Guatemala

kaart GuatemalaLaatste update

 

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Indien men toch terugkeert of een essentiële verplaatsing maakt uit die gebieden, dient men een quarantaine in België na te leven en een test te ondergaan. Meer informatie hierover vindt u op www.info-coronavirus.be.

Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

Indien u momenteel in een gebied bent waarvoor bovenstaand Ministerieel Besluit van toepassing is, of als u een essentiële reis maakt naar dit gebied, dan is het aangeraden om onderstaande adviezen over de gehele veiligheidsproblematiek in dit gebied erop na te lezen.

 

Om de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te voorkomen, hebben de lokale autoriteiten in Guatemala aangekondigd dat vanaf 12 maart 2020 en voor onbepaalde tijd de toegang tot het grondgebied aan alle buitenlanders geweigerd wordt. De grenzen en de luchthavens zullen ook ten minsten tot 15 augustus gesloten blijven.

Sinds 22 maart is er een avondklok van 16.00 uur tot 04.00 uur van kracht. Er zijn ook bewegingsbeperkingen. De Guatemalteekse autoriteiten hebben een verbod aangekondigd op reizen buiten zijn departement en reizen voor toeristische doeleinden, waaronder naar het strand of een meer gaan.

Het dragen van een mondmasker is nu verplicht voor elk uitje buitenshuis. Personen van meer dan 60 jaar, zwangere vrouwen en kinderen mogen niet meer naar buiten, op enkele uitzonderingen na.

Hierom wordt aangeraden  alle reizen naar Guatemala tijdelijk uit te stellen. Hou er rekening mee dat, wegens de snelle verspreiding van het virus, uw terugkeer naar België niet steeds gegarandeerd kan zijn.

 

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij u aan uw reis te registreren via travellersonline.diplomatie.be 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid 

De ambassade wordt steeds vaker gecontacteerd door ongeruste familie die geen nieuws krijgt van de reizigers. Gelieve familie en vrienden goed te informeren zodat zij zich niet onmiddellijk het ergste voorstellen: dikwijls is het probleem gewoon te wijten aan de onbeschikbaarheid van telecommunicatienetwerken.

De criminaliteitscijfers in Guatemala zijn bijzonder hoog, het blijft een van de gevaarlijkste landen in de regio. Waakzaamheid is steeds en in het hele land geboden. Reizigers dienen ook onderstaande voorzorgsmaatregelen in acht te nemen.

Het wordt afgeraden zich buiten de toeristische trekpleisters te begeven zoals Antigua, het meer Atitlán, Chichicastenango en de belangrijkste bestemmingen in de Altiplano. De reizen tussen de toeristische bestemmingen worden best overdag gedaan en liefst met reisorganisaties.

Vooral in de hoofdstad komen roofovervallen met geweld regelmatig voor. In de periode voorafgaand aan Kerst en Pasen is er een gevoelige toename in de criminaliteit merkbaar. Extra voorzichtigheid is geboden bij tankstations, geldautomaten, winkelcentra en supermarkten.

Guatemala heeft een zeer complexe geschiedenis en het huidige geweld is vaak een gevolg van het socio-politieke verleden van het land. Het geweld komt ook voort uit bendes (“maras”) en drugshandel.

Indien men een reis naar Guatemala maakt, is het aangeraden om de internationale en, indien mogelijk, ook de lokale Guatemalteekse media te volgen.

Gezond verstand en gewone voorzorgsmaatregelen zijn van toepassing:

  • Vermijd openbaar vervoer;
  • Logeren in hotels van lagere categorie kan enkel op aanbeveling van vertrouwde personen. Doe niet aan wildkamperen;
  • Draag geen juwelen en neem geen grote sommen geld mee;
  • Neem alleen een fotokopie van het paspoort mee en laat uw originele documenten en vliegtuigticket in een hotelkluis;
  • Draag uw documenten op uw lichaam en niet in uw reistas;
  • Bied bij overval geen weerstand aangezien overvallers niet aarzelen om hun wapen te gebruiken; zorg dat u steeds een beperkte heoveelheid cash geld bij zich heeft waar u gemakkelijk bij kan om het snel te kunnen afgeven; 
  • Vergezel uw jonge kinderen permanent;
  • Wees bij het zwemmen in de Stille Oceaan uiterst voorzichtig wegens verraderlijke onderstromingen;
  • Huur voor het beklimmen van vulkanen een gids in.


Criminaliteit

Wegblokkades kunnen zich - binnen of buiten de hoofdstad - spontaan voordoen, om welke reden dan ook (gebrek aan watervoorziening, hogere salarissen voor onderwijzers,…).

Voor een verblijf in de hoofdstad raden wij aan een kamer te boeken in een internationaal hotel in de zones 9, 10, 11 of 13. Buiten de hoofdstad en vooral in sommige gedeelten van het platteland komen straatcriminaliteit en gewelddadige roofovervallen ook geregeld voor, vooral na zonsondergang. Dit gaat gepaard met een aanwezigheid van drugshandel en drugsbaronnen die vaak hele streken van het land opkopen voor hun activiteiten en/of het witwassen van geld.

Het is sterk aanbevolen in groep te reizen en indien mogelijk vergezeld van een lokale officiële gids. Het Instituut voor Toerisme (INGUAT) heeft een register van officiële gidsen.  De laatste tijd zijn toeristen steeds meer een doelwit voor agressies. Reist u toch alleen, dan is het aan te raden afgelegen gebieden te mijden en contact op te nemen met ons ereconsulaat te Guatemala Stad.

In geval van diefstal of verlies van uw paspoort, dient u onmiddellijk aangifte te doen bij het dichtstbijzijnde politiebureau.

Een voorlopig paspoort kan zeer snel afgeleverd worden, maar het ereconsulaat is wel verplicht eerst toestemming voor afgifte van het paspoort te vragen aan de Ambassade van België in Panama. Het voorlopig paspoort heeft een beperkte geldigheid en wordt niet geaccepteerd voor een reis óf doorreis, door de Verenigde Staten zonder visum. Het is mogelijk een visum voor de VS in het voorlopig paspoort te plaatsen. Dit proces is omslachtig en duur (zie: http://guatemala.usembassy.gov/). Het is ook niet altijd gegarandeerd dat u uw visum op tijd zal krijgen. Het is dan ook aangeraden dat u de voorkeur geeft aan vluchten die niet over de VS gaan. Een reisverzekering die eveneens de kosten dekt verbonden aan de diefstal van een paspoort (zoals bijvoorbeeld de aankoop van een nieuw vliegbiljet) is aangewezen.

Op de website van de Ambassade van België in Panama vindt u meer informatie over wat u kunt doen in het geval van diefstal.

Een gewoon paspoort (geldigheid: 7 jaar) kan persoonlijk aangevraagd worden op een beroepspost (Panama Stad of Mexico Stad zijn de dichtstbijzijnde), en enkel op voorwaarde dat u niet meer bent ingeschreven in België.

 

Wij werken momenteel aan de vernieuwing van onze website. Om een beter idee te krijgen van wie onze website raadpleegt en naar welke informatie hij of zij op zoek is, willen wij u vragen deze korte vragenlijst in te vullen. Dit zal maar enkele minuten van uw tijd vragen. Alvast bedankt voor uw medewerking.

 

De vragenlijst vindt u hier: https://qlite.az1.qualtrics.com/jfe/form/SV_4VdkGChG6BNcVXD

Indien nodig kunt u rechtsboven de taal van de vragenlijst aanpassen.