Colombia

kaart ColombiaLaatste update

 

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Indien men toch terugkeert of een essentiële verplaatsing maakt uit die gebieden, dient men een quarantaine in België na te leven en een test te ondergaan. Meer informatie hierover vindt u op www.info-coronavirus.be.

Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

Indien u momenteel in een gebied bent waarvoor bovenstaand Ministerieel Besluit van toepassing is, of als u een essentiële reis maakt naar dit gebied, dan is het aangeraden om onderstaande adviezen over de gehele veiligheidsproblematiek in dit gebied erop na te lezen.

 

Een toenemend groot aantal gevallen van het Coronavirus, inclusief overlijdens, is bevestigd in Colombia. Op dit moment zijn de meeste gevallen nog steeds in grote stedelijke centra vastgesteld, maar de verspreiding is reeds algemener doorheen heel het land en dat zal zich meer dan waarschijnlijk zo doorzetten. De verwachting is nu dat men de piek bereikt heeft. Het zal echter nog een hele tijd duren vooraleer de situatie zou normaliseren. Er werd aangekondigd dat de quarantainemaatregelen gradueel versoepeld zullen worden in de loop van september, maar deze kunnen lokaal nog steeds zeer beperkend zijn. Daarnaast kan men niet uitsluiten dat de sanitaire, medische en sociale situatie in het land zich opnieuw verslechtert. Denk er aan dat medische zorgen in Colombia niet overal van dezelfde kwaliteit zijn (in het bijzonder op het platteland, maar ook in de steden wordt de maximumcapaciteit bereikt).

De sanitaire noodtoestand werd daarom door de Colombiaanse regering verlengd tot eind november, wat deze de mogelijkheid geeft om tot dan uitzonderlijke maatregelen te nemen.

Sinds maandag 23/03 (00u00) is de inreis van internationale reizigers (van eender welke nationaliteit) via luchtverkeer verboden,  wellicht voor de duur van de sanitaire noodtoestand uitgeroepen door het Ministerie van Gezondheid. Dit heeft een drastische daling van inkomende en uitgaande vluchten tot gevolg. Internationale commerciële vluchten zijn tot dan wellicht onbestaande.

De maritieme, rivier- en landsgrenzen met Panama, Ecuador, Peru, Brazilië en Venezuela zijn  gesloten tot 1 oktober (00:00) (eventueel verlengbaar).  

De Colombiaanse overheid stelde een nationale quarantaine in vanaf woensdag 25/03/20 en kondigde recent aan deze te zullen versoepelen in september; tot 1 oktober zal een « selectieve quarantaine » van kracht zijn. De huidige fase houdt nog steeds verregaande beperkingen in. Enkele binnenlandse vluchten worden terug opgestart, maar interstedelijk vervoer blijft beperkt. Verkeer van en naar de luchthaven El Dorado van Bogota is wel nog mogelijk voor zij die tickets hebben voor de uitzonderlijke humanitaire vluchten (o.a. naar Europa) die af en toe georganiseerd worden.

Evenementen blijven verboden. In deze nieuwe fase wordt nog meer dan vroeger de mogelijkheid gegeven aan regionale/lokale om eigen maatregelen en versoepelingen in te voeren. Deze blijven het openbare leven sterk beperken, behalve enkele uitzonderingen met onder meer als objectief het persoonlijk welzijn, de openbare orde, de publieke (waaronder medische) dienstverlening en de (voedsel)bevoorrading te waarborgen. Informeer u lokaal over de in voege zijnde maatregelen.

De evolutie van de situatie (in het Spaans) kan u o.a. opvolgen op de website van het Colombiaanse Ministerie van Volksgezondheid (www.minsalud.gov.co) en het Nationaal Instituut van Gezondheid (https://www.ins.gov.co/Paginas/Inicio.aspx). Deze laatste heeft ook een applicatie opgezet “CoronApp” waarop men zich kan registreren. Bij deze ziekteverschijnselen dient u thuis te blijven in afzondering, ga niet meteen naar een dokter of hospitaal. Voor inlichtingen betreffende een medische toestand is er een nationaal nummer 01-8000 955 590 (alleen bereikbaar vanuit Colombia) . Enkel voor Bogota geldt het nummer +57 (0)1 330 5041.

 

 

Ondanks de beperkte reismogelijkheden, die dit de facto bijna onmogelijk maken, blijven niet-essentiële reizen naar de grensgebieden met Venezuela, Panama, Ecuador, Peru en Brazilië afgeraden. Criminele bendes en illegale gewapende groepen zijn er actief, in het bijzonder aan de grenzen met Venezuela en Ecuador.

Het leger en de politie hebben nu een grotere controle op het grondgebied dan pakweg 15 jaar geleden. Dit houdt echter niet in dat de toestand overal veilig is: naast dissidente leden van de voormalige FARC-guerrilla is de kleinere ELN-guerrillabeweging nog steeds actief, en de laatste jaren verschenen vele criminele bendes, die eveneens een bron van onveiligheid vormen. Om deze redenen is een goede dosis voorzichtigheid steeds aangewezen.

Omwille van de pandemie besliste de Colombiaanse regering provisioneel de verrekening van de tijd op het territorium op te schorten tot het einde van de quarantaine. Verlopen visums of verblijfsvergunningen zijn momenteel dus geen probleem. Echter, bij vertrek via de luchthaven El Dorado in Bogota dienen reizigers in dit geval zich wel te melden op het kantoor van Migración Colombia op de luchthaven; wees hiervoor voldoende lang op voorhand aanwezig op de luchthaven de dag van uw vertrek.

Reizigers die Colombia verlaten (of uitzonderlijk binnenkomen) dienen op de website van Migración Colombia (externe link) het online formulier “Control preventivo contra el Coronavirus” in te vullen.

Om consulaire bijstand beter te organiseren en o.a. informatie te verkrijgen over de sporadische humanitaire vluchten richting Europa, raden we Belgische reizigers aan om hun verblijf te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be , de website van de ambassade te raadplegen of haar sociale media te volgen.

 

 

 

Description

Algemene veiligheid

De veiligheidssituatie in Colombia is de voorbije jaren verbeterd. Leger en politie hebben nu een veel betere controle over het territorium dan pakweg 15 jaar geleden. Dit betekent echter niet dat de situatie overal veilig is: naast dissidente leden van de voormalige  FARC-guerilla is ook nog altijd het kleinere ELN actief, en de voorbije jaren hebben zich ook criminele bendes geïnstalleerd die voor onveiligheid zorgen.

Voormalige FARC-dissidenten zijn vooral actief in de departementen Guaviare, Caquetá, Putumayo, Cauca, Nariño en in het noorden van Arauca.
De ELN is vooral aanwezig in de departamenten Norte de Santander, Arauca, Chocó, Nariño, het zuiden van Bolivar, Antioquia, Córdoba, Cauca en Valle de Cauca. Een behoorlijke dosis omzichtigheid is aanbevolen. De belangrijke toeristische centra kunnen worden bezocht mits de nodige omzichtigheid, maar reizigers dienen zich grondig te informeren  bij lokale veiligheidsdiensten (politie) of lokale reisagentschappen vooraleer  te reizen naar gebieden buiten de grote stadscentra.

Grotere steden

Het bezoeken van  toeristische trekpleisters in grote steden zoals Bogotá, Medellín, Cali vormt doorgaans geen probleem overdag. Arme buurten dienen steeds gemeden. Men moet wel op zijn hoede zijn voor aanrandingen die  veelvuldig voorkomen  en waar argeloze toeristen makkelijk slachtoffer van kunnen zijn, zoals handtasdiefstallen of aanrandingen met scopolamine, een poeder dat vermoeidheid, slaap en geheugenverlies veroorzaakt. 

Men dient daarom steeds alert te zijn en zich aan een aantal voorzorgsmaatregelen te houden zoals:

  • nooit voorwerpen van waarde of een groot bedrag aan geld op zich  dragen.
  • enkel een fotokopie van het paspoort op zak  hebben en het paspoort zelf in de brandkast van het hotel  laten liggen.
  • op  de hoede zijn wanneer  men op straat door onbekenden wordt aangesproken en zeker geen dranken of sigaretten van hen aanvaarden (wegens het risico op gebruik van scopolamine).
  • een low-profile aanhouden  in  het  uiterlijk, geen tekenen van weelde vertonen (juwelen, merkkledij, dure sportschoenen…).
  • enkel gebruik maken van bankautomaten gelegen in winkelcentra of banken met zichtbare aanwezigheid van veiligheidsagenten
  • neem geen taxi’s op straat ;  men bestelt best een taxi verbonden aan het hotel of via een taxicentrale of smartphone appU kan gebruik maken van apps zoals  Tappsi Easy, Uber, Beat (die echter slechts werken in de grotere steden), waarmee uw verplaatsingen en de gegevens van de chauffeur worden geregistreerd. - wandelingen mijden in gebieden waar weinig toeristen zijn en in arme wijken van grote steden.
  • ingeval van gewelddadige aanranding biedt men best geen weerstand. Men dient de kalmte te bewaren.
  • altijd aandachtig blijven en uw bagage of handtassen nooit uit het oog verliezen.
  • Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be (externe link)


Buiten deze steden

Toeristische trekpleisters zoals de koffiezone rond Armenia/Pereira/Manizales, Salento, de nationale parken die op de websites www.parquesnacionales.gov.co (externe link) als “veilig” worden aangegeven, de historische centra of toeristische attracties in kleinere steden als Cartagena, Barranquilla, Santa Marta, Pereira, Popayán, Pasto, mogen in regel als veilig beschouwd worden. Zoals in grote steden geldt dat men ook in kleinere steden beter de armere wijken vermijdt wegens straatcriminaliteit. Ook het Caraïbische kustgebied en de eilanden San Andres en Providencia zijn doorgaans veilig – met uitzondering van het grensgebied met Panama (Noord-Antioquia, Noord-Chocó, en in mindere mate Zuid-Cordoba), en van het grensgebied met Venezuela  die   te mijden zijn.

In een aantal gebieden van het land is de veiligheidssituatie minder voorspelbaar. Dit is met name het geval in de grensgebieden met Venezuela, Panama en Ecuador, het zuiden en oosten van Meta, de departementen  Guaviare, Putumayo, Nariño (exclusief hoofdstad Pasto), Norte de Santander (exclusief hoofdstad Cúcuta), Caqueta, Amazonas (exclusief Leticia), Arauca, Casanare,  Chocó, Córdoba, Guainía, Guaviare, Putumayo, Valle del Cauca (exclusief Calí), Vaupés, Vichada, Cauca (exclusief Popayán). Dit betekent niet dat het totaal onmogelijk is om in deze gebieden te reizen, maar u informeert zich best vooraf bij lokale veiligheidsdiensten over de veiligheidssituatie. Veiligheidsproblemen door confrontaties tussen leger en rebellengroepen of veroorzaakt door criminele groepen stellen zich vaak zeer lokaal en kunnen snel evolueren, zodat men onmogelijk een adequaat advies voor een volledig departement of streek kan geven. Gekende toeristische trekpleisters in deze delen van het land kunnen doorgaans bezocht worden, maar in dat geval wordt aangeraden om niet op eigen houtje te reizen maar uw excursies vooraf via een lokaal reisbureau of een vertrouwenspersoon te organiseren, zodat u steeds vooraf weet waar u precies naartoe gaat en hoe u uw finale bestemming bereikt.

De havenstad Buenaventura aan de Pacific kust heeft een bijzonder slechte reputatie op vlak van zware (gewapende) criminaliteit. Deze stad is te mijden.

Raadpleeg uw hotel of veiligheidsdiensten m.b.t. uw specifieke verplaatsingen.

Alternatief en avontuurlijk reizen in het binnenland is mogelijk (mits inachtneming van de hierboven vermelde informatie), evenals het uitoefenen van extreme sporten, zoals o.m. raften, bergbeklimmen, basejumping, paragliding, etc. Dit soort activiteiten dient enkel uitgeoefend  onder begeleiding en professioneel toezicht van een erkende organisatie, om ongelukken bij deze sporten te vermijden. Men dient hiervoor een specifieke of bijkomende reisverzekering aan te gaan. Aanwijzingen omtrent avontuurlijke reizen kunt u eventueel vinden op de sites www.mincit.gov.co en www.colombia.travel.

De wegverbindingen tussen de grote toeristische centra kennen doorgaans geen veiligheidsincidenten (met uitzondering van mogelijke verkeersongevallen of wegversperringen opgeworpen n.a.v. sociale protesten), voor zover u overdag reist met erkende vervoersmaatschappijen of met een eigen chauffeur die u via een reisbureau of een vertrouwenspersoon heeft gecontracteerd en voor zover  u de grote verkeersassen volgt. Zelf een auto huren is  te mijden wegens een slechte wegeninfrastructuur,  gebrekkige wegaanduidingen en specifieke regels die in België niet van toepassing zijn (zie rubriek Veiligheid/Info wegen). Het aantal verkeersongevallen ligt beduidend hoger dan in België. ’s Nachts met eigen vervoer reizen wordt stellig afgeraden.

In geval van nood, kunt u de nationale politie steeds contacteren op nummer 123.