoals in grote steden geldt dat men ook in kleinere steden beter de armere wijken vermijdt wegens straatcriminaliteit. Ook het Caraïbische kustgebied en de eilanden San Andres en Providencia zijn doorgaans veilig – met uitzondering van het grensgebied met Panama (Noord-Antioquia, Noord-Chocó, en in mindere mate Cordoba), en van het grensgebied met Venezuela  die eerder  te mijden zijn.

In een aantal gebieden van het land is de veiligheidssituatie minder voorspelbaar. Dit is met name het geval in de grensgebieden met Venezuela, Panama en Ecuador, het zuiden en oosten van Meta, de regios Guaviare, Putumayo, Nariño (exclusief hoofdstad Pasto), Norte de Santander (exclusief hoofdstad Cúcuta), Caqueta, Amazonas, Arauca, Casanare,  Chocó, Córdoba, Guainía, Guaviare, Putumayo, Valle del Cauca, Vaupés, Vichada, Cauca (exclusief Popayán). Dit betekent niet dat totaal onmogelijk is om in deze gebieden te reizen, maar u informeert zich best vooraf bij lokale veiligheidsdiensten over de veiligheidssituatie. Veiligheidsproblemen door confrontaties tussen leger en rebellengroepen of door criminele groepen stellen zich vaak zeer lokaal en kunnen snel evolueren, zodat men onmogelijk een adequaat advies voor een volledig departement of streek kan geven. Gekende toeristische trekpleisters in deze delen van het land kunnen doorgaans bezocht worden, maar in dat geval wordt aangeraden om niet op eigen houtje te reizen maar uw excursies vooraf via een lokaal reisbureau of een vertrouwenspersoon te organiseren, zodat u steeds vooraf weet waar u precies naartoe gaat en hoe u uw finale bestemming bereikt.

De havenstad Buenaventura aan de Pacific kust heeft een bijzonder slechte reputatie op vlak van zware (gewapende) criminaliteit. Deze stad is te mijden.

Consulteert uw hotel of veiligheidsdiensten m.b.t. uw specifieke verplaatsingen.

Alternatief en avontuurlijk reizen in het binnenland is mogelijk (mits inachtneming van de hierboven vermelde informatie), evenals het uitoefenen van extreme sporten, zoals o.m. raften, bergbeklimmen, basejumping, paragliding, etc. Er wordt wel sterk aangeraden om dit soort activiteiten enkel uit te oefenen onder begeleiding en professioneel toezicht van een erkende organisatie, om ongelukken bij deze sporten te vermijden. Aanwijzingen omtrent avontuurlijke reizen kunt u eventueel op de sites www.mincit.gov.co en www.colombia.travel vinden.


De wegverbindingen tussen de grote toeristische centra kennen doorgaans geen veiligheidsincidenten (met uitzondering van mogelijke verkeersongevallen), voor zover u reist met erkende vervoersmaatschappijen of met een eigen chauffeur die u via een reisbureau of een vertrouwenspersoon heeft gecontracteerd en voor zover  u de grote verkeersassen volgt. Zelf een auto huren is in principe mogelijk, maar u moet rekening houden met een slechte wegeninfrastructuur en gebrekkige wegaanduidingen. Het aantal verkeersongevallen ligt beduidend hoger dan in België. ’s Nachts met eigen vervoer reizen wordt afgeraden.


In geval van nood, kunt u de nationale politie steeds contacteren op nummer 123.