Gabon

kaart Gabon

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Indien men toch terugkeert of een essentiële verplaatsing maakt uit die gebieden, dient men een quarantaine in België na te leven en een test te ondergaan. Meer informatie hierover vindt u op www.info-coronavirus.be.

Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

Indien u momenteel in een gebied bent waarvoor bovenstaand Ministerieel Besluit van toepassing is, of als u een essentiële reis maakt naar dit gebied, dan is het aangeraden om onderstaande adviezen over de gehele veiligheidsproblematiek in dit gebied erop na te lezen.

Niet-essentiële reizen naar Gabon zijn tijdelijk verboden

De grenzen zijn gesloten voor niet-Gabonese reizigers (behalve ingezetenen, diplomaten en NGO-vertegenwoordigers). De Grand Libreville is opgesloten en in het hele land is een avondklok van kracht. Wij nodigen u uit om navraag te doen bij uw luchtvaartmaatschappij en / of Gabonese consulaire vertegenwoordigingen.

In Gabon zijn verschillende gevallen van coronavirus / COVID-19 gedetecteerd . Bijgevolg, om de verspreiding van het virus te bestrijden hebben de Gabonese autoriteiten een aantal maatregelen aangenomen waaronder:

 • de sluiting van alle land-, lucht-  en zeegrenzen (behalve uitzonderingen, zie hierboven)  ;
 • het verplichte dragen van een masker in de openbare ruimten ;
 • het verbod op alle samenscholingen van meer dan 10 personen ;
 • de sluiting van de scholen ;
 • de sluiting van de bars, restaurants en kleine hotels (de “motels”) ;
 • de verplaatsingen tussen steden is verboden ;
 • het aantal reizigers op het openbaar vervoer wordt beperkt terwijl privé-wagens niet meer dan 3 personen tegelijk mogen vervoeren. 
 • een avondklok werd overigens ingesteld in heel het land : het is verboden zich te verplaatsen tussen 19u30 en 6u s ’morgens.

Wie zich in Gabon bevindt die symptomen van COVID-19 zouden vertonen wordt uitgenodigd het noodnummer 1410 op te bellen en hun behandelende arts te contacteren.

Reizigers dienen er rekening mee te houden dat deze maatregelen onderhevig zijn aan veranderingen zonder voorafgaande kennisgeving. Reizigers in Gabon worden uitgenodigd om de richtlijnen inzake hygiëne en “social distancing” van de Gabonese autoriteiten op te volgen, en de gezondheidssituatie dagelijks te volgen.

Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen:

 • Was regelmatig je handen
 • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak. Heb je geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog
 • Blijf thuis als je ziek bent
 • Vermijd nauwe contacten met personen die symptomen vertonen (hoesten of niezen) en contacten als omhelzingen of handdrukken
 • Vermijd ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen
 • Blijf thuis als u symptomen (koorts, hoesten, spierpijn, ademhalingsmoeilijkheden, intense moeheid) vertoont en raadpleeg onmiddellijk een dokter (steeds eerst per telefoon).

 

Het is ten sterkste aanbevolen aan Belgen die in Gabon reizen om zich  te registreren op https://travellersonline.diplomatie.be en contact op te nemen met het ereconsulaat van België in Libreville (tel.: +24177083004 of +24177357761; e-mail: consulat.belgique.ga@siat-group.com) en de ambassade van België in Yaounde (+237 222 21 52 91 / yaounde@diplobel.fed.be).

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene informatie

Het is overdag mogelijk om naar Libreville en het binnenland van het land te reizen. De aanhoudende politieke spanningen zorgen er echter voor dat grote voorzichtigheid geboden blijft (in januari 2019 werd een poging tot staatsgreep in Libreville verijdeld). Het is belangrijk dat u voorzichtig bent tijdens het reizen, dat u weg blijft van demonstraties of bijeenkomsten en dat u op de hoogte blijft van het nieuws.

Daarnaast valt op te merken dat stakingen bij openbare diensten en sociale onrust zich herhaaldelijk voordoen, wat de activiteiten van zakenreizigers en toeristen kan bemoeilijken . Door de val van de olieprijs zijn sommige commerciële activiteiten stilgelegd en kunnen onvoorziene betalingsproblemen opduiken.

Criminaliteit

De stedelijke criminaliteit neemt de laatste jaren toe, vooral in Libreville en Port-Gentil. De politie probeert de misdaad in te perken.

Voor uw veiligheid  is het  aangewezen:

 • om te vermijden 's avonds of’ s nachts alleen te wandelen
 • om geen grote hoeveelheden geld of waardevolle voorwerpen bij zich te dragen
 • om geen waardevolle voorwerpen of identiteitsdocumenten achter te laten in uw auto
 • om steeds in een hotel uw deur op slot te houden en enkel te openen voor gekende personen en hotelbedienden, na controle van hun identiteit en hun aanmelding bij de receptie
 • om de buurten Petit Louis, Mont Bouet, Gare Routière, Plaine de Rio, London, Lalala, Oloumi, Nkembo, Awendje te vermijden

Inbraken worden meestal 's nachts gepleegd, soms door gewapende personen die de beveiliging omzeilen en geweld durven gebruiken in geval van verzet. Verzet wordt daarom ten stelligste  afgeraden . Buiten de meest bezochte stranden (hotelstranden, Tahiti, cap Esterias, pointe Denis) is voorzichtigheid aan de orde, vooral ’s avonds en ‘s nachts.

Men stelt een stijgend aantal frauduleuze bankverrichtingen vast. Door identiteitsroof komen vervalste overschrijvingsformulieren terecht bij de bank, die de aangeduide rekening debiteert. Het is raadzaam contact op te nemen met uw bank om u te vergewissen van diens beveiligingsmaatregelen met betrekking tot overschrijvingen uit het buitenland.

Verschillende incidenten, in enkele zeldzame gevallen met dodelijke afloop, hebben zich voorgedaan tijdens "initiatie"-stages tot lokale riten. Hierbij werden hallucinogenen met neurotoxische effecten gebruikt (afgeleid van de Iboagastruik). Deelname aan deze riten moet vermeden worden.

Wij werken momenteel aan de vernieuwing van onze website. Om een beter idee te krijgen van wie onze website raadpleegt en naar welke informatie hij of zij op zoek is, willen wij u vragen deze korte vragenlijst in te vullen. Dit zal maar enkele minuten van uw tijd vragen. Alvast bedankt voor uw medewerking.

 

De vragenlijst vindt u hier: https://qlite.az1.qualtrics.com/jfe/form/SV_4VdkGChG6BNcVXD

Indien nodig kunt u rechtsboven de taal van de vragenlijst aanpassen.