Costa Rica

kaart Costa Rica

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19
 

 • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
 • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
 • Registreer uw reis via TravellersOnline.
 • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

COVID

Reizen naar Costa Rica wordt ten zeerste afgeraden.

  RIZIV-INFO: Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

  Sinds 1 augustus 2020 heeft Costa Rica de heropening van de toegang tot zijn grondgebied toegestaan ​​voor toeristen en inwoners uit een beperkt aantal landen, waaronder de landen van het Schengengebied, de EU, het Verenigd Koninkrijk en Canada. Deze toegang wordt bepaald door 3 elementen: internationale of nationale ziektekostenverzekering, negatieve COVID 19 PCR-test uitgevoerd 72 uur voor vertrek en digitaal in te vullen formulier. Reizigers moeten een thuisquarantaine van 14 dagen in acht nemen (zie in het Spaans: https://www.ministeriodesalud.go.cr/index.php/centro-de-prensa/noticias/741-noticias-2020/1813-apertura-de-vuelos-comerciales-al-pais-inicia-el-01-de-agosto-con-traydesde-europaectos-limitados(externe link)).

  Voor meer informatie over de voorwaarden voor toegang tot Costa Rica in de context van de COVID 19-crisis, nodigen wij u uit om de volgende link te raadplegen - https://www.visitcostarica.com/en/costa-rica/planning-uw-reis/toelatings...

  Het Costa Ricaanse Instituut voor Toerisme (ICT) heeft ook aangekondigd dat vanaf dinsdag 1 september 2020 toeristen die het nationale grondgebied willen betreden met jachten of zeilboten dit kunnen doen, ongeacht waar ze vandaan komen, in overeenstemming met Uitvoerend Besluit nr. 42585-MGP-S, gepubliceerd op 29 augustus door de regering van de Republiek. Degenen die het land over zee binnenkomen vanuit een van de landen op de lijst van geautoriseerde landen en die geen tussenstop elders hebben gemaakt, worden, gezien de dagen dat ze op zee zijn geweest, niet in quarantaine geplaatst.

  Als passagiers de negatieve PCR-test echter niet meebrengen (de test moet 72 uur voor vertrek naar Costa Rica worden genomen) of als ze een niet-geautoriseerde stad of land hebben verlaten tot nu krijgen ze een gezondheidsverordening om 14 dagen in quarantaine te gaan, waarvan de dagen op zee in mindering worden gebracht op het laatst in het logboek van het jacht opgetekende zeil. Voor toeristen die over zee komen, moeten jachten of zeilboten aanmeren in geautoriseerde jachthavens.

  Er zijn ook sanitaire beperkingen op het autoverkeer namelijk volgens de kleurcode waarin het kantonnale gebied is ingedeeld. We nodigen u uit om de website van het Costa Ricaanse voorzitterschap te bezoeken - https://sites.google.com/presidencia.go.cr/alertas/actualizaci%C3%B3n-de... – voor regelmatige updates van de situatie – alsook die van het Ministerio de Salud (in het Spaans). https://www.ministeriodesalud.go.cr. Er zijn boetes voorzien voor het niet naleven van de beperkingen..

  Het toeristenvisum - evenals het rijbewijs voor toeristen - van iedereen die na 17 december 2019 in Costa Rica aankomt, blijft geldig tot 18 november 2020. Deze maatregel van de Costa Ricaanse autoriteiten voldoet aan de behoeften van een migratiestatus legaal voor mensen op doorreis die in Costa Rica zijn gestrand vanwege de Covid-19-crisis.

  Voor vragen over uw reis nodigen wij u uit om uw luchtvaartmaatschappij, uw reisbureau en / of uw verzekeringsmaatschappij te raadplegen. Paspoortdiefstal komt veel voor. Draag uw identiteitspapieren bij voorkeur bij u (binnenzak of broekzak) en niet in een kleine tas of rugzak die gemakkelijk kan worden gestolen of afgescheurd.

   

   

  Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij u ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be 

   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Algemene veiligheid

  De ambassade wordt steeds vaker gecontacteerd door ongeruste familie die geen nieuws krijgt van de reizigers. Gelieve familie en vrienden goed te informeren zodat zij zich niet onmiddellijk het ergste voorstellen: dikwijls is het probleem gewoon te wijten aan de onbeschikbaarheid van telecommunicatienetwerken.

  In principe kan in Costa Rica zonder noemenswaardige problemen worden gereisd. Geweld neemt echter gevoelig toe en diefstal is in het hele land aan de orde van de dag.

  Gezond verstand en gebruikelijke voorzorgsmaatregelen zijn noodzakelijk:

  • Laat geen voorwerpen zichtbaar achter in auto’s, ook niet voor enkele minuten;
  • Wees voorzichtig indien men spontaan zijn diensten aanbiedt, bijvoorbeeld indien men gereed staat om u te helpen bij autopech;
  • Logeer in hotels van lagere categorie enkel op aanbeveling van vertrouwde personen en doe niet aan wildkamperen. Diefstal uit goedkope hotelkamers komt vaak voor;
  • Draag geen waardevolle juwelen en neem geen grote sommen geld mee;
  • Draag uw documenten op uw lichaam (in een klein tasje of binnenzakje) en niet in een kleine reistas of rugzak die makkelijk gestolen of afgerukt kan worden;
  • Bied bij een gewapende overval geen weerstand. Overvallers aarzelen niet om hun wapen te gebruiken;
  • Vergezel uw jonge kinderen permanent;
  • Wees bij het zwemmen in de Stille Oceaan en de Caraïbische Zee uiterst voorzichtig. In beide wateren zijn verraderlijke onderstromingen. Aan de zijde van de Stille Oceaan kan er soms tot twee meter verschil zijn tussen eb en vloed. Er bestaan geen noemenswaardige reddingsdiensten.
  • In het regenseizoen (mei tot december) is het af te raden om te baden in rivieren aangezien het waterniveau plots verschillende meters kan stijgen.

  Voor veiligheidstips van het Instituut voor Toerisme van Costa Rica zie:
  http://www.visitcostarica.com/ict/paginas/en_tips.asp
   
  Actualiteit


  De vervuiling van het zeewater werd menigmaal in de media vermeld. Tengevolge van deze schandalen werden door lokale autoriteiten en privéondernemingen verscheidene maatregelen genomen om gebruikt water te behandelen en de vervuiling van rivier- en zeewater tot een minimum te beperken. Op de gesaneerde stranden werden borden geplaatst.

   Criminaliteit

  Vermijd in het donker over straat te lopen, vooral in de stad of op het strand. Wees bijzonder voorzichtig bij grote mensenmassa's zoals aan busstations.

  Indien uw paspoort gestolen wordt, dient u onmiddellijk aangifte te doen bij het dichtstbijzijnde politiekantoor (speciale afdeling: O.I.J. Organismo de Investigación Judicial). U kunt vervolgens aan het ereconsultaat in San José een voorlopig paspoort aanvragen. Een voorlopig paspoort kan zeer snel afgeleverd worden, maar het ereconsulaat is wel verplicht eerst toestemming te vragen voor afgifte van het paspoort aan de ambassade van België in Panama. Het voorlopig paspoort wordt niet geaccepteerd voor een reis óf doorreis, door de Verenigde Staten zonder visum. Het is mogelijk een visum voor de VS in het voorlopig paspoort te plaatsen. Dit proces is omslachtig en duur (zie: http://costarica.usembassy.gov/consnonimmigrant.html). Het is ook niet altijd gegarandeerd dat u uw visum op tijd zal krijgen. Het is dan ook aangeraden om de voorkeur te geven aan vluchten die niet over de VS gaan. Een reisverzekering die de kosten in geval van diefstal van een paspoort (zoals bijvoorbeeld de aankoop van een nieuw vliegbiljet) dekt, is aangewezen.

  Op de website van de Ambassade van België in Panama vindt u meer informatie over wat u kunt doen in het geval van diefstal.

  Een gewoon paspoort (geldigheid: 7 jaar) kan persoonlijk aangevraagd worden op een beroepspost (Panama Stad of Mexico Stad zijn de dichtstbijzijnde), en enkel op voorwaarde dat u niet meer bent ingeschreven in België.