Ecuador

kaart Ecuador

 

Laatste update

Coronavirus:

Op 12/03/2020 riep president Lenin Moreno de sanitaire noodsituatie uit waardoor scholen worden gesloten en verschillende grote publieke evenementen zijn afgeschaft. Op 15 maart 2020 kondigde president Lenin Moreno aanvullende maatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Vanaf dinsdag 17 maart 2020 om 6.00 uur 's morgens wordt het verkeer van personen en voertuigen beperkt. Het zal alleen nog maar toegestaan zijn om basisbenodigdheden te kopen, naar het ziekenhuis te gaan en naar de werkplek te gaan. Restaurants en cafés zullen gesloten zijn.

Sinds 16/03 werden de buitengrenzen ook gesloten voor al het binnenkomend verkeer. Vluchten naar Europa vertrekken nog wel met enige regelmaat.

President Lenin Moreno kondigde op 16/03/2020 de uitzonderingsstaat af.

Gelieve het volgende in acht te nemen:

 • In het hele Ecuadoriaanse grondgebied, geldt er vanaf nu een avondklok in het hele land vanaf 14h tot 5:00h
 • Sluiting van alle overheidsdiensten, met uitzondering van gezondheid, interne veiligheid en crisisbeheer.
 • Opschorting van alle interprovinciaal verkeer (via lucht of land).
 • Voor toelevering van medicijnen en voeding worden personen aangeraden om dit via digitale platforms en levering aan huis te doen. Autoverkeer met dit oogmerk is beperkt toegelaten volgens een beurtrol (pare/onpare nummerplaten).
 • Voor werknemers uit publieke en private sector wordt de verplichting om aanwezig te zijn op de werkplek opgeschort. 

 Momenteel zijn de volgende vluchten gepland met Iberia (route Quito-Guayaquil-Madrid):

 • zaterdag 28 maart 
 • maandag 30 maart

Iedereen die een vluchtbevestiging ontvangt (binnen het grondgebied of naar Europa) wordt verzocht de Belgische ambassade rechtstreeks op de hoogte te brengen via lima@diplobel.fed.be.

Mensen op de Galapagos Eilanden kunnen met TAME en LATAM vluchten naar Quito gaan. Gelieve rechstreeks contact op te nemen met deze luchtvaartmaatschappijen.

Belangrijk: Europese toeristen die zich (interprovinciaal) moeten verplaatsen naar de luchthavens in Quito of Guayaquil kunnen dit alleen doen op vertoon van een vrjilgeleide (salvoconducto). Let op: uw voertuig moet de correcte nummerplaat hebben (pare en onpare nummerplaten worden wisselend toegelaten). Dit document is een officieel document dat dient opgevraagd worden via onze consulaire dienst. U moet dit document persoonlijk invullen, scannen én digitaal versturen naar het desbetreffende email adres. Het origineel moet u bij zich houden.

Tegelijkertijd gelden in Quito de volgende specifieke maatregelen: 

 •  Verbod om publieke ruimtes te gebruiken
 • Opschorting van alle verkooppunten tenzij die van levensmiddelen en medicijnen.
 • Beperking op circulatie: verbod van fiets, moto’s, bussen. Zijn enkel toegelaten: moto’s die aan huis leveren, max. 1persoon. 

Specifiek voor de Galapagos eilanden geldt voor iedere toerist en tijdelijke/permanente residenten

 • Vóór binnenkomst moet de persoon een quarantaine van 14 dagen respecteren
 • Minstens 48uur voor binnenkomst moet de persoon een bewijs voorleggen dat hij geen drager van COVID-19 is.
 •  De gedane quarantaine moet ook geregistreerd worden via registro.cuarentena@gobierno.galapagos.gob.ec.

Voor de huidige situatie met betrekking tot het Coronavirus in Ecuador kunt u terecht op www.salud.gob.ec of kan u gratis bellen naar het lokale nummer 171.

Reizigers worden aangeraden om ook contact op te nemen met hun reisorganisatie of met hun luchtvaartmaatschappij voor actuele informatie.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Gevaarlijke gebieden voor de reiziger zijn het noordelijk deel van de provincies grenzend aan Colombia: Esmeraldas, Carchi, Sucumbíos en Napo, waar het risico op ontvoering bestaat en waar recent een opflakkering van geweld is. Reizen naar deze regio wordt afgeraden.

Dit geldt ook voor de gebieden in de Amazone waar aan olie- en houtontginning gedaan wordt. Verplaatsingen op de grensrivieren Mataje, San Juan, San Miguel en Putumayo worden ten stelligste afgeraden. In de grensstreek met Peru liggen in bepaalde gebieden nog mijnenvelden. Het is aangewezen de hoofdwegen niet te verlaten.

Criminaliteit

De criminaliteit blijft een belangrijk probleem: diefstallen, gewapende overvallen, express ontvoeringen, moorden, autodiefstallen met vaak gebruik van geweld en seksuele misdrijven.

Over het algemeen is het aanbevolen:

 • Op stap te gaan met weinig geld op zak en een kopie van uw paspoort;
 • Nooit weerstand te bieden in geval van agressie;
 • Bij een overval de overvallers nooit in de ogen te kijken en hun bevelen te gehoorzamen zonder weerstand te bieden om zo een nog meer gewelddadige reactie van de overvallers te vermijden.
 • Uw rijkdom niet tentoon te spreiden en discreet om te gaan met juwelen, fototoestellen en computers, alsook nooit uw bezittingen uit het oog te verliezen;
 • Uw bagage in het oog te houden in openbare transportmiddelen en de luchthavens.
 • Te allen tijde te vermijden om ’s nachts te rijden, zowel in uw eigen voertuig als met het openbaar vervoer: de interprovinciale autobussen worden regelmatig overvallen waarbij de bendes niet aarzelen om wapens te gebruiken tegen de passagiers. Indien u toch ’s nachts wil reizen, geef dan de voorkeur aan een busmaatschappij die zogenaamde “ejecutivos” bussen aanbiedt, deze zijn veiliger dan de andere aangezien ze onderweg minder halt houden, hun passagiers registreren en bovendien bieden ze ook meer comfort.
 • Het valt sterk af te raden om taxi’s te nemen op straat, vooral ‘s nachts. Vraag aan het onthaal van het restaurant, hotel etc. om een taxicentrale te bellen en laat hen het nummer van de taxi noteren. Het aantal express ontvoeringen stijgt, vooral in Quito en Guayaquil, vaak met niet-geregistreerde taxichauffeurs als handlanger.
 • Uw taxi per telefoon via een taxicentrale te bestellen, indien dit niet mogelijk is, neem dan een officiële taxi (geel, met een nummerplaat van 4 cijfers). Deze zijn uitgerust met een GPS, camera en paniekknop die de politie toelaten het voertuig te lokaliseren, te filmen wat er gebeurt en tussen te komen indien nodig.
 • Voorzichtig te zijn tijdens ontmoetingen in bars, discotheken en openbare plaatsen en nooit een sigaret of drankje aanvaarden van een onbekende. Het komt nl. meer en meer voor dat men mensen tracht te drogeren met een verdovend poeder, gekend onder de naam "scopolamine" (dat met een verstuiver kan toegediend worden in drankjes, sigaretten, of zelfs in promotiefolders) om achteraf de betrokkene te bestelen. Ook gevallen van aanranding werden gerapporteerd;
 • Voorzichtig te zijn wanneer u geld afhaalt, uit een bankautomaat of in een bank. Een nieuwe vorm van agressie, "saca pinta" genaamd, bestaat erin om mensen te overvallen na een geldafhaling, waarbij men getipt wordt door een bankbediende of iemand in de rij;
 • Nooit in het wild te kamperen.

In geval van diefstal of verlies van persoonlijke zaken of documenten raden wij aan:

 • Zo snel mogelijk een verklaring af te leggen in het dichtstbijzijnde politiekantoor;
 • Contact op te nemen met de bevoegde ereconsul (Quito of Guayaquil) om indien nodig een voorlopig reisdocument af te leveren.

De gevaarlijkste steden zijn Quito en Guayaquil, waar men zeer waakzaam dient te zijn. De meeste andere toeristische steden (Baños, Cuenca, Lago Agrio, Manta, Santa Domingo, Vilcabamba en Esmeraldas) worden ook niet gespaard van criminaliteit en voorzichtigheid is dus aan te raden.

In Quito zijn de volkswijken in het uiterste noorden en zuiden van de stad te mijden. Zij hebben trouwens weinig toeristische relevantie. Wees ook waakzaam in de uitgaanswijk Mariscal, waar veel gevallen van agressie gerapporteerd worden (diefstal, aanranding, overval), vooral ’s avonds en ’s nachts. In andere wijken zoals Floresta en de toeristische bezienswaardigheden zoals de teleferico, "El Panecillo", de parken "Carolina", "El Ejido" en de oude stad (historisch centrum) loopt men eveneens een groter risico op diefstal en gewelddadigheden, zeker wanneer u alleen bent. Geef er de voorkeur aan u in groep te verplaatsen. Dit geldt eveneens voor de directe omgeving rond de flanken van de Pichincha, waar uiterste waakzaamheid wordt aangeraden, zowel bij individuele als groepsuitstappen.

In Guayaquil is het sterk aan te raden uw bezoek te beperken tot de weg langs de rivier (Malecon 2000), de wijken Santa Ana en Las Peñas en de winkelstraten van het centrum.

In Esmeraldas kent men aanzienlijke veiligheidsproblemen. Er zijn regelmatig overvallen langs de zee, alsook tijdens de boottochten door de mangroves.

In Montañita, een bij jongeren populaire badplaats in de provincie Manabí, werden reeds meerdere gevallen van verkrachting gerapporteerd. Wij raden aan om zeer voorzichtig te zijn.

Er zijn gevallen van agressie op toeristen gerapporteerd in de nachtbussen langs de "Zonneroute" (Guayaquil-Manta). Wij raden daarom aan deze route niet ’s nachts te doen. .