Filipijnen

Filipijnen

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

Reizen naar de Filipijnen is mogelijk voor naaste familie van Filipino’s en een breed aantal categorieën van visumhouders. Toerisme of andere niet-essentiële reizen blijven echter verboden door de lokale overheid.

Voor alle toegelaten reizigerscategorieën gelden strenge toelatingsvoorwaarden. Zij dienen voor vertrek een erkende accommodatie voor een tiendaagse quarantaine te reserveren en de geldende testprotocollen te respecteren (test op de zevende dag, thuisquarantaine van nog eens vier dagen). Bovendien dienen ze rekening te houden met een onzekere vertrekdatum omwille van strenge beperkingen op het aantal inkomende passagiers per dag. 

Reizigers die in de Filipijnen of elders volledig gevaccineerd zijn en die gedurende de 14 dagen voorafgaand aan hun aankomst in de Filipijnen verbleven hebben in “groene” landen (wat niet het geval is voor België), komen vanaf 1 juli 2021 in aanmerking voor een kortere quarantaine van 7 dagen.

Transit van zeelui en vliegtuigbemanningen wordt onder specifieke voorwaarden toegestaan.

Voor een klein aantal herkomstlanden, zijn strengere maatregelen van kracht.

Meer informatie over de juiste stand van zaken is te vinden op de website van het Bureau of Immigration.

Alle betrokkenen dienen op voorhand contact op te nemen met de Filipijnse Ambassade in Brussel (of het land waar ze verblijven) teneinde zich van hun recht  op toegang te vergewissen. We raden ook aan afspraken te maken met de luchtvaartmaatschappij, gelet op de immigratiequota.

Ook voor rechthebbenden worden reizen naar de Filipijnen ten stelligste afgeraden omwille van de epidemiologische situatie en de verstrengde lock-down waarin de Hoofdstedelijke regio Manilla, en de provincies Bulacan, Cavite, Laguna en Rizal zich bevinden. Gelijkaardige maatregelen zijn van kracht in meerdere steden en provincies van de Visayas, Palawan en Mindanao, zoals Puerto Pricesa, Iloilo en Davao. ​Overal in de Filipijnen zijn plaatselijk beperkende maatregelen (“community quarantaine”) van kracht, met verschillende impact op het openbare leven.

Het is moeilijk om zich in het land te verplaatsen en het risico om plaatselijk vast te komen zitten, blijft hoog. Wie vanuit Manilla doorreist naar een provincie of een verre verplaatsing maakt, dient, naargelang de bestemming, eerst de nodige administratieve toelatingen en medische attesten (negatieve covidtest, …)  te verkrijgen.

Openbaar vervoer (luchtverkeer, maritiem transport, wegverkeer) blijft minder frequent en binnenlands toerisme is onderworpen aan voorwaarden die door de lokale overheden worden bepaald. Kinderen onder 18 jaar en ouderen boven 65 worden verondersteld thuis te blijven.

Volg de maatregelen (uitgaansverbod, avondklok, check points, afzondering, quarantaine, gezondheidsbewijs, officiële toelatingen, covidtest, verbod op alcohol, …) nauwgezet op en contacteer het regionale bureau van het Department of Tourism om te weten welke de plaatselijk geldende voorwaarden en mogelijkheden zijn om in de Filipijnen te reizen. Social distancing en het dragen van een gelaatsmasker en een gelaatsscherm op openbare plaatsen (binnen of buiten) zijn overal verplicht, net als het gebruik van TRAZE, een app voor contactopsporing in het openbaar vervoer en in instellingen.

Het Department of Health geeft specifieke informatie in het Engels over de situatie in de Filipijnen.

Belgen die zich in de Filipijnen bevinden, kunnen het land enkel verlaten via de luchthavens van Manilla, Cebu of Clark (Angeles). Er zijn luchtvaartmaatschappijen die een verbinding met België of zijn buurlanden verzekeren. Voorzichtigheid is echter geboden bij de aankoop van een ticket: koop de tickets voor alle etappes van uw reis rechtstreeks bij een en dezelfde luchtvaartmaatschappij; controleer uw transitvoorwaarden via het IATA Travel Center en contacteer uw luchtvaarmaatschappij aangaande de toelatingsvoorwaarden.

 

Algemeen:

Belgen in de Filipijnen dienen voorzichtig te blijven omwille van de terroristische dreiging en het risico op confrontaties tussen het leger en militante groeperingen en voor de harde beteugeling van criminaliteit en drugs. Verhoogde waakzaamheid is geboden.

Het eiland Mindanao dient door de reiziger gemeden te worden, vooral dan de rurale gebieden. Alle reizen naar het westelijke deel van Mindanao, worden afgeraden, met inbegrip van reizen naar de eilandengroep Basilan - Sulu - Tawi-Tawi. De rubriek “Algemene veiligheid” bevat een nadere omschrijving van dit gebied. Recente aanslagen, ontvoeringen en vuurgevechten tonen aan dat de atmosfeer in bepaalde gebieden er nog steeds erg gespannen is.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij raden wij Belgen in de Filipijnen aan hun reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be Indien u naar een gebied reist dat afgeraden wordt, informeert u best ook de Belgische Ambassade in Manilla met een e-mail naar manila@diplobel.fed.be.

 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Mits in acht name van elementaire veiligheidsvoorzorgen kan er in grote delen van de Filipijnen zonder problemen gereisd worden. Reizigers moeten niettemin op hun hoede blijven voor (al of niet gewelddadige) straat- en andere criminaliteit. Ook het risico op kidnapping of terroristische aanslag is reëel.

Reizigers wordt aangeraden drukke plaatsen te vermijden. Door geen gebruik te maken van het openbaar vervoer vermijdt u statistisch al 95 % van het risico om ongewild slachtoffer van een aanslag te worden. Deelname aan demonstraties of straatprotesten is verboden voor vreemdelingen.

In verschillende regio's van het land, met inbegrip van de hoofdstad, hebben gewapende rebellen, criminelen en terroristen geregeld ontvoeringen, bomaanslagen en andere gewelddaden gepleegd. Sommige regio's worden best geheel of voor een deel gemeden. Hieronder worden adviezen verstrekt over regio's die hoge risico's inhouden voor de reiziger.

Op alle plaatsen van de archipel, op strandbestemmingen evenals in toeristische trekpleisters dient u elementaire veiligheidsraadgevingen te respecteren.

Aanbevelingen per regio

Luzon

Wie naar de Cordillera en de rijstterrassen reist, dient de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen en zijn reis goed voor te bereiden. Ook op afgelegen plaatsen in de bergen zijn toeristen al het slachtoffer geweest van diefstal met bedreiging of geweld. Begeef u niet te ver van de gebaande paden en trek enkel de bergen in met officiële gidsen van het "Department of Tourism". In de provincies rond de hoofdstad Manilla en de Cordillera zijn nog rebellen van het NPA actief, waardoor niet zelden confrontaties met leger en politie plaatsvinden.

Manilla

In de uitgaansbuurten Malate en Burgos, evenals in Ermita, zijn toeristen regelmatig doelwit van zakkenrollers en andere straatcriminelen. Er wordt aanbevolen drukke plaatsen te mijden en geen gebruik te maken van het openbaar vervoer. De reiziger houdt zijn onmiddellijke omgeving best zo goed mogelijk in het oog en mijdt de "volkswijken" van de stad.

De zuidelijke gebieden van de Visayas en Palawan

Het is aangeraden de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen omwille van een hoger geachte terrorismedreiging, meer bepaald het risico op ontvoering door radicale groeperingen (zie ook de rubriek “terreurdreiging”).

De Visayas worden ook vaak getroffen door tyfoons die her en der zware vernielingen aanbrengen aan de infrastructuur. Niet-essentiële reizen naar de zwaarst getroffen gebieden worden in die omstandigheden afgeraden (zie ook de rubriek “klimaat en natuurrampen”).

Mindanao

Alle reizen naar het westelijke deel van Mindanao worden afgeraden. Het betreft de provincies Zamboanga Del Norte, Zamboanga Del Sur, Zamboanga Sibugay, Misamis Occidental, Maguindanao (met inbegrip van de stad Cotabato City), Lanao del Sur, Lanao del Norte, North Cotabato, Sultan Kudarat, Sarangani en South Cotabato (met inbegrip van de stad General Santos City). In andere delen van Mindanao worden reizigers aangemaand uiterst voorzichtig te blijven.

De eilandengroep Basilan – Sulu - Tawi-Tawi

Vanwege de aanwezigheid van rebellen en terroristische groepen als Abu Sayyaf (o.m. verantwoordelijk voor bomaanslagen alsook de ontvoering en executie van buitenlanders, waaronder westerlingen), worden alle reizen naar de eilandengroep Basilan - Sulu - Tawi-Tawi afgeraden.

Territoriale wateren

In de territoriale wateren is er blijvend gevaar voor piraterij en kidnapping. Pleziervaarders en andere bootreizigers, evenals beoefenaars van diepzeeduiken en surfing moeten zeer voorzichtig zijn.

De Zuidelijke Suluzee tussen het schiereiland van Zamboanga, de eilandengroep Basilan – Sulu – Tawi-Tawi, de kusten van Sabah (Maleisië) en Palawan valt in het bijzonder te mijden voor dergelijke activiteiten. Alle reizen in de wateren rond de eilandengroep Basilan – Sulu – Tawi-Tawi worden afgeraden.

Op de veerboten die de Filipijnse eilanden verbinden doen zich regelmatig ongevallen voor als gevolg van ontoereikende implementering van de veiligheidsnormen. Deze schepen zijn ook al het doelwit geweest van dodelijke aanslagen.

Voor de grillige kusten doen zich vaak sterke stromingen voor. Goed uitgeruste reddingsdiensten zijn zeldzaam. Badgasten, zwemmers en beoefenaars van watersporten dienen daarom zeer voorzichtig te zijn. Waag u nooit te ver uit de kust, zeker niet bij winderig weer of bij een hoge golfslag.

Terreurdreiging

Tegen de achtergrond van een verhoogde terreurdreiging in geheel Zuidoost-Azië geldt voor reizigers de raad bijzonder waakzaam te zijn, vooral in drukbezochte openbare en commerciële gelegenheden, tijdens festiviteiten of op plaatsen waar gewoonlijk veel personen (al dan niet buitenlanders) samenkomen: clubs, scholen, restaurants, bus- en metrostations, havens, e.a.

Naast ontvoeringen van zuiver criminele aard, zijn er in de Filipijnen ook een aantal ontvoeringen van westerlingen door radicale groeperingen gebeurd. Dit is een van de redenen waarom alle reizen naar het Westelijk deel van Mindanao (zie hoger) en naar de eilandengoep Basilan – Sulu – Tawi-Tawi afgeraden worden.

Zelfs al blijft in andere regio’s het risico beperkt, toch valt het aan te raden zich goed te informeren omtrent de veiligheidssituatie, de aanwijzingen van de overheid na te leven, zich niet alleen in afgelegen gebieden te wagen, zijn verplaatsingen te melden aan naasten of via “Travellers online”, een hotel te kiezen met goede veiligheidsvoorzieningen (bewaking, omheining) en geen gehoor te schenken aan onbekenden die geïnteresseerd lijken om contact te leggen.

Criminaliteit

Kleine en grote criminaliteit (al of niet gewelddadig) komt veel voor in de Filipijnen, maar het gevaar mag ook niet worden overdreven. Het is aan te raden een aantal elementaire veiligheidsconsignes te respecteren, zoals in om het even welk ander land, vooral door voorzichtig te zijn met onbekende personen of door het vermijden van conflicten met de lokale bevolking.

Respecteer als buitenlander het feit dat u in een land bent waar de meerderheid van de bevolking moet overleven met slechts een paar euro per dag, en neem best de volgende richtlijnen in acht:

  • draag geen uiterlijke tekenen van rijkdom (sieraden, camera's, video) in het bijzonder in de volkswijken en loop niet te koop met grote hoeveelheden contant geld;
  • vermijd beroep te doen op niet-geïdentificeerde personen die hun diensten aanbieden aan toeristen in de lobby's van hotels;
  • aanvaard geen drankjes van volslagen vreemden (er zijn verschillende - soms dodelijke - gevallen bekend van toeristen die gedrogeerd werden door criminelen);
  • blijf te allen tijde waakzaam.

De Filipino’s zijn zeer open en de hartelijkheid van de (grotendeels arme) bevolking maakt vele buitenlanders kwetsbaar voor allerhande soorten bedrog en misbruik van vertrouwen. Bewaar een zekere afstand ten opzichte van onbekenden of nieuwe kennissen en waag u als bezoeker niet aan belangrijke transacties.