Ethiopië

kaart Ethiopië

Laatste update

Het Ethiopische Ministerie van Volksgezondheid meldde op 13 augustus een uitbraak van Chikungunya-koorts in Dire Dawa en omgeving. Ondertussen is de uitbraak uitgebreid. Reizigers naar dit gebied moeten de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om muggenbeten te voorkomen.

Arrestaties van een dozijn vermoedelijke terroristen in september bevestigen het bestaan van een risico op terrorisme in Ethiopië. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws of vraag bij uw hotel of gids om meer informatie. Volg de instructies van lokale en federale autoriteiten op. Wees alert op plaatsen waar veel mensen komen en vermijd grote publieke evenementen en demonstraties. De Belgische Ambassade raadt aan om uw verplaatsingen in het land in de mate van het mogelijke met het vliegtuig te doen. 

In het weekeinde van 22 en 23 juni heeft er een poging tot staatsgreep plaatsgevonden in Bahar Dar, de regionale hoofdstad van Amhara Regio. In Addis Abeba zijn er dodelijke aanslagen tegen militairen gepleegd.

Midden juli waren er ook spanningen in de SNNPRS, toen de leiders van de regio Sidama (ten zuiden van de stad Awasa) de onafhankelijkheid wilden afroepen. De situatie in Awasa is gekalmeerd, maar demonstraties en onlusten kunnen ontstaan en de veiligheidsdiensten zijn zeer aanwezig. Het referendum staat nu gepland op 13 november. De situatie blijft dus enigszins volatiel.

Onderbrekingen van het internet en het GSM-verkeer komen voor in het hele land wanneer grote demonstraties gepland zijn of wanneer er spanningen worden verwacht.

In Addis Abeba is de situatie kalm, en wordt gewone voorzichtigheid aanbevolen.

In de Amhara regio is de situatie in Bahar Dar opnieuw kalm. De gewone voorzichtigheid is geboden. Het wordt aangeraden om alle verplaatsingen in de regio (Bahar Dar, Gondar, Simien Mountains, Lalibella, Dessie) per vliegtuig te doen.

In de Southern Nations, Nationalities and Peoples Regional State (SNNPRS) worden alle niet-essentiële reizen naar de Sidama regio afgeraden. De situatie is Awasa is gestabiliseerd, maar waakzaamheid en voorzichtigheid blijven geboden. Reizen naar andere steden in de SNNPRS (Arba Minch, Konso) blijven mogelijk. Alle verplaatsingen gebeuren best per vliegtuig.

In de Oromia Regio worden alle reizen naar het Wellega-gebied (West-Oromia) formeel afgeraden. Reizen naar de regio Benishangul-Gumuz en de Gambella-regio (met uitzondering van reizen per vliegtuig naar de stad Gambella zelf) worden op permanente basis afgeraden.

In de Tigray regio zijn er geen bijzondere veiligheidsproblemen, en kunnen alle toeristische bezienswaardigheden bezocht worden (Axum, Adigrat, Mekelle, Gheralta Mountains).

Reizigers die naar de Afar-regio of naar de steden Dire Dawa en Harar wensen te reizen (Oost-Ethiopië) dienen zich op voorhand goed te informeren, omdat er soms protesten plaatsvinden of wegen worden afgesloten.

Reizen naar de Somali-regio worden op permanente basis afgeraden.

De grensgebieden : alle reizen naar gebieden op minder dan 10km van de grens met Djibouti, Kenia, Soedan en Zuid-Soedan worden afgeraden. Reizen in de grensgebieden met Eritrea zijn mogelijk, maar extra waakzaamheid is geboden. De toeristische attracties van Yeha en Debre Damo Monastry zijn zonder problemen bereikbaar.

Om onze consulaire bijstand nog beter te kunnen organiseren raden wij u in elk geval aan om uw reis voor vertrek te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be

 
 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

De veiligheidssituatie in het centrum van Addis Abeba is rustig. Er wordt wel aangeraden om iedere manifestatie, samenscholing of publieke bijeenkomst te vermijden. Verder is de Ethiopische hoofdstad, als politiek en economisch centrum van het land, een mogelijk doelwit voor terroristische aanslagen. Het is bovendien aangeraden steeds een geldig identiteitsbewijs bij zich te hebben en aandachtig te zijn voor zakkerollers. Naar aanleiding van een aantal recente incidenten, wordt de bezoekers aangeraden om voorzichtig te zijn tijdens bezoeken aan de Entoto Hills, net buiten Addis Abeba. Bezoek dit gebied best samen met een grote groep van mensen, en vermijd er te komen s’ avonds of ‘s nachts;

Reizigers die naar de Danakil Depressie en de Erta Ale Vulkaan reizen (Afar Regional State), dienen zich ervan bewust te zijn dat het hier gaat om een van de meest afgelegen en warmste regio’s ter wereld. Het is daarom belangrijk een geneesheer te consulteren om u er van te verzekeren dat uw gezondheidstoestand een dergelijke reis toelaat. In geval van een ongeval kan het heel lang duren voor er hulp gestuurd kan worden. Reizigers die een reis plannen naar dit gebied dienen de richtlijnen van de lokale autoriteiten strikt na te leven: verplichte begeleiding door de lokale politie of een militair escorte, en bezoek dient georganiseerd te worden door een professionele touroperator met ervaring in de regio. Registreer ook uw route bij de lokale autoriteiten en het Agentschap voor Toerisme van de Afar streek.

Op vele plaatsen in de Oromia-Regio en de Southern Nations, Nationalities & Peoples Regional State bestaan er spanningen tussen verschillende etnische groepen, die soms op korte termijn tot gewelddadige uitbarstingen kunnen leiden, bijvoorbeeld naar aanleiding van een verkeersongeval of een voetbalmatch. Het is daarom belangrijk om een lokale gids bij zich te hebben en zich goed te informeren over lokale gevoeligheden. In geval van etnisch-geïnspireerde rellen verdient het aanbeveling van binnen in het hotel of gasthuis te blijven en geen gebruik te maken van het openbare vervoer.