Costa Rica

kaart Costa Rica

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

 • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

  Costa Rica heeft alle landen van de wereld toegestaan ​​om per vliegtuig en per land binnen te komen, op voorwaarde dat ze voldoen aan de visum- en COVID-19-toelatingseisen van het land. Onlangs heeft de regering besloten om de toegang voor toeristen te vergemakkelijken, daarom is het sinds 26 oktober 2020 niet langer verplicht om een ​​negatieve PCR-test voor COVID-19 af te geven om het grondgebied binnen te komen. Noch Costa Ricanen, noch buitenlanders zullen worden onderworpen aan isolatie wanneer ze het land per vliegtuig binnenkomen. Deze maatregel zal afhangen van de evolutie van de pandemie, zowel in Costa Rica als in de rest van de wereld.

  Reizigers worden gevraagd om de gezondheidsprotocollen toe te passen die zijn ingevoerd voor het vlotte verloop van alle toeristische activiteiten in het land. Deze toegang wordt bepaald door 2 elementen:

  1. Voor alle reizigers: het digitale PASE DE SALUD-formulier invullen dat beschikbaar is op: https://salud.go.cr. Dit formulier is 48 uur voor het instappen beschikbaar. Het is toegankelijk in alle huidige zoekbrowsers behalve Internet Explorer. Het formulier is persoonlijk en betreft elke passagier, inclusief minderjarigen.

  2. Voor niet-gevaccineerde reizigers: een internationale of nationale ziektekostenverzekering afsluiten. In het geval van een internationale verzekering moet de reiziger zijn verzekeraar vragen om een ​​attest afgegeven in het Engels of Spaans, met vermelding van ten minste drie voorwaarden:

  • Geldigheid van de polis die van kracht is tijdens het bezoek aan Costa Rica.
  • Gegarandeerde dekking van medische kosten in geval van een COVID 19-pandemie in Costa Rica, voor ten minste US $ 50.000 (vijftigduizend Amerikaanse dollars).
  • Minimale dekking van US $ 2.000 voor uitgebreide huisvestingskosten als gevolg van een pandemie.

   

  Voor gevaccineerde reizigers, vanaf 1 augustus 2021 staat Costa Rica echter de toegang toe voor toeristen zonder reisverzekering, maar zolang het vaccinatieschema compleet is, evenals voor mensen onder de 18 jaar.

  Dit geldt alleen voor Moderna-, Pfizer-BioNTech-, AstraZeneca- en Johnson & Johnson-vaccins. De laatste dosis van het vaccin moet ten minste 14 dagen voor aankomst in Costa Rica zijn toegediend.

  Vaccinatiecertificaten of -boekjes moeten het volgende bevatten:

  1. Naam en voornaam van de gevaccineerde persoon

  2. Datum van elke vaccininjectie

  3. Farmaceutisch bedrijf

   

  De “Pase de Salud” blijft in alle gevallen verplicht.

  Als aan deze voorwaarden niet voldaan wordt, kan de passagier het land niet binnenkomen.

  Passagiers en bemanning van jachten en zeilboten zullen aan dezelfde hygiënische toelatingseisen moeten voldoen als voor de vliegroute.

  Naast de hierboven genoemde maatregelen, moeten reizigers die aankomen met jachten of zeilboten het document "Zarpe Internacional de Embarcaciones y atracar en las marinas autorizadas" aan de douane overleggen.

  Voor meer informatie over de voorwaarden voor toegang tot Costa Rica in de context van de COVID 19-crisis, nodigen wij u uit om de volgende link te raadplegen -  https://www.visitcostarica.com/en/costa-rica/planning-uw-reis/toelatingseisen

   

  Gezondheidsbeperkingen (winkels en auto's) zijn voor het hele nationale grondgebied getroffen.

  Voertuigbeperking:

  Tussen 22.00 uur en 05.00 uur mag geen enkel voertuig rijden, op enkele uitzonderingen na. Voertuigen mogen momenteel rijden, afhankelijk van het laatste cijfer van het kenteken – Zie https://sites.google.com/presidencia.go.cr/alertas

  * Reist u met een reservering (op papier of digitaal), dan kunt u elke dag van 05.00 uur tot 22.00 uur van en naar uw hotel reizen.

  * Huurauto's kunnen dagelijks rijden van 05.00 uur tot 22.00 uur.

  Toerisme

  • Nationale parken: capaciteit van 100%.
  • Stranden: te bezoeken van 05.00 uur tot 20.00 uur.

  We nodigen u uit om de website van het Costa Ricaanse voorzitterschap te bezoeken voor meer informatie over sanitaire beperkingen op het autoverkeer  - https://sites.google.com/presidencia.go.cr/alertas– voor regelmatige updates van de situatie – alsook die van het Ministerio de Salud (in het Spaans). https://www.ministeriodesalud.go.cr

  Toeristen die positief testen op COVID-19 terwijl ze in Costa Rica zijn, krijgen een gezondheidsquarantainebevel. Afhankelijk van de ernst van de infectie worden er maatregelen voor sanitaire quarantaine afgegeven van 10 tot 14 dagen. Toeristen die een gezondheidsorder ontvangen, moeten accommodatie boeken voor de duur van de quarantaine.

  Het ministerie van Volksgezondheid zei dat tegen de gezondheidsverordening geen beroep kon worden aangetekend, ook al zijn de resultaten van daaropvolgende tests die tijdens de verplichte quarantaine van 10-14 dagen zijn uitgevoerd negatief voor COVID-19.

  Het dragen van een masker is verplicht in alle openbare ruimtes en in alle binnenruimtes buiten het huis, behalve tijdens het eten. Het gebruik van het masker is ook verplicht bij bushaltes en bij alle vormen van openbaar vervoer. Er zijn boetes voorzien voor het niet naleven van de beperkingen.

  Toeristen die na 30 november 2020 aankomen, kunnen hun verblijf in Costa Rica niet langer dan 90 dagen verlengen. Immigratieambtenaren beperken momenteel de duur van het verblijf om overeen te komen met de dekkingsdata die worden geboden door de COVID-19 medische verzekering. Toeristen die hun verblijf willen verlengen tot na de datum die door immigratieambtenaren is aangegeven, moeten contact opnemen met het Migracion-callcenter op 1311.

  Degenen die naar Nicaragua willen reizen vanaf een van Costa Rica's aangewezen landgrensdoorlaatposten, moeten het bewijs leveren van een negatieve COVID-19-test die niet meer dan 72 uur voor het overschrijden van de grens is genomen.

  Voor vragen over uw reis nodigen wij u uit om uw luchtvaartmaatschappij, uw reisbureau en / of uw verzekeringsmaatschappij te raadplegen.

   

  Paspoortdiefstal komt veel voor. Draag uw identiteitspapieren bij voorkeur bij u (binnenzak of broekzak) en niet in een kleine tas of rugzak die gemakkelijk kan worden gestolen of afgescheurd.

  Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij u ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be 

   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Algemene veiligheid

  De ambassade wordt steeds vaker gecontacteerd door ongeruste familie die geen nieuws krijgt van de reizigers. Gelieve familie en vrienden goed te informeren zodat zij zich niet onmiddellijk het ergste voorstellen: dikwijls is het probleem gewoon te wijten aan de onbeschikbaarheid van telecommunicatienetwerken.

  In principe kan in Costa Rica zonder noemenswaardige problemen worden gereisd. Geweld neemt echter gevoelig toe en diefstal is in het hele land aan de orde van de dag.

  Gezond verstand en gebruikelijke voorzorgsmaatregelen zijn noodzakelijk:

  • Laat geen voorwerpen zichtbaar achter in auto’s, ook niet voor enkele minuten;
  • Wees voorzichtig indien men spontaan zijn diensten aanbiedt, bijvoorbeeld indien men gereed staat om u te helpen bij autopech;
  • Logeer in hotels van lagere categorie enkel op aanbeveling van vertrouwde personen en doe niet aan wildkamperen. Diefstal uit goedkope hotelkamers komt vaak voor;
  • Draag geen waardevolle juwelen en neem geen grote sommen geld mee;
  • Draag uw documenten op uw lichaam (in een klein tasje of binnenzakje) en niet in een kleine reistas of rugzak die makkelijk gestolen of afgerukt kan worden;
  • Bied bij een gewapende overval geen weerstand. Overvallers aarzelen niet om hun wapen te gebruiken;
  • Vergezel uw jonge kinderen permanent;
  • Wees bij het zwemmen in de Stille Oceaan en de Caraïbische Zee uiterst voorzichtig. In beide wateren zijn verraderlijke onderstromingen. Aan de zijde van de Stille Oceaan kan er soms tot twee meter verschil zijn tussen eb en vloed. Er bestaan geen noemenswaardige reddingsdiensten.
  • In het regenseizoen (mei tot december) is het af te raden om te baden in rivieren aangezien het waterniveau plots verschillende meters kan stijgen.

  Voor veiligheidstips van het Instituut voor Toerisme van Costa Rica zie:
  http://www.visitcostarica.com/ict/paginas/en_tips.asp
   
  Actualiteit


  De vervuiling van het zeewater werd menigmaal in de media vermeld. Tengevolge van deze schandalen werden door lokale autoriteiten en privéondernemingen verscheidene maatregelen genomen om gebruikt water te behandelen en de vervuiling van rivier- en zeewater tot een minimum te beperken. Op de gesaneerde stranden werden borden geplaatst.

   Criminaliteit

  Vermijd in het donker over straat te lopen, vooral in de stad of op het strand. Wees bijzonder voorzichtig bij grote mensenmassa's zoals aan busstations.

  Indien uw paspoort gestolen wordt, dient u onmiddellijk aangifte te doen bij het dichtstbijzijnde politiekantoor (speciale afdeling: O.I.J. Organismo de Investigación Judicial). U kunt vervolgens aan het ereconsultaat in San José een voorlopig paspoort aanvragen. Een voorlopig paspoort kan zeer snel afgeleverd worden, maar het ereconsulaat is wel verplicht eerst toestemming te vragen voor afgifte van het paspoort aan de ambassade van België in Panama. Het voorlopig paspoort wordt niet geaccepteerd voor een reis óf doorreis, door de Verenigde Staten zonder visum. Het is mogelijk een visum voor de VS in het voorlopig paspoort te plaatsen. Dit proces is omslachtig en duur (zie: http://costarica.usembassy.gov/consnonimmigrant.html). Het is ook niet altijd gegarandeerd dat u uw visum op tijd zal krijgen. Het is dan ook aangeraden om de voorkeur te geven aan vluchten die niet over de VS gaan. Een reisverzekering die de kosten in geval van diefstal van een paspoort (zoals bijvoorbeeld de aankoop van een nieuw vliegbiljet) dekt, is aangewezen.

  Op de website van de Ambassade van België in Panama vindt u meer informatie over wat u kunt doen in het geval van diefstal.

  Een gewoon paspoort (geldigheid: 7 jaar) kan persoonlijk aangevraagd worden op een beroepspost (Panama Stad of Mexico Stad zijn de dichtstbijzijnde), en enkel op voorwaarde dat u niet meer bent ingeschreven in België.