Equatoriaal-Guinea

Kaart Equatoriaal-Guinea

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Indien men toch terugkeert of een essentiële verplaatsing maakt uit die gebieden, dient men een quarantaine in België na te leven en een test te ondergaan. Meer informatie hierover vindt u op www.info-coronavirus.be.

Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

Indien u momenteel in een gebied bent waarvoor bovenstaand Ministerieel Besluit van toepassing is, of als u een essentiële reis maakt naar dit gebied, dan is het aangeraden om onderstaande adviezen over de gehele veiligheidsproblematiek in dit gebied erop na te lezen.

 

 
Alle niet-essentiële reizen in Equatoriaal-Guinee zijn afgeraden.

Alle internationale vluchten naar Equatoriaal Guinee zijn verboden, landgrenzen zijn gesloten en visa afleveringen opschorten. Buitenlanders die op het grondgebied vanaf 1 maart zijn binnengetreden en die niet in quarantaine werden geplaatst worden verplicht zich bij de sanitaire autoriteiten aan te melden.

Om de verspreiding van het virus te bestrijden hebben de Equatoriaal Guineese autoriteiten een aantal maatregelen aangenomen, die in onze rubriek “Gezondheid en hygiëne” vermelden zijn.

Als u reeds in Equatoriaal Guinea bent en wenst op de hoogte te worden gehouden van de vluchten naar Europa die toch zouden worden georganiseerd, kunt u de Ambassade van België in Yaoundé ervan informeren per mail naar yaounde@diplobel.fed.be

 

Om onze consulaire bijstand nog beter te organiseren, is het ten sterkste aanbevolen uw reis op https://travellersonline.diplomatie.be te registreren.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Algemene informatie

Levensomstandigheden in Equatoriaal-Guinea kunnen moeilijk zijn. Landgenoten die naar Equatoriaal-Guinea afreizen, kunnen ten alle tijde administratieve formaliteiten en uitgebreide controles ondervinden vanwege lokale ambtenaren en ordediensten. Reizigers zonder lokale contactpersoon wordt daarom aangeraden zich voorafgaandelijk kenbaar te maken bij de bevoegde ambassade van België te Yaounde en bij de Franse en Spaanse ambassades te Malabo (zie consulaire bijstand).

Buiten Malabo, Bata en Djibloho bestaan er geen hotels of restaurants die voldoende comfort en een minimum aan hygiënische voorzieningen bieden. Voor uitstappen naar toeristische trekpleisters op het eiland Bioko en op het vasteland zijn vergunningen nodig die soms moeilijk te verkrijgen zijn.

Identiteitscontroles zijn frequent, het is daarom absoluut noodzakelijk om uw paspoort altijd bij u te hebben, met een up-to-date visum. Gevallen van administratieve aanhoudingen, inbeslagname van identiteitsdocumenten of dreigement tot uitwijzing zijn geen uitzondering in Equatoriaal-Guinea.

Mits inachtneming van onderstaande specifieke veiligheidsmaatregelen, kan in Equatoriaal-Guinea gereisd worden.

 

Criminaliteit 

De ontwikkelde wijken van Malabo en Bata zijn relatief veilig. In deze twee steden is onlangs een toename van de kleine criminaliteit waargenomen zonder rechtstreeks op buitenlanders te zijn gericht.

Het is aangewezen:

  • om geen grote hoeveelheden geld of waardevolle voorwerpen bij zich te dragen en waakzaamheid is geboden bij het buitenkomen van restaurants en discotheken
  • om taxi's niet alleen te nemen, ook niet overdag. Bij gebrek aan een alternatief worden groepsreizen aanbevolen, vooral 's nachts;
  • om absoluut te stoppen bij wegversperringen en om beleefd te blijven. Wegversperringen door wetshandhaving kunnen leiden tot de betaling van doorgangsrechten;
  • om het maken van foto's van openbare gebouwen te vermijden (zie rubriek "lokale wetgeving")

De lokale autoriteiten hebben twee noodnummers opgesteld: +240 666 30 30 30 en +240 666 40 40 40

Wij werken momenteel aan de vernieuwing van onze website. Om een beter idee te krijgen van wie onze website raadpleegt en naar welke informatie hij of zij op zoek is, willen wij u vragen deze korte vragenlijst in te vullen. Dit zal maar enkele minuten van uw tijd vragen. Alvast bedankt voor uw medewerking.

 

De vragenlijst vindt u hier: https://qlite.az1.qualtrics.com/jfe/form/SV_4VdkGChG6BNcVXD

Indien nodig kunt u rechtsboven de taal van de vragenlijst aanpassen.