Guinee-Bissau

kaart Guinee-Bissau

 

 
Laatste update

 

Coronavirus COVID-19
 

  • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
  • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
  • Registreer uw reis via TravellersOnline.
  • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

COVID

INFO: Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

Reizen naar Guinee-Bissau wordt ten zeerste afgeraden. 

Sinds 8 september is de rampentoestand van kracht in Guinee-Bissau tot minstens begin december. De grenzen zijn open aan de kant van Bissau-Guinee en het verkeer van mensen tussen de regio's van het land is toegestaan.

Toegang tot het land is onderworpen aan het voorleggen van een negatieve covid-19 PCR-test en een symptoomcontrole bij binnenkomst in het land. Een aangifteformulier, dat elementen bevat die de identificatie en locatie van de reiziger mogelijk maken, evenals zijn reisgeschiedenis, moet worden ingevuld en ingediend op het moment van grenscontrole.

Indien u wenst te vertrekken uit Guinée-Bissau, is het eveneens verplicht om een negatieve covid-19 test voor te leggen. Reizigers kunnen een covid-19 test laten afnemen in het Liceu Agostinho Neto in Bissau. De test wordt best 's ochtends afgenomen, de testresultaten zijn meestal de volgende dag, rond 16.00 uur, beschikbaar.

Wij raden onze landgenoten in Guinée-Bissau aan om verplaatsingen te beperken, dagelijks de gezondheidssituatie op te volgen en de aanbevelingen van de lokale autoriteiten (zowel sanitair als andere) te respecteren. Het dragen van een mondmasker in het openbare leven is momenteel verplicht. Bij een medisch noodgeval, gelieve onze ambassade in Dakar te willen contacteren met de nodige informatie over uw gezondheid.

 

Landgenoten worden verzocht om hun reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be.    

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Guinée-Bissau lijdt sinds meerdere jaren onder een politieke crisis. Ondanks vreedzame parlements- en presidentsverkiezingen in 2019, blijft de politieke situatie onzeker en volatiel. Waakzaamheid blijft geboden.

De gebruikelijke veiligheidsmaatregelen worden best gevolgd (vermijd nachtelijke reizen, alleen reizen en het zichtbaar dragen van waardevolle voorwerpen). Het is aangeraden alle samenscholingen te vermijden. Politieke betogingen en bijeenkomsten dienen vermeden te worden.

Reizigers worden tot voorzichtigheid aangespoord op de wegen in het binnenland. Informeer u bij de lokale overheid alvorens te reizen in de grensstreek met  Senegal (de Casamance, een voormalige conflictzone).. Informeer u vooraleer de hoofdwegen te verlaten omwille van het risico op resterende landmijnen (situatie is echter veel verbeterd in laatste jaren). Indien u zich in het binnenland wilt begeven en de hoofdwegen verlaat, neemt u best eerst contact op met de plaatselijke autoriteiten.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij u ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 
Criminaliteit

De criminaliteit en het banditisme nemen toe in Bissau. Bezoekers nemen dan ook best de gebruikelijke voorzorgen door geen geld of waardevolle voorwerpen zichtbaar te dragen. Een verhoogde waakzaamheid is geboden op markten en andere druk bevolkte plaatsen. Er valt tevens een stijging te noteren van de kleine criminaliteit, zowel in de hoofdstad Bissau als in het binnenland.