Finland

Finland

Laatste update

  Coronavirus COVID-19

  • Reizen binnen de EU is mogelijk: waakzaamheid blijft geboden en de reisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 moeten strikt worden nageleefd.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus. 

   

  Reizigers die vanuit een EU- of Schengenland naar Finland reizen dienen te beschikken over een vaccinatie-, negatief test- (max. 72u vóór aankomst) of herstelcertificaat. Dit geldt voor iedereen die geboren is vóór 2007. Voor reizigers die Finland binnenkomen uit andere landen gelden striktere maatregelen. U kan meer uitleg vinden op https://raja.fi/en/guidelines-for-border-traffic-during-pandemic. Wij raden u ook aan om met uw luchtvaartmaatschappij na te gaan of zij specifieke eisen stellen.

   

  Reizigers die vanuit Rusland naar Finland willen reizen dienen te beschikken over een geldig vaccinatiebewijs (erkend door EMA of WHO), een herstelcertificaat (enkel een EU Digital Covid Certificate) of een combinatie van beiden. Meer informatie vindt u op deze website. In de huidige omstandigheden beschouwen de Finse grenswachten de transit via Finland naar België als een essentiële reden en dienen Belgische reizigers en hun gezinsleden (inclusief niet-EU burgers) niet aan bovenstaande voorwaarden te voldoen. In dat geval moet men door middel van een ferry- of vliegtuigticket evenwel kunnen aantonen dat het weldegelijk om een transit gaat. Op deze website kan u meer informatie vinden over de openingsuren van de grensposten. Transitpassagiers kunnen deze grensposten ook buiten de reguliere openingsuren oversteken indien men kan bewijzen dat het over een transit gaat (vliegtuig- of ferryticket). De treinverbinding (Allegro) tussen Helsinki en Sint-Petersburg is momenteel gesloten. Het busvervoer functioneert normaal.

   

  Testing en quarantaine zijn enkel nog noodzakelijk in enkele specifieke gevallen (hoofdzakelijk voor niet-gevaccineerden).  Meer informatie vindt u op de website van de Finse gezondheidsdienst THL Een test boeken kan via de handige Finentry-app

   

  Een overzicht van de lokale maatregelen in de strijd tegen COVID-19 vindt u hier 

   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Algemene veiligheid

  Reizen in Finland levert geen veiligheidsproblemen op.

   
  Criminaliteit

  Finland kent een lage criminaliteit. Waakzaamheid blijft steeds geboden in de buurt van de stations en drukke winkelstraten in de grote steden, de luchthavens (zakkenrollers), vooral in het zomerseizoen (juni-juli-augustus).

  Algemeen noodnummer: 112