El Salvador

kaart El Salvador

Laatste update

Wie naar El Salvador reist, moet bijzonder waakzaam zijn wegens de torenhoge criminaliteit in het land.

Mits inachtneming van onderstaande specifieke veiligheidsmaatregelen, kan toch in El Salvador gereisd worden. Alleen reizen wordt afgeraden.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij u ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be
 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Wie naar El Salvador reist, moet de grootste voorzichtigheid in acht nemen wegens de zeer hoge criminaliteit in het land. De statistieken plaatsen El Salvador in de categorie meest gevaarlijke Latijns-Amerikaanse landen. Er zijn veel vuurwapens in omloop en er worden dagelijks personen, na gefolterd te zijn, vermoord door de "maras", jongerenbendes die duizenden leden tellen.

De veiligheidssituatie in El Salvador sinds 2015 opnieuw licht verbeterd in 2016 en 2017, maar het land blijft een van de hoogste moordratio’s ter wereld noteren..
De moorden zijn vooral het resultaat van confrontaties tussen criminele bendes (maras) of van afpersing. Over het algemeen zijn toeristen geen specifiek doelwit, vooral wanneer ze gebruik maken van georganiseerde reizen. Dit sluit echter niet uit dat ook zij het slachtoffer kunnen worden van het heersende geweld.    Ook politie en leger, die de criminaliteit proberen aan te pakken, zijn potentiële doelwitten voor geweld. Uiterste waakzaamheid is vereist bij al uw verplaatsingen en bezoeken.

Het stadscentrum van San Salvador wordt bij voorkeur gemeden vanwege de hoge criminaliteit. Na 18.00 uur dient de 49 avenida sur (laan 49 zuid) naar het oosten absoluut vermeden te worden. In het gehele land dient u achtergestelde buurten en afgelegen plekken (stille straten, ruïnes etc.) te vermijden.

Sommige toeristische sites zijn beveiligd, afhankelijk van de plaats gebeurt dit permanent of op aanvraag. Informeer bij de volgende overheidsinstanties naar de veiligheid van de diverse toeristische routes en attracties op het moment van uw reis:

Alleen reizen wordt afgeraden. Bereid, meer nog dan voor andere bestemmingen, uw reis grondig voor en verifieer ter plaatse, vóór elke nieuwe etappe van uw reis, de veiligheidstoestand op dat moment van uw volgende bestemming. Vertrek niet “op avontuur”.

De ambassade wordt steeds vaker gecontacteerd door ongeruste familie die geen nieuws krijgt van de reizigers. Gelieve familie en vrienden goed te informeren zodat zij zich niet onmiddellijk het ergste voorstellen: dikwijls is het probleem gewoon te wijten aan de onbeschikbaarheid van telecommunicatienetwerken.

Gezond verstand en gewone voorzorgsmaatregelen zijn van toepassing:

  • Vermijd openbaar vervoer en houd geen taxi’s aan op straat ;
  • Indien u met de wagen reist, hou ramen en deuren gesloten, ook terwijl u rijdt. Reis niet na zonsondergang en neem geen lifters mee;
  • Kom niet na zonsondergang op straat.
  • Logeer in hotels van lage categorie (budgethotels) enkel op aanbeveling van vertrouwenspersonen en doe niet aan wildkamperen;
  • Draag geen waardevolle juwelen en neem geen grote sommen geld mee;
  • Draag uw documenten op uw lichaam  (in een klein tasje of binnenzakje) en niet in een kleine reistas of rugzak die makkelijk gestolen of afgerukt kan worden;;
  • Bied bij overval geen weerstand aangezien overvallers niet aarzelen om hun wapen te gebruiken; kijk uw overvallers niet in de ogen en zorg dat u steeds een beperkte hoeveelheid cash geld bij zich heeft waar u gemakkelijk bij kan om het snel te kunnen afgeven;
  • Vergezel uw jonge kinderen permanent;
  • Wees bij het zwemmen in de Stille Oceaan uiterst voorzichtig, er zijn verraderlijke onderstromingen;
  • Liften wordt afgeraden.

 
Criminaliteit

Veelvuldige diefstallen, gewelddadige overvallen, carjacking, aanrandingen en verkrachtingen kunnen in het ganse land voorkomen, ook op stranden of bij toeristische attracties. Het risico op ontvoering is een bijkomende factor van onveiligheid. Slachtoffers zijn hoofdzakelijk Salvadoraanse inwoners, maar buitenlanders zijn helaas ook al slachtoffers van deze misdaad geworden. De grootste voorzichtigheid blijft geboden.