Frankrijk

kaart Frankrijk

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

 • Reizen binnen de EU is mogelijk: waakzaamheid blijft geboden en de reisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 moeten strikt worden nageleefd.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

1. Heropening van de grenzen sinds 9 juni 2021

Sinds 9 juni 2021 is de stroom van reizigers tussen Frankrijk en het buitenland heropend volgens modaliteiten die verschillen naar gelang de sanitaire situatie van het derde land. Er werd een classificatie van de landen opgesteld op basis van sanitaire indicatoren. De landenlijst kan aangepast worden naar gelang de evolutie van de lokale epidemiologische situatie.

Classificatie van de landen, op basis van de sanitaire indicatoren:

 • “Groene” landen: geen actieve circulatie van het virus, geen gekende zorgwekkende varianten. 
 • “Oranje” landen: actieve circulatie van het virus op beheerste wijze, zonder verspreiding van zorgwekkende varianten. Dit omvat alle landen die niet op de "groene" en "rode" lijsten staan, bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, waarvoor een testverplichting van minder dan 24 uur voor niet-gevaccineerde personen is toegevoegd.
 • “Rode” landen: actieve circulatie van het virus en aanwezigheid van zorgwekkende varianten.

Voor meer informatie: https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus/deplacements

Concreet, voor een reiziger komende van een “groen” land (b.v. Europese Ruimte, waar België deel van uitmaakt):

 • Indien de reiziger gevaccineerd is: bewijs van vaccinatie, maar geen PCR- of antigeentest, geen isolatie, geen dwingende reden vereist.
 • Indien de reiziger (12 jaar of ouder) niet gevaccineerd is: negatieve PCR-test of negatieve antigeentest van minder dan 72 uur voor vertrek, geen isolatie, geen dwingende reden vereist. Uitzonderingen: Van reizigers afkomstig uit Duitsland, Oostenrijk, België, Bulgarije, Kroatië, Estland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Letland, Litouwen, Nederland, Tsjechië, Roemenië, Slowakije en Slovenië, Europese landen onder waakzaamheid geplaatst, wordt een PCR- of antigeentest van minder dan 24 uur oud vereist. Deze maatregel is niet van toepassing voor transporteurs in het kader van hun professionele activiteiten, voor dringende of frequente professionele verplaatsingen die incompatibel zijn met deze tests, noch voor verplaatsingen van minder dan 24 uur door grensbewoners (die op minder dan 30 km van de grens wonen).

 

2. Sanitaire pas

Sinds 1 juli 2021 is de sanitaire pas, ook bekend als het “EU digitaal COVID-certificaat”, erkend voor interne verplaatsingen binnen de Europese ruimte. Voor Frankrijk moet het certificaat het volgende bevatten:

 • bewijs van een volledige vaccinatiecyclus, inclusief de noodzakelijke wachttijd na de injectie:
  • Frankrijk aanvaardt de vaccins die erkend zijn door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA): Pfizer, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield en Johnson & Johnson
  • het bewijs van vaccinatie is slechts geldig op voorwaarde dat het een volledig vaccinatieschema aantoont, namelijk:
   • 7 dagen na de 2de injectie voor de vaccins met dubbele injectie (injectie (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Vaxzevria, Covishield);
   • 28 dagen na de injectie voor de vaccins met één enkele injectie (Johnson & Johnson);
   • 7 dagen na de injectie voor de vaccins bij personen met een aantoonbare geschiedenis van COVID-19 (slechts 1 injectie nodig).
 • of bewijs van een negatieve RT-PCR-test of antigeentest van minder dan 72 uur voor vertrek (24 uur voor een aankomst vanuit o.a. België). De termijnen voor de geldigheid van de test zijn strikt op het moment van instappen (geen flexibiliteit tot 2 of 3 dagen);
 • of bewijs van een positieve RT-PCR-test die het herstel van COVID-19 aantoont, ten minste 15 dagen oud en niet meer dan 6 maanden oud.

Europese reizigers kunnen de "QR-code" van het certificaat tonen aan de grenspolitie of aan luchtvaartmaatschappijen, ongeacht de taal waarin het certificaat is opgesteld. Een groen of rood licht geeft aan of de Europese reiziger het grondgebied mag betreden of niet.

Vanaf 15 december 2021, dienen de personen ouder dan 65 jaar en de personen gevaccineerd met het Janssen-vaccin hun boosterprik te hebben gehad om voor Frankrijk een geldige sanitaire pas te hebben.

 

3. Algemene nationale maatregelen

Met behulp van de sanitaire pas bewijst u:

 • een vaccinatie (volledig schema, zie hierboven);
 • of een negatieve test van minder dan 48 uur voor toegang tot de betrokken evenementen of plaatsen;
 • of een positieve RT-PCR- of antigeentest die een herstel van COVID-19 aantoont.

Sinds 7 juli 2021 zijn RT-PCR- en antigeenscreeningtests voor COVID-19 betalend voor buitenlandse toeristen die naar Frankrijk komen en niet woonachtig zijn in Frankrijk, tenzij de tests van medische aard zijn.

Sinds 9 juni 2021 is de sanitaire pas vereist voor deelname aan evenementen van 1.000 personen en meer.

Sinds 21 juli 2021 is het gebruik van de sanitaire pas uitgebreid naar alle plaatsen van vrijetijdsbeleving en cultuur waar meer dan 50 personen samenkomen.

Sinds 9 augustus 2021 is het gebruik van de sanitaire pas uitgebreid naar cafés en restaurants (inclusief terrassen), warenhuizen en winkelcentra van meer dan 20.000 m2 (bij besluit van de prefect van het departement), ziekenhuizen, bejaardentehuizen, medisch-sociale instellingen, alsook langeafstandsreizen met het interregionale openbaar vervoer (binnenlandse vluchten, TGV, Intercity, interregionale bussen, enz.)

Sinds 8 september 2021 is de sanitaire pas niet langer verplicht  in winkelcentra gelegen in departementen waar het incidentiecijfer lager is dan 200/100.000 en sinds ten minste 7 dagen onafgebroken daalt.

Sinds 30 september 2021 is de sanitaire pas verplicht voor minderjarigen van 12 jaar en twee maanden tot 17 jaar.

Voor meer informatie over de sanitaire pas: https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus/pass-sanitaire

Voor meer algemene informatie:  https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus/questions-reponses

 

4. Specifieke maatregelen afhankelijk van de bestemming/afkomst

De regels te respecteren voor internationale reizen van en naar Frankrijk zijn beschikbaar op: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage

 

Grensbewoners

De niet-gevaccineerd bewoners van de grensstreek zijn vrijgesteld van het voorleggen van een negatieve PCR- of antigeentest van minder dan 72 uur voor vertrek, voor hun verplaatsingen in Frankrijk die niet langer dan 24 uur duren en binnen de limiet van een straal van 30 km rondom hun woonplaats.

 

Corsica

De regels van de Europese sanitaire pas zijn van toepassing.

Elke passagier van 12 jaar of ouder die naar Corsica reist, moet:

 • het resultaat van een PCR-test van minder dan 72 uur oud of een antigeentest van minder dan 48 uur oud kunnen voorleggen. Enkel antigeentesten die het N-proteïne van SARS-CoV-2 detecteren, worden aanvaard. Zelftesten worden niet aanvaard. 
 • Of een bewijs van volledige vaccinatie kunnen voorleggen.
 • Daarnaast zal de transportmaatschappij bij het inschepen een verklaring op eer vragen. U moet het document afdrukken en ondertekenen. In dit document verklaart u dat u geen symptomen van infectie met COVID-19 vertoont, dat u geen bevestigd COVID-19-geval bent, en dat u voor zover u weet de laatste veertien dagen voor de reis geen contact heeft gehad met een bevestigd geval.

Een PCR-test is niet verplicht om van Corsica naar het vasteland te reizen.

Voor meer informatie, gelieve de websites van de Prefectuur van Zuid-Corsica en de Prefectuur van Hoog-Corsica te raadplegen.

 

Reizigers op doorreis

Voor een tussenstop zonder de luchthaven te verlaten is een gezondheidscheck niet vereist om de ​​overstap te maken.

 

Overzeese Gemeenschappen

De regels van het EU digitaal COVID-certificaat zijn van toepassing op de Overzeese Gemeenschappen.

Specifieke regels, aangepast aan de situatie van elk gebied en met name aan de verspreiding van varianten, zijn van kracht.

In verband met de plaatselijke epidemiologische situatie kan de prefect dwingende redenen opleggen voor vertrek uit en aankomst in de gebieden. De bewijsstukken worden vervolgens gecontroleerd door de luchtvaartmaatschappijen of de grenspolitie.

U kunt de details over de geldende maatregelen terugvinden op de website van de overheid en op de websites van de prefecturen van de betrokken gebieden:

 

TERRORISME

Meerdere terroristische aanvallen hebben de laatste maand plaatsgevonden in Frankrijk, waaronder op 29 oktober 2020 een mesaanval in de Notre-Dame Basiliek in Nice.  Door deze gebeurtenissen heeft de Franse Eerste Minister op 29/10/2020 aangekondigd dat het gehele Franse grondgebied onder het hoogste niveau “Urgence Attentat” van het VIGIPIRATE-plan wordt geplaatst. Militairen zullen meer ingezet worden over het hele Franse Grondgebied. Gebedshuizen en scholen zullen onder versterkte bescherming van de ordediensten worden geplaatst. Een verhoogde waakzaamheid wordt ten zeerste aanbevolen.

Voor elke reis in Frankrijk, zeker naar de Overzeese Gebieden, kunt u zich inschrijven op https://travellersonline.diplomatie.be.
 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

TERRORISME

Meerdere terroristische aanvallen hebben de laatste weken plaatsgevonden in Frankrijk, waaronder op 29 oktober 2020 een mesaanval in de Notre-Dame Basiliek in Nice.  Ingevolge deze gebeurtenissen, heeft de Franse Eerste Minister op 29/10/2020 aangekondigd dat het gehele Franse grondgebied onder het hoogste niveau “Urgence Attentat” van het VIGIPIRATE-plan wordt geplaatst. Militairen zullen meer ingezet worden over het hele Franse Grondgebied. Gebedshuizen en scholen zullen onder versterkte bescherming van de ordediensten worden geplaatst. Een verhoogde waakzaamheid wordt ten zeerste aanbevolen.

Terreurdreiging

Frankrijk deelt met de rest van Europa de algemene dreiging van terrorisme.

Naar aanleiding van de terroristische aanslagen in Frankrijk  hebben de Franse autoriteiten bijzondere maatregelen genomen die kunnen leiden tot een versterking van de bewaking van gevoelige locaties. Belgen ter plaatse dienen waakzaam te zijn, grote bijeenkomsten te vermijden en de richtlijnen van de lokale autoriteiten op te volgen.

 Criminaliteit

Kleine criminaliteit is vooral hoog in de regio Parijs, de regio Marseille en de Azurenkust.

Neem volgende voorzorgsmaatregelen in acht:

 • Houd altijd uw identiteitskaart of paspoort bij u, maar laat uw waardevolle spullen in de hotelkluis achter.
 • De grootste voorzichtigheid is vereist bij het reizen met de nachttrein. Het is gebeurd dat reizigers in hun slaap beroofd werden door dieven die gebruik maakten van slaapverwekkende middelen.
 • Wees voorzichtig op snelwegen en rustplaatsen. Dieven gebruiken verschillende trucjes om auto's te stelen. Ze doen zich voor als slachtoffer van een ongeval of panne of willen je helpen. Stap niet uit uw auto en zet uw reis verder. 
 • De autosnelweg A1 is regelmatig het toneel van overvallen, vooral tijdens files. De daders, te voet of per scooter, verplaatsen zich tussen de voertuigen, slaan een autoruit in aan de passagierskant om een tas te stelen ofwel aan de bestuurderskant om de auto helemaal over te nemen. Laat waardevolle zaken (handtassen, computers, tablets, enz.) niet op de passagiersstoel of de achterbank achter. Leg ze onder je stoel of op de grond.