Gambia

kaart Gambia

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Indien men toch terugkeert of een essentiële verplaatsing maakt uit die gebieden, dient men een quarantaine in België na te leven en een test te ondergaan. Meer informatie hierover vindt u op www.info-coronavirus.be.

Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

Indien u momenteel in een gebied bent waarvoor bovenstaand Ministerieel Besluit van toepassing is, of als u een essentiële reis maakt naar dit gebied, dan is het aangeraden om onderstaande adviezen over de gehele veiligheidsproblematiek in dit gebied erop na te lezen.

Niet-essentiële reizen naar Gambia worden momenteel verboden.

Het is niet mogelijk om naar Gambia te gaan. De enige personen die naar Gambia mogen afreizen zijn Gambiaanse onderdanen of buitenlanders die hun verblijfplaats hebben in Gambia (hiertoe dienen zij volgens informatie van de Gambiaanse Ambassade te Brussel de volgende documenten voor te kunnen leggen: een Gambiaanse identiteitskaart, een Gambiaans paspoort of een “Residential Permit for aliens”). Het luchtruim werd gesloten, hoewel er vluchten plaatsvinden. De grenzen met Senegal werden gesloten. Alle reizigers die Gambia binnenkomen, dienen verplicht 14 dagen in quarantaine te gaan in een door de overheid bepaalde faciliteit.

Tot op heden werden er enkele tientallen bevestigde gevallen van covid-19 in Gambia gemeld, waarbij er een recente toename wordt genoteerd. Het Gambiaanse Ministerie van Gezondheid verstrekt updates inzake de situatie qua covid-19 in het land : http://www.moh.gov.gm/covid-19-report/.

Het dragen van mondmaskers op publieke plaatsen is verplicht, evenals in winkels/markten en in transportmiddelen. “Niet essentiële” publieke plaatsen worden gesloten (bars, “sit-in restaurants”…) en publieke samenkomsten van allerlei aard (bv. huwelijken) zijn verboden. Inbreuken kunnen worden bestraft met boetes. De publieke gezondheidsautoriteiten kunnen eveneens specifieke maatregelen opleggen qua preventie en respons, die dienen nageleefd.

De Gambiaanse autoriteiten moedigen personen met informatie over of bezorgdheid inzake het coronavirus aan om de lokale hulplijn met nummer 1025 te bellen. U dient zich te houden aan de eventuele aanvullende screeningsmaatregelen die door de autoriteiten worden genomen.

Informeer u bij uw touroperator, transport- of accommodatieprovider over de mogelijke impact op uw reisplannen. Brussels Airlines wenst voor de maand augustus vluchten van en naar Banjul in te plannen. Gelieve voor meer informatie hierover rechtstreeks met Brussels Airlines contact op te nemen.

I ngeval van overschrijding van de maximaal toegestane verblijfsduur voor toeristen en/of verstrijken van uw visum kunnen verlengingen worden bekomen bij het Immigration Office tegen een vergoeding van 1.000 Dalasi (ongeveer 17,36€)  per maand.

 

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening in geval van nood optimaal te organiseren, raden wij aan om u op de Belgische Ambassade in Dakar bekend te maken (Dakar@diplobel.fed.be) en om uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Actualiteit

Na de bewogen machtswissel volgend op de presidentsverkiezingen van december 2016 heeft de voormalige president het land verlaten op 21/01/2017. Alhoewel de toestand kalm is dient u toch de actualiteit op de voet te volgen. Politieke manifestaties en protestdemonstraties zijn mogelijk (vooral in de Kombo districten). Houd u afzijdig van manifestaties en betogingen en vermijd best gevoelige politieke onderwerpen in het publiek.

Gelieve u te informeren over de sluitingsuren van de landgrenzen indien u over de weg van of naar Senegal wenst te reizen.

 Algemene veiligheid

Het wordt aangeraden de omgeving van militaire installaties en van zekere officiële gebouwen te vermijden en er zeker geen foto’s van te nemen.

Toeristen worden vaak aangeklampt door personen die hun diensten aanbieden: een resolute en beleefde weigering zou hen moeten ontmoedigen.

Rekening houdend met het activisme van terroristische groeperingen in de Sahelregio, raden wij onze landgenoten, die in Gambia verblijven of er op doorreis zijn, aan tijdens hun plaatselijke bezoeken extra op te letten voor verdacht gedrag of verdachte pakketten. Het wordt aangeraden om vooral door westerlingen druk bezochte plaatsen te mijden.

De oceaan heeft soms een behoorlijke sterke onderstroom. Bijgevolg is waakzaamheid geboden. De meeste hotels beschikken over een waarschuwingssysteem met vlaggen. Over het algemeen is de elektriciteitsvoorziening vrij goed, maar er zijn periodes van stroomonderbrekingen.


Criminaliteit

Toeristen wordt een verhoogde waakzaamheid aangeraden voor zakkenrollers op toeristische en drukbezochte plaatsen zoals markten, de ferry terminal en bus terminals. Zij nemen best hun voorzorgen en dragen juwelen en andere waardevolle voorwerpen beter niet op een opvallende manier. Ook op geïsoleerde plaatsen waar er nauwelijks of geen toeristische politie komt, is voorzichtigheid geboden.
 

Wij werken momenteel aan de vernieuwing van onze website. Om een beter idee te krijgen van wie onze website raadpleegt en naar welke informatie hij of zij op zoek is, willen wij u vragen deze korte vragenlijst in te vullen. Dit zal maar enkele minuten van uw tijd vragen. Alvast bedankt voor uw medewerking.

 

De vragenlijst vindt u hier: https://qlite.az1.qualtrics.com/jfe/form/SV_4VdkGChG6BNcVXD

Indien nodig kunt u rechtsboven de taal van de vragenlijst aanpassen.