Griekenland

kaart Griekenland

 

Laatste update

Coronavirus COVID-19

  • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
  • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
  • Registreer uw reis via TravellersOnline.
  • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

COVID

INFO: Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

Reizen naar Griekenland is mogelijk mits inachtneming van de volgende voorwaarden:

Sinds 24 oktober is het dragen van een mondmasker overal verplicht, zowel binnen als buiten in alle openbare plaatsen. Eveneens geldt vanaf dan een avondklok van 21u00 tot 05u00 (vanaf 13 december wordt de avondklok met een uur ingekort nl. van 22u00 tot 5u00).

Alle niet-essentiële winkels zijn  gesloten tot 13 december en er werd  een lockdown ingevoerd.

Reizigers worden verzocht om de situatie in de lokale media te volgen, de instructies nauwkeurig op te volgen en te voldoen aan alle door de lokale autoriteiten opgelegde preventiemaatregelen

 

Aankomst in Griekenland

Alle reizigers worden verzocht het online-formulier (PLF) http://travel.gov.gr  ten laatste 24 uren voor hun aankomst in te vullen (ongeacht de wijze van vervoer), en zich met het per email ontvangen attest en QR-code bij de gate te melden.

Reizigers die het Griekse grondgebied binnenkomen zonder het PLF-formulier te hebben ingevuld, krijgen een administratieve boete van 500 euro.

Bij aankomst per vliegtuig en via het land, wordt de reiziger sinds 17/08/20, verzocht om een certificaat (opgesteld in het Engels) voor te leggen met een negatief resultaat van een moleculaire test voor het coronavirus (PCR-test), uitgevoerd binnen de 72  uur voor aankomst (per vliegtuig of via het land).

Naast de hierboven vermelde maatregelen, kunnen willekeurige speekseltesten worden uitgevoerd door de Griekse autoriteiten bij uw verplaatsingen in Griekenland (bij aankomst, maar ook elders). Indien het resultaat van de test positief is, wordt u gedurende minimaal 14 dagen in een van de door de Griekse autoriteiten aangewezen hotels in quarantaine geplaatst. U mag uw hotelkamer niet verlaten en u kunt ook niet gerepatrieerd worden. Bovendien, in geval u in contact was met een persoon die 'positief' testte, wordt u ook minimaal 7 dagen in quarantaine geplaatst. Het beëindigen van de quarantaine (wegens positieve uitslag of contact met een positief geteste persoon) wordt pas toegestaan ​​nadat een nieuwe test is uitgevoerd waarvan de uitslag negatief is. De resultaten van deze tests kunnen niet  betwist worden.

Tussen 18 december 2020 en 7 januari 2021 worden alle reizigers die het Griekse grondgebied betreden onderworpen aan sneltest en een driedaagse quarantaine.

Luchtvervoer

Internationale vluchten worden toegelaten ​​van/naar alle luchthavens in Griekenland.Elke persoon die per vliegtuig reist vanuit België en het Griekse grondgebied binnenkomt, moet een certificaat (opgesteld in het Engels) met een negatief resultaat van een moleculaire test (PCR) coronavirus voorleggen, die hoogstens 72 uur voor aankomst in Griekenland is uitgevoerd.

Landvervoer

Aan de landgrenzen is toegang toegestaan ​​ (onder strikte voorwaarden, in het bijzonder een test die binnen de 72 uur voor het overschrijden van de grens werd uitgevoerd) via de grensstations vermeld op de Griekse officiële PLF website (https://travel.gov.gr/#/).

Zeevervoer

De havens van Patras en Igoumenitsa zijn weer toegankelijk.

In het kort dienen bezoekers 24 uur voor hun vertrek een online formulier invullen op de website http://travel.gov.gr(externe link) (externe link) (beschikbaar in het Engels, Frans of Duits) (ongeacht de wijze van vervoer). Passagiers worden bij aankomst aan willekeurige tests onderworpen. Na de test mogen de bezoekers naar hun eindbestemming doorreizen. In geval van een positieve test wordt contact met hen opgenomen en worden zij aan een 14-daagse quarantaine onderworpen op kosten van de Griekse Staat.

 

Verplaatsingen in Griekenland

Alle verplaatsingen binnen Griekenland tussen de regio’s zijn verboden behalve voor :

  1. Terugkeer naar de hoofdverblijfplaats
  1. Hereniging van gezinsleden (in de zin van een kerngezin) (tussen echtgenoten, met kinderen)
  1. Beroepsredenen
  1. Medische redenen

Er wordt geen specifiek attest vereist, maar men moet de reden van de reis met alle mogelijke middelen kunnen bewijzen (attest / brief van de werkgever. Medisch attest, facturen / fiscaal attest, enz.)

Voor kleine dagelijkse EN essentiële reizen, gelieve de homepage van de Ambassade-website te raadplegen : https://greece.diplomatie.belgium.be

 

Vertrek uit het Griekse grondgebied

Om het Griekse grondgebied te verlaten, moeten zowel Griekse staatsburgers als permanente inwoners een PLF-formulier invullen dat te vinden is op de site http://travel.gov.gr.

Voor de Belgen die tijdelijk in Griekenland vertoeven (toeristen, mensen die geen vaste / officiële verblijfplaats in Griekenland hebben) en die naar België willen terugkeren, is geen attest vereist om de plaats van vertrek te bereiken MAAR een bewijs van verblijf in België en een kopie van het vliegtuig- of bootticket zijn wel vereist.

In België heeft de FOD Volksgezondheid een site gewijd aan het Coronavirus en de reisvoorwaarden online geplaatst nl. www.info-coronavirus.be/nl. Mensen die naar België reizen of terugkeren, vinden op deze site alle nuttige informatie over de te volgen maatregelen en de voorwaarden die in acht moeten worden genomen voor hun vertrek en bij aankomst op het Belgische grondgebied.

Als u het Griekse grondgebied verlaat en naar een ander land dan België gaat, moet u contact opnemen met de autoriteiten van het betrokken land (ambassade, consulaat, enz.) om de voorwaarden te kennen om naar dat land te reizen.

 

Bevoegdheid

We vestigen uw aandacht op het feit dat enkel de Griekse autoriteiten en hun ambassades en consulaten in het buitenland bevoegd zijn om officiële informatie te verschaffen over de toegangsvoorwaarden tot het Griekse grondgebied. De inlichtingen die u hier terugvindt, worden enkel ter informatie gegeven. U kan ook de website http://travel.gov.gr(externe link)(externe link) en de website van het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken(externe link) consulteren voor praktische links en de website van de Nationale Openbare gezondheidsdienst(externe link) (EODY) raadplegen.

Personen die technische problemen ondervinden bij de online inschrijving op http://travel.gov.gr(externe link) (externe link) (geen QR-code ontvangen, enz.) of die vragen hebben over het invullen van dit formulier of over de manier waarop de PCR-test moet worden uitgevoerd, moeten contact opnemen met bovenvermelde bevoegde Griekse autoriteiten en/of met de Griekse ambassade in Brussel (tel.: 00 32 2545 55 00-1 / noodnummer: 00 32 478 54 61 01 / e-mail: gremb.bru@mfa.gr(link stuurt een e-mail) (link stuurt een e-mail)) en het secretariaat-generaal van de Griekse civiele bescherming (tel.: 00 30 210 33 59 002-3 / e-mail: info@gscp.gr

Indien u zich reeds in Griekenland bevindt, kunt u bellen naar het nummer 1520..

In geval van nood kunnen de betrokkenen voor assistentie contact opnemen met de Ambassade of met de lokale autoriteiten (alarmnummer 1135 - enkel bereikbaar vanuit Griekenland).

 

 
Om de consulaire bijstand beter te organiseren, raden we alle reizigers aan om zich te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Over het algemeen is reizen in Griekenland veilig. Het is nochtans opletten voor kleine criminaliteit, vooral door zakkenrollers. 

Het is aangewezen de plaatselijke (ook Engelstalige) pers te volgen, zoals http://www.ekathimerini.com.

Wegens besparingsmaatregelen zijn musea en archeologische sites niet altijd toegankelijk; u hebt er alle belang bij om de openingsuren vooraf te checken vooral voor minder druk bezochte en kleinere musea en sites buiten de grote steden.

De voorbije jaren vonden ook enkele terreuraanslagen plaats tegen publieke gebouwen, banken en Ambassades. Toeristen worden niet geviseerd door deze acties.