Griekenland

kaart Griekenland

 

Laatste update

Coronavirus:

Wegens de COVID-19 pandemie wordt tot nader bericht sterk afgeraden om te reizen. Iedereen die het Griekse grondgebied betreedt, is verplicht zich te onderwerpen aan een strikte quarantaine van veertien dagen, met uitzondering van de reizigers op doorreis, voor zover het nog steeds mogelijk is om het Grieks grondgebied binnen te treden.

Coronavirus: Een groeiend aantal gevallen van het Coronavirus (COVID-19) werd tot nu toe in Griekenland geregistreerd. Reizigers worden uitgenodigd om de situatie via de media te volgen en de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen. De FOD Volksgezondheid heeft een site gewijd aan Coronavirus online gezet: www.info-coronavirus.be/nl

U kunt ook de website van het Griekse Ministerie van Buitenlandse Zaken raadplegen, die  naar nuttige links verwijst: https://www.mfa.gr/en/coronavirus-covid-19-useful-information.html.

 

Sinds 23 maart heeft de regering een ‘lock down’ ingevoerd om alle niet-essentiële verplaatsingen te verbieden, De uitvoeringsbepalingen van dit regeringsbesluit kunnen op de website van de Ambassade teruggevonden worden.  

Ter plaatse dienen alle door de overheid opgelegde preventieve maatregelen nageleefd te worden.

Wie zich momenteel op reis in Griekenland bevindt wordt verzocht zich te richten tot zijn touroperator of zijn luchtvaartmaatschappij om zo snel mogelijk naar België terug te keren en zich in te schrijven op de website www.travellersonline.diplomatie.be  De hotels sluiten geleidelijk in heel Griekenland, de volledige sluiting wordt verwacht voor 29 maart. In geval van nood, kunnen de betrokkenen zich aanmelden bij de Ambassade of zich richten tot de lokale autoriteiten voor assistentie.

 

Op de eilanden van de Egeïsche Zee wordt een grote toevloed van migranten waargenomen, die per boot aankomen vanaf de Turkse kust. Het betreft hoofdzakelijk Lesbos, Kos, Leros, Samos en Rhodos, maar ook Athene in de haven van Piraeus en in de buurt van het Victoriaplein, evenals in het Noorden van het land (Thessaloniki) en in Patras.

Wegens de huidige spanningen met betrekking tot de migratiecrisis, is grote waakzaamheid geboden wanneer u naar Egeïsche eilanden reist met “Hot Spots” (Lesbos, Chios, Samos, Leros, Kos). Eénmaal daar, vermijd u beter de omgeving van vluchtelingenkampen.

Griekse banken zijn open maar hun diensten zijn beperkt. Met buitenlandse debet- en kredietkaarten kan men terecht bij ATM’s en bij handelaars. Reizigers dienen dan ook voldoende contant geld mee te nemen en een betrouwbare reisverzekering af te sluiten.

Neem voldoende voorzorgen tegen diefstal van uw cash, reisdocumenten en persoonlijke papieren. Zakkenrollers zijn vooral actief in de stadscentra en op het openbaar vervoer, vooral in de metro.

Het kan gebeuren dat bepaalde geneesmiddelen niet beschikbaar zijn in de apotheek. Reizigers die een medische behandeling dienen te volgen of gevoelig zijn voor bepaalde medische risico’s, dienen de nodige geneesmiddelen en het bijbehorende voorschrift te voorzien.

Het is aangewezen de pers nauwgezet op te volgen. Manifestaties en stakingsacties kunnen soms voor ongemakken zorgen.

Elk jaar zijn quads, scooters, brommers en moto’s betrokken in ernstige ongevallen, vaak met levensbedreigende of dodelijke afloop. Vooral op de eilanden zijn buitenlandse toeristen hiervan het slachtoffer.
 

Om de consulaire bijstand beter te organiseren, raden we u ook aan om uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be

 

 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Over het algemeen is reizen in Griekenland veilig. Het is nochtans opletten voor kleine criminaliteit, vooral door zakkenrollers. 

Het is aangewezen de plaatselijke (ook Engelstalige) pers te volgen, zoals http://www.ekathimerini.com.

Wegens besparingsmaatregelen zijn musea en archeologische sites niet altijd toegankelijk; u hebt er alle belang bij om de openingsuren vooraf te checken vooral voor minder druk bezochte en kleinere musea en sites buiten de grote steden.

De voorbije jaren vonden ook enkele terreuraanslagen plaats tegen publieke gebouwen, banken en Ambassades. Toeristen worden niet geviseerd door deze acties.