Congo (-Brazzaville)

Kaart Congo (-Brazzaville)

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

COVID

Transit:  Zelfs in transit is het mogelijk dat de luchthavenautoriteiten of uw luchtvaartmaatschappij nieuwe tests opleggen, en mogelijks een langdurige isolatie (14 dagen) bij een positief resultaat. Dit is met name het geval voor vluchten vanaf de gekende internationale hubs zoals onder meer Addis Abeba, Istanbul, etc.  Gelieve rekening te houden met dit risico bij het plannen van uw reis en controleer op voorhand uw verzekeringsdekking. ​

De Congolese autoriteiten hebben drastische maatregelen genomen om de coronavirus-epidemie (COVID-19) te bestrijden.

De luchtgrenzen, die een paar maanden gesloten waren, gingen op 24 augustus weer open. Sindsdien zijn regelmatige vluchten hervat, waaronder vier wekelijkse vluchten van Air France.

De riviergrens met de Democratische Republiek Congo blijft evenwel gesloten, net als de landgrenzen. Er zijn echter uitzonderingen voor het oversteken van de Congo-rivier, o.m. speciale vergunningen en vervoer van goederen.

Reizigers naar Congo moeten een PCR-test ondergaan en bij aankomst een verplichte thuisisolatie van veertien dagen in acht nemen. Als ze een negatief Covid-19-certificaat tonen dat minder dan 72 uur oud is, kunnen ze rechtstreeks naar hun huis gaan voor hun thuisisolatie. Als ze een negatief certificaat tonen dat ouder is dan 72 uur en korter dan 10 dagen, worden ze op eigen kosten op de luchthaven getest en kunnen ze naar huis voor hun thuisisolatie. Als ze geen certificaten of certificaten hebben die ouder zijn dan 10 dagen, worden ze tijdens veertien dagen in een door de overheid aangewezen hotel geplaatst en binnen 48 uur getest. Kinderen onder de 11 jaar zijn vrijgesteld van testen. Passagiers op doorreis worden op eigen kosten geïsoleerd in hotels die voor dit doel zijn aangewezen. Andere maatregelen zijn van toepassing op symptomatische of positieve reizigers.

Het dragen van een mondmasker is verplicht. Er geldt een avondklok van 23:00 uur tot 05.00 uur in de grootsteden van Brazzaville en Pointe-Noire vanaf maandag tot vrijdag en van 20:00 uur tot 05:00 uur op zaterdag, zondag en feestdagen. Met name andere maatregelen met betrekking tot sanitaire veiligheidsmaatregelen, bijeenkomsten en de sluiting van verschillende vestigingen zijn van toepassing.

 

Mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen kan in de Republiek Congo doorgaans veilig gereisd worden.

Sinds het vredesakkoord van december 2017 dat een einde heeft gemaakt aan de vijandelijkheden in het departement ‘Pool’ kan de belangrijkste weg tussen Brazzaville en Pointe Noire opnieuw gebruikt worden. Het is evenwel aangeraden om er alleen overdag te reizen en de secundaire wegen te vermijden.

Hoewel er in een recent verleden geen bijzondere incidenten moeten vermeld worden, beveelt de ambassade aan alle niet-essentiële reizen in de grenszones tussen de Republiek Congo en de Centraal-Afrikaanse Republiek te vermijden omwille van de instabiliteit in dit land en de aanwezigheid van gewapende groepen.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

ALGEMENE VEILIGHEID
De veiligheid is verzekerd in het ganse land.  De hoofdweg tussen Brazzaville en Pointe Noire kan weer door privé voertuigen gebruikt worden. Vermijd die weg ‘s’ nachts te gebruiken en blijf op de hoofdweg.


Rekening houdent met de instabiliteit en onveiligheid die de Centraal-Afrikaanse Republiek kernmerken, beveelt de Ambassade aan de niet-essentiële reizen naar het grensgebied met de Centraal-Afrikaanse Republiek te vermijden.

In het algemeen, wordt in de huidige politieke context, aangeraden de actualiteit van nabij te volgen, waakzaam te blijven en uit de buurt te blijven van mensenmenigten.

CRIMINALITEIT

In Brazzaville en in de agglomeraties in het noorden van het land is er weinig criminaliteit. Toch dienen de reizigers de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht te nemen:
- draag geen grote sommen geld bij u,
- toon fototoestellen en handtassen niet al te zichtbaar,
- berg paspoorten en andere documenten zorgvuldig op . Draag altijd een kopie van uw identiteitsdocumenten bij u als u zich verplaatst. Buitenlanders kunnen op de openbare weg worden onderworpen aan identiteits- en verblijfscontroles.
- vermijd ’s nachts op uw eentje buiten de centrale wijken uit te gaan.
Het is aangeraden uw voertuig veilig te parkeren, en geen waardevolle voorwerpen of essentiële documenten in uw wagen achter te laten.

De veiligheidssituatie in de Republiek Congo blijft over het algemeen goed, maar de jongste jaren heeft men toch een toename van gewone criminaliteit kunnen vaststellen (gauwdieven, inbraken in huizen…).

In Pointe Noire is er meer criminaliteit dan in Brazzaville. De wijk dicht bij de haven wordt overdag en ’s nachts afgeraden omdat er kleine groepjes criminelen rondhangen.