Cuba

kaart Cuba

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

COVID

Hoewel alle luchthavens nog open zijn, verslechtert de gezondheidssituatie in het land, waardoor reizen voor toeristische doeleinden gecompliceerd wordt, omdat de mobiliteit tussen de provincies niet langer gewaarborgd is.

Na de heropleving van het aantal gevallen van Covid-19 zijn bijna alle provincies van het land teruggevallen in hun epidemische fase; Havana, Artemisa, Mayabeque, Ciego de Avila en Isla de la Juventud zijn teruggekeerd naar de fase van de inheemse epidemieoverdracht (fase 0). Sinds vrijdag 5 februari geldt in de hoofdstad een avondklok van 21.00 uur tot 5.00 uur. Vanaf deze uren zullen alleen geautoriseerde voertuigen en personeel in de stad mogen rondrijden. Eetgelegenheden zijn alleen operationeel voor afhaalmaaltijden en stoppen alle diensten na 19.00 uur. De toegang tot openbare plaatsen zoals parken is beperkt na 19.00 uur. De stranden van Havana zijn ook gesloten. De provincies Matanzas, Villa Clara, Santiago de Cuba, Pinar del Rio bevinden zich in fase 1. Ook in Santiago de Cuba geldt een avondklok van 19.00 tot 05.00 uur. De provincies Guantanamo en Cienfuegos bevinden zich in fase 2 van het herstel. Camagüey en Holguin bevinden zich in fase drie. Op dit moment bevinden slechts  drie provincies zich in de fase van een nieuwe normalisering, namelijk Sancti Spiritus, Las Tunas en Granma.

Concreet is interprovinciaal reizen in La Havana niet langer mogelijk; bars en restaurants zijn nu gesloten.

Sinds 6 februari is het reizen vanuit en naar Haïti opgeschort en zijn verdere frequentieverminderingen van kracht voor luchtvaartmaatschappijen die opereren vanuit de Verenigde Staten, Mexico, Panama, de Bahama's, de Dominicaanse Republiek, Jamaica en Colombia.

Sinds 10 januari 2021 moeten alle reizigers die in Cuba aankomen vanuit het buitenland hun resultaten van een Covid-19 PCR-test voorleggen, uitgevoerd door een gecertificeerd laboratorium in het land van herkomst van hun reis en afgenomen binnen 72 uur voor hun aankomst in Cuba.

Bovendien moeten alle reizigers bij aankomst in Cuba een betaalde PCR-test (USD 30) ondergaan op de luchthaven en hun temperatuur laten opnemen. Er moet ook een gezondheidsformulier worden ingevuld.Cuba past nu institutionele isolatie toe op alle reizigers. Zo zullen toeristen bij aankomst in de aangewezen hotels in elke provincie worden geïsoleerd gedurende 5 nachten en 6 dagen in afwachting van de resultaten van een tweede PCR-test die op de vijfde dag zal uitgevoerd worden (resultaat binnen 24u in theorie). Zowel de vervoerskosten als de kosten voor het verblijf in het genoemde hotel komen volledig voor rekening van de reiziger.

De Cubaanse overheden passen regelmatig de ingangsvoorwaarden aan en deze kunnen op heel korte termijn gewijzigd worden.

Reizigers wordt ook aangeraden om voor vertrek een reisverzekering af te sluiten. Reizigers die zich niet aan de geldende gezondheidsvoorschriften houden, kunnen worden beboet of vervolgd voor het delict van de verspreiding van een epidemie.
Het dragen van een masker is verplicht.


Als de test positief is op Covid-19, wordt de reiziger onmiddellijk in het ziekenhuis opgenomen. U wordt met aandrang verzocht de sanitaire en afstands-maatregelen van de lokale autoriteiten op te volgen.

Via deze link vindt u meer informatie over de maatregelen die de Cubaanse staat heeft genomen en de verschillende stappen die zijn uitgevoerd : https://www.presidencia.gob.cu/es/ (in het Spaans).

Via deze link https://covid19cubadata.github.io/ (in het Spaans), vindt u alle nuttige statistieken over Covid 19 in het land. De cijfers worden dagelijks geactualiseerd.

 

Voor elke toekomstige reis naar Cuba raden we u sterk aan u te registreren op www.travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Toeristen en buitenlanders worden in het algemeen goed omkaderd in Cuba. Mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in Cuba doorgaans veilig gereisd worden.

Reizen naar Cuba via de Verenigde Staten:

Vanaf 9 november 2017 hebben de Verenigde Staten de voorwaarden voor het reizen naar Cuba verscherpt.

Elke passagier, van welke nationaliteit ook, die via de VS naar Cuba reist dient een toelating te hebben van de VS administratie, hetzij afgeleverd door de Amerikaanse autoriteiten, hetzij afgeleverd via een reisorganisatie. Deze maatregel geld ook voor passagiers die slechts in transit zijn in de VS onderweg naar Cuba.

Voor meer precieze voorwaarden contacteer uw reisorganisatie, luchtvaartmaatschappij of de Amerikaanse autoriteiten via deze link https://www.treasury.gov/resource-center/sanctions/Pages/licensing.aspx(externe link)

 
Criminaliteit

 

Hoewel Cuba weinig misdaad kent, blijft waakzaamheid geboden. De kleine misdaad neemt  toe in de toeristische trekpleisters van Havana (Centrum Havana en  Malecón), maar ook in andere steden zoals Trinidad en Santiago de Cuba. Wees alert op plekken waar veel toeristen komen.

Deze kleine criminaliteit blijft meestal beperkt tot handtasdiefstal, soms met bijkomend geweld. Het wordt aangeraden lifters op snelwegen niet aan boord te nemen. Wees u ervan bewust dat sommige Cubanen enkel contacen leggen met buitenlanders om iets in ruil te krijgen of naar het buitenland te kunnen vertrekken.

Het is eveneens aan te raden identiteits- en reispapieren achter te laten in de kluis van het hotel en een kopie van het paspoort bij zich te hebben. Het is tevens raadzaam enkel de hoogstnodige geldmiddelen of waardevolle voorwerpen met zich mee te dragen.

In geval van diefstal of verlies van documenten (paspoort of toeristenkaart – tarjeta túristica), dient bij de plaatselijke politie een verklaring te worden afgelegd alvorens zich naar de Ambassade te begeven. De Cubaanse politie levert enkel een proces-verbaal af ingeval van diefstal van documenten.

Dit proces-verbaal van aangifte van diefstal dient voorgelegd aan de plaatselijke immigratiediensten op de luchthaven. In geval van verlies van documenten dient een attest van de Ambassade voorgelegd te worden, samen met het voorlopige reisdocument.

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 106 (politie), 104 (ambulance), 105 (brandweer).