Costa Rica

kaart Costa Rica

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

 • Momenteel mag u enkel naar het buitenland reizen om een essentiële reden. U kan meer lezen over essentiële redenen voor reizen op de website https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/.
 • Indien u toch voor een essentiële reis naar het buitenland zal reizen, raden we aan rekening te houden met onderstaande adviezen.

 

COVID

  Sinds 1 november heeft Costa Rica alle landen van de wereld toegestaan ​​om per vliegtuig binnen te komen, op voorwaarde dat ze voldoen aan de visum- en COVID-19-toelatingseisen van het land. Onlangs heeft de regering besloten om de toegang voor toeristen te vergemakkelijken, daarom is het sinds 26 oktober niet langer verplicht om een ​​negatieve PCR-test voor COVID-19 af te geven om het grondgebied binnen te komen. Noch Costa Ricanen, noch buitenlanders zullen worden onderworpen aan isolatie wanneer ze het land per vliegtuig binnenkomen. Deze maatregel zal afhangen van de evolutie van de pandemie, zowel in Costa Rica als in de rest van de wereld.

  Reizigers worden gevraagd om de gezondheidsprotocollen toe te passen die zijn ingevoerd voor het vlotte verloop van alle toeristische activiteiten in het land. Deze toegang wordt bepaald door 2 elementen:

  1. Het digitale PASE DE SALUD-formulier invullen dat beschikbaar is op: https://salud.go.cr. Dit formulier is 48 uur voor het instappen beschikbaar. Het is toegankelijk in alle huidige zoekbrowsers behalve Internet Explorer. Het formulier is persoonlijk en betreft elke passagier, inclusief minderjarigen.

  2. Een internationale of nationale ziektekostenverzekering afsluiten. In het geval van een internationale verzekering moet de reiziger zijn verzekeraar vragen om een ​​attest afgegeven in het Engels of Spaans, met vermelding van ten minste drie voorwaarden:

  • Geldigheid van de polis die van kracht is tijdens het bezoek aan Costa Rica.
  • Gegarandeerde dekking van medische kosten in geval van een COVID 19-pandemie in Costa Rica, voor ten minste US $ 50.000 (vijftigduizend Amerikaanse dollars).
  • Minimale dekking van US $ 2.000 voor uitgebreide huisvestingskosten als gevolg van een pandemie.

  Als aan deze voorwaarden niet voldaan wordt, kan de passagier het land niet binnenkomen.

  Passagiers en bemanning van jachten en zeilboten zullen aan dezelfde hygiënische toelatingseisen moeten voldoen als voor de vliegroute.

  Naast de hierboven genoemde maatregelen, moeten reizigers die aankomen met jachten of zeilboten het document "Zarpe Internacional de Embarcaciones y atracar en las marinas autorizadas" aan de douane overleggen.

  Voor meer informatie over de voorwaarden voor toegang tot Costa Rica in de context van de COVID 19-crisis, nodigen wij u uit om de volgende link te raadplegen -  https://www.visitcostarica.com/en/costa-rica/planning-uw-reis/toelatingseisen

   

  De regering van Costa Rica heeft een plan met beperkende maatregelen voor de tweede maand van het jaar ingediend, die in gelijke mate voor het hele land zullen gelden.

  Nationale parken: geautoriseerd om op 100% capaciteit te werken, met strikte protocollen.

  Stranden: te bezoeken van 05.00 uur tot 18.00 uur.

  Voertuigbeperking: er mag geen voertuig rijden tussen 22.00 uur en 05.00 uur, op enkele uitzonderingen na.

  • Kentekenplaten die niet de hele dag kunnen worden gebruikt (enkele uitzonderingen daargelaten). Maandag: borden met 1 of 2 als laatste nummer, dinsdag: borden 3 en 4, woensdag: borden 5 en 6, donderdag: borden 7 en 8, vrijdag: borden 9 en 0.
  • Tijdens het weekend. Kan circuleren:

                    - Zaterdag - alleen platen met 2, 4, 6, 8 of 0 als laatste cijfer.

                    - Zondag - alleen plaquettes met 1, 3, 5, 7 of 9 als laatste cijfer.

  Indien u een hotelreservering overlegt, kunt u dagelijks reizen van 05.00 uur tot 22.00 uur. Huurauto's kunnen elke dag worden gereden van 05.00 uur tot 22.00 uur. 

  Winkels open voor het publiek (winkels, restaurants, winkelcentra, enz.): Openstelling van 5 uur tot 22 uur.

  Bars en casino's: capaciteit op 50%.

   

  We nodigen u uit om de website van het Costa Ricaanse voorzitterschap te bezoeken voor meer informatie over sanitaire beperkingen op het autoverkeer  - https://sites.google.com/presidencia.go.cr/alertas– voor regelmatige updates van de situatie – alsook die van het Ministerio de Salud (in het Spaans). https://www.ministeriodesalud.go.cr

   

  Het dragen van een masker is verplicht in alle openbare ruimtes en in alle binnenruimtes buiten het huis, behalve tijdens het eten. Het gebruik van het masker is ook verplicht bij bushaltes en bij alle vormen van openbaar vervoer. Er zijn boetes voorzien voor het niet naleven van de beperkingen.

  Het toeristenvisum - evenals het rijbewijs voor toeristen - van iedereen die tussen 17 december 2019 en 30 november 2020 in Costa Rica aankomt, blijft geldig tot 02 maart 2021. Deze maatregel van de Costa Ricaanse autoriteiten voldoet aan de behoeften van een migratiestatus legaal voor mensen op doorreis die in Costa Rica zijn gestrand vanwege de Covid-19-crisis.

  Voor vragen over uw reis nodigen wij u uit om uw luchtvaartmaatschappij, uw reisbureau en / of uw verzekeringsmaatschappij te raadplegen.

   

  Paspoortdiefstal komt veel voor. Draag uw identiteitspapieren bij voorkeur bij u (binnenzak of broekzak) en niet in een kleine tas of rugzak die gemakkelijk kan worden gestolen of afgescheurd.

  Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij u ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be 

   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Algemene veiligheid

  De ambassade wordt steeds vaker gecontacteerd door ongeruste familie die geen nieuws krijgt van de reizigers. Gelieve familie en vrienden goed te informeren zodat zij zich niet onmiddellijk het ergste voorstellen: dikwijls is het probleem gewoon te wijten aan de onbeschikbaarheid van telecommunicatienetwerken.

  In principe kan in Costa Rica zonder noemenswaardige problemen worden gereisd. Geweld neemt echter gevoelig toe en diefstal is in het hele land aan de orde van de dag.

  Gezond verstand en gebruikelijke voorzorgsmaatregelen zijn noodzakelijk:

  • Laat geen voorwerpen zichtbaar achter in auto’s, ook niet voor enkele minuten;
  • Wees voorzichtig indien men spontaan zijn diensten aanbiedt, bijvoorbeeld indien men gereed staat om u te helpen bij autopech;
  • Logeer in hotels van lagere categorie enkel op aanbeveling van vertrouwde personen en doe niet aan wildkamperen. Diefstal uit goedkope hotelkamers komt vaak voor;
  • Draag geen waardevolle juwelen en neem geen grote sommen geld mee;
  • Draag uw documenten op uw lichaam (in een klein tasje of binnenzakje) en niet in een kleine reistas of rugzak die makkelijk gestolen of afgerukt kan worden;
  • Bied bij een gewapende overval geen weerstand. Overvallers aarzelen niet om hun wapen te gebruiken;
  • Vergezel uw jonge kinderen permanent;
  • Wees bij het zwemmen in de Stille Oceaan en de Caraïbische Zee uiterst voorzichtig. In beide wateren zijn verraderlijke onderstromingen. Aan de zijde van de Stille Oceaan kan er soms tot twee meter verschil zijn tussen eb en vloed. Er bestaan geen noemenswaardige reddingsdiensten.
  • In het regenseizoen (mei tot december) is het af te raden om te baden in rivieren aangezien het waterniveau plots verschillende meters kan stijgen.

  Voor veiligheidstips van het Instituut voor Toerisme van Costa Rica zie:
  http://www.visitcostarica.com/ict/paginas/en_tips.asp
   
  Actualiteit


  De vervuiling van het zeewater werd menigmaal in de media vermeld. Tengevolge van deze schandalen werden door lokale autoriteiten en privéondernemingen verscheidene maatregelen genomen om gebruikt water te behandelen en de vervuiling van rivier- en zeewater tot een minimum te beperken. Op de gesaneerde stranden werden borden geplaatst.

   Criminaliteit

  Vermijd in het donker over straat te lopen, vooral in de stad of op het strand. Wees bijzonder voorzichtig bij grote mensenmassa's zoals aan busstations.

  Indien uw paspoort gestolen wordt, dient u onmiddellijk aangifte te doen bij het dichtstbijzijnde politiekantoor (speciale afdeling: O.I.J. Organismo de Investigación Judicial). U kunt vervolgens aan het ereconsultaat in San José een voorlopig paspoort aanvragen. Een voorlopig paspoort kan zeer snel afgeleverd worden, maar het ereconsulaat is wel verplicht eerst toestemming te vragen voor afgifte van het paspoort aan de ambassade van België in Panama. Het voorlopig paspoort wordt niet geaccepteerd voor een reis óf doorreis, door de Verenigde Staten zonder visum. Het is mogelijk een visum voor de VS in het voorlopig paspoort te plaatsen. Dit proces is omslachtig en duur (zie: http://costarica.usembassy.gov/consnonimmigrant.html). Het is ook niet altijd gegarandeerd dat u uw visum op tijd zal krijgen. Het is dan ook aangeraden om de voorkeur te geven aan vluchten die niet over de VS gaan. Een reisverzekering die de kosten in geval van diefstal van een paspoort (zoals bijvoorbeeld de aankoop van een nieuw vliegbiljet) dekt, is aangewezen.

  Op de website van de Ambassade van België in Panama vindt u meer informatie over wat u kunt doen in het geval van diefstal.

  Een gewoon paspoort (geldigheid: 7 jaar) kan persoonlijk aangevraagd worden op een beroepspost (Panama Stad of Mexico Stad zijn de dichtstbijzijnde), en enkel op voorwaarde dat u niet meer bent ingeschreven in België.