Colombia

kaart ColombiaLaatste update

 

Coronavirus COVID-19

 • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

Onlangs bereikte Colombia de piek van een hoge en lange derde golf. Sindsdien zijn de trends dalende, ook al blijft de besmettingsgraad en de druk op het gezondheidssysteem hoog. Een vierde golf is niet uit te sluiten. 

De sanitaire noodtoestand werd door de Colombiaanse regering verlengd, wat deze de mogelijkheid geeft om in de komende tijd uitzonderlijke maatregelen te nemen zoals eventueel het herinvoeren van een verplichte negatieve PCR bij binnenkomst of het terugdraaien van bepaalde versoepelingen.

Op dit moment worden buitenlandse reizigers met het oog op toegang tot het Colombiaans grondgebied enkel gevraagd op voorhand (binnen de 24u voor hun vlucht) volgend online formulier in te vullen. Een negatieve test, vaccincertificaat of quarantaine worden niet vereist: https://colombia.travel/en/covid-19-information.

De coronamaatregelen verschillen per stad. Ze kunnen ook steeds veranderen. Houd het lokale nieuws in de gaten. We nodigen u uit om regelmatig de informatie te raadplegen die via de officiële kanalen van de lokale besturen wordt verspreid, o.a.:

Belangrijk is te weten dat het dragen van een masker buiten verplicht is. Grote evenementen blijven verboden, maar voor de rest zijn er steeds minder en minder maatregelen die het openbare leven sterk beperken. Het niet naleven van de nog bestaande inperkingsmaatregelen, die onderhevig zijn aan controles door de Colombiaanse autoriteiten, wordt bestraft met straffen zoals onmiddellijke uitzetting, een verbod op Colombiaans grondgebied voor meerdere jaren, hoge boetes of zelfs gevangenisstraf.

De maritieme, rivier- en landsgrenzen met Panama, Ecuador, Peru en Brazilië werden weer geopend door Colombia, al is niet gegarandeerd dat de buurlanden dit wederzijds verzekeren. Een beperkte opening van de grenzen met Venezuela werd aangekondigd, maar de eigenlijke situatie moet op voorhand onderzocht worden. In het algemeen wordt het afgeraden via landovergangen te reizen (zie onder), en in het bijzonder deze met Venezuela..

De internationale luchtverbindingen werden in beperkte mate hersteld (zie https://colombia.travel/en/covid-19-information). Van/Naar Europa zijn er geregeld terug vluchten door o.a. KLM, Air France, Air Europa, etc. Er zijn geen nationaal afgekondigde binnenlandse reisrestricties meer.  

De evolutie van de situatie (in het Spaans) kan u o.a. opvolgen op de website van het Colombiaanse Ministerie van Volksgezondheid (www.minsalud.gov.co en het Nationaal Instituut van Gezondheid (https://www.ins.gov.co/Paginas/Inicio.aspx). Deze laatste heeft ook een applicatie opgezet “CoronApp” waarop men zich kan registreren.

Bij ziekteverschijnselen dient u thuis te blijven in afzondering, ga niet meteen naar een dokter of hospitaal. Voor inlichtingen betreffende een medische toestand is er een nationaal nummer 01-8000 955 590 (alleen bereikbaar vanuit Colombia). Enkel voor Bogota geldt het nummer +57 (0)1 330 5041.

 

VEILIGHEID

In verschillende steden in Colombia vinden nog steeds demonstraties plaats. Er zijn gewelddadigheden waargenomen in de marge van deze bijeenkomsten en sommige verkeersassen zijn mogelijk geblokkeerd.

Het wordt sterk aanbevolen om waakzaam te zijn, weg te blijven van deze bijeenkomsten en uzelf regelmatig te informeren voordat u op reis gaat.

Om consulaire bijstand beter te organiseren en o.a. informatie te verkrijgen over de sporadische humanitaire vluchten richting Europa, raden we Belgische reizigers aan om hun verblijf te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be , de website van de ambassade te raadplegen of haar sociale media te volgen.

 

 

 

Description

Algemene veiligheid

De veiligheidssituatie in Colombia is de voorbije jaren verbeterd. Leger en politie hebben nu een veel betere controle over het territorium dan pakweg 15 jaar geleden. Dit betekent echter niet dat de situatie overal veilig is: naast dissidente leden van de voormalige  FARC-guerilla is ook nog altijd het kleinere ELN actief, en de voorbije jaren hebben zich ook criminele bendes geïnstalleerd die voor onveiligheid zorgen.

Voormalige FARC-dissidenten zijn vooral actief in de departementen Guaviare, Caquetá, Putumayo, Cauca, Nariño en in het noorden van Arauca.
De ELN is vooral aanwezig in de departamenten Norte de Santander, Arauca, Chocó, Nariño, het zuiden van Bolivar, Antioquia, Córdoba, Cauca en Valle de Cauca. Een behoorlijke dosis omzichtigheid is aanbevolen. De belangrijke toeristische centra kunnen worden bezocht mits de nodige omzichtigheid, maar reizigers dienen zich grondig te informeren  bij lokale veiligheidsdiensten (politie) of lokale reisagentschappen vooraleer  te reizen naar gebieden buiten de grote stadscentra.

Grotere steden

Het bezoeken van  toeristische trekpleisters in grote steden zoals Bogotá, Medellín, Cali vormt doorgaans geen probleem overdag. Arme buurten dienen steeds gemeden. Men moet wel op zijn hoede zijn voor aanrandingen die  veelvuldig voorkomen  en waar argeloze toeristen makkelijk slachtoffer van kunnen zijn, zoals handtasdiefstallen of aanrandingen met scopolamine, een poeder dat vermoeidheid, slaap en geheugenverlies veroorzaakt. 

Men dient daarom steeds alert te zijn en zich aan een aantal voorzorgsmaatregelen te houden zoals:

 • nooit voorwerpen van waarde of een groot bedrag aan geld op zich  dragen.
 • enkel een fotokopie van het paspoort op zak  hebben en het paspoort zelf in de brandkast van het hotel  laten liggen.
 • op  de hoede zijn wanneer  men op straat door onbekenden wordt aangesproken en zeker geen dranken of sigaretten van hen aanvaarden (wegens het risico op gebruik van scopolamine).
 • een low-profile aanhouden  in  het  uiterlijk, geen tekenen van weelde vertonen (juwelen, merkkledij, dure sportschoenen…).
 • enkel gebruik maken van bankautomaten gelegen in winkelcentra of banken met zichtbare aanwezigheid van veiligheidsagenten
 • neem geen taxi’s op straat ;  men bestelt best een taxi verbonden aan het hotel of via een taxicentrale of smartphone appU kan gebruik maken van apps zoals  Tappsi Easy, Uber, Beat (die echter slechts werken in de grotere steden), waarmee uw verplaatsingen en de gegevens van de chauffeur worden geregistreerd. - wandelingen mijden in gebieden waar weinig toeristen zijn en in arme wijken van grote steden.
 • ingeval van gewelddadige aanranding biedt men best geen weerstand. Men dient de kalmte te bewaren.
 • altijd aandachtig blijven en uw bagage of handtassen nooit uit het oog verliezen.
 • Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be (externe link)


Buiten deze steden

Toeristische trekpleisters zoals de koffiezone rond Armenia/Pereira/Manizales, Salento, de nationale parken die op de websites www.parquesnacionales.gov.co (externe link) als “veilig” worden aangegeven, de historische centra of toeristische attracties in kleinere steden als Cartagena, Barranquilla, Santa Marta, Pereira, Popayán, Pasto, mogen in regel als veilig beschouwd worden. Zoals in grote steden geldt dat men ook in kleinere steden beter de armere wijken vermijdt wegens straatcriminaliteit. Ook het Caraïbische kustgebied en de eilanden San Andres en Providencia zijn doorgaans veilig – met uitzondering van het grensgebied met Panama (Noord-Antioquia, Noord-Chocó, en in mindere mate Zuid-Cordoba), en van het grensgebied met Venezuela  die   te mijden zijn.

In een aantal gebieden van het land is de veiligheidssituatie minder voorspelbaar. Dit is met name het geval in de grensgebieden met Venezuela, Panama en Ecuador, het zuiden en oosten van Meta, de departementen  Guaviare, Putumayo, Nariño (exclusief hoofdstad Pasto), Norte de Santander (exclusief hoofdstad Cúcuta), Caqueta, Amazonas (exclusief Leticia), Arauca, Casanare,  Chocó, Córdoba, Guainía, Guaviare, Putumayo, Valle del Cauca (exclusief Calí), Vaupés, Vichada, Cauca (exclusief Popayán). Dit betekent niet dat het totaal onmogelijk is om in deze gebieden te reizen, maar u informeert zich best vooraf bij lokale veiligheidsdiensten over de veiligheidssituatie. Veiligheidsproblemen door confrontaties tussen leger en rebellengroepen of veroorzaakt door criminele groepen stellen zich vaak zeer lokaal en kunnen snel evolueren, zodat men onmogelijk een adequaat advies voor een volledig departement of streek kan geven. Gekende toeristische trekpleisters in deze delen van het land kunnen doorgaans bezocht worden, maar in dat geval wordt aangeraden om niet op eigen houtje te reizen maar uw excursies vooraf via een lokaal reisbureau of een vertrouwenspersoon te organiseren, zodat u steeds vooraf weet waar u precies naartoe gaat en hoe u uw finale bestemming bereikt.

De havenstad Buenaventura aan de Pacific kust heeft een bijzonder slechte reputatie op vlak van zware (gewapende) criminaliteit. Deze stad is te mijden.

Raadpleeg uw hotel of veiligheidsdiensten m.b.t. uw specifieke verplaatsingen.

Alternatief en avontuurlijk reizen in het binnenland is mogelijk (mits inachtneming van de hierboven vermelde informatie), evenals het uitoefenen van extreme sporten, zoals o.m. raften, bergbeklimmen, basejumping, paragliding, etc. Dit soort activiteiten dient enkel uitgeoefend  onder begeleiding en professioneel toezicht van een erkende organisatie, om ongelukken bij deze sporten te vermijden. Men dient hiervoor een specifieke of bijkomende reisverzekering aan te gaan. Aanwijzingen omtrent avontuurlijke reizen kunt u eventueel vinden op de sites www.mincit.gov.co en www.colombia.travel.

De wegverbindingen tussen de grote toeristische centra kennen doorgaans geen veiligheidsincidenten (met uitzondering van mogelijke verkeersongevallen of wegversperringen opgeworpen n.a.v. sociale protesten), voor zover u overdag reist met erkende vervoersmaatschappijen of met een eigen chauffeur die u via een reisbureau of een vertrouwenspersoon heeft gecontracteerd en voor zover  u de grote verkeersassen volgt. Zelf een auto huren is  te mijden wegens een slechte wegeninfrastructuur,  gebrekkige wegaanduidingen en specifieke regels die in België niet van toepassing zijn (zie rubriek Veiligheid/Info wegen). Het aantal verkeersongevallen ligt beduidend hoger dan in België. ’s Nachts met eigen vervoer reizen wordt stellig afgeraden.

In geval van nood, kunt u de nationale politie steeds contacteren op nummer 123.