Guinee-Bissau

kaart Guinee-Bissau

 

 
Laatste update

 

Veiligheid

Na de couppoging van 1 februari blijft de politieke situatie in Guinee-Bissau onstabiel.

U wordt  ten zeerste aangeraden samenscholingen te vermijden en op de hoogte te blijven van de situatie en de risico's.

  Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar landen buiten de Europese Unie zijn sterk afgeraden voor niet-gevaccineerde reizigers.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus. 

   

  De grenzen van Guinee-Bissau zijn open en het verkeer van mensen tussen de regio's van het land is toegestaan.

  Toegang tot het land is onderworpen aan het voorleggen van een negatieve COVID-19 PCR-test die dateert van minder dan 72u voor boarding, en een symptoomcontrole bij binnenkomst in het land. Een aangifteformulier, die de identificatie en de locatiebepaling van de reiziger mogelijk maken, moet worden ingevuld en ingediend aan de grenscontrole. Als u bij aankomst symptomen van COVID-19 vertoont, wordt u opnieuw getest en moet u in uw verblijfsplaats geïsoleerd blijven totdat de resultaten zijn geleverd.

  Indien u wenst te vertrekken uit Guinée-Bissau, is het eveneens verplicht om een negatieve COVID-19 test voor te leggen die dateert van minder dan 72u voor boarding, tegen een kostprijs van 30.000 cfa. Reizigers kunnen een COVID-19 test laten afnemen in het Liceu Agostinho Neto in Bissau.

  Wij raden onze landgenoten in Guinée-Bissau aan om verplaatsingen te beperken, dagelijks de gezondheidssituatie op te volgen en de aanbevelingen van de lokale autoriteiten (zowel sanitair als andere) te respecteren. Het dragen van een mondmasker in het openbare leven is momenteel verplicht. Bij een medisch noodgeval, gelieve onze ambassade in Dakar te willen contacteren met de nodige informatie over uw gezondheid.

   

  Landgenoten worden verzocht om hun reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be.    

   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Algemene veiligheid

  Guinée-Bissau lijdt sinds meerdere jaren onder een politieke crisis. Ondanks vreedzame parlements- en presidentsverkiezingen in 2019, blijft de politieke situatie onzeker en volatiel. Waakzaamheid blijft geboden.

  De gebruikelijke veiligheidsmaatregelen worden best gevolgd (vermijd nachtelijke reizen, alleen reizen en het zichtbaar dragen van waardevolle voorwerpen). Het is aangeraden alle samenscholingen te vermijden. Politieke betogingen en bijeenkomsten dienen vermeden te worden.

  Reizigers worden tot voorzichtigheid aangespoord op de wegen in het binnenland. Informeer u bij de lokale overheid alvorens te reizen in de grensstreek met  Senegal (de Casamance, een voormalige conflictzone).. Informeer u vooraleer de hoofdwegen te verlaten omwille van het risico op resterende landmijnen (situatie is echter veel verbeterd in laatste jaren). Indien u zich in het binnenland wilt begeven en de hoofdwegen verlaat, neemt u best eerst contact op met de plaatselijke autoriteiten.

  Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij u ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

   
  Criminaliteit

  De criminaliteit en het banditisme nemen toe in Bissau. Bezoekers nemen dan ook best de gebruikelijke voorzorgen door geen geld of waardevolle voorwerpen zichtbaar te dragen. Een verhoogde waakzaamheid is geboden op markten en andere druk bevolkte plaatsen. Er valt tevens een stijging te noteren van de kleine criminaliteit, zowel in de hoofdstad Bissau als in het binnenland.