Denemarken

kaart Denemarken

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

  • Momenteel mag u enkel naar het buitenland reizen om een essentiële reden. U kan meer lezen over essentiële redenen voor reizen op de website https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/  
  • Indien u toch voor een essentiële reis naar het buitenland zal reizen, raden we aan rekening te houden met onderstaande adviezen.

 

COVID

INFO: covidtest vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

Denemarken heeft op 8 januari een striktere beperking van de geldige redenen om het land binnen te mogen aangekondigd. Dit geldt voor iedere persoon die in het buitenland woont. De Deense politie publiceert op zijn website lijsten van redenen die nog steeds als geldig beschouwd worden, met de daaraan gelinkte voorwaarden en voor te leggen documenten. Studenten mogen bijvoorbeeld het land niet meer binnen.

Het is ook niet meer mogelijk naar Groenland te reizen vanuit Denemarken.

Sinds 9 januari 2021 moeten de reizigers die in het buitenland verblijven een negatieve covidtest kunnen voorleggen, die ten vroegste 24 uur voor hun aankomst werd uitgevoerd. Sinds 8 februari moeten zij ook een nieuwe sneltest bij aankomst laten afnemen en een quarantaine van tien dagen respecteren. De criteria zijn cumulatief: een geldige reden hebben, een negatieve covidtest voorleggen (GEM-sneltest of PCR-test, ofwel in een Scandinavische taal, ofwel in het Engels, Duits, Spaans, Italiaans of Frans), een nieuwe test bij aankomst laten afnemen en een quarantaine respecteren. 

De quarantaine kan worden stopgezet in geval van negatieve PCR-test die ten vroegste vier dagen na aankomst wordt afgenomen. Reizigers die met het vliegtuig reizen moeten de test bij aankomst op de luchthaven laten afnemen. Bij andere vervoermiddelen moet men zich binnen 24 uur na aankomst laten testen. Reizigers met een geldige professionele reden kunnen, onder sommige voorwaarden, vrijgesteld worden van quarantaine.

Burgers van de EU die naar hun land van verblijf terugreizen mogen ook het land doorkruisen (inclusief via de luchthaven), maar moeten het land zo snel mogelijk verlaten. Ze moeten ook een negatieve covidtest die maximum 24 uur oud is kunnen voorleggen (behalve voor transit via luchthaven). Iedere persoon die tekens van ziekte vertoont mag het land niet binnen. Het dragen van een chirurgisch masker is verplicht op de luchthaven, in het openbaar vervoer en in de winkels. Ferry’s blijven functioneren (ook de verbinding Rødby-Puttgarden).

Mensen die de regels omtrent testen of quarantaine niet respecteren kunnen een boete van 3.500 DKK krijgen (+- 470 €).

Voor reizen naar of via Denemarken: https://en.coronasmitte.dk/rules-and-regulations/entry-into-denmark.

 

Om u beter te kunnen ondersteunen indien nodig, raden we u aan uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Algemene veiligheid

Terreurdreiging

Zoals in de rest van Europa is er in Denemarken een algemene dreiging van terroristische aanslagen. In februari 2015 had ook in Kopenhagen een terroristische aanslag plaats. Sindsdien houdt Denemarken rekening met een ernstige dreiging.
 

Criminaliteit

Denemarken is een veilig land waar toeristen geen specifiek doelwit van criminaliteit zijn. Denemarken kent wel in toenemende mate kleine criminaliteit (diefstal portefeuilles), voornamelijk tijdens de zomermaanden.