Denemarken

kaart Denemarken

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

1. Reizen uit België naar de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen is sinds 15 juni opnieuw toegelaten. Of het ook mogelijk is om een ander land binnen te komen hangt af van de toestemming van uw land van bestemming. Het is dus uiterst belangrijk om de reisadviezen per land na te gaan om de situatie in het land van bestemming te kennen. Niet-noodzakelijke reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden. 

2. Quarantaine bij terugkeer naar België is niet verplicht voor reizigers die zich verplaatsten binnen de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland of Noorwegen. Let wel: zelf-quarantaine in België blijft verplicht voor reizigers van buiten die regio, behalve wanneer dit essentiële verplaatsingen betreft.

3. Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

4. De Raad van de EU heeft aanbevolen de reisbeperkingen vanaf 1 juli op te heffen voor 14 landen buiten Europa: Algerije, Australië, Canada, Zuid-Korea, Georgië, Japan, Marokko, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Thailand, Tunesië en Uruguay. De Belgische regering beraadt zich verder over deze lijst. Minstens tot 7 juli blijven de bestaande maatregelen van kracht.

 

Reizen naar Denemarken zijn mogelijk mits rekening houdend met volgende voorwaarden:

  • Zijn residentie in België (of in een ander land van de lijst van “open” landen) kunnen bewijzen

  • Een verblijf van minimaal zes nachten in het land doorbrengen.

 

Denemarken heeft beslist zijn grenzen gedeeltelijk te openen voor buitenlandse toeristen vanaf 27 juni 2020. Toeristen mogen vanaf dan ook het land binnen indien ze van een land komen dat aan bepaalde criteria beantwoordt. België hoort hierbij. Let erop dat deze lijst wekelijks kaan aangepast worden in functie van de besmettingsgraad van ieder land. Men moet wel twee regels respecteren: zijn residentie in België (of in een ander land van de lijst van “open” landen) kunnen bewijzen, alsook een verblijf van minimaal zes nachten in het land doorbrengen.  

Via Denemarken op vakantie gaan naar een ander land wordt ook toegelaten (zie link hieronder voor meer details). Burgers van de EU die naar hun land van verblijf terugreizen mogen het land doorkruisen (inclusief via de luchthaven), maar moeten het land zo snel mogelijk verlaten. Bijeenkomsten van meer dan vijftig mensen blijven verboden. Winkels, cafés en restaurants zijn opnieuw open.

Iedere persoon die uit het buitenland komt, kan zich bij de grens laten testen. Personen die tekens van ziekte vertonen zullen de toegang tot het land geweigerd worden. Zowel SAS als SN Brussels Airlines hebben hun vluchten tussen Brussel en Kopenhagen hervat. Het dragen van een chirurgisch masker is verplicht op de luchthaven. Het openbaar vervoer (inclusief de trein) is operationeel, op voorwaarde dat men de sanitaire regels respecteert. Ferry’s blijven functioneren (ook de verbinding Rødby-Puttgarden). Mensen die naar de Faeröer reizen moeten zich verplicht laten testen bij hun aankomst. Voor Groenland moet men een negatieve test die minder dan vijf dagen oud is kunnen voorleggen.

Voor meer details: https://politi.dk/coronavirus-i-danmark/rejser/rejser-ind-i-danmark (in het Deens/Engels)

 

Om u beter te kunnen ondersteunen indien nodig, raden we u aan uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Algemene veiligheid

Terreurdreiging

Zoals in de rest van Europa is er in Denemarken een algemene dreiging van terroristische aanslagen. In februari 2015 had ook in Kopenhagen een terroristische aanslag plaats. Sindsdien houdt Denemarken rekening met een ernstige dreiging.
 

Criminaliteit

Denemarken is een veilig land waar toeristen geen specifiek doelwit van criminaliteit zijn. Denemarken kent wel in toenemende mate kleine criminaliteit (diefstal portefeuilles), voornamelijk tijdens de zomermaanden.