Griekenland

kaart Griekenland

 

Laatste update

Waarschuwing

Griekenland ligt in een actieve seismische zone. Er doen zich af en toe aardbevingen voor, zelden van grote omvang, en het aantal slachtoffers en de materiële schade blijven over het algemeen beperkt.

Het land heeft ook af en toe te maken met bosbranden. Bezoekers wordt geadviseerd waakzaam te zijn en de toeristenpolitie (tel 1571) of de brandweer te waarschuwen als er brand uitbreekt.

 

Coronavirus COVID-19

  • Reizen binnen de EU is mogelijk: waakzaamheid blijft geboden en de reisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 moeten strikt worden nageleefd.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus. 

 

Reizen naar Griekenland is mogelijk, als u de volgende voorwaarden respecteert.

 
1. Aankomst in Griekenland

Sinds kort staat een nieuwe website online die bedoeld is voor reizigers, beschikbaar in 6 talen. Deze website bevat alle nuttige informatie over het voorbereiden van uw reis en over uw verblijf: Destination Greece Health first (greecehealthfirst.gr)

 
A. Online PLF-formulier

Sinds 15 maart 2022 is het niet meer nodig om het online formulier (PLF) in te vullen. Het is echter wel mogelijk om OPTIONEEL een vereenvoudigd PLF-formulier in te vullen, met als enig doel de reiziger / zijn gezin in staat te stellen de referentienummer van dit PLF-formulier te gebruiken voor de officiële registratie van een testresultaat in Griekenland (onder de vorm van een QR-code).

Protocol for Arrivals in Greece - travel.gov.gr

 
B. Gezondheidsverklaringen

Sinds 1 mei 2022 zijn alle beperkingen met betrekking tot de toegang tot het land opgeheven. Voor niet-gevaccineerde reizigers is geen screeningtest vereist om het land binnen te komen. De enige maatregel die nog van kracht is, is het dragen van een mondmasker op luchthavens en tijdens vluchten.

 
C. Vervoer

Luchtvervoer

Internationale vluchten zijn toegestaan ​​van/naar alle luchthavens van het land.

Landvervoer

De toegang tot Griekenland via de landgrenzen is open tussen Griekenland, Bulgarije, Noord-Macedonië, Albanië en Turkije:

  • via Bulgarije: grensposten van Promachonas, d’Ormenio, d’Exochis, de Nymfaia, 24u/24u.
  • via Noord Macedonië: de grensposten Evzonon, Nikis, Doïranis 24u/24u.
  • via Albanië: de grensposten van Chrystallopigi, Kakavia, Mavromati, 24u/24u – of via de grenspost van Mertzianis, van 8u00 tot 22u00.
  • via Turkije: grenspost van Kastanies, Kipon, 24u/24u.

Zeevervoer

De internationale maritieme grenzen tussen Italië en Griekenland zijn momenteel open voor reizigers per veerboot (commerciële maritieme passagiersvervoerverbinding) van en naar de havens van Patras, Corfu (Kerkyra) en Igoumenitsa.

  • Pleziervaart voor particulieren en commercieel toerisme, afkomstig uit lidstaten van de Europese Unie en het Schengengebied  is toegestaan, ongeacht de vlag en hun capaciteit, en op voorwaarde dat ze afkomstig zijn uit landen waarvoor geen specifieke beperkende maatregelen tegen Covid meer van kracht zijn.
  • Voor schepen uit derde landen, is het verplicht de eerste tussenstop op Grieks grondgebied in de "Schengen"-havens van binnenkomst te maken: Patras, Corfu (Kerkyra) en Igoumenitsa.

In het bijzonder is de toegang tot het Griekse grondgebied van pleziervaartuigen, ongeacht hun vlag, afkomstig uit Turkije, uitsluitend toegestaan ​​in de havens van Kavala, Lesbos (Mytilene), Chios, Samos (Vathi en Pythagorio), Limnos (Myrina), Leros (Agia Marina), Symi, Kalymnos, Patmos (Skala) en in de toeristische havens van Kos en Rhodos.

In alle gevallen zijn de toelatingsvoorwaarden onderworpen aan een strikt protocol op straffe van zware boetes:

  •  De havenautoriteiten moeten minstens 6 uur voor het binnenvaren in de haven op de hoogte worden gebracht van de aankomst (naam van de boot, vlag, lijst van opvarenden en sanitaire voorwaarden...). U zult moeten wachten op het akkoord van de havenautoriteiten om aan te meren.

Neem voor meer informatie contact op met de Griekse havenpolitie.

 
2. Verplaatsingen in Griekenland

Voor verplaatsingen binnen Griekenland gelden geen beperkende maatregelen meer.

 
3. Vertrek uit het Griekse grondgebied

Bent u Belg, hebt u tijdelijk in Griekenland verbleven (toeristen, mensen die geen vaste / officiële verblijfplaats in Griekenland hebben) en wil u naar België terugkeren? Voor de maatregelen die van kracht zijn om naar België te reizen verwijzen we u naar de website van de FOD Volksgezondheid gewijd aan het coronavirus en aan de reisvoorwaarden: www.info-coronavirus.be/nl. Mensen die naar België reizen of terugkeren, vinden op deze site alle nuttige informatie over de te volgen maatregelen en de voorwaarden die in acht moeten worden genomen voor hun vertrek en bij aankomst op het Belgische grondgebied.

Als u het Griekse grondgebied verlaat en naar een ander land dan België gaat, moet u contact opnemen met de autoriteiten van het betrokken land (ambassade, consulaat...) om de voorwaarden te kennen om naar dat land te reizen.

 
4. Lokale maatregelen

Het blijft minstens tot 1 juni verplicht binnen een mondmasker te dragen voor iedereen ouder dan 4 jaar. Overtreders riskeren een administratieve boete van 300 euro.

Opgelet:

  • Het dragen van een versterkt veiligheidsmasker van het type FFP2, of bij gebrek daaraan, het dragen van een dubbel chirurgisch masker, blijft verplicht in supermarkten, het openbaar vervoer en voor horecapersoneel.

Sinds 1 mei 2022 en tot en met 31 augustus dient men voor de toegang tot commerciële  tavernes, restaurants, café’s, musea, archeologische sites, cinéma’s,  theaters, etc… geen gezondheidscertificaat of screensingtest meer voor te leggen.

Reizigers worden verzocht de situatie in de lokale media te volgen, de instructies op te volgen en alle door de lokale autoriteiten opgelegde preventieve maatregelen te respecteren.

Alle ondernemingen hebben het recht om niet-gevaccineerden de toegang te ontzeggen.

 
5. Bevoegdheid

We vestigen uw aandacht op het feit dat enkel de Griekse autoriteiten en hun ambassades en consulaten in het buitenland bevoegd zijn om officiële informatie te verschaffen over de toegangsvoorwaarden tot het Griekse grondgebied. De inlichtingen die u hier terugvindt, worden enkel ter informatie gegeven. U kan ook de website https://travel.gov.gr en de website van het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken consulteren voor praktische links en de website van de Nationale Openbare gezondheidsdienst (EODY) raadplegen.

Personen die technische problemen ondervinden bij de online inschrijving op https://travel.gov.gr (geen QR-code ontvangen, enz.) of die vragen hebben over het invullen van dit formulier of over de manier waarop de PCR-test moet worden uitgevoerd, moeten contact opnemen met bovenvermelde bevoegde Griekse autoriteiten en/of met de Griekse ambassade in Brussel (tel.: 00 32 2545 55 00-1 / noodnummer: 00 32 478 54 61 01 / e-mail: gremb.bru@mfa.gr) en het secretariaat-generaal van de Griekse civiele bescherming (tel.: 00 30 210 33 59 002-3 / e-mail: info@gscp.gr).

Indien u zich reeds in Griekenland bevindt, kunt u bellen naar het nummer 1520.

In geval van nood kunnen de betrokkenen voor assistentie contact opnemen met de Ambassade of met de lokale autoriteiten (alarmnummer 1135 - enkel bereikbaar vanuit Griekenland).

 

Om de consulaire bijstand beter te organiseren, raden we alle reizigers aan om zich te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Over het algemeen is reizen in Griekenland veilig. Het is nochtans opletten voor kleine criminaliteit, vooral door zakkenrollers. 

Het is aangewezen de plaatselijke (ook Engelstalige) pers te volgen, zoals http://www.ekathimerini.com.

Wegens besparingsmaatregelen zijn musea en archeologische sites niet altijd toegankelijk; u hebt er alle belang bij om de openingsuren vooraf te checken vooral voor minder druk bezochte en kleinere musea en sites buiten de grote steden.

De voorbije jaren vonden ook enkele terreuraanslagen plaats tegen publieke gebouwen, banken en Ambassades. Toeristen worden niet geviseerd door deze acties.