Gambia

kaart Gambia

Laatste update

COVID-19

Een eerste bevestigd geval van het coronavirus (COVID-19) werd in Gambia gemeld (18/03/2020). De Gambiaanse autoriteiten hebben een aantal voorzorgsmaatregelen genomen als reactie op de pandemie van het coronavirus. Het Ministerie van Gezondheid verstrekt eveneens updates inzake het coronavirus (http://www.moh.gov.gm/). Alle reizigers uit “hotspot-landen” (coronavirus) zullen volgens de autoriteiten bij aankomst in Gambia veertien (14) dagen worden geïsoleerd. De Gambiaanse overheid heeft echter geen lijst van de betrokken “hotspot” landen verstrekt. Banjul International Airport heeft verhoogde screeningsmaatregelen ingevoerd voor bezoekers die aankomen in Gambia. Er zijn ook screeningsmaatregelen bij de controleposten aan de landsgrenzen met Senegal. De Gambiaanse autoriteiten moedigen personen met informatie over of bezorgdheid inzake het coronavirus aan om de lokale hulplijn met nummer 1025 te bellen. U dient zich te houden aan de eventuele aanvullende screeningsmaatregelen die door de autoriteiten worden genomen.

Informeer u bij uw touroperator, transport- of accommodatieprovider over de mogelijke impact van deze beslissingen op uw reisplannen. Omwille van het coronavirus schorst SN Brussels Airlines tijdelijk al haar vluchten vanaf zaterdag 21 maart tot en met zondag 19 april 2020.

In de periode van 18 maart tot en met 7 april 2020 worden alle scholen, universiteiten en het Islamitische onderwijs gesloten en worden alle openbare bijeenkomsten, inclusief de open markten en pelgrimstochten, geschorst.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening in geval van nood optimaal te organiseren, raden wij aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Algemene veiligheid

Actualiteit

Na de bewogen machtswissel volgend op de presidentsverkiezingen van december 2016 heeft de voormalige president het land verlaten op 21/01/2017. Alhoewel de toestand kalm is dient u toch de actualiteit op de voet te volgen. Politieke manifestaties en protestdemonstraties zijn mogelijk (vooral in de Kombo districten). Houd u afzijdig van manifestaties en betogingen en vermijd best gevoelige politieke onderwerpen in het publiek.

Gelieve u te informeren over de sluitingsuren van de landgrenzen indien u over de weg van of naar Senegal wenst te reizen.

 Algemene veiligheid

Het wordt aangeraden de omgeving van militaire installaties en van zekere officiële gebouwen te vermijden en er zeker geen foto’s van te nemen.

Toeristen worden vaak aangeklampt door personen die hun diensten aanbieden: een resolute en beleefde weigering zou hen moeten ontmoedigen.

Rekening houdend met het activisme van terroristische groeperingen in de Sahelregio, raden wij onze landgenoten, die in Gambia verblijven of er op doorreis zijn, aan tijdens hun plaatselijke bezoeken extra op te letten voor verdacht gedrag of verdachte pakketten. Het wordt aangeraden om vooral door westerlingen druk bezochte plaatsen te mijden.

De oceaan heeft soms een behoorlijke sterke onderstroom. Bijgevolg is waakzaamheid geboden. De meeste hotels beschikken over een waarschuwingssysteem met vlaggen. Over het algemeen is de elektriciteitsvoorziening vrij goed, maar er zijn periodes van stroomonderbrekingen.


Criminaliteit

Toeristen wordt een verhoogde waakzaamheid aangeraden voor zakkenrollers op toeristische en drukbezochte plaatsen zoals markten, de ferry terminal en bus terminals. Zij nemen best hun voorzorgen en dragen juwelen en andere waardevolle voorwerpen beter niet op een opvallende manier. Ook op geïsoleerde plaatsen waar er nauwelijks of geen toeristische politie komt, is voorzichtigheid geboden.