Congo, Democratische Republiek

Kaart Congo, Democratische Republiek

Laatste update

Alle niet-essentiële reizen naar de Democratische Republiek Congo zijn momenteel afgeraden.

Op 30 december 2018 werden presidents-, parlements- en provinciale verkiezingen gehouden. In de komende weken blijven demonstraties en onrust mogelijk.

Een hoge mate van waakzaamheid wordt aanbevolen in geval van een verblijf in de DRC. Het is sterk aanbevolen (1) om op de hoogte te blijven van het Congolese nieuws via de media en dit reisadvies regelmatig te raadplegen, (2) om de voorzorgsmaatregelen te nemen die worden aanbevolen in de veiligheidsbrochure van de ambassade (https://rdcongo.diplomatie.belgium.be/sites/default/files/content/brochure_de_securite_rdc_dec_dec_dec_2018.pdf) en (3) om administratief up-to-date te zijn in het geval dat onverwachts reizen nodig is.

Op 1 augustus 2018 werd door de Congolese autoriteiten een nieuwe ebola-epidemie aangekondigd in Noord-Kivu (Territoire de Beni, Gezondheidzones van Mabalako, Oicha, Mambara en Butembo) en Ituri (Territoire de Irumu, gezondheidszone van Madina).  Er werden totnogtoe 627 personen geïdentificeerd die waarschijnlijk besmet zijn met het ebolavirus. Ondertussen zijn er daarvan 382 overleden. 

De haard van de epidemie bevindt zich op 30 km ten zuidwesten van de stad Beni.  Bovendien is de streek het toneel van verschillende gewapende groeperingen waardoor moeilijk toegankelijk voor hulpverleners omwille van de onveiligheid. Beide factoren  verhogen het risico op uitbreiding van de epidemie.

De Congolese autoriteiten nemen de gepaste maatregelen om de epidemie aan te pakken. Het is echter ten zeerste afgeraden om zich in de regio van Beni en Butembo te wagen. Belgische onderdanen die niet betrokken zijn bij de strijd tegen de epidemie, worden aangemaand de streek te verlaten.

Een toename van gewelddadige aanvallen en overvallen, soms gewapend, met als doelwit zowel de lokale bevolking als de expat-gemeenschap, zonder onderscheid van nationaliteit, wordt vastgesteld in Lubumbashi evenals in Kinshasa, vooral in de volkswijken maar ook in het centrum van de stad (La Gombe).  De grootst mogelijke voorzichtigheid wordt aanbevolen tijdens uw verplaatsingen. Een reeks van ontvoeringen – tot op heden voornamelijk Congolese onderdanen actief in humanitaire organisaties – werd vastgesteld in verschillende zones van het land. Buiten de grote agglomeraties wordt aangeraden uw aanwezigheid te melden bij de lokale autoriteiten.

In Kinshasa is het aan te raden om tijdig contact op te nemen met uw luchtvaartmaatschappij vooraleer u de weg naar de luchthaven neemt . Het is raadzaam om uw vertrektijd aan te passen en de voorkeur te geven aan ochtendtrips, ongeacht het tijdstip van de vlucht. 

De Belgen die zich ter plaatse bevinden worden dan ook aangeraden om een verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen. Het is aangewezen om betogingen en samenscholingen te vermijden en op de hoogte te blijven van de actualiteit via de lokale pers, het reisadvies en de Facebookpagina van de ambassade in Kinshasa.

Belgen die naar de Democratische Republiek Congo afreizen, worden verzocht hun reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be (externe link).

 

 

Description

Algemene veiligheid

Actualiteit

Op 30 december 2018 werden presidents-, parlements- en provinciale verkiezingen gehouden. De resultaten van de presidentsverkiezingen werden intussen bekendgemaakt. De datum die gepland is voor de eedaflegging van de nieuwe president is donderdag 24 januari.  De veiligheidssituatie blijft desalniettemin moeilijk voorspelbaar. Demonstraties en onrust blijven de komende dagen mogelijk.

Algemene veiligheid

Haut-Uele, Ituri, Noord- en Zuid-Kivu, Tanganyika, de drie Kasaïprovincies en de naburige provincies Sankuru en Lomami, zijn door de aanwezigheid van gewapende groeperingen onstabiel en onveilig.

Het noorden van de provincie Tanganyika blijft opgeschrikt worden door conflicten tussen gewapende groepen Pygmeeën en Bantoes. De zone van de steden Nyemba en Nyunzo op de asse Kabalo-Kalemie wordt voornamelijk getroffen.

De drie Kasaïprovincies evenals de naburige provincies Sankuru en Lomami zijn sinds midden 2016 het toneel van een conflict tussen de veiligheidsdiensten en een beweging die rebelleert tegen de overheid. In de steden Kananga, Tshikapa, Thsimbulu en Mbuji Mayi stonden continu in het centrum van een strijd. Op dit ogenblik heerst een relatieve kalmte.

Bezoeken aan de natuurparken  worden afgeraden. Het risico op incidenten met gewapende groeperingen of criminele bendes is reëel. Zo werden op 11 mei 2018 twee Britse toeristen op weg naar het Virungapark ontvoerd op een tiental kilometer van Goma.

Het Virungapark schorste alle toeristische activiteiten tot nader order op.

 Indien ondanks alles een bezoek aan een natuurpark plant, neemt u best rechtstreeks contact op met de betrokken parkautoriteiten  om de lokale veiligheidssituatie  te verifiëren.  Men moet ook voorbereid  zijn om, indien nodig, zijn reis op het laatste ogenblik te annuleren.

Door de problemen in de Centraal-Afrikaanse Republiek en in Zuid-Soedan verblijven er momenteel grote groepen vluchtelingen in Sud-Ubangi, Haut-Uele en Ituri, met verhoogde spanningen in deze provincies  tot gevolg.

Criminaliteit

De criminaliteit in de steden gaat momenteel in stijgende lijn vanwege de verslechterende socio-economische situatie, in het bijzonder in Lubumbashi en Kinshasa. Er wordt afgeraden zich te voet te verplaatsen.


Specifieke veiligheidsmaatregelen

  • Vraag bij voorkeur aan vrienden of kennissen om u van de luchthaven van N’DJili  ( Kinshasa) af te halen, en om in een privéwagen naar het stadcentrum te rijden.
  • Verplaatsingen te voet worden in alle omstandigheden afgeraden.
  • Tijdens verplaatsingen met de auto wordt sterk aangeraden de deuren te vergrendelen.
  • Er wordt tevens afgeraden kostbaarheden of grote sommen geld op zak te hebben.
  • Wees op uw hoede voor politiecontroles (echte of valse).
  • Militaire versperringen dienen altijd strikt gerespecteerd te worden.
  • Indien u plots in een manifestatie, demonstratie of samenscholing verwikkeld zou raken, zorg er dan voor dat u deze zo snel mogelijk verlaat.