Cuba

kaart Cuba

Laatste update

 

  Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

   

  Hoewel alle luchthavens nog open zijn, is  de gezondheidssituatie in het land sinds juni sterk verslechtert, waardoor reizen voor toeristische doeleinden gecompliceerd wordt, omdat de mobiliteit tussen de provincies niet langer gewaarborgd is.

  Er zijn veel voedsel- en medicijn schaarsten.

  Na de heropleving van het aantal gevallen van Covid-19 zijn bijna alle provincies van het land teruggevallen in hun epidemische fase.
  In La Havana en Santiago de Cuba  geldt  een avondklok van 21.00 uur tot 5.00 uur. Vanaf deze uren zullen alleen geautoriseerde voertuigen en personeel in de stad mogen rondrijden. Horecagedeelten zijn alleen operationeel voor afhaalmaaltijden en stoppen alle diensten na 19.00 uur. De toegang tot openbare plaatsen zoals parken is beperkt na 19.00 uur. De stranden van Havana zijn ook gesloten.

  Concreet in La Havana is interprovinciaal reizen niet langer mogelijk; bars en restaurants zijn slechts geopend voor take away.

  Sinds 6 februari is het reizen vanuit en naar Haïti opgeschort en zijn verdere frequentieverminderingen van kracht voor luchtvaartmaatschappijen die opereren vanuit de Verenigde Staten, Mexico, Panama, de Bahama's, de Dominicaanse Republiek, Jamaica en Colombia.

  Alle reizigers die in Cuba aankomen vanuit het buitenland moeten hun resultaten van een Covid-19 PCR-test, uitgevoerd door een gecertificeerd laboratorium in het land van herkomst van hun reis, binnen 72 uur voor hun aankomst in Cuba presenteren.

  Een reisverzekering vóór het vertrek is verplicht.

   Bij aankomst  worden de reizigers verplicht een  PCR-test onder te gaan op de luchthaven en hun temperatuur te laten opnemen. Er moet ook een gezondheidsformulier worden ingevuld.. Sinds 15 juli is vastgesteld dat  reizigers die het land binnenkomen via de luchthavens van de toeristenoorden Varadero (Juan Gualberto Gómez International Airport) en Cayo Coco (Jardines del Rey International Airport) een verplichte isolatie  in hotelaccommodatie moeten ondergaan.

  De maatregel om geen vrij verkeer van toeristen toe te staan buiten de toeristencentra van Varadero en Cayo Coco wordt verlengd.

  In het geval van reizigers die in de andere luchthavens aankomen,  blijft institutionele isolatie van toepassing. Zo zullen toeristen bij aankomst in de aangewezen hotels in elke provincie worden geïsoleerd tijdens 5 nachten en 6 dagen in afwachting van de resultaten van een tweede PCR-test die op de vijfde dag zal uitgevoerd worden (resultaat binnen 24u in theorie). Zowel de vervoerskosten als de kosten voor het verblijf in het genoemde hotel komen volledig voor rekening van de reiziger.

  Het dragen van een masker wordt verplicht.

  Als de test positief is op Covid-19, wordt de reiziger onmiddellijk in het ziekenhuis opgenomen.

  Reizigers die zich niet aan de geldende gezondheidsvoorschriften houden, kunnen worden beboet of vervolgd voor het delict van de verspreiding van een epidemie.

  De Cubaanse overheden passen regelmatig de ingangsvoorwaarden aan en deze kunnen op heel korte termijn gewijzigd worden.

  U wordt met aandrang verzocht de sanitaire en afstands-maatregelen van de lokale autoriteiten op te volgen.

  Via deze link vindt u meer informatie over de maatregelen die de Cubaanse staat heeft genomen en de verschillende stappen die zijn uitgevoerd : https://www.presidencia.gob.cu/es/ (in het Spaans) en https://salud.msp.gob.cu/nuevas-medidas-de-control-sanitario-internacional/.

  Via deze link https://covid19cubadata.github.io/ (in het Spaans), vindt u alle nuttige statistieken over Covid 19 in het land. De cijfers worden dagelijks geactualiseerd.

   

  Voor elke toekomstige reis naar Cuba raden we u sterk aan u te registreren op www.travellersonline.diplomatie.be.

   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Toeristen en buitenlanders worden in het algemeen goed omkaderd in Cuba. Mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in Cuba doorgaans veilig gereisd worden.

  Reizen naar Cuba via de Verenigde Staten:

  Vanaf 9 november 2017 hebben de Verenigde Staten de voorwaarden voor het reizen naar Cuba verscherpt.

  Elke passagier, van welke nationaliteit ook, die via de VS naar Cuba reist dient een toelating te hebben van de VS administratie, hetzij afgeleverd door de Amerikaanse autoriteiten, hetzij afgeleverd via een reisorganisatie. Deze maatregel geld ook voor passagiers die slechts in transit zijn in de VS onderweg naar Cuba.

  Voor meer precieze voorwaarden contacteer uw reisorganisatie, luchtvaartmaatschappij of de Amerikaanse autoriteiten via deze link https://www.treasury.gov/resource-center/sanctions/Pages/licensing.aspx(externe link)

   
  Criminaliteit

   

  Hoewel Cuba weinig misdaad kent, blijft waakzaamheid geboden. De kleine misdaad neemt  toe in de toeristische trekpleisters van Havana (Centrum Havana en  Malecón), maar ook in andere steden zoals Trinidad en Santiago de Cuba. Wees alert op plekken waar veel toeristen komen.

  Deze kleine criminaliteit blijft meestal beperkt tot handtasdiefstal, soms met bijkomend geweld. Het wordt aangeraden lifters op snelwegen niet aan boord te nemen. Wees u ervan bewust dat sommige Cubanen enkel contacen leggen met buitenlanders om iets in ruil te krijgen of naar het buitenland te kunnen vertrekken.

  Het is eveneens aan te raden identiteits- en reispapieren achter te laten in de kluis van het hotel en een kopie van het paspoort bij zich te hebben. Het is tevens raadzaam enkel de hoogstnodige geldmiddelen of waardevolle voorwerpen met zich mee te dragen.

  In geval van diefstal of verlies van documenten (paspoort of toeristenkaart – tarjeta túristica), dient bij de plaatselijke politie een verklaring te worden afgelegd alvorens zich naar de Ambassade te begeven. De Cubaanse politie levert enkel een proces-verbaal af ingeval van diefstal van documenten.

  Dit proces-verbaal van aangifte van diefstal dient voorgelegd aan de plaatselijke immigratiediensten op de luchthaven. In geval van verlies van documenten dient een attest van de Ambassade voorgelegd te worden, samen met het voorlopige reisdocument.

  Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 106 (politie), 104 (ambulance), 105 (brandweer).