Griekenland

kaart Griekenland

 

Laatste update

Waarschuwing

Griekenland ligt in een actieve seismische zone. Er doen zich af en toe aardbevingen voor, zelden van grote omvang, en het aantal slachtoffers en de materiële schade blijven over het algemeen beperkt.

Het land heeft ook af en toe te maken met bosbranden. Bezoekers wordt geadviseerd waakzaam te zijn en de toeristenpolitie (tel 1571) of de brandweer te waarschuwen als er brand uitbreekt.

 

Coronavirus COVID-19

 • Reizen binnen de EU is mogelijk: waakzaamheid blijft geboden en de reisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 moeten strikt worden nageleefd.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

Reizen naar Griekenland is mogelijk, als u de volgende voorwaarden respecteert.

 

1. Aankomst in Griekenland

A. Online PLF-formulier

U moet het online formulier (PLF) invullen via https://travel.gov.gr op eender welk moment vóór het instappen. U ontvangt daarna per mail een link die u doorverwijst naar een QR code die u in papieren of elektronische vorm moet kunnen presenteren.

Komt u het Griekse grondgebied binnen zonder het PLF-formulier te hebben ingevuld, dan krijgt u een administratieve boete van 500 euro.

 

B. Gezondheidsverklaringen

Opgelet: buitengewone maatregelen voor de feestdagen sinds 19 december 2021.

Alle Griekse en buitenlandse reizigers, gevaccineerd en niet-gevaccineerd, ouder dan 5 jaar, moeten een negatieve PCR-test van minder dan 72 uur voor het instappen kunnen voorleggen, of een sneltest van minder dan 24 uur.

Bovendien bevelen de gezondheidsautoriteiten sinds vrijdag 24 december 2021 en tot 3 januari 2022 (onder voorbehoud van verlenging) aan dat alle reizigers uit het buitenland een “rapid covid test” uitvoeren op de 2de en vervolgens de 4de  dag na hun aankomst op Grieks grondgebied.

 

C. Test na aankomst

Alle reizigers die aankomen in Griekenland, met om het even welke gezondheidsverklaring, kunnen willekeurig aan een snelle antigentest worden onderworpen. Bij weigering kan de overheid de toegang tot het land verbieden. Zodra u een bevestiging hebt ontvangen van het negatieve testresultaat, kan u verder reizen naar uw eindbestemming. 

Als het testresultaat positief is, moet u in quarantaine gaan: 10 dagen voor reizigers die niet gevaccineerd zijn (dus zonder vaccinatiecertificaat), 7 dagen voor de reizigers met vaccinatiecertificaat. Tijdens de quarantaine mag u uw hotelkamer niet verlaten en kan u ook niet worden gerepatrieerd. Bijkomend geldt dat, in het geval u in contact bent geweest met een persoon die 'positief' heeft getest, u minimaal 7 dagen in quarantaine wordt geplaatst. Het beëindigen van de quarantaine (positieve uitslag of contact met een positief geteste persoon) wordt pas toegestaan ​​nadat een PCR test is uitgevoerd waarvan de uitslag negatief is. Het is niet mogelijk om de resultaten van deze tests te betwisten.

 

D. Vrijstelling van quarantaine

Reist u vanuit een van de volgende landen? Dan hoeft u in Griekenland niet in quarantaine: EU-lidstaten en het Schengen-gebied, San Marino, Andorra, het Vaticaan, Monaco, Nieuw-Zeeland, Australië, Zuid-Korea, , Singapore, Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Israël, Servië en Verenigde Arabische Emiraten, de Russische Federatie, Canada, Noord-Macedonië, Wit-Rusland, Qatar, China, Koeweit, Oekraïne en Saoedi-Arabië, Montenegro, Bahrein, Bosnië Herzegovina, Albanië, Japan en Libanon, Armenië, Jordanië, Moldavië, Brunei, Turkije, Kosovo, Taipei, Argentinië, India, Uruguay, Oman en Chili.

Reizigers en inwoners uit andere landen moeten bij aankomst een quarantaine van 7 dagen uitzitten.

Opgelet: maatregelen in Griekenland tegen de Omicron-variant: Zuid-Afrika, Botswana, Namibië, Lesotho, Zimbabwe, Mozambique, Eswatini, Zambia en Malawi. Toegang voor Griekse onderdanen en andere reizigers uitsluitend om essentiële redenen, op voorwaarde dat zij een negatieve RT-PCR-test van minder dan 72 uur oud kunnen overleggen, ongeacht hun vaccinatiestatus

 

E. Vervoer

Luchtvervoer

Internationale vluchten zijn toegestaan ​​van/naar alle luchthavens van het land.

Landvervoer

De toegang tot Griekenland via de landgrenzen is vanaf nu open tussen Griekenland, Bulgarije, Noord-Macedonië, Albanië en Turkije:

 • via Bulgarije: grensposten van Promachonas, d’Ormenio, d’Exochis, de Nymfaia, 24u/24u.
 • via Noord Macedonië: de grensposten Evzonon, Nikis, Doïranis 24u/24u.
 • via Albanië: de grensposten van Chrystallopigi, Kakavia, Mavromati, 24u/24u – of via de grenspost van Mertzianis, van 8u00 tot 20u00.
 • via Turkije: grenspost van Kastanies, Kipon, 24u/24u.

Zeevervoer

Zeeverbindingen blijven verboden van/naar Turkije. Reizigers kunnen het land betreden via de havens van Patras, Igoumenitsa en Korfoe. "Blauwe cruises" en privéjachten zijn toegestaan. Voor meer informatie hierover dient u contact op te nemen met de Griekse autoriteiten (contactgegevens vindt u onderaan).

 

2. Verplaatsingen in Griekenland

Voor binnenlandse reizen (verplaatsingen tussen regio's) moet een vaccinatiebewijs voorgelegd worden. Sinds 13 september dient iedereen die niet gevaccineerd is (12 jaar en ouder) en per vliegtuig, veerboot, bus of trein wil reizen, een negatieve snelle antigeentest kunnen voorleggen. De test moet binnen 48 uur voor het tijdstip van de reis worden uitgevoerd. Reizigers dienen hun testresultaten op de website van de overheid www.gov.gr opladen om een certificaat te krijgen dat zij moeten afdrukken (of opslaan op hun telefoon) en op verzoek moeten tonen.

 

Toegang tot de eilanden

Toegang tot de eilanden per boot of vliegtuig (behalve de eilanden Lefkada, Evia en Salamina) blijft voor alle passagiers boven de 12 jaar onderhevig aan bepaalde voorwaarden. U moet in het bezit zijn van: 

A. een PLF-formulier voor zeereizen (op papier of online op de website van de ferrymaatschappij). Dit formulier wordt ook uitgegeven door de ferrymaatschappij.

B. een van de volgende documenten

 • voor volwassenen:
  • een certificaat met negatief resultaat van een PCR-test die minder dan 72 uur vóór de reis werd uitgevoerd,
  • een certificaat met negatief resultaat van een sneltest die minder dan 48 uur vóór de reis werd uitgevoerd,
  • een certificaat van volledige vaccinatie van meer dan 14 dagen,
  • een certificaat van immuniteit na infectie afgegeven 30 dagen na infectie is 90 dagen geldig.
 • Voor minderjarigen van 12 tot 18 jaar (geboren vóór 30-06-2009):
  • alle hierboven vermelde certificaten en de zelftest worden aanvaard
 • voor minderjarigen onder de 12 jaar is geen certificaat of test vereist

Deze maatregelen zijn eveneens van toepassing voor verplaatsingen van eiland tot eiland.

Voor de terugkeer van een eiland naar het vaste land, kunnen passagiers naast de bovengenoemde gezondheidsdocumenten ook het negatieve resultaat van een zelftest van minder dan 24 uur voorleggen.

 

3. Vertrek uit het Griekse grondgebied

Bent u Belg, hebt u tijdelijk in Griekenland verbleven (toeristen, mensen die geen vaste / officiële verblijfplaats in Griekenland hebben) en wil u naar België terugkeren? U hebt geen attest nodig om de plaats van vertrek in Griekenland te bereiken, maar wel een bewijs van uw verblijf in België en een kopie van het vliegtuig- of bootticket.

In België heeft de FOD Volksgezondheid een website gewijd aan het coronavirus en de reisvoorwaarden online geplaatst: www.info-coronavirus.be/nl. Mensen die naar België reizen of terugkeren, vinden op deze site alle nuttige informatie over de te volgen maatregelen en de voorwaarden die in acht moeten worden genomen voor hun vertrek en bij aankomst op het Belgische grondgebied.

Als u het Griekse grondgebied verlaat en naar een ander land dan België gaat, moet u contact opnemen met de autoriteiten van het betrokken land (ambassade, consulaat...) om de voorwaarden te kennen om naar dat land te reizen.

 

4. Lokale maatregelen

Het is verplicht zowel binnen als buitenshuis een mondmasker te dragen voor iedereen ouder dan 4 jaar. Overtreders riskeren een administratieve boete van 300 EUR.

Daarnaast gelden vanaf 30 december 2021 en tot en met 16 januari nieuwe maatregelen:

 • Zo wordt het dragen van een versterkt veiligheidsmasker van het type FFP2, of bij gebrek daaraan, het dragen van een dubbel chirurgisch masker, verplicht in supermarkten, het openbaar vervoer en voor horecapersoneel.
 • Restaurants, tavernes, bars, enz. worden om middernacht gesloten, met een verbod op staande klanten en maximaal 6 personen per tafel.

De toegang tot tavernes, restaurants, cafés, musea, archeologische vindplaatsen, bioscopen, theaters, enz. is thans onderworpen aan strikte regels, naargelang het gaat om gemengde binnen- of buitenruimten. Zo is voor toegang binnenshuis (covidvrije zone) voorlegging vereist van een bewijs van vaccinatie of herstel voor elke volwassene of minderjarige vanaf 12 jaar (tussen 4 en 11 jaar, voorlegging van een negatieve zelftest van minder dan 24 uur oud).

 

5. Bevoegdheid

We vestigen uw aandacht op het feit dat enkel de Griekse autoriteiten en hun ambassades en consulaten in het buitenland bevoegd zijn om officiële informatie te verschaffen over de toegangsvoorwaarden tot het Griekse grondgebied. De inlichtingen die u hier terugvindt, worden enkel ter informatie gegeven. U kan ook de website https://travel.gov.gr en de website van het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken consulteren voor praktische links en de website van de Nationale Openbare gezondheidsdienst (EODY) raadplegen.

Personen die technische problemen ondervinden bij de online inschrijving op https://travel.gov.gr (geen QR-code ontvangen, enz.) of die vragen hebben over het invullen van dit formulier of over de manier waarop de PCR-test moet worden uitgevoerd, moeten contact opnemen met bovenvermelde bevoegde Griekse autoriteiten en/of met de Griekse ambassade in Brussel (tel.: 00 32 2545 55 00-1 / noodnummer: 00 32 478 54 61 01 / e-mail: gremb.bru@mfa.gr) en het secretariaat-generaal van de Griekse civiele bescherming (tel.: 00 30 210 33 59 002-3 / e-mail: info@gscp.gr).

Indien u zich reeds in Griekenland bevindt, kunt u bellen naar het nummer 1520.

In geval van nood kunnen de betrokkenen voor assistentie contact opnemen met de Ambassade of met de lokale autoriteiten (alarmnummer 1135 - enkel bereikbaar vanuit Griekenland).

 

Om de consulaire bijstand beter te organiseren, raden we alle reizigers aan om zich te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Over het algemeen is reizen in Griekenland veilig. Het is nochtans opletten voor kleine criminaliteit, vooral door zakkenrollers. 

Het is aangewezen de plaatselijke (ook Engelstalige) pers te volgen, zoals http://www.ekathimerini.com.

Wegens besparingsmaatregelen zijn musea en archeologische sites niet altijd toegankelijk; u hebt er alle belang bij om de openingsuren vooraf te checken vooral voor minder druk bezochte en kleinere musea en sites buiten de grote steden.

De voorbije jaren vonden ook enkele terreuraanslagen plaats tegen publieke gebouwen, banken en Ambassades. Toeristen worden niet geviseerd door deze acties.