Ethiopië

kaart Ethiopië

 

Laatste update

 

Alle reizen naar Ethiopië worden momenteel ten stelligste afgeraden, met uitzondering van essentiële reizen naar en verblijf in Addis Abeba. Op 02/11/2021 kondigden de Ethiopische autoriteiten de nationale noodtoestand af. Militaire confrontaties in het noorden van het land hebben een impact op de stabiliteit van het hele land.

De veiligheidssituatie blijft onvoorspelbaar en kan snel evolueren. U dient zich dus te blijven informeren voor uw afreis en als u in Ethiopië verblijft.

Wij raden alle Belgen in Ethiopië aan zich te registreren op Travellers Online.

Het aantal COVID-besmettingen in Ethiopië en vooral in Addis Abeba neemt pijlsnel toe, gelieve de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen tijdens uw eventueel verbljif. Transit via Bole International Airport is mogelijk, maar u dient rekening te houden met de covid-maatregelen die ook passagiers in transit kunnen treffen (zie verder).

 

Coronavirus COVID-19

 • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

Aankomende, vertrekkende en passagiers in transit moeten een attest van een negatieve COVID-19-test (afgenomen minder dan 5 dagen voor uw reis) kunnen voorleggen. Om geaccepteerd te worden, moeten COVID-19-tests kunnen worden geauthentiseerd en geverifieerd via het “Trusted Travel Initiative" (TT) Na hun test ontvangen reizigers een sms en een e-mail met een link waarmee ze een Trusted Travel Test Code kunnen genereren op de website Trustedtravel.panabios.org. Reizigers naar Ethiopië vanuit landen die geen deel uitmaken van het Trusted Travel Initiative, moeten de Global Haven-site (https://globalhaven.org) bezoeken om hun COVID-19-test te laten certificeren. We raden u aan ook steeds een fysiek attest bij te hebben.
 

Transit: Zelfs in transit is het mogelijk dat de luchthavenautoriteiten of uw luchtvaartmaatschappij nieuwe tests opleggen, en mogelijks een langdurige isolatie (14 dagen) bij een positief resultaat. Dit is met name het geval voor vluchten vanaf de gekende internationale hubs zoals onder meer Addis Abeba, Istanbul, etc. Gelieve rekening te houden met dit risico bij het plannen van uw reis en controleer op voorhand uw verzekeringsdekking.
 

1. De COVID-19-epidemie teistert Ethiopië nog steeds, met ook bevestigde besmettingen met de Delta-variant. Alle regio’s zijn getroffen door de epidemie, in het bijzonder de hoofdstad Addis Abeba. Blijf op de hoogte van de evolutie van de ziekte in Ethiopië via de officiële communicatie van de regering (www.ephi.gov.et) en lokale media. Met vragen kunt u ook terecht op de COVID-19-hotline van de Ethiopische overheid: bel 8335 of 952.

 
2. Als u beslist om te reizen, gelieve u er dan van te vergewissen dat uw verzekering eventuele ziekte- , hospitalisatie- en repatriëringskosten ten gevolge van COVID-19-besmetting of andere medische urgenties dekt.
 Gelieve uw reis te willen registreren op https://travellersonline.diplomatie.be, alsook de ambassade te waarschuwen per email op addisababa@diplobel.fed.be.
 

3. Voorwaarden voor binnenkomst in Ethiopië en voorzorgsmaatregelen – Informeer u steeds bij uw luchtvaartmaatschappij:

 • U moet een negatieve PCR-SAR-COV-test  presenteren (afgenomen minder dan 5 dagen voor uw aankomst in Ethiopië) die werd geauthentiseerd en geverifieerd via het “Trusted Travel Initiative” (zie hierboven).  
 • U moet een quarantaine van 7 dagen respecteren tenzij u een bewijs van vaccinatie of recent herstel (< 90 dagen) van een COVID-19-besmetting kunt voorleggen. Dit kan in uw residentie in Ethiopië of in een hotel (presenteer een hotelreservatie en betaalbewijs).
 • Naast de gangbare hygiëne en andere voorzorgsmaatregelen, heeft Ethiopië een specifieke wetgeving die de nadruk legt op social distancing, het beperken van sociale contacten en het verplicht dragen van een mondmasker buitenshuis. 
 • Ook de verschillende regio’s in Ethiopië hebben maatregelen getroffen (waaronder in sommige gevallen extra quarantaineperiodes) om o.a. het verkeer binnen en tussen de regio’s te beperken.

 
4. Als u tijdens uw verblijf in Ethiopië vermoedt dat u besmet bent met COVID-19 of u een attest nodig hebt om te reizen
, kunt u terecht voor een test bij de volgende medische faciliteiten:

 • Suisse Clinic: een afspraak maken kan via +251 114 16 16 48 of +251 921 78 71 20
 • Silk Road Hospital: een afspraak maken kan via https://pcr.silkroadhospitaladdis.com (reisattesten worden niet langer aanvaard door Ethiopian Airlines)   
 • ICL Laboratoria: een afspraak maken kan via www.icltravelers.com
 • Klanten van Ethiopian Airlines kunnen terecht bij het testcentrum van Ethiopian Airlines zelf - in het hoofdkwartier gevestigd

Als u positief test op COVID-19 zullen de autoriteiten nagaan of uw medische en persoonlijke toestand toelaat om uzelf thuis te isoleren. Personen die niet voldoen aan de criteria of ernstigere symptomen vertonen zullen in isolatie worden geplaatst in door de overheid aangeduide faciliteiten.

 
5. Inreisvoorwaarden voor België: De inreisvoorwaarden en maatregelen zijn onderhevig aan frequente updates, check daarom voor uw vertrek zeker
 https://www.info-coronavirus.be/nl/faq zodat u op de hoogte bent van de huidige geldende maatregelen.

   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Sinds november 2020 is in Ethiopië een intern militair conflict aan de gang. Dit conflict is ondertussen uitgebreid van de Tigray-regio naar de naburige Amhara- en Afar-regio’s en zorgt ook in andere delen van het land voor instabiliteit, inclusief aanvallen van lokale gewapende groepen. Reizen binnen Ethiopië worden ten strengste afgeraden.

  In Ethiopië kunnen demonstraties uitdraaien op geweld. Deze demonstraties hebben vaak een etnisch-religieus karakter of zijn het resultaat van sociaal-economisch ongenoegen. Deze kunnen heftig zijn, maar zijn vaak niet gericht op buitenlanders en beperkt in de tijd.

  Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws of vraag bij uw hotel of gids om meer informatie. Volg de instructies van lokale en federale autoriteiten op. Wees alert op plaatsen waar veel mensen komen en vermijd grote publieke evenementen en demonstraties. Vermijd verplaatsingen. er wordt de voorkeur gegeven aan verplaatsingen met het vliegtuig.

  In geval van een acuut incident: beperk uw verplaatsingen, blijf in uw hotel en blijf geïnformeerd.

  Onderbrekingen van het internet en het gsm-verkeer komen onaangekondigd voor in het hele land wanneer grote demonstraties gepland zijn of wanneer er spanningen worden verwacht of gaande zijn.

  In Addis Abeba is de criminaliteit de recente maanden sterk gestegen, ook tegenover buitenlanders. Soms kan het gewelddadig zijn (mes, wurging,...). Het is afgeraden in de stad te wandelen, zeker ‘s nachts maar ook tijdens de dag is extra waakzaamheid geboden. Hou de deuren van uw auto op slot en laat uw raam niet te ver open staan.  

  Enkele incidenten in de afgelopen jaren:

  • Sinds november 2020 is er een militair conflict in de Tigray regio. Het conflict heeft ook de Afar en Amhara regio’s bereikt. Op 3/11/2021 werd de nationale noodtoestand uitgeroepen.
  • Na de moord op een populaire Ethiopische zanger op 29 juni 2020 ontspoorden protestmarsen in voornamelijk Addis Abeba en de Oromia regio. Meer dan 200 mensen kwamen om, 10.000 mensen moesten hun huizen ontvluchten en bedrijven en persoonlijke eigendommen werden vernietigd in het geweld dat volgde tussen etnische groepen.
  • Eind oktober 2019 vond een reeks etnisch-religieus getinte incidenten plaats. In de Oromia-regio, en de streek rond Harar en Dire Dawa lieten zo’n 80 mensen het leven.
  • Arrestaties van een dozijn vermoedelijke terroristen in september 2019 bevestigen het bestaan van een risico op terrorisme in Ethiopië.
  • Midden juli 2019 waren er ook spanningen in de Southern Nations, Nationalities and Peoples’ Region (SNNPRS), toen de leiders van de regio Sidama (ten zuiden van de stad Awasa) de onafhankelijkheid wilden afroepen. Een referendum in die zin vond plaats op 20 november 2019, maar nieuwe demonstraties en onlusten zijn niet uitgesloten en de veiligheidsdiensten zijn zeer aanwezig.
  • In het weekeinde van 22 en 23 juni 2019 heeft er een poging tot “regionale staatsgreep” plaatsgevonden in Bahar Dar, de regionale hoofdstad van Amhara Regio. In Addis Abeba zijn er dodelijke aanslagen tegen militairen gepleegd.

  Overzicht per regio:

  In Addis Abeba is de situatie over het algemeen kalm, maar de criminaliteit is de recente maanden veel gestegen, ook tegenover buitenlanders. Soms kan het gewelddadig zijn (mes, wurging,...). Het is afgeraden in de stad te wandelen, zeker 's nachts maar ook overdag is extra waakzaamheid geboden. Rond Bole Atlas, Meskelplein, Piassa en in de heuvels in het noorden van de stad (Yeka, Entoto) worden het vaakst incidenten gemeld. Ook de verschilende kruispunten zijn het actieterrein van straatkinderen. Hou de deuren van uw auto op slot en laat uw raam niet te ver open staan.

  Afar regio: Er vinden militaire confrontaties plaats in de grensgebieden tussen de Afar en Tigray regio’s. Er zijn aanhoudende gewapende confrontaties in de grensgebieden tussen de Afar en Somali regio’s, inclusief in de gebieden rond Dire Dawa. Er zijn meldingen van wegafsluitingen en wegblokkades in het gebied, ook op de hoofdweg Addis Abeba naar Djibouti.

  Reizigers die naar de Danakil Depressie en de Erta Ale Vulkaan reizen, dienen zich ervan bewust te zijn dat het hier gaat om een van de meest afgelegen en warmste regio’s ter wereld. Faciliteiten zijn zeer eenvoudig en de medische faciliteiten zijn zeer beperkt. Het is daarom belangrijk een geneesheer te consulteren om u er van te verzekeren dat uw gezondheidstoestand een dergelijke reis toelaat. In geval van een ongeval kan het heel lang duren voor er hulp gestuurd kan worden. Reizigers die een reis plannen naar dit gebied dienen de richtlijnen van de lokale autoriteiten strikt na te leven: verplichte begeleiding door de lokale politie of een militair escorte, en bezoek dient georganiseerd te worden door een professionele touroperator met ervaring in de regio.

  In de Amhara-regio: Er vinden militaire confrontaties plaats in de grensgebieden tussen de Amhara en Tigray regio’s en rond de steden Dessie en Kombolcha. Sinds 31/10/2021 geldt in de hele regio de regionale noodtoestand met onder andere een avondklok en de sluiting van alle overheidsinstellingen tot gevolg. Reizen naar de hele regio, worden afgeraden. Ook alle reizen in de grensgebieden met Soedan worden afgeraden. De situatie evolueert snel. Blijf geïnformeerd via lokale media, uw reisorganisatie, en volg de instructies van de lokale autoriteiten op. Ook in andere gebieden in Amhara regio is verhoogde waakzaamheid geboden. Sinds 18 april 2021 werd de noodtoestand afgekondigd in de gebieden Noord-Shoa, Zuid-Wollo en Oromia Special Zone, nadat er verschillende ernstige veiligheidsincidenten plaatsvonden. Het wordt afgeraden om de weg van Addis Abeba naar Debre Birhan te nemen.

  Benishangul-Gumuz: Alle reizen in de grensgebieden met Soedan worden afgeraden, net als reizen in de Metekel zone. In de rest van de regio worden niet-essentiële reizen afgeraden.

  Gambella: Alle reizen, met uitzondering van reizen met het vliegtuig naar de stad Gambella, worden afgeraden.

  In de Oromia-regio: In heel Oromia wordt aangeraden om het wegennetwerk te vermijden, inclusief om het park van de Bale Mountains te bereiken. Protesten en demonstraties vinden regelmatig plaats in een aantal steden in de regio Oromia en op verschillende plaatsen vinden aanvallen van gewapende groepen plaats. Vooral de Wellega, Shewa en West Arsi zones worden getroffen. Er zijn herhaalde en ernstige gevallen van geweld in deze gebieden, waaronder botsingen tussen gewapende groepen en veiligheidstroepen. Ook elders kunnen demonstraties plaatsvinden, onder meer in de Bale-zone in het zuidoosten. Sommige protesten werden in het verleden gewelddadig, andere veroorzaakten ernstige verstoring van het wegverkeer, waaronder de hoofdwegen van en naar Addis Abeba. Alle reizen in het grensgebied met Kenia worden afgeraden, met uitzondering van grote steden en grensovergangen.

  Sidama: Er zijn enkele gevallen van burgerlijke onrust geweest in steden in de Sidama-zone, waaronder Hawassa, en botsingen langs delen van de binnengrens met de Oromia-regio, vooral in de Gedeo-zone. Verhoogde waakzaamheid is geboden.

  Reizen naar de Somali-regio worden op permanente basis afgeraden.

  In de Southern Nations, Nationalities and Peoples Regional State (SNNPRS): Alle reizen in de grensregio’s met Soedan en Kenia (uitgezonderd de grote steden en grensovergangen) worden afgeraden. Er zijn spanningen in de westelijke delen van de Southern Nations, Nationalities and Peoples Region (SNNPR) na enkele gewapende confrontaties in de Konso Zone en de omliggende gebieden. Verhoogde waakzaamheid is geboden.

  Reizen naar de regio Tigray worden ten stelligste afgeraden wegens de lopende militaire confrontaties die er plaatsvinden.

  De grensgebieden: Alle reizen naar gebieden op minder dan 10km van de grens met Soedan, Djibouti, Eritrea, Kenia en Zuid-Soedan worden afgeraden.