Cuba

kaart Cuba

Laatste update

 

  Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar landen buiten de Europese Unie zijn sterk afgeraden voor niet-gevaccineerde reizigers.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus. 

   

  Naar Cuba reizen

  Sinds 6 april 2022 is een negatieve PCR- of antigeentest niet langer verplicht om naar Cuba te reizen. De verplichting om een vaccinatiebewijs voor reizigers voor te leggen, is eveneens opgeheven.

  Bij aankomst op de luchthaven worden echter steekproefsgewijze (gratis) COVID-tests georganiseerd, waarbij rekening wordt gehouden met het aantal vluchten en passagiers en het epidemiologische risico dat het land van herkomst oplevert. Indien deze PCR-test positief is, wordt de reiziger onmiddellijk opgenomen in een isolatiecentrum, waar hij of zij zal blijven tot het bezit van een negatieve PCR-test.

  Een reisverzekering vóór het vertrek is verplicht. Het gezondheidsverklaringsformulier moet maximaal 72 uur voor de vlucht online worden ingevuld. Het wordt ten zeerste aanbevolen deze documenten ook op papier mee te nemen.

   

  COVID-19-maatregelen in Cuba

  De avondklok is opgeheven in het land. Het merendeel van de horeca is volledig open. Concerten en culturele evenementen zijn toegelaten met beperkte capaciteit. Stranden zijn weer geopend. Interprovinciaal reizen is weer mogelijk. Mondmaskers zijn verplicht in alle openbare binnenruimten en op straat.

  U wordt met aandrang verzocht de sanitaire en afstandsmaatregelen van de lokale autoriteiten op te volgen. Reizigers die zich niet aan de geldende gezondheidsvoorschriften houden, kunnen worden beboet of vervolgd voor het delict van de verspreiding van een epidemie. De Cubaanse overheden passen regelmatig de toegangsvoorwaarden aan en deze kunnen op heel korte termijn gewijzigd worden.

  Meer informatie over de maatregelen die de Cubaanse staat heeft genomen en de verschillende stappen die zijn uitgevoerd vindt u op de website van het Presidentschap en de Regering van Cuba en de website van het Cubaanse Ministerie van Volksgezondheid. Via deze link vindt u alle nuttige statistieken over COVID-19 in het land. De cijfers worden dagelijks geactualiseerd.

   

  Voor elke toekomstige reis naar Cuba raden we u sterk aan u te registreren op Travellers Online.

   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Reizen naar Cuba brengt geen bijzonder risico met zich mee maar er zijn altijd veel voedsel- en medicijn schaarsten. Toeristen en buitenlanders worden in het algemeen goed omkaderd in Cuba. Mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in Cuba doorgaans veilig gereisd worden.

  Reizen naar Cuba via de Verenigde Staten:

  Vanaf 9 november 2017 hebben de Verenigde Staten de voorwaarden voor het reizen naar Cuba verscherpt.

  Elke passagier, van welke nationaliteit ook, die via de VS naar Cuba reist dient een toelating te hebben van de VS administratie, hetzij afgeleverd door de Amerikaanse autoriteiten, hetzij afgeleverd via een reisorganisatie. Deze maatregel geld ook voor passagiers die slechts in transit zijn in de VS onderweg naar Cuba.

  Voor meer precieze voorwaarden contacteer uw reisorganisatie, luchtvaartmaatschappij of de Amerikaanse autoriteiten via deze link https://www.treasury.gov/resource-center/sanctions/Pages/licensing.aspx(externe link)

   
  Criminaliteit

   

  Hoewel Cuba weinig misdaad kent, blijft waakzaamheid geboden. De kleine misdaad neemt  toe in de toeristische trekpleisters van Havana (Centrum Havana en  Malecón), maar ook in andere steden zoals Trinidad en Santiago de Cuba. Wees alert op plekken waar veel toeristen komen.

  Deze kleine criminaliteit blijft meestal beperkt tot handtasdiefstal, soms met bijkomend geweld. Het wordt aangeraden lifters op snelwegen niet aan boord te nemen. Wees u ervan bewust dat sommige Cubanen enkel contacten leggen met buitenlanders om iets in ruil te krijgen of naar het buitenland te kunnen vertrekken.

  Het is eveneens aan te raden identiteits- en reispapieren achter te laten in de kluis van het hotel en een kopie van het paspoort bij zich te hebben. Het is tevens raadzaam enkel de hoogstnodige geldmiddelen of waardevolle voorwerpen met zich mee te dragen.

  In geval van diefstal of verlies van documenten (paspoort of toeristenkaart – tarjeta túristica), dient bij de plaatselijke politie een verklaring te worden afgelegd alvorens zich naar de Ambassade te begeven. De Cubaanse politie levert enkel een proces-verbaal af ingeval van diefstal van documenten.

  Dit proces-verbaal van aangifte van diefstal dient voorgelegd aan de plaatselijke immigratiediensten op de luchthaven. In geval van verlies van documenten dient een attest van de Ambassade voorgelegd te worden, samen met het voorlopige reisdocument.

  Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 106 (politie), 104 (ambulance), 105 (brandweer).