Colombia

kaart ColombiaLaatste update

Coronavirus:

Omwille van toenemende officiële beperkingen op het verkeer tussen Colombia en het buitenland wordt aan niet-residerende Belgen, aangeraden hun reis naar Colombia uit te stellen. Reizigers die zich thans in Colombia bevinden worden aangeraden om indien mogelijk zo snel als mogelijk terug naar België of hun gewoonlijke plaats van residentie terug te keren en dienen zich voor bijstand in eerste instantie te richten tot hun reisagentschap, touroperator of luchtvaartmaatschappij.

Er zijn  bijna 500 gevallen van het Coronavirus bevestigd in Colombia, inclusief enkele  overlijdens.

 Een nationale quarantaine (verplichte preventieve afzondering) is van kracht van  woensdag 25/03 (00u00) tot 13 april (00u00) - verlengbaar, met een volledige inperking van het vrije verkeer van personen en voertuigen. Binnenlandse vluchten zijn opgeschort tijdens deze periode..

Verkeer van en naar de luchthaven El Dorado van Bogota, is  nog mogelijk  voor zij die tickets hebben

Vanaf maandag 23/03 (00u00) is de inreis van internationale reizigers (van eender welke nationaliteit) via luchtverkeer verboden voor een termijn van 30 dagen.   Dit heeft een sterke daling van uitgaande vluchten tot gevolg. De maritieme, rivier- en landsgrenzen met Ecuador, Peru en Brazilië zijn reeds gesloten sinds 17 maart tot 30 mei 2020.

Met ingang van 14 maart 2020 is de grens met Venezuela gesloten. 

Evenementen met meer dan 50 deelnemers zijn afgeschaft en er zijn bovendien meer en meer nationale en lokale maatregelen die het openbare leven beperken. Reizigers die sinds 12 maart 2020 te Colombia toekwamen, vanaf eender welke oorsprong, zijn verplicht een maatregel van afzondering in acht te nemen thuis of op hotel gedurende 14 dagen. Deze periode is dus weldra afgelopen.

Voor inlichtingen betreffende een medische toestand is er een nationaal nummer 01-8000 955 590.
Enkel voor Bogota geldt het nummer (+57 (0)1) 330 5041
Het Nationaal Instituut van Gezondheid https://www.ins.gov.co/Paginas/Inicio.aspx (externe link) heeft een applicatie opgezet CoronApp waarop men zich kan registreren.

 

Niet-essentiële reizen naar de grensgebieden met Venezuela, Panama, Ecuador, Peru en Brazilië worden afgeraden. Criminele bendes en illegale gewapende groepen zijn er actief, in het bijzonder aan de grenzen met Venezuela en Ecuador.

Het is afgeraden Colombia binnen te reizen via landelijke grensovergangen. De landgrens tussen Colombia en Venezuela is alleen open voor voetgangers.

Het leger en de politie hebben nu een grotere controle op het grondgebied dan pakweg 15 jaar geleden. Dit houdt echter niet in dat de toestand overal veilig is: naast dissidente leden van de voormalige FARC-guerrilla is de kleinere ELN-guerrillabeweging nog steeds actief, en de laatste jaren verschenen vele criminele bendes, die eveneens een bron van onveiligheid vormen.

Om deze redenen is een goede dosis voorzichtigheid steeds aangewezen. Belangrijke toeristische centra kunnen worden bezocht mits men alert blijft, maar reizigers dienen de plaatselijke ordediensten (politie) of reisagentschappen zorgvuldig te raadplegen alvorens zich te begeven naar gebieden gelegen buiten de grote stadscentra.

 
Om consulaire bijstand beter te organiseren, raden we u aan om uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

De veiligheidssituatie in Colombia is de voorbije jaren verbeterd. Leger en politie hebben nu een veel betere controle over het territorium dan pakweg 15 jaar geleden. Dit betekent echter niet dat de situatie overal veilig is: naast dissidente leden van de voormalige  FARC-guerilla is ook nog altijd het kleinere ELN actief, en de voorbije jaren hebben zich ook criminele bendes geïnstalleerd die voor onveiligheid zorgen.

Voormalige FARC-dissidenten zijn vooral actief in de departementen Guaviare, Caquetá, Putumayo, Cauca, Nariño en in het noorden van Arauca.
De ELN is vooral aanwezig in de departamenten Norte de Santander, Arauca, Chocó, Nariño, het zuiden van Bolivar, Antioquia, Córdoba, Cauca en Valle de Cauca. Een behoorlijke dosis omzichtigheid is aanbevolen. De belangrijke toeristische centra kunnen worden bezocht mits de nodige omzichtigheid, maar reizigers dienen zich grondig te informeren  bij lokale veiligheidsdiensten (politie) of lokale reisagentschappen vooraleer  te reizen naar gebieden buiten de grote stadscentra.

Grotere steden

Het bezoeken van  toeristische trekpleisters in grote steden zoals Bogotá, Medellín, Cali vormt doorgaans geen probleem overdag. Arme buurten dienen steeds gemeden. Men moet wel op zijn hoede zijn voor aanrandingen die  veelvuldig voorkomen  en waar argeloze toeristen makkelijk slachtoffer van kunnen zijn, zoals handtasdiefstallen of aanrandingen met scopolamine, een poeder dat vermoeidheid, slaap en geheugenverlies veroorzaakt. 

Men dient daarom steeds alert te zijn en zich aan een aantal voorzorgsmaatregelen te houden zoals:

  • nooit voorwerpen van waarde of een groot bedrag aan geld op zich  dragen.
  • enkel een fotokopie van het paspoort op zak  hebben en het paspoort zelf in de brandkast van het hotel  laten liggen.
  • op  de hoede zijn wanneer  men op straat door onbekenden wordt aangesproken en zeker geen dranken of sigaretten van hen aanvaarden (wegens het risico op gebruik van scopolamine).
  • een low-profile aanhouden  in  het  uiterlijk, geen tekenen van weelde vertonen (juwelen, merkkledij, dure sportschoenen…).
  • enkel gebruik maken van bankautomaten gelegen in winkelcentra of banken met zichtbare aanwezigheid van veiligheidsagenten
  • neem geen taxi’s op straat ;  men bestelt best een taxi verbonden aan het hotel of via een taxicentrale of smartphone appU kan gebruik maken van apps zoals  Tappsi Easy, Uber, Beat (die echter slechts werken in de grotere steden), waarmee uw verplaatsingen en de gegevens van de chauffeur worden geregistreerd. - wandelingen mijden in gebieden waar weinig toeristen zijn en in arme wijken van grote steden.
  • ingeval van gewelddadige aanranding biedt men best geen weerstand. Men dient de kalmte te bewaren.
  • altijd aandachtig blijven en uw bagage of handtassen nooit uit het oog verliezen.
  • Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be (externe link)


Buiten deze steden

Toeristische trekpleisters zoals de koffiezone rond Armenia/Pereira/Manizales, Salento, de nationale parken die op de websites www.parquesnacionales.gov.co (externe link) als “veilig” worden aangegeven, de historische centra of toeristische attracties in kleinere steden als Cartagena, Barranquilla, Santa Marta, Pereira, Popayán, Pasto, mogen in regel als veilig beschouwd worden. Zoals in grote steden geldt dat men ook in kleinere steden beter de armere wijken vermijdt wegens straatcriminaliteit. Ook het Caraïbische kustgebied en de eilanden San Andres en Providencia zijn doorgaans veilig – met uitzondering van het grensgebied met Panama (Noord-Antioquia, Noord-Chocó, en in mindere mate Zuid-Cordoba), en van het grensgebied met Venezuela  die   te mijden zijn.

In een aantal gebieden van het land is de veiligheidssituatie minder voorspelbaar. Dit is met name het geval in de grensgebieden met Venezuela, Panama en Ecuador, het zuiden en oosten van Meta, de departementen  Guaviare, Putumayo, Nariño (exclusief hoofdstad Pasto), Norte de Santander (exclusief hoofdstad Cúcuta), Caqueta, Amazonas (exclusief Leticia), Arauca, Casanare,  Chocó, Córdoba, Guainía, Guaviare, Putumayo, Valle del Cauca (exclusief Calí), Vaupés, Vichada, Cauca (exclusief Popayán). Dit betekent niet dat het totaal onmogelijk is om in deze gebieden te reizen, maar u informeert zich best vooraf bij lokale veiligheidsdiensten over de veiligheidssituatie. Veiligheidsproblemen door confrontaties tussen leger en rebellengroepen of veroorzaakt door criminele groepen stellen zich vaak zeer lokaal en kunnen snel evolueren, zodat men onmogelijk een adequaat advies voor een volledig departement of streek kan geven. Gekende toeristische trekpleisters in deze delen van het land kunnen doorgaans bezocht worden, maar in dat geval wordt aangeraden om niet op eigen houtje te reizen maar uw excursies vooraf via een lokaal reisbureau of een vertrouwenspersoon te organiseren, zodat u steeds vooraf weet waar u precies naartoe gaat en hoe u uw finale bestemming bereikt.

De havenstad Buenaventura aan de Pacific kust heeft een bijzonder slechte reputatie op vlak van zware (gewapende) criminaliteit. Deze stad is te mijden.

Raadpleeg uw hotel of veiligheidsdiensten m.b.t. uw specifieke verplaatsingen.

Alternatief en avontuurlijk reizen in het binnenland is mogelijk (mits inachtneming van de hierboven vermelde informatie), evenals het uitoefenen van extreme sporten, zoals o.m. raften, bergbeklimmen, basejumping, paragliding, etc. Dit soort activiteiten dient enkel uitgeoefend  onder begeleiding en professioneel toezicht van een erkende organisatie, om ongelukken bij deze sporten te vermijden. Men dient hiervoor een specifieke of bijkomende reisverzekering aan te gaan. Aanwijzingen omtrent avontuurlijke reizen kunt u eventueel vinden op de sites www.mincit.gov.co en www.colombia.travel.

De wegverbindingen tussen de grote toeristische centra kennen doorgaans geen veiligheidsincidenten (met uitzondering van mogelijke verkeersongevallen of wegversperringen opgeworpen n.a.v. sociale protesten), voor zover u overdag reist met erkende vervoersmaatschappijen of met een eigen chauffeur die u via een reisbureau of een vertrouwenspersoon heeft gecontracteerd en voor zover  u de grote verkeersassen volgt. Zelf een auto huren is  te mijden wegens een slechte wegeninfrastructuur,  gebrekkige wegaanduidingen en specifieke regels die in België niet van toepassing zijn (zie rubriek Veiligheid/Info wegen). Het aantal verkeersongevallen ligt beduidend hoger dan in België. ’s Nachts met eigen vervoer reizen wordt stellig afgeraden.

In geval van nood, kunt u de nationale politie steeds contacteren op nummer 123.