Gabon

kaart Gabon

 

Laatste update

COVID-19

De Belgische regering besliste in het kader van de coronacrisis om alle niet-essentiële reizen naar het buitenland te VERBIEDEN tot en met 7 juni. De Nationale Veiligheidsraad zal dit verbod tijdig opnieuw evalueren.

COVID-19 :

Aangezien het hoge risico voor Belgische burgers om vanwege de verspreiding van Coronavirus/Covid-19 in het buitenland geblokkeerd te raken, raadt de FOD Buitenlandse Zaken aan alle reizen naar het buitenland uit te stellen.

Deze aanbeveling is ook van toepassing op Gabon, waar een aantal gevallen van coronavirus/covid-19 werden vastgesteld.

De Gabonese autoriteiten hebben een reeks maatregelen genomen tegen de verspreiding van het virus, waarvan de belangrijkste zijn :

- de sluiting van alle land-, lucht-  en zeegrenzen ;

- het verplichte dragen van een masker in de openbare ruimten ;

- het verbod op alle samenscholingen van meer dan 10 personen ;

- de sluiting van de scholen ;

- de sluiting van de bars, restaurants en kleine hotels (de “motels”) ;

- de verplaatsingen tussen steden is verboden ;

- het aantal reizigers op het openbaar vervoer wordt beperkt terwijl privé-wagens niet meer dan 3 personen tegelijk mogen vervoeren.  

Een avondklok werd overigens ingesteld in heel het land : het is verboden zich te verplaatsen tussen 18u en 6u s ’morgens.

Reizigers dienen er rekening mee te houden dat deze maatregelen onderhevig zijn aan veranderingen zonder voorafgaande kennisgeving.

Gezien alle nationale en internationale vluchten nu verboden zijn, en dit tot nader order, informeer bij uw reisbureau of luchtvaartmaatschappij als u uw reisplannen moet wijzigen. Als u reeds in Gabon bent en wenst op de hoogte te worden gehouden van de vluchten naar Europa die toch zouden worden georganiseerd, kunt u de Ambassade van België in Yaoundé ervan informeren per mail naar yaounde @diplobel.fed.be.

Wie zich in Gabon bevindt wordt uitgenodigd om de richtlijnen inzake hygiëne en “social distancing” van de Gabonese autoriteiten op te volgen, en de gezondheidssituatie dagelijks te volgen.

Reizigers in Gabon die symptomen van COVID-19 zouden vertonen worden uitgenodigd hun behandelende arts of het noodnummer ingesteld door de overheid te contacteren : 1410.

De FOD Volksgezondheid in België heeft een site gewijd aan Coronavirus online gezet, die hier toegankelijk is: https://www.info-coronavirus.be/nl/.

Om onze consulaire bijstand nog beter te organiseren, is het ten sterkste aanbevolen uw reis op https://travellersonline.diplomatie.be te registreren.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Op 7 januari 2019 werd in Libreville een poging tot Staatsgreep verijdeld. Sindsdien is de situatie weer normaal, maar het blijft raadzaam om voorzichtig te zijn tijdens uw verplaatsingen in het land en om op de hoogte te blijven van de actualiteit. Het is nog steeds ten stelligste afgeraden om zich in samenscholingen te mengen.

De stadscriminaliteit neemt toe, vooral te Libreville en Port-Gentil. Ordediensten trachten deze criminaliteit te beteugelen. Het is raadzaam ’s avonds en ‘s nachts niet alleen rond te lopen en geen grote sommen geld of waardevolle voorwerpen bij zich te hebben. Laat ook geen waardevolle objecten of identiteitsdocumenten in uw wagen slingeren. Bepaalde wijken zijn gevaarlijk en te vermijden zoals Petit Louis, Mont Bouet, Gare Routière, Plaine de Rio, London, Lalala, Oloumi, Nkembo en Awendje.

Algemene informatie

Het is mogelijk om zich overdag in de stad Libreville en in het binnenland te verplaatsen. Aanhoudende politieke spanningen maken echter dat verhoogde waakzaamheid geboden blijft. Het is van belang dat u voorzichtig bent tijdens uw verplaatsingen, zich niet in samenscholingen mengt en op de hoogte blijft van de actualiteit.

Daarnaast valt op te merken dat stakingen bij openbare diensten en sociale onrust zich herhaaldelijk voordoen, hetgeen de activiteiten van zakenreizigers en toeristen moeilijk kan maken. Door de recente val van de olieprijs zijn sommige commerciële activiteiten stilgelegd en kunnen onvoorziene betalingsproblemen opduiken.

Criminaliteit

Mensen die op hotel verblijven, worden verzocht hun kamerdeur op slot te doen en enkel open te doen voor personen die zij kennen of hotelbedienden en dit nadat hun identiteit werd nagegaan op de receptie. Deze voorzorgsmaatregel is in minder strikte zin van toepassing op de hotels binnen een hogere prijsklasse.

Inbraken worden meestal 's nachts gepleegd, soms door gewapende personen die de beveiliging omzeilen en geweld durven gebruiken in geval van verzet. Het wordt ten zeerste afgeraden zich te verzetten. Buiten de meest bezochte stranden (hotelstranden, Tahiti, cap Esterias, pointe Denis) is voorzichtigheid raadzaam, vooral 's avonds. Dit geldt evenzeer in bepaalde wijken van Libreville. 

Frauduleuze bankverrichtingen stijgen geleidelijk aan. Door identiteitsroof komen vervalste overschrijvingsformulieren terecht op de bank, die de aangeduide rekening debiteert. Het is aangeraden contact op te nemen met de bank aangaande haar beveiligingstechniek betreffende overschrijvingen uit het buitenland.

Verschillende incidenten, in enkele zeldzame gevallen dodelijk, hebben zich voorgedaan tijdens "initiatie"-stages tot lokale riten. Hierbij werden hallucinogenen met neurotoxische effecten gebruikt (afgeleid van de Iboagastruik). Deze riten moeten vermeden worden.