Ghana

kaart Ghana

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19
 

  • Momenteel mag u enkel naar het buitenland reizen om een essentiële reden. U kan meer lezen over essentiële redenen voor reizen op de website https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/  
  • Indien u toch voor een essentiële reis naar het buitenland zal reizen, raden we aan rekening te houden met onderstaande adviezen.

 

COVID

INFO: Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

Transit:  Zelfs in transit is het mogelijk dat de luchthavenautoriteiten of uw luchtvaartmaatschappij nieuwe tests opleggen, en mogelijks een langdurige isolatie (14 dagen) bij een positief resultaat. Dit is met name het geval voor vluchten vanaf de gekende internationale hubs zoals onder meer Addis Abeba, Istanbul, etc.  Gelieve rekening te houden met dit risico bij het plannen van uw reis en controleer op voorhand uw verzekeringsdekking. ​

Na een maandenlange sluiting is sinds 1 september 2020 het internationale luchtverkeer heropend. Inkomende passagiers moeten wel in het bezit zijn van een negatieve COVID-PCR-test dat in het land van oorsprong binnen de 72 uur vóór het vertrek werd afgenomen en zullen opnieuw getest worden bij aankomst in Accra.  Land-en zeegrenzen blijven gesloten.

Verschillende andere maatregelen om de verspreiding van COVID-19 zijn van kracht Voor meer informatie kunt u de volgende website raadplegen: https://ghanahealthservice.org

Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij en de Ghanese consulaire diensten voor uw vertrek. Het is ook van essentieel belang om dagelijks de gezondheidssituatie te volgen.

De Ghanese autoriteiten hebben aangekondigd dat alle scholen en universiteiten worden gesloten en dat alle openbare bijeenkomsten vier weken lang worden verboden.

De FOD Volksgezondheid in België heeft een site gewijd aan het coronavirus online gezet, die hier toegankelijk is: https://www.info-coronavirus.be/nl

Gezien het activisme van terroristische groeperingen die actief zijn in de Sahelzone, moeten Belgen die in Ghana wonen of het land bezoeken waakzaam zijn, vooral in het Noorden. Het wordt ten zeerste afgeraden om naar het grensgebied met Burkina Faso en de grensgebieden met Ivoorkust en Togo, die zich in de buurt van de grens met Burkina Faso bevinden, te gaan.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij reizigers sterk aan om zich te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.
 

Travellers Online

 

Description

Algemene veiligheid

De veiligheidsomstandigheden zijn in het algemeen goed in het grootste deel van het land.

De meeste bezoeken aan Ghana verlopen probleemloos. Criminele activiteit vinden echter plaats en kunnen variëren van kleine criminaliteit tot opportunistische criminaliteit. In Greater Accra (Accra en omgeving) wordt aanbevolen om 's nachts niet te wandelen of taxi’s te nemen, vooral in volkswijken zoals Nima of Jamestown. Verschillende roofdiefstallenwerden gemeld op de stranden, o.m. in  Kokrobite, 25 km ten westen van Accra.

Het wordt aangeraden om zich afzijdig te houden van elke manifestatie of samenscholing. 

Geregeld zijn er politieke of etnische spanningen, vooral in het noordoosten.  Voor elke verplaatsing naar een bepaalde regio, is het dus aan te raden om zich op de hoogte te stellen van de veiligheidssituatie en de eventuele richtlijnen van de lokale autoriteiten. In bepaalde steden kunnen die richtlijnen een dwingend uitgangsverbod omvatten. Sinds begin 2019 hebben er in de grote steden van het land verschillende ontvoeringen met losgeld plaatsgevonden. Verhoofde waakzaamheid wordt aanbevolen tijdens het reizen en in het dagelijks leven: in een bewaakte woning verblijven en niet 's nachts te voet lopen.

Zuidoost-Ghana bevindt zich in een seismische zone, maar heeft sinds 1939 geen grote aardbevingen meer heeft meegemaakt.

Criminaliteit

In het algemeen ondervinden bezoekers aan Ghana weinig problemen. Toch wordt het afgeraden zich na zonsondergang buiten de steden te verplaatsen. Het is ook aangeraden om zich om  's nachts niet te voet of per taxi te verplaatsen, zeker niet in de volksbuurten van de hoofdstad. In de handelsstraten, bij de luchthaven Kotoka en in de residentiële zones zijn er geregeld diefstallen waarbij soms op gewelddadige wijze een tas  wordt afgenomen of weggerukt.
Onlangs zijn gewelddadige gesignaleerd op het strand van Kokrobite.

Diefstallen, tasjesroven, inbraken, overvallen, soms met geweld, worden vaak gemeld, ook in woonwijken of wijken bezocht door toeristen en expats. Het betreft vooral de grote steden (Accra, Tamale, Takoradi, Kumasi) of de stranden.

Aan slachtoffers van gewapende overvallen wordt aangeraden om geen weerkwerk te bieden.

Tijdens verplaatsingen met de auto, vooral ’s nachts, is het aan te raden om na te kijken dat men niet door een ander voertuig gevolgd wordt.

Fraude met kredietkaarten komt geregeld voor. Het is dus beter om cash te betalen.

Vaak worden landgenoten in de val gelokt via allerlei pogingen tot bedrog via internet. Vervalsingen van officiële documenten komen vaak voor.