Cuba

kaart Cuba

Laatste update

Coronavirus

Meerdere gevallen van Coronavirus Covid-19 werden al door de Cubaanse overheden bevestigd.

Vanaf 24 maart kunnen toeristen Cuba niet meer binnenkomen (wel nog Cubanen en mensen met residentie in Cuba). Alle reizen zijn dan ook afgeraden. Vanaf 24 maart groeperen de autoriteiten alle toeristen in bepaalde hotels, wordt interprovinciaal vervoer opgeschort en kunnen toeristen niet meer de straat op.

Toeristen die al in Cuba zijn worden gevraagd zo snel mogelijk Cuba verlaten, maar de vluchten worden steeds beperkter. Indien u nog ter plaatse bent, raden wij u aan om contact op te nemen met uw luchtvaartmaatschappij om zo snel mogelijk naar België terug te keren en uw aanwezigheid te melden aan de Belgische Ambassade.

De FOD Volksgezondheid heeft een site online gezet waarop u nuttige informatie over het virus kan vinden : https://www.info-coronavirus.be/nl/

 

Vanwege frequente en plotselinge brandstoftekorten  worden de reizigers sterk afgeraden auto’s te huren.  Het is daarom aangewezen zich met bus of taxi te verplaatsen die op dit ogenblik steeds functioneren om door het land te reizen.

Mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in Cuba doorgaans veilig gereisd worden.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Toeristen en buitenlanders worden in het algemeen goed omkaderd in Cuba. Mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in Cuba doorgaans veilig gereisd worden.

Reizen naar Cuba via de Verenigde Staten:

Vanaf 9 november 2017 hebben de Verenigde Staten de voorwaarden voor het reizen naar Cuba verscherpt.

Elke passagier, van welke nationaliteit ook, die via de VS naar Cuba reist dient een toelating te hebben van de VS administratie, hetzij afgeleverd door de Amerikaanse autoriteiten, hetzij afgeleverd via een reisorganisatie. Deze maatregel geld ook voor passagiers die slechts in transit zijn in de VS onderweg naar Cuba.

Voor meer precieze voorwaarden contacteer uw reisorganisatie, luchtvaartmaatschappij of de Amerikaanse autoriteiten via deze link https://www.treasury.gov/resource-center/sanctions/Pages/licensing.aspx(externe link)

 
Criminaliteit

 

Hoewel Cuba weinig misdaad kent, blijft waakzaamheid geboden. De kleine misdaad neemt  toe in de toeristische trekpleisters van Havana (Centrum Havana en  Malecón), maar ook in andere steden zoals Trinidad en Santiago de Cuba. Wees alert op plekken waar veel toeristen komen.

Deze kleine criminaliteit blijft meestal beperkt tot handtasdiefstal, soms met bijkomend geweld. Het wordt aangeraden lifters op snelwegen niet aan boord te nemen. Wees u ervan bewust dat sommige Cubanen enkel contacen leggen met buitenlanders om iets in ruil te krijgen of naar het buitenland te kunnen vertrekken.

Het is eveneens aan te raden identiteits- en reispapieren achter te laten in de kluis van het hotel en een kopie van het paspoort bij zich te hebben. Het is tevens raadzaam enkel de hoogstnodige geldmiddelen of waardevolle voorwerpen met zich mee te dragen.

In geval van diefstal of verlies van documenten (paspoort of toeristenkaart – tarjeta túristica), dient bij de plaatselijke politie een verklaring te worden afgelegd alvorens zich naar de Ambassade te begeven. De Cubaanse politie levert enkel een proces-verbaal af ingeval van diefstal van documenten.

Dit proces-verbaal van aangifte van diefstal dient voorgelegd aan de plaatselijke immigratiediensten op de luchthaven. In geval van verlies van documenten dient een attest van de Ambassade voorgelegd te worden, samen met het voorlopige reisdocument.

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 106 (politie), 104 (ambulance), 105 (brandweer).