Guinee-Bissau

kaart Guinee-Bissau

 

 
Laatste update

 

Coronavirus COVID-19
 

  • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
  • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
  • Registreer uw reis via TravellersOnline.
  • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

RIZIV-INFO: Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

 

Reizen naar Guinee-Bissau wordt ten zeerste afgeraden. 

De Bissau-Guineese autoriteiten hebben maatregelen ingevoerd teneinde de verspreiding van het coronavirus te bestrijden. Momenteel is de noodtoestand van kracht tot 24 augustus en gelden speciale veiligheidsmaatregelen. Zowel lands-, lucht- als maritieme grenzen zijn sinds 18 maart gesloten en het ‘openbaar vervoer’ is opgeschort.

Het is af en toe mogelijk om te vertrekken uit Guinée-Bissau met een chartervlucht van een reisagentschap. Als u een reiziger bent die normaal in het België woont en u Guinee-Bissau wilt verlaten, neem dan contact op met onze ambassade in Dakar.

Indien u wenst te vertrekken uit Guinée-Bissau, is het verplicht om een negatieve covid-19 test te kunnen voorleggen. Het Hoog-Commissariaat voor de Strijd tegen Covid-19 meldt dat reizigers een gratis covid-19 test kunnen laten afnemen in het Liceu Agostinho Neto in Bissau (van 10.00 tot 14.00u). Ook als u naar Guinée-Bissau wenst te reizen, dient u een negatieve covid-19 test voor te leggen.

Wij raden onze landgenoten in Guinée-Bissau aan om verplaatsingen te beperken, dagelijks de gezondheidssituatie op te volgen en de aanbevelingen van de lokale autoriteiten (zowel sanitair als andere) te respecteren. Het dragen van een mondmasker in het openbare leven is momenteel verplicht. Bij een medisch noodgeval, gelieve onze ambassade in Dakar te willen contacteren met de nodige informatie over uw gezondheid.

 

Landgenoten worden verzocht om hun reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be.    

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Guinée-Bissau lijdt sinds meerdere jaren onder een politieke crisis. Ondanks vreedzame parlements- en presidentsverkiezingen in 2019, blijft de politieke situatie onzeker en volatiel. Waakzaamheid blijft geboden.

De gebruikelijke veiligheidsmaatregelen worden best gevolgd (vermijd nachtelijke reizen, alleen reizen en het zichtbaar dragen van waardevolle voorwerpen). Het is aangeraden alle samenscholingen te vermijden. Politieke betogingen en bijeenkomsten dienen vermeden te worden.

Reizigers worden tot voorzichtigheid aangespoord op de wegen in het binnenland. Informeer u bij de lokale overheid alvorens te reizen in de grensstreek met  Senegal (de Casamance, een voormalige conflictzone).. Informeer u vooraleer de hoofdwegen te verlaten omwille van het risico op resterende landmijnen (situatie is echter veel verbeterd in laatste jaren). Indien u zich in het binnenland wilt begeven en de hoofdwegen verlaat, neemt u best eerst contact op met de plaatselijke autoriteiten.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij u ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 
Criminaliteit

De criminaliteit en het banditisme nemen toe in Bissau. Bezoekers nemen dan ook best de gebruikelijke voorzorgen door geen geld of waardevolle voorwerpen zichtbaar te dragen. Een verhoogde waakzaamheid is geboden op markten en andere druk bevolkte plaatsen. Er valt tevens een stijging te noteren van de kleine criminaliteit, zowel in de hoofdstad Bissau als in het binnenland.