Equatoriaal-Guinea

Kaart Equatoriaal-Guinea

 

Laatste update

COVID-19 :

De FOD Buitenlandse Zaken raadt aan alle reizen naar het buitenland uit te stellen, waaronder ook reizen naar Equatoriaal Guinea, waar een aantal gevallen van coronavirus/covid-19 zijn vastgesteld.

Om de verspreiding van het virus tegen te gaan hebben de Equatoriaal Guineese autoriteiten een aantal maatregelen aangenomen, waaronder :

  • de opschorting van alle internationale reizen tot 15 april ;
  • de sluiting van de landsgrenzen ;
  • de opschorting van de aflevering van visa ;
  • de isolatie van de bevolking : enkel de noodzakelijke verplaatsingen (werk, gezondheid, aankopen van primaire levensmiddelen) worden nog toegestaan ;
  • die verplaatsingen dienen individueel te geschieden : busvervoer wordt verboden en taxi’s mogen maximaal één passagier aan boord nemen ;
  • de sluiting van bars en uitgangsplaatsen ; restaurants mogen open blijven maar mogen niet meer dan 10 mensen tegelijk ontvangen ;
  • samenscholingen van meer dan 10 personen worden afgeraden.

Reizigers dienen er rekening mee te houden dat deze maatregelen onderhevig zijn aan veranderingen zonder voorafgaande kennisgeving.

Gezien alle internationale vluchten nu verboden zijn, gelieve u te informeren bij uw reisbureau of luchtvaartmaatschappij als u uw reisplannen moet wijzigen. Als u reeds in Equatoriaal Guinea bent en op de hoogte wenst te worden gehouden van de vluchten naar Europa die toch zouden worden georganiseerd, kunt u de Ambassade van België in Yaoundé ervan informeren per mail naar yaounde @diplobel.fed.be.

Buitenlanders die op het grondgebied vanaf 1 maart zijn binnengetreden en die niet in quarantaine werden geplaatst worden verplicht zich bij de gezondheidsautoriteiten aan te melden.

Reizigers in Equatoriaal-Guinea die symptomen van COVID-19 zouden vertonen worden overigens uitgenodigd hun behandelende arts of het noodnummer ingesteld door de overheid te contacteren : +240 222273815 / +240 222517030.

De FOD Volksgezondheid in België heeft een site gewijd aan Coronavirus online gezet, die hier toegankelijk is: https://www.info-coronavirus.be/nl/ 

 

Om onze consulaire bijstand nog beter te organiseren, is het ten sterkste aanbevolen uw reis op https://travellersonline.diplomatie.be te registreren.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Levensomstandigheden in Equatoriaal-Guinea kunnen moeilijk zijn. Landgenoten die naar Equatoriaal-Guinea afreizen, kunnen hinderlijke administratieve formaliteiten ondervinden vanwege lokale ambtenaren en ordediensten. Vooral deze laatste hebben de neiging maatregelen toe te passen die niet conform de wetten en reglementen ten aanzien van buitenlandse ingezetenen zijn en die vaak geldafpersing tot doel hebben. Reizigers zonder lokale contactpersoon wordt daarom aangeraden zich voorafgaandelijk kenbaar te maken bij de bevoegde ambassade van België te Yaounde en bij de Franse en Spaanse ambassades te Malabo (zie consulaire bijstand).

Buiten Malabo, Bata en de geplande hoofdstad Djibloho bestaan er geen hotels of restaurants die voldoende comfort en een minimum aan hygiënische voorzieningen bieden. In Bata is het hotelaanbod beperkt. Voor uitstappen naar toeristische trekpleisters op het eiland Bioko en op het vasteland zijn vergunningen nodig die soms moeilijk te verkrijgen zijn.

Reizigers dienen steeds hun paspoort bij zich te hebben en te bewaren.

Gevallen van administratieve aanhoudingen, inbeslagname van identiteitsdocumenten of dreigement tot uitwijzing, onder allerhande en onduidelijke voorwendsels, zijn geen uitzondering in Equatoriaal-Guinea.

Mits inachtneming van onderstaande specifieke veiligheidsmaatregelen, kan in Equatoriaal-Guinea gereisd worden.

Het blijft echter opletten voor kleine criminaliteit en gewapende overvallen. 
 
Criminaliteit 

De ontwikkelde wijken van Malabo en Bata zijn veilig. Het is aangewezen geen grote hoeveelheden geld of waardevolle voorwerpen bij zich te dragen en waakzaamheid is geboden bij het buitenkomen van restaurants en discotheken om diefstal te voorkomen. 

Het centraal politiecommissariaat van Malabo is bereikbaar op volgend nummer +240 09.27.79. Door gebrek aan middelen en personeel, komt de politie echter zelden tussenbeide.