Costa Rica

kaart Costa Rica

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

 • Niet-essentiële reizen vanuit België naar landen buiten de Europese Unie zijn sterk afgeraden voor niet-gevaccineerde reizigers.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus. 

 

  Costa Rica heeft alle landen van de wereld toegestaan ​​om per vliegtuig en per land binnen te komen, op voorwaarde dat ze voldoen aan de visum- en COVID-19-toelatingseisen van het land. Het is sinds 26 oktober 2020 niet langer verplicht om een ​​negatieve PCR-test voor COVID-19 af te geven om het grondgebied binnen te komen. Noch Costa Ricanen, noch buitenlanders zullen worden onderworpen aan isolatie wanneer ze het land per vliegtuig binnenkomen. Deze maatregel zal afhangen van de evolutie van de pandemie, zowel in Costa Rica als in de rest van de wereld.

  Vanaf 1 april 2022 staat Costa Rica echter de toegang toe van alle toeristen, al dan niet gevaccineerd, zonder reisverzekering. Vanaf 1 april is het digitale epidemiologische formulier (Pase de Salud) niet langer vereist van buitenlandse toeristen om het Costa Ricaanse grondgebied te betreden.

  Voor meer informatie over de voorwaarden voor toegang tot Costa Rica in de context van de COVID 19-crisis, nodigen wij u uit om de volgende link te raadplegen -  Entry Requirements | Visit Costa Rica | Costa Rica Tourism Official website.

  We nodigen u uit om de website van het Costa Ricaanse voorzitterschap te bezoeken voor meer informatie over sanitaire beperkingen op het autoverkeer  - https://sites.google.com/presidencia.go.cr/alertas – voor regelmatige updates van de situatie – alsook die van het Ministerio de Salud (in het Spaans). https://www.ministeriodesalud.go.cr.

  Vanaf 1 april vervalt de verplichting om de QR-code te gebruiken om de capaciteit te controleren volledig. Zo kunnen evenementen en activiteiten op 100% functioneren.

  Het dragen van een mondkapje is niet meer verplicht.

  Toeristen die positief testen op COVID-19 terwijl ze in Costa Rica zijn, krijgen een gezondheidsquarantainebevel gedurende een periode van 7 dagen vanaf de datum van de test (asymptomatische mensen) of de eerste symptomen of langer afhankelijk van de ernst van de infectie. Toeristen die een gezondheidsorder ontvangen, moeten accommodatie boeken voor de duur van de quarantaine.

  Het ministerie van Volksgezondheid zei dat tegen de gezondheidsverordening geen beroep kon worden aangetekend, ook al zijn de resultaten van daaropvolgende tests negatief voor COVID-19. Deze quarantaine moet worden uitgevoerd op het adres dat u op de dag van de test hebt opgegeven. Dit is een strikte quarantaine waarbij geen uitgang is toegestaan. Indien u in een hotel verblijft, dient u de directie hiervan op de hoogte te stellen zodat de maaltijden en uw boodschappen naar uw kamer kunnen worden gebracht.

  De Costa Ricaanse autoriteiten voeren regelmatig telefonische controles uit om ervoor te zorgen dat u zich goed voelt en dat de quarantaine wordt gerespecteerd. Als deze maatregel niet werd nageleefd, zou u een boete krijgen.

  Tijdens deze quarantaine mag je het grondgebied niet verlaten. Zowel de luchtvaartmaatschappij als de migratiepolitie krijgen bericht van het Ministerio de Salud van uw quarantainebevel.

  Als uw test aan het einde van uw isolatie opnieuw positief is, hoeft u niet opnieuw in quarantaine te gaan. Aan de andere kant moet u bij het Ministerio de Salud een "Carta de recuperación" aanvragen die u bij uw positieve test aan de luchtvaartmaatschappij moet overleggen om aan boord van het vliegtuig te kunnen gaan.

  Het dragen van een masker is verplicht in alle openbare ruimtes en in alle binnenruimtes buiten het huis, behalve tijdens het eten. Het gebruik van het masker is ook verplicht bij bushaltes en bij alle vormen van openbaar vervoer. Er zijn boetes voorzien voor het niet naleven van de beperkingen.

  Immigratieambtenaren beperken momenteel de duur van het verblijf om overeen te komen met de dekkingsdata die worden geboden door de COVID-19 medische verzekering. Toeristen die hun verblijf willen verlengen tot na de datum die door immigratieambtenaren is aangegeven, moeten contact opnemen met het Migracion-callcenter op 1311.

  Degenen die naar Nicaragua willen reizen vanaf een van Costa Rica's aangewezen landgrensdoorlaatposten, moeten het bewijs leveren van een negatieve COVID-19-test die niet meer dan 72 uur voor het overschrijden van de grens is genomen.

  Voor vragen over uw reis nodigen wij u uit om uw luchtvaartmaatschappij, uw reisbureau en / of uw verzekeringsmaatschappij te raadplegen.

   

  Diefstal van paspoort en persoonlijke bezittingen komt veel voor. Draag uw identiteitspapieren en kopie van uw COVID vaccinatiekaart bij voorkeur bij u (binnenzak of broekzak) en niet in een kleine tas of rugzak die gemakkelijk kan worden gestolen of afgescheurd. Laat uw persoonlijke bezittingen niet in de auto achter.

  Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij u ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be 

   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Algemene veiligheid

  De ambassade wordt steeds vaker gecontacteerd door ongeruste familie die geen nieuws krijgt van de reizigers. Gelieve familie en vrienden goed te informeren zodat zij zich niet onmiddellijk het ergste voorstellen: dikwijls is het probleem gewoon te wijten aan de onbeschikbaarheid van telecommunicatienetwerken.

  In principe kan in Costa Rica zonder noemenswaardige problemen worden gereisd. Geweld neemt echter gevoelig toe en diefstal is in het hele land aan de orde van de dag.

  Gezond verstand en gebruikelijke voorzorgsmaatregelen zijn noodzakelijk:

  • Laat geen voorwerpen zichtbaar achter in auto’s, ook niet voor enkele minuten;
  • Wees voorzichtig indien men spontaan zijn diensten aanbiedt, bijvoorbeeld indien men gereed staat om u te helpen bij autopech;
  • Logeer in hotels van lagere categorie enkel op aanbeveling van vertrouwde personen en doe niet aan wildkamperen. Diefstal uit goedkope hotelkamers komt vaak voor;
  • Draag geen waardevolle juwelen en neem geen grote sommen geld mee;
  • Draag uw documenten op uw lichaam (in een klein tasje of binnenzakje) en niet in een kleine reistas of rugzak die makkelijk gestolen of afgerukt kan worden;
  • Bied bij een gewapende overval geen weerstand. Overvallers aarzelen niet om hun wapen te gebruiken;
  • Vergezel uw jonge kinderen permanent;
  • Wees bij het zwemmen in de Stille Oceaan en de Caraïbische Zee uiterst voorzichtig. In beide wateren zijn verraderlijke onderstromingen. Aan de zijde van de Stille Oceaan kan er soms tot twee meter verschil zijn tussen eb en vloed. Er bestaan geen noemenswaardige reddingsdiensten.
  • In het regenseizoen (mei tot december) is het af te raden om te baden in rivieren aangezien het waterniveau plots verschillende meters kan stijgen.

  Voor veiligheidstips van het Instituut voor Toerisme van Costa Rica zie:
  http://www.visitcostarica.com/ict/paginas/en_tips.asp
   
  Actualiteit


  De vervuiling van het zeewater werd menigmaal in de media vermeld. Tengevolge van deze schandalen werden door lokale autoriteiten en privéondernemingen verscheidene maatregelen genomen om gebruikt water te behandelen en de vervuiling van rivier- en zeewater tot een minimum te beperken. Op de gesaneerde stranden werden borden geplaatst.

   Criminaliteit

  Vermijd in het donker over straat te lopen, vooral in de stad of op het strand. Wees bijzonder voorzichtig bij grote mensenmassa's zoals aan busstations.

  Indien uw paspoort gestolen wordt, dient u onmiddellijk aangifte te doen bij het dichtstbijzijnde politiekantoor (speciale afdeling: O.I.J. Organismo de Investigación Judicial). U kunt vervolgens aan het ereconsultaat in San José een voorlopig paspoort aanvragen. Een voorlopig paspoort kan zeer snel afgeleverd worden, maar het ereconsulaat is wel verplicht eerst toestemming te vragen voor afgifte van het paspoort aan de ambassade van België in Panama. Het voorlopig paspoort wordt niet geaccepteerd voor een reis óf doorreis, door de Verenigde Staten zonder visum. Het is mogelijk een visum voor de VS in het voorlopig paspoort te plaatsen. Dit proces is omslachtig en duur (zie: http://costarica.usembassy.gov/consnonimmigrant.html). Het is ook niet altijd gegarandeerd dat u uw visum op tijd zal krijgen. Het is dan ook aangeraden om de voorkeur te geven aan vluchten die niet over de VS gaan. Een reisverzekering die de kosten in geval van diefstal van een paspoort (zoals bijvoorbeeld de aankoop van een nieuw vliegbiljet) dekt, is aangewezen.

  Op de website van de Ambassade van België in Panama vindt u meer informatie over wat u kunt doen in het geval van diefstal.

  Een gewoon paspoort (geldigheid: 7 jaar) kan persoonlijk aangevraagd worden op een beroepspost (Panama Stad of Mexico Stad zijn de dichtstbijzijnde), en enkel op voorwaarde dat u niet meer bent ingeschreven in België.