Dominicaanse Republiek

kaart Dominicaanse Republiek

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Indien men toch terugkeert of een essentiële verplaatsing maakt uit die gebieden, dient men een quarantaine in België na te leven en een test te ondergaan. Meer informatie hierover vindt u op www.info-coronavirus.be.

Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

Indien u momenteel in een gebied bent waarvoor bovenstaand Ministerieel Besluit van toepassing is, of als u een essentiële reis maakt naar dit gebied, dan is het aangeraden om onderstaande adviezen over de gehele veiligheidsproblematiek in dit gebied erop na te lezen.

 

Na de heropening van het land op 1 juli en in het kader van de merkbare toename van COVID-19-gevallen, kondigden de Dominicaanse autoriteiten de verlenging aan van de noodtoestand tot 18 oktober. De nieuwe geplande maatregelen hiervoor zijn:

    a / Avondklok van maandag tot vrijdag van 19.00 tot 05.00 uur en op zaterdag en zondag van 17.00 tot 05.00 uur in de volgende geografische gebieden: Santo Domingo, Distrito Nacional, Santiago, San Cristobal, La Vega, Puerto Plata, Duarte, San Pedro de Macoris, La Romana, San Juan de la Maguana, La Altagracia, Azua, Monseñor Nouel, Sanchez Ramirez, María Trinidad Sánchez.

    b / Avondklok elke dag van 20.00 uur tot 05.00 uur in de volgende geografische gebieden: Espaillat, Peravia, Barahona, Monte Plata, Valverde, Hermanas Mirabel, Monte Cristi, Samaná, Bahoruco, Hato Mayor, El Seibo, Dajabón, Santiago Rodríguez, San José de Ocoa, Elías Piña, Independica, Pedernales.

Alle stranden blijven open op voorwaarde dat de vereiste sociale afstand wordt gerespecteerd. De toegang tot zwembaden, meren en rivieren is echter op het hele grondgebied verboden. Het dragen van een masker is verplicht op openbare plaatsen.

Internationale luchthavens blijven tot nader order open. U moet weten dat:

  • Het niet verplicht is om bij aankomst een PCR-test te laten zien. Elke reiziger die in de Dominicaanse Republiek aankomt, kan echter op de luchthaven aan willekeurige tests worden onderworpen. Bij een positief resultaat zal de passagier onderworpen zijn aan een speciaal gezondheidsbeveiligingsprotocol.
  • Het dragen van een masker op de luchthaven is verplicht, evenals de afstand tussen individuen. Veiligheidsagenten kunnen verzoeken dat het masker tijdelijk wordt verwijderd.
  • Om vóór aankomst de documenten in te vullen die verwijzen naar de gezondheidstoestand, migratie en douane, om agglomeraties in de terminals te vermijden.

Via deze links vindt u meer informatie over de sanitaire toestand en de maatregelen die de Dominicaanse Republiek heeft genomen :


Voor een toekomstige reis naar de Dominicaanse Republiek raden wij u sterk aan u te registreren op https://travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Actualiteit

De reiziger wordt er aan herinnerd, dat het jaarlijkse orkaanseizoen in de ganse Caribische regio, met mogelijke zware gevolgen, zich situeert van mei tot november.

Verdere informatie onder 'Klimaat en natuurrampen'.

 Algemeen

De Dominicaanse Republiek is al jarenlang een geliefkoosde bestemming voor Belgische toeristen. Meestal zijn er geen problemen. 
 
Criminaliteit


De kleine criminaliteit bestaat uit diefstallen waarbij tassen of andere voorwerpen worden losgerukt, wat soms gepaard gaat met geweld. Men laat identiteits- en reisdocumenten best in de kluis van het hotel achter en draagt een eensluidende kopie van het paspoort bij zich. Het is raadzaam zo min mogelijk contant geld en waardevolle voorwerpen bij zich te hebben. Zakkenrollers zijn vooral actief in het openbaar vervoer en nachtclubs. In de luchthaven moet de bagage zowel bij aankomst als bij vertrek nauwlettend in het oog worden gehouden. Het smokkelen van drugs via de luchthavens blijft een ernstig probleem.

Onbewaakte stranden en wild kamperen worden afgeraden.