Gabon

kaart Gabon

 

Laatste update

 

  Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

   

  Transit:  Zelfs in transit is het mogelijk dat de luchthavenautoriteiten of uw luchtvaartmaatschappij nieuwe tests opleggen, en mogelijks een langdurige isolatie (14 dagen) bij een positief resultaat. Dit is met name het geval voor vluchten vanaf de gekende internationale hubs zoals onder meer Addis Abeba, Istanbul, etc.  Gelieve rekening te houden met dit risico bij het plannen van uw reis en controleer op voorhand uw verzekeringsdekking.​

   

  De Gabonese autoriteiten geven geen visa af aan niet-Gabonese reizigers (behalve ingezetenen, diplomaten en ngo-vertegenwoordigers). Internationale vluchten zijn beperkt tot twee per week per luchtvaartmaatschappij.

  In het hele land is een avondklok van kracht: het is verboden zich te verplaatsen tussen 18.00 uur en 05.00 uur. Wij nodigen u uit om navraag te doen bij uw luchtvaartmaatschappij en/of Gabonese consulaire vertegenwoordigingen.

  Reizigers die in Gabon aankomen, zijn verplicht om:

  • De resultaten van een negatieve PCR-test, afgenomen in het thuisland, voor te leggen bij aankomst. De test dient binnen de vijf dagen voor het vertrek afgenomen te zijn (dit geldt voor alle passagiers vanaf 6 jaar);
  • Bij aankomst in Gabon een PCR-test voor COVID-19 ondergaan;
  • Voor onderdanen en ingezetenen, thuis in zelfisolatie blijven totdat de resultaten van de test zijn meegedeeld. Voor niet-ingezetenen vindt isolatie plaats op een door lokale autoriteiten gedefinieerde plaats

  Om de verspreiding van het virus te bestrijden hebben de Gabonese autoriteiten een aantal maatregelen aangenomen, die in onze rubriek “Gezondheid en hygiëne” vermeld worden.

    

   Het is ten sterkste aanbevolen aan Belgen die in Gabon reizen om zich  te registreren op https://travellersonline.diplomatie.be en contact op te nemen met het ereconsulaat van België in Libreville (tel.: +24177083004 of +24177357761; e-mail: consulat.belgique.ga@siat-group.com) en de ambassade van België in Yaounde (+237 222 21 52 91 / yaounde@diplobel.fed.be).

    

    

   Description

   Algemene veiligheid

   Algemene informatie

   Het is overdag mogelijk om naar Libreville en het binnenland van het land te reizen. De aanhoudende politieke spanningen zorgen er echter voor dat grote voorzichtigheid geboden blijft (in januari 2019 werd een poging tot staatsgreep in Libreville verijdeld). Het is belangrijk dat u voorzichtig bent tijdens het reizen, dat u weg blijft van demonstraties of bijeenkomsten en dat u op de hoogte blijft van het nieuws.

   Daarnaast valt op te merken dat stakingen bij openbare diensten en sociale onrust zich herhaaldelijk voordoen, wat de activiteiten van zakenreizigers en toeristen kan bemoeilijken . Door de val van de olieprijs zijn sommige commerciële activiteiten stilgelegd en kunnen onvoorziene betalingsproblemen opduiken.

   Criminaliteit

   De stedelijke criminaliteit neemt de laatste jaren toe, vooral in Libreville en Port-Gentil. De politie probeert de misdaad in te perken.

   Voor uw veiligheid  is het  aangewezen:

   • om te vermijden 's avonds of’ s nachts alleen te wandelen
   • om geen grote hoeveelheden geld of waardevolle voorwerpen bij zich te dragen
   • om geen waardevolle voorwerpen of identiteitsdocumenten achter te laten in uw auto
   • om steeds in een hotel uw deur op slot te houden en enkel te openen voor gekende personen en hotelbedienden, na controle van hun identiteit en hun aanmelding bij de receptie
   • om de buurten Petit Louis, Mont Bouet, Gare Routière, Plaine de Rio, London, Lalala, Oloumi, Nkembo, Awendje te vermijden

   Inbraken worden meestal 's nachts gepleegd, soms door gewapende personen die de beveiliging omzeilen en geweld durven gebruiken in geval van verzet. Verzet wordt daarom ten stelligste  afgeraden . Buiten de meest bezochte stranden (hotelstranden, Tahiti, cap Esterias, pointe Denis) is voorzichtigheid aan de orde, vooral ’s avonds en ‘s nachts.

   Men stelt een stijgend aantal frauduleuze bankverrichtingen vast. Door identiteitsroof komen vervalste overschrijvingsformulieren terecht bij de bank, die de aangeduide rekening debiteert. Het is raadzaam contact op te nemen met uw bank om u te vergewissen van diens beveiligingsmaatregelen met betrekking tot overschrijvingen uit het buitenland.

   Verschillende incidenten, in enkele zeldzame gevallen met dodelijke afloop, hebben zich voorgedaan tijdens "initiatie"-stages tot lokale riten. Hierbij werden hallucinogenen met neurotoxische effecten gebruikt (afgeleid van de Iboagastruik). Deelname aan deze riten moet vermeden worden.