Ecuador

kaart Ecuador

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Indien men toch terugkeert of een essentiële verplaatsing maakt uit die gebieden, dient men een quarantaine in België na te leven en een test te ondergaan. Meer informatie hierover vindt u op www.info-coronavirus.be.

Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

Indien u momenteel in een gebied bent waarvoor bovenstaand Ministerieel Besluit van toepassing is, of als u een essentiële reis maakt naar dit gebied, dan is het aangeraden om onderstaande adviezen over de gehele veiligheidsproblematiek in dit gebied erop na te lezen.

 

RIZIV-INFO: Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

 

Coronamaatregelen genomen door de Ecuadoriaanse overheid

 

President Lenin Moreno kondigde op 16/03/2020 de uitzonderingsstaat aan dewelke tot 13/08/2020 verlengd is.

Volgens de sanitaire situatie, is Ecuador verdeeld in 3 kleuren (groen, geel, rood). Momenteel gelden de volgende maatregelen:

Voor het hele land

 • Verplichting om in het openbaar een masker te dragen.
 • Geen openbare evenementen
 • Alle opleiding gebeurt op afstand (universiteiten en scholen zijn gesloten)
 • Privé transport wordt toegelaten tussen cantons van dezelfde kleur

In de rode zone

 • Verplichte avondklok van 18u tot 5u.
 • Privé voertuigen zijn beperkt toegelaten (2 keer per week en niet tijdens het weekend)
 • Taxi’s zijn beperkt toegelaten volgens een beurtrol (pare/onpare plaatnummer)
 • Opschorting van alle interprovinciaal verkeer
 • De bedrijven werken aan 30 % van hun capaciteit

In de gele zone

 • Verplichte avondklok van 23u tot 5u (behalve Quito van 21u tot 5u)
 • Privé voertuigen beperkt toegelaten volgens een beurtrol (pare/onpare plaatnummer)
 • Taxi’s mogen zonder beperking rijden
 • Publiek transport werkt aan 50% van zijn capaciteit
 • Restaurants en bedrijven werken aan 50% van hun capaciteit (behalve Quito aan 30% van de capaciteit)
 • In Quito 25% van het personeel in de publieke sector werkt terug op kantoor

In de groene zone

 • Geen avondklok
 • 70% van de privé voertuigen mogen rijden en geen beperkingen voor de taxi’s
 • Restaurants en bedrijven werken aan 50 % van hun capaciteit

Deze maatregelen volgens een knipperlichtsysteem worden regelmatig aangepast. Het is dan ook aangeraden om lokaal zoveel mogelijk informatie in te winnen over de geldende maatregelen en zich daaraan te houden.

 

Belangrijk: Europese toeristen die zich (interprovinciaal) moeten verplaatsen naar de luchthavens in Quito of Guayaquil kunnen dit alleen doen op vertoon van een vrijgeleide (salvoconducto). Let op: uw voertuig moet de correcte nummerplaat hebben (pare en onpare nummerplaten worden wisselend toegelaten). Dit document is een officieel document dat dient opgevraagd worden via onze ambassade. U moet dit document persoonlijk invullen, scannen én digitaal versturen naar lima@diplobel.fed.be. Het origineel moet u bij zich houden.

 

Voor de huidige situatie met betrekking tot het coronavirus in Ecuador kunt u terecht op www.salud.gob.ec of kan u gratis bellen naar het lokale nummer (+593) 171.

 

Landgenoten die wensen te reizen van/naar Ecuador

Sinds 1/06/2020 zijn er opnieuw commerciële vluchten die vertrekken vanuit de luchthaven van Quito en Guayaquil.

Sinds 19/06/2020 moet de passagier in het bezit zijn van een negatieve covid-test om een interne vlucht te nemen van Quito naar Guayaquil of omgekeerd.

Voor het bekomen van een vrijgeleide (salvoconducto), gelieve contact met ons op te nemen via lima@diplobel.fed.be

Vanaf 1 juni wordt internationaal reizen weer geleidelijk toegestaan. Reizigers die vanuit het buitenland komen zullen in het bezit moeten zijn van een negatieve covid-test om Ecuador binnen te komen. Deze test moet uiterlijk 72 uur voor vertrek afgenomen zijn. In de plaats hiervan kunnen reizigers ook pas bij aankomst een test laten afnemen. Zij dienen dan wel verplicht 14 dagen in quarantaine te gaan.

 

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Algemene veiligheid

Gevaarlijke gebieden voor de reiziger zijn het noordelijk deel van de provincies grenzend aan Colombia: Esmeraldas, Carchi, Sucumbíos en Napo, waar het risico op ontvoering bestaat en waar recent een opflakkering van geweld is. Reizen naar deze regio wordt afgeraden.

Dit geldt ook voor de gebieden in de Amazone waar aan olie- en houtontginning gedaan wordt. Verplaatsingen op de grensrivieren Mataje, San Juan, San Miguel en Putumayo worden ten stelligste afgeraden. In de grensstreek met Peru liggen in bepaalde gebieden nog mijnenvelden. Het is aangewezen de hoofdwegen niet te verlaten.

Criminaliteit

De criminaliteit blijft een belangrijk probleem: diefstallen, gewapende overvallen, express ontvoeringen, moorden, autodiefstallen met vaak gebruik van geweld en seksuele misdrijven.

Over het algemeen is het aanbevolen:

 • Op stap te gaan met weinig geld op zak en een kopie van uw paspoort;
 • Nooit weerstand te bieden in geval van agressie;
 • Bij een overval de overvallers nooit in de ogen te kijken en hun bevelen te gehoorzamen zonder weerstand te bieden om zo een nog meer gewelddadige reactie van de overvallers te vermijden.
 • Uw rijkdom niet tentoon te spreiden en discreet om te gaan met juwelen, fototoestellen en computers, alsook nooit uw bezittingen uit het oog te verliezen;
 • Uw bagage in het oog te houden in openbare transportmiddelen en de luchthavens.
 • Te allen tijde te vermijden om ’s nachts te rijden, zowel in uw eigen voertuig als met het openbaar vervoer: de interprovinciale autobussen worden regelmatig overvallen waarbij de bendes niet aarzelen om wapens te gebruiken tegen de passagiers. Indien u toch ’s nachts wil reizen, geef dan de voorkeur aan een busmaatschappij die zogenaamde “ejecutivos” bussen aanbiedt, deze zijn veiliger dan de andere aangezien ze onderweg minder halt houden, hun passagiers registreren en bovendien bieden ze ook meer comfort.
 • Het valt sterk af te raden om taxi’s te nemen op straat, vooral ‘s nachts. Vraag aan het onthaal van het restaurant, hotel etc. om een taxicentrale te bellen en laat hen het nummer van de taxi noteren. Het aantal express ontvoeringen stijgt, vooral in Quito en Guayaquil, vaak met niet-geregistreerde taxichauffeurs als handlanger.
 • Uw taxi per telefoon via een taxicentrale te bestellen, indien dit niet mogelijk is, neem dan een officiële taxi (geel, met een nummerplaat van 4 cijfers). Deze zijn uitgerust met een GPS, camera en paniekknop die de politie toelaten het voertuig te lokaliseren, te filmen wat er gebeurt en tussen te komen indien nodig.
 • Voorzichtig te zijn tijdens ontmoetingen in bars, discotheken en openbare plaatsen en nooit een sigaret of drankje aanvaarden van een onbekende. Het komt nl. meer en meer voor dat men mensen tracht te drogeren met een verdovend poeder, gekend onder de naam "scopolamine" (dat met een verstuiver kan toegediend worden in drankjes, sigaretten, of zelfs in promotiefolders) om achteraf de betrokkene te bestelen. Ook gevallen van aanranding werden gerapporteerd;
 • Voorzichtig te zijn wanneer u geld afhaalt, uit een bankautomaat of in een bank. Een nieuwe vorm van agressie, "saca pinta" genaamd, bestaat erin om mensen te overvallen na een geldafhaling, waarbij men getipt wordt door een bankbediende of iemand in de rij;
 • Nooit in het wild te kamperen.

In geval van diefstal of verlies van persoonlijke zaken of documenten raden wij aan:

 • Zo snel mogelijk een verklaring af te leggen in het dichtstbijzijnde politiekantoor;
 • Contact op te nemen met de bevoegde ereconsul (Quito of Guayaquil) om indien nodig een voorlopig reisdocument af te leveren.

De gevaarlijkste steden zijn Quito en Guayaquil, waar men zeer waakzaam dient te zijn. De meeste andere toeristische steden (Baños, Cuenca, Lago Agrio, Manta, Santa Domingo, Vilcabamba en Esmeraldas) worden ook niet gespaard van criminaliteit en voorzichtigheid is dus aan te raden.

In Quito zijn de volkswijken in het uiterste noorden en zuiden van de stad te mijden. Zij hebben trouwens weinig toeristische relevantie. Wees ook waakzaam in de uitgaanswijk Mariscal, waar veel gevallen van agressie gerapporteerd worden (diefstal, aanranding, overval), vooral ’s avonds en ’s nachts. In andere wijken zoals Floresta en de toeristische bezienswaardigheden zoals de teleferico, "El Panecillo", de parken "Carolina", "El Ejido" en de oude stad (historisch centrum) loopt men eveneens een groter risico op diefstal en gewelddadigheden, zeker wanneer u alleen bent. Geef er de voorkeur aan u in groep te verplaatsen. Dit geldt eveneens voor de directe omgeving rond de flanken van de Pichincha, waar uiterste waakzaamheid wordt aangeraden, zowel bij individuele als groepsuitstappen.

In Guayaquil is het sterk aan te raden uw bezoek te beperken tot de weg langs de rivier (Malecon 2000), de wijken Santa Ana en Las Peñas en de winkelstraten van het centrum.

In Esmeraldas kent men aanzienlijke veiligheidsproblemen. Er zijn regelmatig overvallen langs de zee, alsook tijdens de boottochten door de mangroves.

In Montañita, een bij jongeren populaire badplaats in de provincie Manabí, werden reeds meerdere gevallen van verkrachting gerapporteerd. Wij raden aan om zeer voorzichtig te zijn.

Er zijn gevallen van agressie op toeristen gerapporteerd in de nachtbussen langs de "Zonneroute" (Guayaquil-Manta). Wij raden daarom aan deze route niet ’s nachts te doen. .

Wij werken momenteel aan de vernieuwing van onze website. Om een beter idee te krijgen van wie onze website raadpleegt en naar welke informatie hij of zij op zoek is, willen wij u vragen deze korte vragenlijst in te vullen. Dit zal maar enkele minuten van uw tijd vragen. Alvast bedankt voor uw medewerking.

 

De vragenlijst vindt u hier: https://qlite.az1.qualtrics.com/jfe/form/SV_4VdkGChG6BNcVXD

Indien nodig kunt u rechtsboven de taal van de vragenlijst aanpassen.