Griekenland

kaart Griekenland

 

Laatste update

Coronavirus COVID-19

 • Reizen binnen de EU is mogelijk: waakzaamheid blijft geboden en de reisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 moeten strikt worden nageleefd.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

COVID-19

Reizen naar Griekenland is mogelijk, als u de volgende voorwaarden respecteert.

 

1. Aankomst in Griekenland

A. Online PLF-formulier

U moet het online formulier (PLF) invullen via https://travel.gov.gr ten laatste 24 uur voor uw aankomst. Dat moet u doen ongeacht op welke manier u naar Griekenland reist. U moet zich bij de gate melden met het attest en met de QR-code die u per e-mail ontving.

Komt u het Griekse grondgebied binnen zonder het PLF-formulier te hebben ingevuld, dan krijgt u een administratieve boete van 500 euro.

 

B. Gezondheidsverklaringen

Alle reizigers van 12 jaar en ouder moeten één van de volgende gezondheidsverklaringen (in het Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans of Russisch) kunnen voorleggen:

1. Een negatief PCR-testresultaat uitgevoerd binnen de 72 uur voor aankomst in Griekenland (per lucht- of landweg) of een antigeentest uitgevoerd binnen de 48 uur voor vertrek. 

2. Een vaccinatieverklaring: een bewijs van volledige vaccinatie waarbij de laatste prik meer dan 14 dagen geleden is toegediend. Het certificaat moet  tevens het aantal ontvangen doses vermelden. De geaccepteerde vaccins zijn: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca / Oxford, Novavax, Johnson + Johnson / Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm.

3. Een bewijs van immuniteit na infectie of een certificaat van positieve testuitslag (via RT-PCR methode) van meer dan twee (2) maanden en minder dan negen (9) maanden te tellen vanaf de uitvoering van de test.  Dit certificaat moet afgeleverd zijn door een openbare instelling of een erkend laboratorium van het land van woonplaats.

 

C. Test na aankomst

Alle reizigers die aankomen in Griekenland, met om het even welke gezondheidsverklaring, kunnen willekeurig aan een snelle antigentest worden onderworpen. Bij weigering kan de overheid de toegang tot het land verbieden. Zodra u een bevestiging hebt ontvangen van het negatieve testresultaat, kan u verder reizen naar uw eindbestemming. Als het testresultaat positief is, wordt u onderworpen aan een nieuwe PCR-test ter bevestiging van het eerste resultaat en vervolgens voor een periode van minstens 10 dagen in één van de door de Griekse autoriteiten aangewezen hotels in quarantaine geplaatst (een netwerk van 35 hotels in het ganse land werd ter beschikking gesteld). U mag uw hotelkamer niet verlaten en u kan ook niet worden gerepatrieerd. Bovendien, in het geval dat u in contact bent geweest met een persoon die 'positief' heeft getest, wordt u ook minimaal 7 dagen in quarantaine geplaatst. Het beëindigen van de quarantaine (positieve uitslag of contact met een positief geteste persoon) wordt pas toegestaan ​​nadat een nieuwe test is uitgevoerd waarvan de uitslag negatief is. Het is niet mogelijk om de resultaten van deze tests te betwisten.

 

D. Vrijstelling van quarantaine

Reist u vanuit een van de volgende landen? Dan hoeft u in Griekenland niet in quarantaine: EU-lidstaten en het Schengen-gebied, Nieuw-Zeeland, Australië, Zuid-Korea, Thailand, Rwanda, Singapore, Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Israël, Servië en Verenigde Arabische Emiraten, de Russische Federatie, Canada, Noord-Macedonië, Wit-Rusland, Qatar, China, Koeweit, Oekraïne en Saoedi-Arabië, Montenegro, Bahrein, Bosnië Herzegovina, Albanië, Japan en Libanon.

Reizigers en inwoners uit andere landen moeten bij aankomst een quarantaine van 7 dagen uitzitten.

 

E. Vervoer

Luchtvervoer

Internationale vluchten zijn toegestaan ​​van/naar alle luchthavens van het land.

Landvervoer

Aan de landgrenzen is momenteel toegang toegestaan​ via de grensstations van Promachonas en Ormenio 24 uur op 24 uur, Evzonoi en Nymfaia van 7.00 uur tot 23.00 uur, Mavromatiou van 8.00 uur tot 16.00 uur en Kakavia van 7.00 u tot 19.00u.

Zeevervoer

Zeeverbindingen blijven verboden van/naar Turkije en Albanië. Reizigers kunnen het land betreden via de havens van Patras, Igoumenitsa en Korfoe. "Blauwe cruises" en privéjachten zijn toegestaan. Voor meer informatie hierover dient u contact op te nemen met de Griekse autoriteiten (contactgegevens vindt u onderaan).

 

2. Verplaatsingen in Griekenland

Alle verplaatsingen in Griekenland zijn nu toegestaan. Voor dagelijkse verplaatsingen (naar winkels, supermarkten, banken, apotheek...) hoeft u niet meer vooraf een sms te versturen. 

 

Toegang tot de eilanden

Toegang tot de eilanden per boot of vliegtuig (behalve de eilanden Lefkada, Evia en Salamina) blijft voor alle passagiers boven de 5 jaar onderhevig aan bepaalde voorwaarden. U moet in het bezit zijn van: 

A. een PLF-formulier voor zeereizen (op papier of online op de website van de ferrymaatschappij). Dit formulier wordt ook uitgegeven door de ferrymaatschappij.

B. een van de volgende documenten

 • voor volwassenen:
  • een certificaat met negatief resultaat van een PCR-test die minder dan 72 uur vóór de reis werd uitgevoerd,
  • een certificaat met negatief resultaat van een sneltest die minder dan 24 uur vóór de reis werd uitgevoerd,
  • een certificaat van volledige vaccinatie van meer dan 14 dagen,
  • een certificaat van immuniteit na infectie (2 tot 9 maanden na infectie).
 • voor minderjarigen van 12 tot 17 jaar:
  • alle hierboven vermelde certificaten en de zelftest worden aanvaard
 • voor minderjarigen onder de 12 jaar is geen certificaat of test vereist

Deze maatregelen zijn niet van toepassing voor verplaatsingen van eiland tot eiland.

Voor de terugkeer van een eiland naar het vaste land, wordt enkel een zelftest aangeraden.

 

 

3. Vertrek uit het Griekse grondgebied

Bent u Belg, hebt u tijdelijk in Griekenland verbleven (toeristen, mensen die geen vaste / officiële verblijfplaats in Griekenland hebben) en wilt u naar België terugkeren? U hebt geen attest nodig om de plaats van vertrek in Griekenland te bereiken, maar wel een bewijs van uw verblijf in België en een kopie van het vliegtuig- of bootticket.

In België heeft de FOD Volksgezondheid een website gewijd aan het coronavirus en de reisvoorwaarden online geplaatst: www.info-coronavirus.be/nl. Mensen die naar België reizen of terugkeren, vinden op deze site alle nuttige informatie over de te volgen maatregelen en de voorwaarden die in acht moeten worden genomen voor hun vertrek en bij aankomst op het Belgische grondgebied.

Als u het Griekse grondgebied verlaat en naar een ander land dan België gaat, moet u contact opnemen met de autoriteiten van het betrokken land (ambassade, consulaat...) om de voorwaarden te kennen om naar dat land te reizen.

 

4. Lokale maatregelen

Het dragen van een mondmasker is buiten niet meer verplicht, maar wel in het openbaar vervoer en binnen (kantoren, winkels, gebedshuizen enz…).

De avondklok werd geschrapt. Specifieke en plaatselijke maatregelen variëren volgens de regionale epidemiologische classificatie (zie hier).

Verplaatsingen tussen de regio’s zijn toegestaan. Niettemin is toegang tot de eilanden per boot of vliegtuig onderworpen aan bepaalde voorwaarden (zie hierboven).

 

5. Bevoegdheid

We vestigen uw aandacht op het feit dat enkel de Griekse autoriteiten en hun ambassades en consulaten in het buitenland bevoegd zijn om officiële informatie te verschaffen over de toegangsvoorwaarden tot het Griekse grondgebied. De inlichtingen die u hier terugvindt, worden enkel ter informatie gegeven. U kan ook de website https://travel.gov.gr en de website van het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken consulteren voor praktische links en de website van de Nationale Openbare gezondheidsdienst (EODY) raadplegen.

Personen die technische problemen ondervinden bij de online inschrijving op https://travel.gov.gr (geen QR-code ontvangen, enz.) of die vragen hebben over het invullen van dit formulier of over de manier waarop de PCR-test moet worden uitgevoerd, moeten contact opnemen met bovenvermelde bevoegde Griekse autoriteiten en/of met de Griekse ambassade in Brussel (tel.: 00 32 2545 55 00-1 / noodnummer: 00 32 478 54 61 01 / e-mail: gremb.bru@mfa.gr) en het secretariaat-generaal van de Griekse civiele bescherming (tel.: 00 30 210 33 59 002-3 / e-mail: info@gscp.gr).

Indien u zich reeds in Griekenland bevindt, kunt u bellen naar het nummer 1520.

In geval van nood kunnen de betrokkenen voor assistentie contact opnemen met de Ambassade of met de lokale autoriteiten (alarmnummer 1135 - enkel bereikbaar vanuit Griekenland).

 

 
Om de consulaire bijstand beter te organiseren, raden we alle reizigers aan om zich te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Over het algemeen is reizen in Griekenland veilig. Het is nochtans opletten voor kleine criminaliteit, vooral door zakkenrollers. 

Het is aangewezen de plaatselijke (ook Engelstalige) pers te volgen, zoals http://www.ekathimerini.com.

Wegens besparingsmaatregelen zijn musea en archeologische sites niet altijd toegankelijk; u hebt er alle belang bij om de openingsuren vooraf te checken vooral voor minder druk bezochte en kleinere musea en sites buiten de grote steden.

De voorbije jaren vonden ook enkele terreuraanslagen plaats tegen publieke gebouwen, banken en Ambassades. Toeristen worden niet geviseerd door deze acties.