Equatoriaal-Guinea

Kaart Equatoriaal-Guinea

 

Laatste update

COVID-19

De Belgische regering besliste in het kader van de coronacrisis om alle niet-essentiële reizen naar het buitenland te VERBIEDEN tot en met 7 juni. De Nationale Veiligheidsraad zal dit verbod tijdig opnieuw evalueren.

De FOD Buitenlandse Zaken raadt aan alle reizen naar het buitenland uit te stellen, inbegrepen in Equatoriaal Guinea, waar een aantal gevallen van coronavirus/covid-19 werd vastgesteld.

Om de verspreiding van het virus te bestrijden hebben de Equatoriaal Guineese  autoriteiten een aantal maatregelen aangenomen, geldig tot 31 mei, waaronder :

  • de opschorting van alle internationale reizen;
  • de sluiting van de landgrenzen ;
  • de opschorting van de aflevering van visa ;
  • de isolatie van de bevolking : enkel de noodzakelijke en dringende verplaatsingen (werk, gezondheid, aankopen voor de eerste levensbehoeften) worden nog toegestaan, met masker en handschoenen, en  met een geschreven toestemming van de voorzitter van de wijkraad ;
  • het verbod op verplaatsingen tussen districten ;
  • de sluiting van restaurants, bars en uitgangsplaatsen.

Reizigers dienen er rekening mee te houden dat deze maatregelen onderhevig zijn aan veranderingen zonder voorafgaande kennisgeving en verlengd kunnen worden.

Gezien alle internationale vluchten nu verboden zijn, informeer bij uw reisbureau of luchtvaartmaatschappij als u uw reisplannen moet wijzigen. Als u reeds in Equatoriaal Guinea bent en wenst op de hoogte te worden gehouden van de vluchten naar Europa die toch zouden worden georganiseerd, kunt u de Ambassade van België in Yaoundé ervan informeren per mail naar yaounde@diplobel.fed.be.

Buitenlanders die op het grondgebied vanaf 1 maart zijn binnengetreden en die niet in quarantaine werden geplaatst worden verplicht zich bij de sanitaire autoriteiten aan te melden.

Reizigers in Equatoriaal-Guinea die symptomen van COVID-19 zouden vertonen worden overigens uitgenodigd hun behandelende arts of het noodnummer ingesteld door de overheid te contacteren : +240 222273815 / +240 222517030.

De FOD Volksgezondheid in België heeft een site gewijd aan Coronavirus online gezet, die hier toegankelijk is: https://www.info-coronavirus.be/nl/.

 

Om onze consulaire bijstand nog beter te organiseren, is het ten sterkste aanbevolen uw reis op https://travellersonline.diplomatie.be te registreren.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Levensomstandigheden in Equatoriaal-Guinea kunnen moeilijk zijn. Landgenoten die naar Equatoriaal-Guinea afreizen, kunnen hinderlijke administratieve formaliteiten ondervinden vanwege lokale ambtenaren en ordediensten. Vooral deze laatste hebben de neiging maatregelen toe te passen die niet conform de wetten en reglementen ten aanzien van buitenlandse ingezetenen zijn en die vaak geldafpersing tot doel hebben. Reizigers zonder lokale contactpersoon wordt daarom aangeraden zich voorafgaandelijk kenbaar te maken bij de bevoegde ambassade van België te Yaounde en bij de Franse en Spaanse ambassades te Malabo (zie consulaire bijstand).

Buiten Malabo, Bata en de geplande hoofdstad Djibloho bestaan er geen hotels of restaurants die voldoende comfort en een minimum aan hygiënische voorzieningen bieden. In Bata is het hotelaanbod beperkt. Voor uitstappen naar toeristische trekpleisters op het eiland Bioko en op het vasteland zijn vergunningen nodig die soms moeilijk te verkrijgen zijn.

Reizigers dienen steeds hun paspoort bij zich te hebben en te bewaren.

Gevallen van administratieve aanhoudingen, inbeslagname van identiteitsdocumenten of dreigement tot uitwijzing, onder allerhande en onduidelijke voorwendsels, zijn geen uitzondering in Equatoriaal-Guinea.

Mits inachtneming van onderstaande specifieke veiligheidsmaatregelen, kan in Equatoriaal-Guinea gereisd worden.

Het blijft echter opletten voor kleine criminaliteit en gewapende overvallen. 
 
Criminaliteit 

De ontwikkelde wijken van Malabo en Bata zijn veilig. Het is aangewezen geen grote hoeveelheden geld of waardevolle voorwerpen bij zich te dragen en waakzaamheid is geboden bij het buitenkomen van restaurants en discotheken om diefstal te voorkomen. 

Het centraal politiecommissariaat van Malabo is bereikbaar op volgend nummer +240 09.27.79. Door gebrek aan middelen en personeel, komt de politie echter zelden tussenbeide.