Gambia

kaart Gambia

Laatste update

 

  Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

   

  Om Gambia binnen te mogen, moet een negatieve Covid-19-PCR-test worden voorgelegd, die maximum 72 uur vóór aankomst werd afgenomen. Het wordt aangeraden om het attest in het Engels te laten opstellen of naar het Engels te laten vertalen door een beëdigd vertaler.

  Bij aankomst op de luchthaven van Banjul moeten reizigers een Rapid Covid-19 Test laten afnemen. In geval van een negatief resultaat, kunnen reizigers naar hun verblijfplaats doorreizen, met het advies om een Covid-19 PCR test te laten afnemen in het geval van de ontwikkeling van Covid-19 symptomen.

  Indien reizigers geen negatieve Covid-19 PCR test kunnen voorleggen bij aankomst, of indien het resultaat van de Rapid Covid-19 Test positief is, zullen reizigers verplicht een Covid-19 PCR test moeten laten afnemen op de luchthaven en in quarantaine moeten gaan op eigen kosten.

  Een heffing van 20 USD wordt geïnd op de luchthaven van Banjul bij aankomst en vertrek (cash te betalen in dollar, euro of dalasi).

  Het dragen van een masker is verplicht op openbare plaatsen.

  Het Gambiaanse Ministerie van Gezondheid verstrekt updates inzake de situatie qua Covid-19 in het land: http://www.moh.gov.gm/covid-19-report.

  De Gambiaanse autoriteiten moedigen personen met informatie over of bezorgdheid inzake het coronavirus aan om de lokale hulplijn met nummer 1025 te bellen. U dient zich te houden aan de eventuele aanvullende screeningsmaatregelen die door de autoriteiten worden genomen.

  Informeer u bij uw touroperator, transport- of accommodatieprovider over de mogelijke impact op uw reisplannen.

   

  Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening in geval van nood optimaal te organiseren, raden wij aan om u op de Belgische Ambassade in Dakar bekend te maken (Dakar@diplobel.fed.be) en om uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Actualiteit

  Na de bewogen machtswissel volgend op de presidentsverkiezingen van december 2016 heeft de voormalige president het land verlaten op 21/01/2017. Alhoewel de toestand kalm is dient u toch de actualiteit op de voet te volgen. Politieke manifestaties en protestdemonstraties zijn mogelijk (vooral in de Kombo districten). Houd u afzijdig van manifestaties en betogingen en vermijd best gevoelige politieke onderwerpen in het publiek.

  Gelieve u te informeren over de sluitingsuren van de landgrenzen indien u over de weg van of naar Senegal wenst te reizen.

   Algemene veiligheid

  Het wordt aangeraden de omgeving van militaire installaties en van zekere officiële gebouwen te vermijden en er zeker geen foto’s van te nemen.

  Toeristen worden vaak aangeklampt door personen die hun diensten aanbieden: een resolute en beleefde weigering zou hen moeten ontmoedigen.

  Rekening houdend met het activisme van terroristische groeperingen in de Sahelregio, raden wij onze landgenoten, die in Gambia verblijven of er op doorreis zijn, aan tijdens hun plaatselijke bezoeken extra op te letten voor verdacht gedrag of verdachte pakketten. Het wordt aangeraden om vooral door westerlingen druk bezochte plaatsen te mijden.

  De oceaan heeft soms een behoorlijke sterke onderstroom. Bijgevolg is waakzaamheid geboden. De meeste hotels beschikken over een waarschuwingssysteem met vlaggen. Over het algemeen is de elektriciteitsvoorziening vrij goed, maar er zijn periodes van stroomonderbrekingen.


  Criminaliteit

  Toeristen wordt een verhoogde waakzaamheid aangeraden voor zakkenrollers op toeristische en drukbezochte plaatsen zoals markten, de ferry terminal en bus terminals. Zij nemen best hun voorzorgen en dragen juwelen en andere waardevolle voorwerpen beter niet op een opvallende manier. Ook op geïsoleerde plaatsen waar er nauwelijks of geen toeristische politie komt, is voorzichtigheid geboden.