Ecuador

kaart Ecuador

 

Laatste update

 

  Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar landen buiten de Europese Unie zijn sterk afgeraden voor niet-gevaccineerde reizigers.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus. 

   

  Internationale vluchten naar Ecuador

  • Reizigers vanaf 3 jaar moeten in het bezit zijn van een negatieve COVID-19-test (enkel PCR) afgegeven maximum 72 uur voor vertrek of een COVID-19-vaccinatiekaart afgegeven minstens 2 weken voor aankomst.
  • Alle reizigers die Ecuador binnenkomen, moeten een gezondheidsverklaring voorleggen, die zal gecontroleerd worden door de luchtvaartmaatschappij. Indien het digitale platform niet beschikbaar is, kan ook een geprinte versie voorgelegd worden aan het personeel van het Ministerie van Gezondheidszorg bij aankomst.
  • Reizigers bij wie COVID-19 werd vastgesteld en na een maand nog steeds positief testen (RT-PCR) kunnen een medisch attest ‍voorleggen dat werd afgegeven in het land van herkomst. Het attest moet garanderen dat de reiziger niet meer besmettelijk is en de reiziger mag geen symptomen vertonen.
  • Reizigers die bij aankomst in Ecuador COVID-19-symptomen vertonen (hoest, koorts, ongemak, reukverlies, smaakverlies, etc.) zullen onderzocht worden door gezondheidspersoneel van het Ministerie van Gezondheidszorg en eventueel een PCR-test moeten ondergaan op de luchthaven. Indien de test positief is, moet de reiziger 14 dagen in quarantaine gaan.
  • Om te reizen naar de Galapagoseilanden moeten passagiers in het bezit zijn van een volledige vaccinatie (vanaf 16 jaar) of een negatieve PCR-test. Bovendien moeten ze ook beschikken over een TCT-kaart uitgegeven door de regionale overheid van de Galapagoseilanden.  

   

  Internationale vluchten vanuit Ecuador

  Wat betreft reizen van buiten de Europese Unie naar België, blijven de Europese regels van kracht. Er blijft evenwel een negatief reisadvies gelden voor alle niet-essentiële reizen.

  • Niet-essentiële reizen naar België zijn niet langer verboden voor personen die beschikken over de nationaliteit van of de hoofdverblijfplaats in een land van de Europese Unie of van de Schengenzone, of die hun hoofdverblijfplaats hebben in een derde land dat opgenomen is op de EU White List.
  • Personen die niet beschikken over de nationaliteit van een land van de Europese Unie of van de Schengenzone, en die hun hoofdverblijfplaats hebben in een derde land dat niet opgenomen is op de EU White List (waaronder Peru, Bolivia en Ecuador) mogen naar België reizen om essentiële redenen. Klik hier voor meer info rond de vrijgestelde categorieën. 
  • Personen die met een vaccinatiecertificaat een volledige vaccinatie kunnen aantonen, kunnen ook voor niet-essentiële redenen naar België reizen. Het certificaat dient betrekking te hebben op een door EMA goedgekeurd vaccin (Pfizer, Moderna, Vaxzevria (voorheen gekend als Astra Zeneca), Janssen of Covishield. Daarnaast moet het vaccinatiecertificaat een volledige vaccinatie aangeven (alle doses van het vaccin voorzien in de bijsluiter werden toegediend ten minste 2 weken voor vertrek) en moet het voldoen aan de voorwaarden die hier vermeld staan. Personen die gevaccineerd zijn met een vaccin dat nog niet werd goedgekeurd door het EMA (bv. Sinopharm, Sinovac, Sputnik, Cansino, etc.) mogen enkel naar België reizen omwille van essentiële redenen. Zij moeten hiervoor niet langer een essentieel reiscertificaat aanvragen bij de Belgische Ambassade in Lima, maar mogen ook zelf het essentiële karakter van hun reis rechtstreeks aan de grens staven met eigen officiële documenten.
  • Internationale vluchten naar Europa vinden plaats (via bv. Spanje, Nederland en Frankrijk). Gelieve steeds rechtstreeks de lokale websites van de buitenlandse ambassades en luchtvaartmaatschappijen te consulteren voor geplande vluchten, tickets en informatie rond de vlucht.
  • Reizigers naar België moeten rekening houden met COVID-19-maatregelen. Voor meer info zie https://peru.diplomatie.belgium.be/nl en https://www.info-coronavirus.be/nl/faq/.

   

  Coronamaatregelen genomen door de Ecuadoraanse overheid

  • Voor de huidige situatie met betrekking tot het coronavirus in Ecuador kunt u hier terecht of kan u gratis bellen naar het lokale nummer (+593) 171.
  • In het hele land is het gebruik van een masker verplicht in de publieke ruimte, dient de sociale afstand van minimaal twee meter gerespecteerd te worden en wordt aangeraden handen regelmatig te wassen.
  • Personen ouder dan 12 jaar (waaronder ook buitenlandse toeristen) moeten hun vaccinatiecertificaat voorleggen indien zij openbare ruimtes willen betreden zoals winkels, banken, supermarkten en restaurants.
  • Gemeentes kunnen bovendien lokale maatregelen treffen, zoals het aanpassen van openingstijden en/of het verbieden van bepaalde activiteiten. Het is dan ook aangeraden om lokaal zoveel mogelijk informatie in te winnen over geldende maatregelen en zich daaraan te houden. 
  • De landsgrenzen met Colombia en Peru zijn opnieuw open. Reizigers mogen de grens oversteken, maar moeten steeds voldoen aan de geldende regels i.v.m. internationale reizen naar Ecuador (zie hierboven). Het is belangrijk om de nodige formaliteiten dient te  vervullen bij de grensposten om de in- en uitreisstempels van Ecuador en uw land van bestemming/oorsprong te verkrijgen. Indien u geen geregistreerde stempels hebt, kan dit uw vertrek uit het land ernstig bemoeilijken. Wij herinneren u eraan dat uw Belgisch paspoort minstens 6 maanden geldig moet zijn op uw dag van aankomst.

   

  Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via Travellers Online

   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Gevaarlijke gebieden voor de reiziger zijn het noordelijk deel van de provincies grenzend aan Colombia: Esmeraldas, Carchi, Sucumbíos en Napo, waar het risico op ontvoering bestaat en waar recent een opflakkering van geweld is. Reizen naar deze regio wordt afgeraden.

  Dit geldt ook voor de gebieden in de Amazone waar aan olie- en houtontginning gedaan wordt. Verplaatsingen op de grensrivieren Mataje, San Juan, San Miguel en Putumayo worden ten stelligste afgeraden. In de grensstreek met Peru liggen in bepaalde gebieden nog mijnenvelden. Het is aangewezen de hoofdwegen niet te verlaten.

  Criminaliteit

  De criminaliteit blijft een belangrijk probleem: diefstallen, gewapende overvallen, express ontvoeringen, moorden, autodiefstallen met vaak gebruik van geweld en seksuele misdrijven.

  Over het algemeen is het aanbevolen:

  • Op stap te gaan met weinig geld op zak en een kopie van uw paspoort;
  • Nooit weerstand te bieden in geval van agressie;
  • Bij een overval de overvallers nooit in de ogen te kijken en hun bevelen te gehoorzamen zonder weerstand te bieden om zo een nog meer gewelddadige reactie van de overvallers te vermijden.
  • Uw rijkdom niet tentoon te spreiden en discreet om te gaan met juwelen, fototoestellen en computers, alsook nooit uw bezittingen uit het oog te verliezen;
  • Uw bagage in het oog te houden in openbare transportmiddelen en de luchthavens.
  • Te allen tijde te vermijden om ’s nachts te rijden, zowel in uw eigen voertuig als met het openbaar vervoer: de interprovinciale autobussen worden regelmatig overvallen waarbij de bendes niet aarzelen om wapens te gebruiken tegen de passagiers. Indien u toch ’s nachts wil reizen, geef dan de voorkeur aan een busmaatschappij die zogenaamde “ejecutivos” bussen aanbiedt, deze zijn veiliger dan de andere aangezien ze onderweg minder halt houden, hun passagiers registreren en bovendien bieden ze ook meer comfort.
  • Het valt sterk af te raden om taxi’s te nemen op straat, vooral ‘s nachts. Vraag aan het onthaal van het restaurant, hotel etc. om een taxicentrale te bellen en laat hen het nummer van de taxi noteren. Het aantal express ontvoeringen stijgt, vooral in Quito en Guayaquil, vaak met niet-geregistreerde taxichauffeurs als handlanger.
  • Uw taxi per telefoon via een taxicentrale te bestellen, indien dit niet mogelijk is, neem dan een officiële taxi (geel, met een nummerplaat van 4 cijfers). Deze zijn uitgerust met een GPS, camera en paniekknop die de politie toelaten het voertuig te lokaliseren, te filmen wat er gebeurt en tussen te komen indien nodig.
  • Voorzichtig te zijn tijdens ontmoetingen in bars, discotheken en openbare plaatsen en nooit een sigaret of drankje aanvaarden van een onbekende. Het komt nl. meer en meer voor dat men mensen tracht te drogeren met een verdovend poeder, gekend onder de naam "scopolamine" (dat met een verstuiver kan toegediend worden in drankjes, sigaretten, of zelfs in promotiefolders) om achteraf de betrokkene te bestelen. Ook gevallen van aanranding werden gerapporteerd;
  • Voorzichtig te zijn wanneer u geld afhaalt, uit een bankautomaat of in een bank. Een nieuwe vorm van agressie, "saca pinta" genaamd, bestaat erin om mensen te overvallen na een geldafhaling, waarbij men getipt wordt door een bankbediende of iemand in de rij;
  • Nooit in het wild te kamperen.

  In geval van diefstal of verlies van persoonlijke zaken of documenten raden wij aan:

  • Zo snel mogelijk een verklaring af te leggen in het dichtstbijzijnde politiekantoor;
  • Contact op te nemen met de bevoegde ereconsul (Quito of Guayaquil) om indien nodig een voorlopig reisdocument af te leveren.

  De gevaarlijkste steden zijn Quito en Guayaquil, waar men zeer waakzaam dient te zijn. De meeste andere toeristische steden (Baños, Cuenca, Lago Agrio, Manta, Santa Domingo, Vilcabamba en Esmeraldas) worden ook niet gespaard van criminaliteit en voorzichtigheid is dus aan te raden.

  In Quito zijn de volkswijken in het uiterste noorden en zuiden van de stad te mijden. Zij hebben trouwens weinig toeristische relevantie. Wees ook waakzaam in de uitgaanswijk Mariscal, waar veel gevallen van agressie gerapporteerd worden (diefstal, aanranding, overval), vooral ’s avonds en ’s nachts. In andere wijken zoals Floresta en de toeristische bezienswaardigheden zoals de teleferico, "El Panecillo", de parken "Carolina", "El Ejido" en de oude stad (historisch centrum) loopt men eveneens een groter risico op diefstal en gewelddadigheden, zeker wanneer u alleen bent. Geef er de voorkeur aan u in groep te verplaatsen. Dit geldt eveneens voor de directe omgeving rond de flanken van de Pichincha, waar uiterste waakzaamheid wordt aangeraden, zowel bij individuele als groepsuitstappen.

  In Guayaquil is het sterk aan te raden uw bezoek te beperken tot de weg langs de rivier (Malecon 2000), de wijken Santa Ana en Las Peñas en de winkelstraten van het centrum.

  In Esmeraldas kent men aanzienlijke veiligheidsproblemen. Er zijn regelmatig overvallen langs de zee, alsook tijdens de boottochten door de mangroves.

  In Montañita, een bij jongeren populaire badplaats in de provincie Manabí, werden reeds meerdere gevallen van verkrachting gerapporteerd. Wij raden aan om zeer voorzichtig te zijn.

  Er zijn gevallen van agressie op toeristen gerapporteerd in de nachtbussen langs de "Zonneroute" (Guayaquil-Manta). Wij raden daarom aan deze route niet ’s nachts te doen. .