Djibouti

Kaart Djibouti

 

Laatste update

 

  Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

   

  Transit: Zelfs in transit is het mogelijk dat de luchthavenautoriteiten of uw luchtvaartmaatschappij nieuwe tests opleggen, en mogelijks een langdurige isolatie (14 dagen) bij een positief resultaat. Dit is met name het geval voor vluchten vanaf de gekende internationale hubs zoals onder meer Addis Abeba, Istanbul, etc.  Gelieve rekening te houden met dit risico bij het plannen van uw reis en controleer op voorhand uw verzekeringsdekking.​

   

  1. De Djiboutiaanse luchtgrenzen zijn open. U dient rechtstreeks contact op te nemen met luchtvaartmaatschappijen voor informatie over lijnvluchten. De treindienst van en naar Addis Abeba in Ethiopië is heropend, maar alleen voor goederenvervoer.
    
  2. Indien u beslist om te reizen, gelieve u er dan van te vergewissen dat uw verzekering eventuele ziekte- , hospitalisatie- en repatriëringskosten ten gevolge van COVID-19 besmetting of andere medische urgenties dekt. Gelieve uw reis te willen registreren op https://travellersonline.diplomatie.be, alsook de ambassade te waarschuwen per email op addisababa@diplobel.fed.be.
    
  3. Voorwaarden voor binnenkomst in Djibouti – Informeer u voor vertrek goed bij uw luchtvaartmaatschappij:
  • Alle reizigers die naar Djibouti willen reizen dienen te beschikken over een attest van een negatieve COVID-19 PCR test die afgenomen is minder dan 72 uur voor vertrek.
  • Alle passagiers die in Djibouti aankomen (met uitzondering van transitreizigers en bemanningsleden) en ouder zijn dan 11 jaar moeten bovendien een COVID-19 speekseltest ondergaan. Deze testen worden afgenomen op de internationale luchthaven van Djibouti, Nagad Centraal Station of de landgrensposten van Loyada, Galilea, Galafi en Balho, en de zeehavens van Tadjourah en Obock. Passagiers dienen zich te onthouden van het innemen van vast voedsel een half uur voor afname van de test.
  • De test voor aankomende passagiers wordt ter plaatse uitgevoerd en de resultaten worden binnen het uur na afloop van de test aan hen meegedeeld. In afwachting van de resultaten worden geen passagiers toegelaten tot het grondgebied van Djibouti. Passagiers die positief testen, ongeacht of men gevacineerd is of niet, worden door de gezondheidsdiensten opgenomen:
   • U bent resident in Djibouti? U wordt opgenomen in een ziekenhuis, of – als uw omstandigheden dat toelaten – moet u thuis in zelfisolatie gaan.
   • U bent geen resident in Djibouti? U wordt opgenomen  in een ziekenhuis of, op eigen kosten, in een hotel als uw omstandigheden dat toelaten.
  • Reizigers die een bewijs van vaccinatie kunnen voorleggen bij aankomst én een negatieve speekseltest afleggen, dienen geen quarantaine uit te zitten. Personen die niet gevaccineerd zijn en een negatieve speekseltest afleggen, dienen 10 dagen quarantaine te respecteren in een hotel, op eigen kosten.
    
  1. Naast de gangbare hygiëne- en andere voorzorgsmaatregelen, heeft Djibouti specifieke regels opgelegd die de nadruk leggen op social distancing en het beperken van sociale contacten. Er is geen lockdown meer, maar naargelang de evolutie van de epidemie, kunnen er nieuwe maatregelen worden opgelegd. Openbare bijeenkomsten van meer dan 10 personen blijven verboden. Het dragen van een masker is verplicht in openbare en privéruimtes waar sociale afstand niet mogelijk is.
    
  2. Als u vermoedt dat u besmet bent met COVID-19 of de autoriteiten van uw land van bestemming vragen een attest van een negatieve PCR-test: U kunt worden getest in het controle- en verzorgingscentrum van Bouffard. Er worden elke dag van 08:00 tot 12:00 uur testen afgenomen. De resultaten van de PCR-test zijn na 4u beschikbaar en zijn 72u geldig. Passagiers die negatief testen krijgen een certificaat van een negatieve COVID-19 test. Vertrekkende passagiers die positief testen, mogen niet aan boord gaan of de land- of zeegrens overschrijden.

   De inreisvoorwaarden en maatregelen voor België zijn onderhevig aan frequente updates, check daarom voor uw vertrek zeker https://www.info-coronavirus.be/nl/faq/ zodat u op de hoogte bent van de huidige geldende maatregelen.

   

  Om onze consulaire bijstand nog beter te kunnen organiseren, raden wij ook aan uw reis voor vertrek te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Algemeen

  Djibouti is over het algemeen een veilige stad.

  Normale voorzichtigheid is wel geboden bij bezoeken aan het stadscentrum van Djibouti (Place du 27 Juin, Rue d’Ethiopie, central bus station,…). Net zoals in vele steden in de regio, bestaat er een risico op terroristische aanslagen.

  Reizen naar het binnenland van Djibouti dienen goed voorbereid te worden.

  Afgeraden regio’s

  Reizen naar de grensstreken van Djibouti met Eritrea en met de Somalische deelstaat Somaliland (die zich in 1991 éénzijdig onafhankelijk verklaarde) worden afgeraden. Het gaat over de zone op minder dan +/- 10 km van de grenzen. Deze gebieden zijn gemilitariseerd en potentieel gevaarlijk.

  Indien men afreist naar de grensstreek met Ethiopië is steeds verhoogde waakzaamheid geboden.

  Ten gevolge van piraterij, is het varen te ver van de kust in de Golf van Aden, en in het algemeen voor de kust van de Hoorn van Afrika, afgeraden.

  Criminaliteit

  Djibouti is in het algemeen een veilig land op vlak van criminaliteit. Toch komt er regelmatig kleine criminaliteit voor. Men moet dus vooral in Djibouti-stad op zijn hoede zijn voor gauwdieven en zakkenrollers. U wordt ook aangeraden afgelegen gebieden en afgelegen stranden te vermijden, zeker als u alleen bent, omdat daar soms overvallen voorkomen.