Filipijnen

Filipijnen

Laatste update

Na de uitbarsting van de Taal-vulkaan (100 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Manilla), raden we alle niet-noodzakelijke reizen naar Manila en Luzon af. De overheid heeft de alarmfase voor de vulkaan verhoogd naar 4. Dit betekent dat op korte termijn een explosieve uitbarsting mogelijk is.

Reizigers die genoodzaakt zouden zijn naar Manilla te komen, raden we aan zich voor het vertrek van een stofmasker te voorzien.

Burgers die zich reeds ter plaatse bevinden, dienen de aanwijzingen van de lokale autoriteiten strikt op te volgen en het gebied binnen 14 km van de vulkaan te evacueren. Neem in geval van vluchten binnen de komende dagen contact op met uw luchtvaartmaatschappij wat uw specifieke situatie betreft.

Voor actuele informatie over de situatie raden we de website van het Philippine Institute of Volcanology and Seismology aan: https://www.phivolcs.dost.gov.ph/.

Mits in acht name van een aantal elementaire veiligheidsvoorzorgen kan er in de meeste gebieden van de Filipijnen zonder problemen gereisd worden.

De grootste voorzichtigheid is wel geboden op heel het grondgebied omwille van de terroristische dreiging en het voortdurende risico op confrontaties tussen het leger en militante groeperingen. Ook voert de nieuwe regering een politiek van harde beteugeling van criminaliteit en drugs. Verhoogde waakzaamheid is geboden.

Op 23 mei 2017 werd de krijgswet afgekondigd op het hele eiland Mindanao. De krijgswet werd sindsdien verlengd tot 31 december 2019. Gewapende confrontaties tussen het leger en radicale rebellengroepen zorgen voor verhoogde onveiligheid op dit eiland, dat door de reiziger gemeden dient te worden. Alle reizen naar het westelijke deel van Mindanao, worden afgeraden, met inbegrip van reizen naar de eilandengroep Basilan - Sulu - Tawi-Tawi. De rubriek “Algemene veiligheid” bevat een nadere omschrijving van dit gebied. Recente aanslagen tonen aan dat de atmosfeer in bepaalde gebieden nog steeds er erg gespannen is omwille van de verhoogde druk van leger en politie op terroristische organisaties na de oprichting van de Bangsamoro Autonomous Region of Muslim Mindanao in februari 2019.

Verder dienen reizigers die de Filipijnen bezoeken tussen juli en januari zich bewust te zijn van het risico op tyfoons met hevige regens of verwoestende windsnelheden. Lees aandachtig de betreffende rubriek en volg de lokale berichtgeving, met name de berichten van het meteorologisch instituut Pagasa: http://bagong.pagasa.dost.gov.ph/

Door schade en herstelwerkzaamheden na tyfoon Kammuri worden verplaatsingen en verblijf bemoeilijkt in voornamelijk volgende provincies: Albay, Nothern Samar, Sorsogon, Camarines Sur, Masbate, Eastern Samar en Catanduanes:

https://reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/resources/191206%20Philippines%20Typhoon%20Kammuri%20Snapshot.pdf

 

Tenslotte dienen reizigers op dit ogenblik beducht te zijn voor het risico op denguekoorts. In bepaalde gebieden is sprake van een heuse epidemie. Zie de rubriek "Gezondheid en hygiëne" voor meer informatie. 

 

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij aan uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be.
 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Mits in acht name van elementaire veiligheidsvoorzorgen kan er in grote delen  van de Filipijnen zonder problemen gereisd worden.
Reizigers moeten niettemin op hun hoede blijven voor (al of niet gewelddadige) straat- en andere criminaliteit. Ook het risico op kidnapping of terroristische aanslag is reëel.

Reizigers wordt aangeraden drukke plaatsen te vermijden. Door geen gebruik te maken van het openbaar vervoer vermijdt u statistisch al 95 % van het risico om ongewild slachtoffer van een aanslag te worden. Deelname aan demonstraties of straatprotesten is ten sterkste af te raden.

In verschillende regio's van het land, met inbegrip van de hoofdstad, plegen gewapende rebellen, criminelen en terroristen geregeld ontvoeringen, bomaanslagen en andere gewelddaden. Sommige regio's worden best geheel of voor een deel gemeden. Hieronder worden adviezen verstrekt over regio's die hoge risico's inhouden voor de reiziger.

Op alle plaatsen van de archipel, de strandbestemmingen evenals in toeristische trekpleisters dient u elementaire veiligheidsraadgevingen te respecteren.

Aanbevelingen per regio

Luzon
Wie naar de Cordillera en de rijstterrassen reist, dient de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen en zijn reis goed voor te bereiden. Ook op afgelegen plaatsen in de bergen zijn toeristen al het slachtoffer geweest van diefstal met bedreiging of geweld. Begeef u niet te ver van de gebaande paden en trek enkel de bergen in met de officiële gidsen van het "Department of Tourism". In de provincies rond de hoofdstad Manilla en de Cordillera zijn nog  rebellen van het NPA actief, waardoor niet zelden confrontaties met leger en politie plaatsvinden.

Manila

In de uitgaansbuurten Malate en Burgos, evenals in Ermita, zijn toeristen regelmatig doelwit van zakkenrollers en andere straatcriminelen.
Er wordt aanbevolen drukke plaatsen te mijden en geen gebruik te maken van het openbaar vervoer. De reiziger houdt zijn onmiddellijke omgeving best zo goed mogelijk in het oog en mijdt de "volkswijken" van de stad.

Visayas en Palawan

Het is aangeraden de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen omwille van mogelijke confrontaties tussen het leger en rebellen, en omwille van een hoger geachte terrorismedreiging, meer bepaald het risico op ontvoering door radicale groeperingen (zie ook de rubriek “terreurdreiging”. Het zuiden van Palawan wordt best gemeden en waakzaamheid is geboden op heel het eiland, met inbegrip van de steden en toeristische gebieden.

De Visayas worden ook vaak getroffen door tyfoons die her en der zware vernielingen aanbrengen aan de infrastructuur. Niet-essentiële reizen naar de zwaarst getroffen gebieden worden in die omstandigheden afgeraden. (zie ook de rubriek “klimaat en natuurrampen”)

Mindanao

Alle reizen naar het westelijke deel van Mindanao worden afgeraden. Het betreft de provincies Zamboanga Del Norte, Zamboanga Del Sur, Zamboanga Sibugay, Misamis Occidental, Maguindanao (met inbegrip van de stad Cotabato City), Lanao del Sur, Lanao del Norte, North Cotabato, Sultan Kudarat, Sarangani en South Cotabato (met inbegrip van de stad General Santos City). In andere delen van Mindanao worden reizigers aangemaand uiterst voorzichtig te blijven.

De eilandengroep Basilan – Sulu - Tawi-Tawi
Vanwege de aanwezigheid van rebellen en terroristische groepen als Abu Sayyaf (o.m. verantwoordelijk voor de ontvoering en executie van buitenlanders, waaronder westerlingen), worden alle reizen naar de eilandengroep Basilan - Sulu - Tawi-Tawi afgeraden.

Territoriale wateren

In de territoriale wateren is er blijvend gevaar voor piraterij en kidnapping. Pleziervaarders en andere bootreizigers, evenals beoefenaars van diepzeeduiken en surfing moeten zeer voorzichtig zijn.

De Zuidelijke Suluzee tussen het schiereiland van Zamboanga, de eilandengroep Basilan – Sulu – Tawi-Tawi, de kusten van Sabah (Maleisië) en Palawan valt in het bijzonder te mijden voor dergelijke activiteiten. Alle reizen in de wateren rond de eilandengroep Basilan – Sulu – Tawi-Tawi worden afgeraden.
Op de veerboten die de Filipijnse eilanden verbinden doen zich regelmatig ongevallen voor als gevolg van ontoereikende implementering van de veiligheidsnormen. Deze schepen zijn ook al het doelwit geweest van dodelijke aanslagen.

Voor de grillige kusten doen zich vaak sterke stromingen voor. Goed uitgeruste reddingsdiensten zijn zeldzaam. Badgasten, zwemmers en beoefenaars van watersporten dienen daarom zeer voorzichtig te zijn. Waag u nooit te ver uit de kust, zeker niet bij winderig weer of bij een te hoge golfslag.

Terreurdreiging

Tegen de achtergrond van een verhoogde terreurdreiging in geheel Zuidoost-Azië geldt voor reizigers de raad bijzonder waakzaam te zijn, vooral in drukbezochte openbare en commerciële gelegenheden, tijdens festiviteiten of op plaatsen waar gewoonlijk veel personen (al dan niet buitenlanders) samenkomen: clubs, scholen, restaurants, bus- en metrostations, havens, e.a.

Naast ontvoeringen van zuiver criminele aard, zijn er in de Filipijnen ook een aantal ontvoeringen van westerlingen door radicale groeperingen gebeurd. Dit is een van de redenen waarom alle reizen naar het Westelijk deel van Mindanao (zie hoger) en naar de eilandengoep Basilan – Sulu – Tawi-Tawi afgeraden worden.

Zelfs al blijft in andere regio’s het risico beperkt, toch valt het aan te raden zich goed te informeren omtrent de veiligheidssituatie, de aanwijzingen van de overheid na te leven, zich niet alleen in afgelegen gebieden te wagen, zijn verplaatsingen te melden aan naasten of via “Travellers online”, een hotel te kezen met goede veiligheidsvoorzieningen (bewaking, omheining) en geen gehoor te schenken aan onbekenden die geïnteresseerd blijken om contact te leggen.

Criminaliteit

Kleine en grote criminaliteit (al of niet gewelddadig) komt veel voor in de Filipijnen, maar het gevaar mag ook niet worden overdreven. Het is aan te raden een aantal elementaire veiligheidsconsignes te respecteren, zoals in om het even welk ander land, vooral door voorzichtig te zijn met onbekende personen of door het vermijden van conflicten met de lokale bevolking.

Respecteer als buitenlander het feit dat u in een land bent waar de meerderheid van de bevolking moet overleven met slechts een paar dollar per dag, en neem best de volgende richtlijnen in acht:

  • draag geen uiterlijke tekenen van rijkdom (sieraden, camera's, video) in het bijzonder in de volkswijken en loop niet te koop met grote hoeveelheden contant geld;
  • vermijd beroep te doen op niet-geïdentificeerde personen die hun diensten aanbieden aan toeristen in de lobby's van hotels;
  • aanvaard geen drankjes van volslagen vreemden (er zijn verschillende - soms dodelijke - gevallen bekend van toeristen die gedrogeerd werden door criminelen);
  • blijf te allen tijde waakzaam.