Eritrea

kaart Eritrea

Laatste update

Reizen naar de hieronder vermelde gebieden worden afgeraden.
 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Aan de grens met Ethiopië ligt de door de VN afgekondigde tijdelijke veiligheidszone (TSZ=Temporary Security Zone). Deze bufferzone beslaat vanaf de gemeenschappelijke grens een 25 kilometer brede strook Eritrees grondgebied. Het is ten zeerste afgeraden te reizen in het grensgebied. Er werden meermaals ontvoeringen, berovingen en moorden gemeld.

In het grensgebied met Soedan en Djibouti zijn er eveneens spanningen. Ook naar dit gebied wordt afgeraden te reizen.

In de hele hoorn van Afrika komt piraterij voor. Hoewel de kust van Eritrea (nog) niet door aanvallen werd geteisterd, is het toch afgeraden met jachten en plezierboten in deze regio te varen.


Actualiteit

Rekening houdend met de huidige spanningen tussen Eritrea en Ethiopië, is het ten zeerste aangeraden de door de regering van Eritrea opgelegde verplaatsingsbeperkingen nauwgezet te eerbiedigen.

Het Eritrese Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een reisverbod buiten de stad Asmara opgelegd aan alle buitenlandse residenten/ toeristen/ diplomaten. Om zich buiten Asmara te begeven, moeten betrokkenen vooraf een reisvergunning (Travel Permit) aanvragen bij het Ministerie van Toerisme op Harnet Avenue in Asmara (duur van afgifte: ongeveer 24 u). Deze regeling betreft ook buitenlandse residenten die in andere steden van Eritrea werkzaam zijn. Deze personen moeten een vergunning aanvragen bij het Ministerie van Handel of lokale Zoba (Regio) bureaus om zich buiten hun werkplaats te kunnen begeven.

Diplomaten en consulair personeel werkzaam in Eritrea zijn ook onderworpen aan deze maatregel. Het duurt ongeveer 10 dagen om een toelating om buiten Asmara  te reizen te bekomen. Dit betekent dat consulaire bijstand buiten Asmara niet kan worden gegarandeerd.


Terreurdreiging

Er is een beperkt maar reëel risico van terrorisme in de landen van de hoorn van Afrika. De algemeen verhoogde dreiging voor terroristische aanslagen, waarbij westerse belangen kunnen geviseerd worden, moet ook in Eritrea aanzetten tot de nodige voorzichtigheid. Belgen die in Eritrea verblijven, wordt dan ook aangeraden waakzaam te zijn, vooral op plaatsen waar veel toeristen / westerlingen komen (clubs, hotels, restaurants, winkelcentra) en de actualiteit op de voet te volgen. Het is ook raadzaam uit de buurt van demonstraties of ongewone volksoplopen te blijven.


Criminaliteit

De hoofdstad Asmara en andere steden kunnen als relatief veilig beschouwd worden. Ook hier kent men echter de gebruikelijke grootstedelijke (kleine) criminaliteit die tot (de even gebruikelijke) voorzichtigheid en gezond verstand moet aanzetten.