Cyprus

kaart Cyprus

Laatste update
 

  Coronavirus COVID-19

  • Reizen binnen de EU is mogelijk: waakzaamheid blijft geboden en de reisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 moeten strikt worden nageleefd.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus. 

   

  1. Toegangsvoorwaarden

  Sinds 18 april 2022 zijn er twee grote veranderingen doorgevoerd in verband met de toegang tot het eiland Cyprus:

  • De afschaffing van het PLF
  • De afschaffing van het kleurcoderingssysteem per land van herkomst

  De vereenvoudigde maatregelen houden nu enkel rekening met de vaccinatiestatus:

  CONDITIES  (gevaccineerden, herstellingscertificaat)

  Vaccinatiecertificaat

  Herstelcertificaat

  Geen certificaat 

  Cyprus Flight Pass 48u voor het vertrek  

  Nee 

   NEE

  NEE

  Negatieve PCR test van 72u of negatieve RAPID test van 24u (op kosten van reiziger) 

  NEE

  NEE 

  JA 

  Test PCR bij aankomst (op kosten van de reiziger) 

  NEE

  NEE 

  NEE 

  (* Volledig vaccinatieschema = 2 of 3 doses, afhankelijk van of het vaccin een enkele dosis of twee doses is. In geval van niet-terugroepactie mag het oorspronkelijke vaccinatiecertificaat niet langer zijn dan 9 maanden.) 

  (** Herstelcertificaat minder dan 180 dagen vanaf de dag van positieve testen) 

  Gevaccineerde of recent herstelde reizigers ouder dan 18 jaar mogen de Republiek Cyprus binnenkomen op voorwaarde dat ze één van de volgende documenten kunnen voorleggen:

  • Een volledig vaccinatiecertificaat (ofwel 2 doses minder dan 9 maand geleden, ofwel 3 doses zonder vervaldatum)
  • Een herstelcertificaat (meer dan 7 dagen na de positieve test en minder dan 180 dagen)

  Reizigers onder de 18 jaar worden beschouwd als volledig gevaccineerd wanneer ze 2 dosissen gekregen hebben (of 1 dosis voor de vaccins met enkele dosis).

  Reizigers ouder dan 12 jaar die niet gevaccineerd zijn of geen herstelcertificaat hebben, moeten een negatieve PCR-test van minder dan 72 uur voor vertrek of een negatieve RAPID-test van minder dan 24 uur voor vertrek kunnen voorleggen.

  Opmerking: De Republiek Cyprus heeft steeds het recht om alle reizigers ouder dan 12 jaar willekeurig aan een test te onderwerpen bij aankomst op het eiland. Het testresultaat is beschikbaar op het platform www.covid-testcyprus.com. Het is niet nodig om in isolatie te gaan tijdens het wachten op de resultaten.

  Verduidelijking: Luchtvaartmaatschappijen zijn verplicht om te controleren of passagiers in het bezit zijn van één van de bovengenoemde documenten voordat ze toestemming krijgen om aan boord te gaan. Ze zijn echter niet verplicht om de geldigheid ervan te controleren.

  Elke reiziger die aankomt op Cyprus met een verlopen document krijgt een boete van 300 euro. Zo wordt ook elke reiziger die weigert zich bij aankomst te laten testen op eigen kosten gedurende 10 dagen in quarantaine geplaatst (vervoer naar de plaats van quarantaine, accommodatie, eten, drinken enz.)

  Alle informatie is beschikbaar op: Covid19 Travel protocol (visitcyprus.com).

   

  2. Lokale maatregelen

  Sinds 11 april 2022 worden stapsgewijs versoepelingen van de maatregelen doorgevoerd. Het is daarom aangewezen om te controleren op eventuele wijzigingen.

  • Sinds 11 april is buiten het dragen van een mondmasker niet meer verplicht. Dit blijft momenteel wel het geval binnen.
  • Sinds 11 april is de Safe Pass afgeschaft voor toegang tot openbare diensten, archeologische sites, musea, kunstgalerijen, vlooienmarkten, bazaars, festivals, enz. De Safe Pass blijft wel vereist voor toegang tot kerken, conferenties, huwelijksceremonies, casino’s, cruises, themaparken, speeltuinen, nachtclubs, restaurants, cafés, bars en andere cateringdiensten, enz.
  • Sinds 11 april zijn capaciteitsbeperkingen in theaters en bioscopen opgeheven
  • Sinds 18 april is de Safe Pass afgeschaft voor toegang tot winkels en winkelcentra (met uitzondering van horeca in deze winkelcentra)

  Opgelet: Met betrekking tot het verkrijgen van de Safe Pass is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat het vaccinatiecertificaat als verlopen beschouwd wordt na 7 maand (in plaats van 9) en het herstelcertificaat na 3 maanden (in plaats van 6), in tegenstelling tot de toelatingsvoorwaarden voor binnenkomst in het land.

  • Meer informatie over de "SafePass" zie het speciale portaal van de Cypriotische autoriteiten Cyprus Flight Pass - Home.
  • Een special telefoonnummer is beschikbaar voor reizigers: +357 22 285 757 vanuit het buitenland, of  1474 vanuit Cyprus.
  • Het is noodzakelijk om de evolutie van de gezondheidssituatie en de instructies van de lokale autoriteiten te volgen op de website van het Cypriotische ministerie van Volksgezondheid  MINISTRY OF HEALTH - Welcome to our Website (moh.gov.cy) (in het Engels), op de site van de PIO  Coronavirus (pio.gov.cy) (in het Engels).

   

  3. Noord-Cyprus

  • Voor het noordelijke deel van het eiland (niet erkend als onafhankelijke staat, de mogelijkheden van consulaire bijstand zijn daarom uiterst beperkt), is de onderstaande informatie louter informatief en onder voorbehoud van regelmatige wijzigingen en zonder voorafgaande kennisgeving.
  • De toegangsvoorwaarden lijken niet te zijn gewijzigd en kunnen hier geraadpleegd worden: KKTC Sağlık Bakanlığı > TRAVEL RULES (ct.tr).
  • Het equivalent van een PLF-formulier is vereist voor elke binnenkomst over land, via de lucht of langs de zee; dit formulier moet ingevuld worden op het platform: https://adapass.gov.ct.tr.
  • Ook in het noorden van het eiland is een gezondheidspas van kracht en zijn sommige plaatsen niet toegankelijk voor niet-gevaccineerden.
  • De oversteekplaatsen op de groene lijn, die het noorden en het zuiden van het eiland scheidt, zijn sinds 4 juni heropend. Een 72-uurs PCR- of antigeentestcertificaat dient in het Engels voorgelegd te worden. Gevaccineerde mensen die geen PCR-test hebben, kunnen het afnemen bij het oversteken. Alle documenten moeten op papier voorgelegd worden.
  • Voor sightseeingtours per bus vanuit het zuiden van het eiland mogen niet-gevaccineerde toeristen uit oranje landen voor een dag oversteken, op voorwaarde dat ze een negatieve PCR-test overleggen die is uitgevoerd in de afgelopen 72 uur of een negatieve antigeentest die is uitgevoerd binnen de laatste 48 uur.
  • Voor de toegang tot het noorden van het eiland zijn er specifieke beperkingen van toepassing, afhankelijk van de landen waar de reiziger de laatste 10 dagen voor  binnenkomst in Cyprus gereisd hebben. Ook in het noorden van het eiland wordt een kleurcoderingssysteem toegepast (bron: https://saglik.gov.ct.tr/COVID-19/%C3%9CLKELERE-G%C3%96RE-RENK-KODLARI).
  • België wordt momenteel geklasseerd als oranje zone, wat overeenkomt met de volgende toelatingseisen (ook geldig voor kinderen van 6 tot 18 jaar):
   • Mensen gevaccineerd of herstellende
    • Geldig vaccinatie- of herstelcertificaat
    • PCR-test minder dan 72 uur voor vertrek
    • Geen quarantaine
   • Niet gevaccineerde mensen
    • PCR-test minder dan 72 uur voor vertrek
    • 5-daagse quarantaine
    • PCR-test aan het einde van de quarantaine.

   Het moet worden opgemerkt dat vluchten die vanuit het noorden van het eiland naar België vertrekken (“luchthaven Ercan”, niet goedgekeurd zijn door de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO)). Ze worden beschouwd als vluchten vanuit Turkije (verplichte tussenstop), en daarom zijn de passagiers die in België toekomen, onderworpen aan de gezondheidsregels die van toepassing op personen komende uit  Turkije.

   Wie zich momenteel op reis bevindt in Cyprus wordt verzocht zich in te schrijven op de website http://www.travellersonline.diplomatie.be. In geval van nood, kunnen de betrokkenen zich aanmelden bij de Ambassade of zich richten tot de lokale autoriteiten voor assistentie. 

    

    

   Description

   Algemene veiligheid

   Algemene veiligheid

   In Cyprus kan doorgaans zonder noemenswaardige problemen worden gereisd.

   Het eiland Cyprus blijft verdeeld over de lengte door een staakt-het-vuren lijn, opgelegd door de Verenigde Naties in 1974, de "Groene Lijn". Deze scheidt het grondgebied onder de effectieve controle van de legitieme regering van de internationaal erkende Republiek Cyprus van dat van de zogenaamde  "Turkse Republiek Noord-Cyprus". De "Turkse Republiek Noord-Cyprus" heeft zichzelf onafhankelijk verklaard  in 1983 en is door geen enkel land van de internationale gemeenschap erkend, behalve door Turkije. De hoofdstad, Nicosia, is eveneens in twee verdeeld door de Groene Lijn. De Grieks-Cyprioten en de Turks-Cyprioten leven gescheiden, ondanks een gedeeltelijke opening van de Groene Lijn sinds 2003.

   Toeristen die het noordelijke deel van het eiland (gecontroleerd door het Turkse leger en de niet  internationaal erkende “Turkse Republiek Noord-Cyprus”) bezoeken,  worden verzocht het fotoverbod in de  buurt van de door het Turkse leger bewaakte gebieden strikt  op te volgen.  Borden met de vermelding ‘verboden zone’ in meerdere talen wijzen hen hierop.  Er zijn gevallen bekend van aanhoudingen door de politie van de “TRNC” bij het niet nakomen van dit verbod,dat door het Turkse leger nauwgezet wordt gecontroleerd.  Het is in dit verband ten zeerste afgeraden de “bufferzone” buiten de toegestane doorlaatposten te betreden, waar gewapende wachtposten aan beide zijden de bewaking verzekeren.  Bovendien zijn sommige gebieden van de groene lijn bezaaid met landmijnen.

   Deze omstandigheden verstoren echter de toeristische activiteiten op het eiland niet, dat elk jaar bezocht wordt door zo'n 30 000 Belgen.


   Criminaliteit

   De criminaliteit op het eiland is minder hoog dan in de meeste landen van de Europese Unie. Sinds het openstellen van de groene lijn in 2003 is er echter een licht stijgende tendens.  Toeristen worden soms geconfronteerd met kleine criminaliteit, zoals zakenrollers, de verkoop van nep-luxeartikelen, enz.

   Kleine diefstallen gebeuren vooral tijdens het toeristisch seizoen.