Guinee-Bissau

kaart Guinee-Bissau

 

 
Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

1. Reizen uit België naar de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen is sinds 15 juni opnieuw toegelaten. Of het ook mogelijk is om een ander land binnen te komen hangt af van de toestemming van uw land van bestemming. Het is dus uiterst belangrijk om de reisadviezen per land na te gaan om de situatie in het land van bestemming te kennen. Niet-noodzakelijke reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden. 

2. Quarantaine bij terugkeer naar België is niet verplicht voor reizigers die zich verplaatsten binnen de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland of Noorwegen. Let wel: zelf-quarantaine in België blijft verplicht voor reizigers van buiten die regio, behalve wanneer dit essentiële verplaatsingen betreft.

3. Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

4. De Raad van de EU heeft aanbevolen de reisbeperkingen vanaf 1 juli op te heffen voor 14 landen buiten Europa: Algerije, Australië, Canada, Zuid-Korea, Georgië, Japan, Marokko, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Thailand, Tunesië en Uruguay. De Belgische regering beraadt zich verder over deze lijst. Minstens tot 7 juli blijven de bestaande maatregelen van kracht.

 

De Bissau-Guineese autoriteiten hebben maatregelen ingevoerd teneinde de verspreiding van het coronavirus te bestrijden. Momenteel is de noodtoestand van kracht en gelden speciale veiligheidsmaatregelen. Zowel lands-, lucht- als maritieme grenzen zijn sinds 18 maart gesloten en het ‘openbaar vervoer’ is opgeschort.

Er zijn momenteel geen commerciële routes om Guinee-Bissau te verlaten. Het is af en toe mogelijk om te vertrekken op een Europese repatriëringsvlucht, allicht via Lissabon. Als u een reiziger bent die normaal in het België woont en u Guinee-Bissau wilt verlaten, neem dan contact op met onze ambassade in Dakar.

Wij raden onze landgenoten in Guinée-Bissau aan om verplaatsingen te beperken, dagelijks de gezondheidssituatie op te volgen en de aanbevelingen van de lokale autoriteiten (zowel sanitair als andere) te respecteren. Bij een medisch noodgeval, gelieve onze ambassade in Dakar te willen contacteren met de nodige informatie over uw gezondheid.

 

Landgenoten worden verzocht om hun reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be.    

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Guinée-Bissau lijdt sinds meerdere jaren onder een politieke crisis. Ondanks vreedzame parlements- en presidentsverkiezingen in 2019, blijft de politieke situatie onzeker en volatiel. Waakzaamheid blijft geboden.

De gebruikelijke veiligheidsmaatregelen worden best gevolgd (vermijd nachtelijke reizen, alleen reizen en het zichtbaar dragen van waardevolle voorwerpen). Het is aangeraden alle samenscholingen te vermijden. Politieke betogingen en bijeenkomsten dienen vermeden te worden.

Reizigers worden tot voorzichtigheid aangespoord op de wegen in het binnenland. Informeer u bij de lokale overheid alvorens te reizen in de grensstreek met  Senegal (de Casamance, een voormalige conflictzone).. Informeer u vooraleer de hoofdwegen te verlaten omwille van het risico op resterende landmijnen (situatie is echter veel verbeterd in laatste jaren). Indien u zich in het binnenland wilt begeven en de hoofdwegen verlaat, neemt u best eerst contact op met de plaatselijke autoriteiten.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij u ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 
Criminaliteit

De criminaliteit en het banditisme nemen toe in Bissau. Bezoekers nemen dan ook best de gebruikelijke voorzorgen door geen geld of waardevolle voorwerpen zichtbaar te dragen. Een verhoogde waakzaamheid is geboden op markten en andere druk bevolkte plaatsen. Er valt tevens een stijging te noteren van de kleine criminaliteit, zowel in de hoofdstad Bissau als in het binnenland.