Griekenland

kaart Griekenland

 

Laatste update

Coronavirus COVID-19

1. Reizen uit België naar de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen is sinds 15 juni opnieuw toegelaten. Of het ook mogelijk is om een ander land binnen te komen hangt af van de toestemming van uw land van bestemming. Het is dus uiterst belangrijk om de reisadviezen per land na te gaan om de situatie in het land van bestemming te kennen. Niet-noodzakelijke reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden. 

2. Quarantaine bij terugkeer naar België is niet verplicht voor reizigers die zich verplaatsten binnen de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland of Noorwegen. Let wel: zelf-quarantaine in België blijft verplicht voor reizigers van buiten die regio, behalve wanneer dit essentiële verplaatsingen betreft.

3. Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

4. De Raad van de EU heeft aanbevolen de reisbeperkingen vanaf 1 juli op te heffen voor 14 landen buiten Europa: Algerije, Australië, Canada, Zuid-Korea, Georgië, Japan, Marokko, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Thailand, Tunesië en Uruguay. De Belgische regering beraadt zich verder over deze lijst. Minstens tot 7 juli blijven de bestaande maatregelen van kracht.

 

Reizen naar Griekenland is mogelijk mits inachtneming van de volgende voorwaarden:

  • Het online formulier moet 48 uur voor aankomst in Griekenland ingevuld worden op http://travel.gov.gr (ongeacht de wijze van vervoer ), en

  • men dient de onderstaande voorwaarden, die u ook terugvindt op website http://travel.gov.gr in acht te nemen

We vestigen uw aandacht op het feit dat enkel de Griekse autoriteiten en hun ambassades en consulaten in het buitenland bevoegd zijn om officiële informatie te verschaffen over de toegangsvoorwaarden tot het Griekse grondgebied. De inlichtingen die u hier terugvindt, worden enkel ter informatie gegeven. U kan ook de website van het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken consulteren voor praktische links en de website van de Nationale Openbare gezondheidsdienst (EODY) raadplegen.

Reizigers worden verzocht om de situatie in de lokale media te volgen, de instructies nauwkeurig op te volgen en te voldoen aan alle door de lokale autoriteiten opgelegde preventiemaatregelen

Samenvatting (op basis van de momenteel beschikbare informatie):

Fase 3 - vanaf 1 juli

Bezoekers moeten 48 uur voor hun aankomst in het land een online formulier invullen op de website http://travel.gov.gr (in het Engels) (ongeacht de wijze van vervoer). Passagiers worden bij aankomst aan willekeurige tests onderworpen. Na de test mogen de bezoekers hun eindbestemming vervoegen. In geval van een positieve test wordt met hen contact opgenomen en worden zij aan een 14-daagse quarantaine onderworpen op kosten van de Griekse Staat.

Het dragen van een masker is verplicht in het openbaar vervoer en in persoonsgebonden diensten. Deze maatregel wordt ook sterk aanbevolen in gesloten ruimtes en daar waar de fysieke afstand niet gerespecteerd kan worden. Het respecteren van de fysieke afstandsmaatregelen is nog steeds van kracht.

VLUCHTEN

Internationale vluchten worden toegelaten ​​van/naar alle luchthavens in Griekenland.

Rechtstreekse vluchten vanuit Zweden en het Verenigd Koninkrijk zijn tot 15 juli verboden.

LANDGRENZEN

Aan de Bulgaarse grens is toegang enkel toegestaan ​​via het grensstation van Promachonas. De andere grensstations staan enkel open voor mensen die om uitzonderlijke redenen reizen.

Aan de Albaanse, Noord-Macedonische en Turkse grens is toegang enkel voor uitzonderlijke redenen toegestaan.

ZEEGRENZEN

De toegangspoorten van Patras en Igoumenitsa zijn weer open.

 

De FOD Volksgezondheid heeft ook een site over Coronavirus aangemaakt:
www.info-coronavirus.be/nl.

Wie zich momenteel op reis in Griekenland bevindt, wordt verzocht om zich zo snel mogelijk  te registreren op de website www.travellersonline.diplomatie.be. In geval van nood kunnen de betrokkenen voor assistentie contact opnemen met de Ambassade of met de lokale autoriteiten (alarmnummer 1135 - enkel bereikbaar vanuit Griekenland).

 
Om de consulaire bijstand beter te organiseren, raden we u ook aan om uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Over het algemeen is reizen in Griekenland veilig. Het is nochtans opletten voor kleine criminaliteit, vooral door zakkenrollers. 

Het is aangewezen de plaatselijke (ook Engelstalige) pers te volgen, zoals http://www.ekathimerini.com.

Wegens besparingsmaatregelen zijn musea en archeologische sites niet altijd toegankelijk; u hebt er alle belang bij om de openingsuren vooraf te checken vooral voor minder druk bezochte en kleinere musea en sites buiten de grote steden.

De voorbije jaren vonden ook enkele terreuraanslagen plaats tegen publieke gebouwen, banken en Ambassades. Toeristen worden niet geviseerd door deze acties.