Cuba

kaart Cuba

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19
 

  • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
  • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
  • Registreer uw reis via TravellersOnline.
  • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

COVID

Reizen naar Cuba wordt ten zeerste afgeraden.

Sinds 1 juli heeft Cuba zich  heropend  voor internationaal toerisme. Alle internationale luchthavens op het eiland zijn nu geopend.

Het is mogelijk bijna in het hele land reizen voor toeristische redenen.

De Cubaanse overheden passen regelmatig de ingangsvoorwaarden aan en deze kunnen op heel korte termijn gewijzigd worden.

Voor het ogenblik zijn de provincies van Pinar del Rio en Ciego de Avila onbereikbaar wegens een verhoging van positieve gevallen.

Bij aankomst op het Cubaans grondgebied wordt bij elke reiziger  een betalende (30 USD) en verplichte PCR-test uitgevoerd en wordt haar of zijn temperatuur gemeten. Een gezondheidsformulier moet ingevuld worden. Een test voor het vertrek is niet verplicht maar aangeraden. U wordt eveneens uitgenodigd een reisverzekering vóór het vertrek aan te sluiten.
Toeristen moeten slechts één PCR-test uitvoeren;  residenten, integendeel, moeten hun verplaatsingen tot het strikte minimum beperken totdat ze het resultaat niet hebben ontvangen van een tweede PCR-test die 5 dagen na de eerste moet uitgevoerd worden.


Het dragen van een masker wordt verplicht.
Als de test positief is op Covid-19, wordt de reiziger onmiddellijk in het ziekenhuis opgenomen. U wordt met aandrang verzocht de sanitaire en afstands-maatregelen van de lokale autoriteiten op te volgen.

Via deze link vindt u meer informatie over de maatregelen die de Cubaanse staat heeft genomen en de verschillende stappen die zijn uitgevoerd : https://www.presidencia.gob.cu/es/ (in het Spaans).

Via deze link https://covid19cubadata.github.io/ (in het Spaans), vindt u alle nuttige statistieken over Covid 19 in het land. De cijfers worden dagelijks geactualiseerd.

 

Voor elke toekomstige reis naar Cuba raden we u sterk aan u te registreren op www.travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Toeristen en buitenlanders worden in het algemeen goed omkaderd in Cuba. Mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in Cuba doorgaans veilig gereisd worden.

Reizen naar Cuba via de Verenigde Staten:

Vanaf 9 november 2017 hebben de Verenigde Staten de voorwaarden voor het reizen naar Cuba verscherpt.

Elke passagier, van welke nationaliteit ook, die via de VS naar Cuba reist dient een toelating te hebben van de VS administratie, hetzij afgeleverd door de Amerikaanse autoriteiten, hetzij afgeleverd via een reisorganisatie. Deze maatregel geld ook voor passagiers die slechts in transit zijn in de VS onderweg naar Cuba.

Voor meer precieze voorwaarden contacteer uw reisorganisatie, luchtvaartmaatschappij of de Amerikaanse autoriteiten via deze link https://www.treasury.gov/resource-center/sanctions/Pages/licensing.aspx(externe link)

 
Criminaliteit

 

Hoewel Cuba weinig misdaad kent, blijft waakzaamheid geboden. De kleine misdaad neemt  toe in de toeristische trekpleisters van Havana (Centrum Havana en  Malecón), maar ook in andere steden zoals Trinidad en Santiago de Cuba. Wees alert op plekken waar veel toeristen komen.

Deze kleine criminaliteit blijft meestal beperkt tot handtasdiefstal, soms met bijkomend geweld. Het wordt aangeraden lifters op snelwegen niet aan boord te nemen. Wees u ervan bewust dat sommige Cubanen enkel contacen leggen met buitenlanders om iets in ruil te krijgen of naar het buitenland te kunnen vertrekken.

Het is eveneens aan te raden identiteits- en reispapieren achter te laten in de kluis van het hotel en een kopie van het paspoort bij zich te hebben. Het is tevens raadzaam enkel de hoogstnodige geldmiddelen of waardevolle voorwerpen met zich mee te dragen.

In geval van diefstal of verlies van documenten (paspoort of toeristenkaart – tarjeta túristica), dient bij de plaatselijke politie een verklaring te worden afgelegd alvorens zich naar de Ambassade te begeven. De Cubaanse politie levert enkel een proces-verbaal af ingeval van diefstal van documenten.

Dit proces-verbaal van aangifte van diefstal dient voorgelegd aan de plaatselijke immigratiediensten op de luchthaven. In geval van verlies van documenten dient een attest van de Ambassade voorgelegd te worden, samen met het voorlopige reisdocument.

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 106 (politie), 104 (ambulance), 105 (brandweer).