Finland

Finland

Laatste update

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

1. Reizen uit België naar de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen is toegelaten. Of het ook mogelijk is om een ander land binnen te komen hangt af van de toestemming van uw land van bestemming. Het is dus uiterst belangrijk om de reisadviezen per land na te gaan om de situatie in het land van bestemming te kennen. De tabel ‘U vertrekt naar ...’ met drie kleuren geeft aan of u een land binnen mag reizen (groene kleur), er binnen mag onder voorwaarden (zoals in acht nemen van een quarantaine, het afleggen/voorleggen van een Covid-test of het vermijden van lokale lockdownzones) (oranje kleur) of niet binnen mag (rode kleur).

2. Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven tot nader order verboden, op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

3. Quarantaine bij terugkeer naar België is niet verplicht voor reizigers die zich verplaatsten binnen de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland of Noorwegen. TENZIJ U TERUGKEERT UIT EEN ‘hoogrisicogebied’ dat wordt aangeduid op de tabel ‘U keert terug uit ...’: wie terugkeert uit een van deze gebieden dient verplicht in zelfisolatie te gaan (rode zone) of verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen na terugkeer (oranje zone). Meer info over de verplichte quarantaine in België vindt u op www.info-coronavirus.be.

4. Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

Reizen naar Finland is niet mogelijk.

 

Vanaf 10 augustus worden reizigers uit België niet meer toegelaten tot het Finse grondgebied. Hierop gelden enkele uitzonderingen zoals professionele verplaatsingen, familiebezoek, studenten en permanente residenten in Finland. U dient in ieder geval een quarantaine van 14 dagen te respecteren na aankomst in Finland. De volledige lijst van uitzonderingen kan u terugvinden op https://www.raja.fi/current_issues/guidelines_for_border_traffic. Deze reisbeperkingen gelden ongeacht uw vervoersmiddel, behalve wanneer u met een pleziervaartuig naar Finland vaart.

Hoewel Finland de regels ter bestrijding van Covid-19 gradueel versoepeld heeft, doet u er goed aan de vigerende maatregelen na te gaan en deze strikt te respecteren. U vindt een overzicht van de maatregelen op https://valtioneuvosto.fi/en/information-on-coronavirus (Engels).

Er zijn rechtstreekse vluchten tussen Helsinki en Brussel en ook het ferryverkeer op de Baltische Zee herneemt stilaan.

De Ambassade van België in Helsinki blijft telefonisch en via mail bereikbaar en is enkel na afspraak open. In de mate van het mogelijke geven wij op dit moment de voorkeur aan dienstverlening per mail of telefoon.

 

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij u aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Reizen in Finland levert geen veiligheidsproblemen op.

 
Criminaliteit

Finland kent een lage criminaliteit. Waakzaamheid blijft steeds geboden in de buurt van de stations en drukke winkelstraten in de grote steden, de luchthavens (zakkenrollers), vooral in het zomerseizoen (juni-juli-augustus).

Algemeen noodnummer: 112