Finland

Finland

Laatste update

Er zijn geen bijzondere risico's verbonden aan reizen naar Finland.

COVID-19

Op 17 maart kondigde de Finse regering aan dat de Finse grenzen vanaf 19 maart gesloten worden tot minstens 13 april. Enkel Finnen en buitenlanders met een permanente verblijfsvergunning in Finland mogen het land nog binnen, alsook EU burgers of personen met een geldige verblijfsvergunning in een EU-lidstaat die op terugweg zijn naar hun thuisland en voor zover zij geen ziekteverschijnselen vertonen. Belgen die het land wensen te verlaten kunnen dit ook nog steeds, maar de beschikbaarheid van vluchten zal drastisch teruggeschroefd worden. Het is zelfs mogelijk dat er na verloop van tijd geen verdere vluchten beschikbaar zijn tussen Finland en België. Indien u Finland wenst te verlaten dient u dus spoedig uw luchtvaartmaatschappij te contacteren om er zeker van te zijn dat uw vlucht operationeel is. Enkel de luchthavens van Helsinki-Vantaa, Turku en Mariehamn (Öland eilanden) blijven open voor internationale vluchten.

Transit via Helsinki-Vantaa luchthaven is toegelaten, ook voor vluchten komende van buiten de EU. Tijdens de transit mag men het luchthavengebouw evenwel niet verlaten.

De regio rond Helsinki (Uusimaa) is eveneens afgesloten van de rest van Finland. Binnen Uusimaa kan men vrij bewegen, maar de provinciegrens oversteken kan slechts in bepaalde gevallen, zoals buitenlanders die via de Helsinki-Vantaa luchthaven of de haven van Helsinki naar hun thuisland willen reizen. Zij dienen wel het nodige bewijsmateriaal bij zich te hebben, zoals een vliegtuig- of ferryticket. Verdere toelichting kan u terugvinden op https://www.poliisi.fi/about_the_police/press_releases/1/0/restrictions_on_movement_to_be_introduced_in_uusimaa_-_police_urge_everyone_to_do_their_best_to_prevent_the_spread_of_coronavirus_88867.

De grensovergangen met Rusland en Noorwegen blijven operationeel maar beperken hun openingsuren. De Vainikkala grensovergang met Rusland gaat dicht. De grensovergangen met Zweden blijven operationeel. Alle grensovergangen over land blijven open voor vrachtvervoer, terugkeer naar Finland, transit en grensarbeiders. Voor de passagiershavens gelden dezelfde restricties, hoewel het ferryverkeer sterk gereduceerd werd. Het treinverkeer met Rusland wordt volledig stilgelegd.

Na de terugkeer uit het buitenland dient men zich aan 15 dagen zelfquarantaine thuis te onderwerpen. 

Deze maatregelen komen bovenop de maatregelen die op 12 en 16 maart afgekondigd werden en waardoor het publieke leven grotendeels stilgevallen is. U kan alle restricties terugvinden op https://valtioneuvosto.fi/en/information-on-coronavirus. Zo zijn scholen, restaurants, cafés en openbare gebouwen (musea, bibliotheken, etc.) ook gesloten voor het publiek.

Wij raden u aan deze maatregelen strikt op te volgen. De Finse overheid informeert u over het coronavirus via volgende website: https://thl.fi/en/web/infectious-diseases/what-s-new/coronavirus-covid-19-latest-updates of op het nummer +358 295 535 535.

De Ambassade van België in Helsinki blijft telefonisch en via mail bereikbaar en is open tijdens de gebruikelijke openingsuren.  In de mate van het mogelijke geven wij op dit moment de voorkeur aan dienstverlening per mail of telefoon.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij u aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Reizen in Finland levert geen veiligheidsproblemen op.

 
Criminaliteit

Finland kent een lage criminaliteit. Waakzaamheid blijft steeds geboden in de buurt van de stations en drukke winkelstraten in de grote steden, de luchthavens (zakkenrollers), vooral in het zomerseizoen (juni-juli-augustus).

Algemeen noodnummer: 112