Ethiopië

kaart Ethiopië

Laatste update

 

De situatie is over het algemeen kalm in de belangrijkste steden en regio’s van Ethiopië (Addis Abeba, Amhara, Tigray,  Southern Nations, Nationalities & Peoples Regional State en Oromia Regional State – met uitzondering van het Wellega-gebied).

In de steden en attracties langsheen de historische route in Noord-Ethiopië (Bahar Dar, Gondar, Simien Mountains National Park, Lalibella, Dessie, Axum, Adigrat, Mekelle, Gheralta Mountains) zijn er momenteel geen bijzondere veiligheidsproblemen.

Reizigers die naar de Afar-regio of naar de steden Dire Dawa en Harar wensen te reizen (Oost-Ethiopië) dienen zich op voorhand goed te informeren, omdat er soms protesten plaatsvinden of wegen worden afgesloten.

Reizen naar de Somali-regio, de Gambella-regio en het Westelijke deel van de Oromia-regio (Wellega-gebied) worden op permanente basis afgeraden (met uitzondering van reizen per vliegtuig naar de stad Gambella zelf).  Ook alle reizen naar gebieden op minder dan 10 km van de grens met Djibouti, Kenia, Soedan en Zuid-Soedan worden afgeraden.

Om onze consulaire bijstand nog beter te kunnen organiseren raden wij u in elk geval aan om uw reis voor vertrek te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be

 
 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

De veiligheidssituatie in het centrum van Addis Abeba is rustig. Er wordt wel aangeraden om iedere manifestatie, samenscholing of publieke bijeenkomst te vermijden. Verder is de Ethiopische hoofdstad, als politiek en economisch centrum van het land, een mogelijk doelwit voor terroristische aanslagen. Het is bovendien aangeraden steeds een geldig identiteitsbewijs bij zich te hebben en aandachtig te zijn voor zakkerollers. Naar aanleiding van een aantal recente incidenten, wordt de bezoekers aangeraden om voorzichtig te zijn tijdens bezoeken aan de Entoto Hills, net buiten Addis Abeba. Bezoek dit gebied best samen met een grote groep van mensen, en vermijd er te komen s’ avonds of ‘s nachts;

Reizigers die naar de Danakil Depressie en de Erta Ale Vulkaan reizen (Afar Regional State), dienen zich ervan bewust te zijn dat het hier gaat om een van de meest afgelegen en warmste regio’s ter wereld. Het is daarom belangrijk een geneesheer te consulteren om u er van te verzekeren dat uw gezondheidstoestand een dergelijke reis toelaat. In geval van een ongeval kan het heel lang duren voor er hulp gestuurd kan worden. Reizigers die een reis plannen naar dit gebied dienen de richtlijnen van de lokale autoriteiten strikt na te leven: verplichte begeleiding door de lokale politie of een militair escorte, en bezoek dient georganiseerd te worden door een professionele touroperator met ervaring in de regio. Registreer ook uw route bij de lokale autoriteiten en het Agentschap voor Toerisme van de Afar streek.

Op vele plaatsen in de Oromia-Regio en de Southern Nations, Nationalities & Peoples Regional State bestaan er spanningen tussen verschillende etnische groepen, die soms op korte termijn tot gewelddadige uitbarstingen kunnen leiden, bijvoorbeeld naar aanleiding van een verkeersongeval of een voetbalmatch. Het is daarom belangrijk om een lokale gids bij zich te hebben en zich goed te informeren over lokale gevoeligheden. In geval van etnisch-geïnspireerde rellen verdient het aanbeveling van binnen in het hotel of gasthuis te blijven en geen gebruik te maken van het openbare vervoer.