Griekenland

kaart Griekenland

 

Laatste update

Coronavirus COVID-19

  • Momenteel mag u enkel naar het buitenland reizen om een essentiële reden. U kan meer lezen over essentiële redenen voor reizen op de website https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/  
  • Indien u toch voor een essentiële reis naar het buitenland zal reizen, raden we aan rekening te houden met onderstaande adviezen.

 

COVID

INFO: covidtest vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

Reizen naar Griekenland is mogelijk mits inachtneming van de volgende voorwaarden:

Sinds 24 oktober is het dragen van een mondmasker overal verplicht, zowel binnen als buiten in alle openbare plaatsen.

Er werd ook een avondklok ingevoerd in het hele land (21.00 uur tot 05.00 uur). In Attica werd de avondklok verlengd tijdens het weekend (18.00 uur tot 05.00 uur). De specifieke maatregelen variëren volgens de regionale epidemiologische classificatie

Het hele land is officieel in lockdown. Verplaatsingen binnen de provincies moeten voldoen aan een van de 6 dwingende redenen bepaald door de Griekse overheid.

Reizigers worden verzocht om de situatie in de lokale media te volgen, de instructies nauwkeurig op te volgen en te voldoen aan alle door de lokale autoriteiten opgelegde preventiemaatregelen

 

Aankomst in Griekenland

Alle reizigers worden verzocht het online formulier (PLF) ten laatste 24 uur voor hun aankomst in te vullen (ongeacht de wijze van vervoer) en zich bij de gate te melden met het attest en de QR-code die ze per e-mail ontvingen.

Reizigers die het Griekse grondgebied binnenkomen zonder het PLF-formulier te hebben ingevuld, krijgen een administratieve boete van 500 euro.

Bij aankomst per vliegtuig en via het land, wordt de reiziger sinds 17 augustus 2020 verzocht om een certificaat (opgesteld in het Engels) voor te leggen met een negatief resultaat van een moleculaire test voor het coronavirus (PCR-test), uitgevoerd binnen de 72 uur voor aankomst (per vliegtuig of via het land).

Alle reizigers die aankomen op het Griekse grondgebied moeten een quarantaine van 7 dagen uitzitten. Sinds 18 december 2020 worden de meeste reizigers die het Griekse grondgebied betreden onderworpen aan een sneltest. Na deze willekeurige test zijn bezoekers vrij om naar hun eindbestemming te reizen, mits naleving van een zelfisolatie van 24 uur.

Indien het resultaat van de test positief is, wordt u gedurende minimaal 14 dagen in één van de door de Griekse overheid aangewezen hotels in quarantaine geplaatst. U mag uw hotelkamer niet verlaten en u kunt ook niet gerepatrieerd worden. In het geval dat u in contact bent geweest met een persoon die positief testte, wordt u ook minimaal 7 dagen in quarantaine geplaatst. Het beëindigen van de quarantaine (opgelegd door een positief testresultaat of na contact met een persoon die positief testte) wordt pas toegestaan ​​nadat een nieuwe test is uitgevoerd waarvan de uitslag negatief is. De resultaten van deze tests kunnen niet betwist worden.

Luchtvervoer

Internationale vluchten worden toegelaten ​​van/naar alle luchthavens in Griekenland. Elke persoon die per vliegtuig reist vanuit België en het Griekse grondgebied binnenkomt, moet een certificaat (opgesteld in het Engels) met een negatief resultaat van een moleculaire test (PCR) voor het coronavirus voorleggen, die hoogstens 72 uur voor aankomst in Griekenland is uitgevoerd.


Landvervoer

Aan de landgrenzen is toegang toegestaan​ (onder strikte voorwaarden, in het bijzonder een test die binnen de 72 uur voor het overschrijden van de grens werd uitgevoerd) via de grensstations vermeld op de officiële Griekse PLF-website.

Zeevervoer

Sinds 9 november 2020 zijn aankomsten via de zee verboden. 

 

Verplaatsingen in Griekenland

Alle verplaatsingen binnen Griekenland tussen de regio’s zijn verboden behalve voor:

  1. Terugkeer naar de hoofdverblijfplaats
  2. Hereniging van gezinsleden (in de zin van een kerngezin: tussen echtgenoten, met kinderen)
  3. Beroepsredenen
  4. Medische redenen

Er wordt geen specifiek attest vereist, maar men moet de reden van de reis met alle mogelijke middelen kunnen bewijzen (attest / brief van de werkgever, medisch attest, facturen / fiscaal attest, enz.).

Voor kleine dagelijkse en essentiële reizen, gelieve de officiele website te raadplegen.

 

Vertrek uit het Griekse grondgebied

Om het Griekse grondgebied te verlaten, moeten zowel Griekse staatsburgers als permanente inwoners een PLF-formulier invullen.

Voor de Belgen die tijdelijk in Griekenland vertoeven (toeristen, mensen die geen vaste / officiële verblijfplaats in Griekenland hebben) en die naar België willen terugkeren, is geen attest vereist om de plaats van vertrek te bereiken maar een bewijs van verblijf in België en een kopie van het vliegtuig- of bootticket zijn wel vereist.

In België heeft de FOD Volksgezondheid een website gewijd aan het coronavirus en de reisvoorwaarden online geplaatst. Mensen die naar België reizen of terugkeren, vinden op deze site alle nuttige informatie over de te volgen maatregelen en de voorwaarden die in acht moeten worden genomen voor hun vertrek en bij aankomst op het Belgische grondgebied.

Als u het Griekse grondgebied verlaat en naar een ander land dan België gaat, moet u contact opnemen met de autoriteiten van het betrokken land (ambassade, consulaat, enz.) om de voorwaarden te kennen om naar dat land te reizen.

 

Bevoegdheid

We vestigen uw aandacht op het feit dat enkel de Griekse autoriteiten en hun ambassades en consulaten in het buitenland bevoegd zijn om officiële informatie te verschaffen over de toegangsvoorwaarden tot het Griekse grondgebied. De inlichtingen die u hier terugvindt, worden enkel ter informatie gegeven. U kan ook de website travel.gov.gr en de website van het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken consulteren voor praktische links en de website van de Nationale Openbare gezondheidsdienst (EODY) raadplegen.

Personen die technische problemen ondervinden bij de online inschrijving op travel.gov.gr (geen QR-code ontvangen, enz.) of die vragen hebben over het invullen van dit formulier of over de manier waarop de PCR-test moet worden uitgevoerd, moeten contact opnemen met bovenvermelde bevoegde Griekse autoriteiten en/of met de Griekse ambassade in Brussel (tel.: 00 32 2545 55 00-1 / noodnummer: 00 32 478 54 61 01 / e-mail: gremb.bru@mfa.gr) en het secretariaat-generaal van de Griekse civiele bescherming (tel.: 00 30 210 33 59 002-3 / e-mail: info@gscp.gr).

Indien u zich reeds in Griekenland bevindt, kunt u bellen naar het nummer 1520.

In geval van nood kunnen de betrokkenen voor assistentie contact opnemen met de Ambassade of met de lokale autoriteiten (alarmnummer 1135 - enkel bereikbaar vanuit Griekenland).

 

 
Om de consulaire bijstand beter te organiseren, raden we alle reizigers aan om zich te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Over het algemeen is reizen in Griekenland veilig. Het is nochtans opletten voor kleine criminaliteit, vooral door zakkenrollers. 

Het is aangewezen de plaatselijke (ook Engelstalige) pers te volgen, zoals http://www.ekathimerini.com.

Wegens besparingsmaatregelen zijn musea en archeologische sites niet altijd toegankelijk; u hebt er alle belang bij om de openingsuren vooraf te checken vooral voor minder druk bezochte en kleinere musea en sites buiten de grote steden.

De voorbije jaren vonden ook enkele terreuraanslagen plaats tegen publieke gebouwen, banken en Ambassades. Toeristen worden niet geviseerd door deze acties.