Congo (-Brazzaville)

Kaart Congo (-Brazzaville)

 

Laatste update

 

 

Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

Transit:  Zelfs in transit is het mogelijk dat de luchthavenautoriteiten of uw luchtvaartmaatschappij nieuwe tests opleggen, en mogelijks een langdurige isolatie (14 dagen) bij een positief resultaat. Dit is met name het geval voor vluchten vanaf de gekende internationale hubs zoals onder meer Addis Abeba, Istanbul, etc.  Gelieve rekening te houden met dit risico bij het plannen van uw reis en controleer op voorhand uw verzekeringsdekking. ​

De Congolese autoriteiten hebben drastische maatregelen genomen om de coronavirus-epidemie (COVID-19) te bestrijden.

De luchtgrenzen zijn open, maar de riviergrens met de Democratische Republiek Congo (oversteek Brazzaville-Kinshasa) blijft evenwel gesloten, net als de landsgrenzen. Er zijn echter uitzonderingen voor het oversteken van de Congo-rivier, o.m. speciale vergunningen en vervoer van goederen.

Reizigers naar Congo moeten bij aankomst een negatief COVID-19 testcertificaat overleggen en in principe veertien dagen thuisisolatie in acht nemen, tenzij hun verblijf niet langer dan 48 uur duurt. Ook moeten ze vanaf oktober 2021 bij aankomst in de haven of luchthaven een PCR-test ondergaan.

De overheid heeft besloten om vanaf 1 november 2021 de overlegging van een certificaat of vaccinatiebewijs verplicht te maken voor alle reizen, per vliegtuig, over de weg, per spoor of over water, tussen grote steden.

Het dragen van een mondmasker is verplicht. Er geldt een avondklok van 23u00 tot 5u00 in de grootsteden van Brazzaville en Pointe-Noire. Andere maatregelen met betrekking tot sanitaire veiligheidsmaatregelen, bijeenkomsten en de sluiting van verschillende etablissementen zijn eveneens van toepassing.

 

Mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen kan in de Republiek Congo doorgaans veilig gereisd worden.

De weg tussen Brazzaville en Pointe Noire kan zonder probleem gebruikt worden. Het is evenwel aangeraden om er alleen overdag te reizen en de secundaire wegen te vermijden.

Hoewel er in een recent verleden geen bijzondere incidenten moeten vermeld worden, beveelt de ambassade aan om alle niet-essentiële reizen in de grenszones tussen de Republiek Congo en de Centraal-Afrikaanse Republiek te vermijden omwille van de instabiliteit in dit land en de aanwezigheid van gewapende groepen.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

ALGEMENE VEILIGHEID

De veiligheid is verzekerd in het ganse land.  De hoofdweg tussen Brazzaville en Pointe Noire kan weer door privé voertuigen gebruikt worden. Vermijd die weg ‘s nachts te gebruiken en blijf op de hoofdweg.

Rekening houdend met de instabiliteit en onveiligheid die de Centraal-Afrikaanse Republiek kernmerken, beveelt de Ambassade aan om niet-essentiële reizen naar het grensgebied met de Centraal-Afrikaanse Republiek te vermijden.

CRIMINALITEIT

In Brazzaville (behalve in de noordelijke stadsdelen vanaf Mikalou) en in de agglomeraties in het noorden van het land is er weinig criminaliteit. Toch dienen de reizigers de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht te nemen:
- draag geen grote sommen geld bij u,
- toon fototoestellen en handtassen niet al te zichtbaar,
- berg paspoorten en andere documenten zorgvuldig op . Draag altijd een kopie van uw identiteitsdocumenten bij u als u zich verplaatst. Buitenlanders kunnen op de openbare weg worden onderworpen aan identiteits- en verblijfscontroles.
- vermijd ’s nachts op uw eentje buiten de centrale wijken uit te gaan.
Het is aangeraden uw voertuig veilig te parkeren, en geen waardevolle voorwerpen of essentiële documenten in uw wagen achter te laten.

De veiligheidssituatie in de Republiek Congo blijft over het algemeen goed, maar de jongste jaren heeft men toch een toename van gewone criminaliteit kunnen vaststellen (gauwdieven, inbraken in huizen…).

In Pointe Noire is er meer criminaliteit dan in Brazzaville. De wijk dicht bij de haven wordt overdag en ’s nachts afgeraden omdat er kleine groepjes criminelen rondhangen.