Guinee

kaart Guinee

 

Laatste update

Oproepen tot betoging werden uitgezonden door de “Front National pour la Défense de la Constitution” (FNDC) sinds14 oktober 2019. Deze oproepen betreffen heel het nationaal grondgebied. Na een paar dagen van intense spanningen is de situatie geleidelijk aan gekalmeerd. Die korte rust blijft nochtans onzeker.

Houd u op de hoogte van de situatie en blijf weg van de betogingen en van de massabewegingen.

Voor consulaire bijstand aan Belgen kunt u contact opnemen met de Belgische ambassade in Conakry op +224 625 25 64 44 (tijdens de openingsuren) of +224 629 30 24 47 (buiten openingstijden en voor consulaire noodsituaties)

Om consulaire bijstand beter te organiseren, raden we u ook aan om uw reis op onze website www.travellersonline.diplomatie.be te registreren.

 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Actualiteit

De socio-economische situatie, mogelijk uitgebuit voor politieke doeleinden, kan op elk moment aanleiding geven tot betogingen en verplaatsingen van grote menigten. Die betogingen kunnen ontaarden in gewelddadige confrontaties met de ordehandhavers. Blijf steeds op de hoogte van de toestand en houd u ver van deze manifestaties.

 
Algemene veiligheid


Reizigers die naar Guinee reizen, worden aangeraden zich goed te informeren over de ontwikkeling van de veiligheidssituatie. Het wordt afgeraden deel te nemen aan volksbijeenkomsten en demonstraties. Belgen die zich in Guinee bevinden, worden verzocht de nodige waakzaamheid en voorzorgsmaatregelen in acht te blijven nemen bij hun verplaatsingen in de gevoelige wijken van Conakry of buiten de hoofdstad en zich aan te melden bij het ereconsulaat te Conakry. Het wordt aangeraden een bevestiging van uw hotelreservatie in Conakry te vragen om zeker te zijn van uw logement. Aarzel niet om het Diplomatiek Bureau in Conakry, de Belgische Ambassade in Dakar of het ereconsulaat in Conakry te contacteren om u te informeren over de recente evoluties en om deze op de hoogte te brengen van incidenten waarvan u getuige bent. Om onze consulaire bijstand nog beter te kunnen organiseren raden wij ook aan uw reis voor vertrek te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

Met het oog op de gespannen situatie in de Sahelregio, meer bepaald in Mali, wordt het afgeraden te reizen in en naar het oostelijk grensgebied met Mali. Indien u zich toch in deze regio dient te begeven, wordt het ten stelligste aangeraden om specifieke veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. U wordt tevens aangeraden om de Ambassade in Dakar te verwittigen.

Midden juli 2013 zijn er etnische gewelddadigheden uitgebroken in Guinée Forestière, met de dood van minstens 95 personen tot gevolg. Hoewel de rust teruggekeerd is in de Nzérékoré regio, is het voor personen die naar Guinée Forestière wensen te gaan aangeraden zich te informeren bij de Ambassade te Dakar voor elke verplaatsing in de regio, rekening houdend met het repetitief karakter van deze conflicten.
Criminaliteit

Diefstallen, overvallen en gewapende inbraak vinden geregeld plaats in Guinee. Verscheidene landgenoten werden het slachtoffer van gewapende overvallen thuis. Talrijke politiebarrages staan opgesteld bij het in en buiten rijden van de steden.

Als men zich met een wagen verplaatst, is het aangeraden om ramen en deuren te sluiten en niet te parkeren of stil te staan op amper verlichte of verlaten plaatsen. Het wordt afgeraden om zich ’s nachts in de wijken aan de rand van Conakry te begeven.

Ook in de provincies wordt het afgeraden om zich ’s nachts te verplaatsen. Er wordt bovendien best nooit alleen gereisd. Reizigers moeten zeer voorzichtig zijn en nemen best extra voorzorgen door geen geld of waardevolle voorwerpen zichtbaar te dragen en drukke openbare plaatsen zoals markten te mijden.

 
Al Qaida au Maghreb Islamique (AQMI)

Sinds begin 2012 wordt het noorden van Mali, buurland van Guinee, militair bezet door een Touareg rebellenbeweging en door Salafistische bewegingen gelieerd aan AQMI (Al Qaida au Maghreb Islamique). Deze groeperingen zijn verantwoordelijk voor meerdere ontvoeringen van Westerlingen in Mali, Niger en Mauritanië tijdens de afgelopen jaren. Omwille van terroristische bedreigingen door personen en groepen verbonden aan AQMI en met het oog op de gespannen situatie in de Sahelregio, meer bepaald in Mali, wordt het afgeraden in en naar het oostelijk grensgebied met Mali. Indien u zich toch in deze regio dient te begeven, wordt het ten stelligste aangeraden om specifieke veiligheidsmaatregelen in acht te nemen: verplaats u enkel overdag, blijf discreet over uw reisroute voor uw vertrek, geef voorkeur aan het reizen in konvooi (minstens 2 à 3 voertuigen),… U wordt tevens aangeraden om de Ambassade te Dakar te verwittigen. In Guinee heeft tot op heden echter nog geen terroristische aanslag of ontvoering door AQMI plaatsgevonden.