Haïti

kaart Haïti

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

 

 • Momenteel mag u enkel naar het buitenland reizen om een essentiële reden. U kan meer lezen over essentiële redenen voor reizen op de website https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/.
 • Indien u toch voor een essentiële reis naar het buitenland zal reizen, raden we aan rekening te houden met onderstaande adviezen.

 

COVID

INFO: Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

Sinds eind juni hebben de Haïtiaanse autoriteiten  de heropening van luchthavens aangekondigd in het kader van COVID-19. Met ingang van 9 februari moeten alle reizigers die naar Haïti willen reizen een negatieve PCR- of RoDt Ag-test (snelle antigeentest) kunnen voorleggen die niet ouder is dan 72u op het moment van het instappen. Personen die reeds besmet zijn geweest met en hersteld zijn van COVID-19 kunnen van deze eis worden vrijgesteld, mits zij een bewijs van een positieve test en een beoordeling door de behandelende arts kunnen overleggen.

Echter, alle reizen naar Haïti blijven om instabiliteits- en veiligheidsredenen afgeraden.

U moet weten dat momenteel de overgrote meerderheid van de vluchten naar Haïti via de Verenigde Staten gaat. U moet er daarom voor zorgen dat u over alle benodigde vergunningen beschikt om toegang te krijgen tot Amerikaans grondgebied.

De sanitaire noodtoestand werd opgeheven.
Het aantal positieve gevallen blijft dalen, maar er is geen informatie over het aantal uitgevoerde testen.
Het dragen van een masker blijft verplicht. Volgens het decreet van 21 mei 2020 blijft de naleving van de belemmeringsmaatregelen "op elke plaats en onder alle omstandigheden" van toepassing in het land.

Gelieve eveneens te noteren dat het moeilijk of onmogelijk is om in Haïti een PCR- test uit te voeren voor de terugkeer naar België.

De landgrens met de Dominicaanse Republiek is geopend.

Via deze link vindt u meer informatie over de gezondheidssituatie en de maatregelen die Haïti heeft genomen: https://www.mspp.gouv.ht/ (in het Frans)  

 

Indien u toch naar Haïti reist ondanks het feit dat dit afgeraden wordt, dient u zich in te schrijven op https://travellersonline.diplomatie.be. En ook de Belgische Ambassade in Havana per e-mail te informeren (havana@diplobel.fed.be)

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Aangezien de onstabiele situatie in Haïti voor het ogenblik, wordt er aanbevolen om alle reizen naar Haïti, tot nader bericht, uit te stellen.

De algemene veiligheidstoestand in Haïti blijft zeer slecht en onvoorspelbaar. Verplaatsingen zonder begeleiding ter plaatse worden dan ook afgeraden. De onveiligheid verplaatst zich soms naar nieuwe zones. Stel u steeds op de hoogte van de meest actuele informatie. Reizen naar het binnenland worden afgeraden indien men niet begeleid wordt door personen die het terrein goed kennen.

Men wordt ook verzocht zich te informeren over de veiligheidstoestand via de media en regelmatig contact te houden met het ereconsulaat van België in Port-au-Prince.

De voorbije maanden werden regelmatig grote betogingen, soms gewelddadig, geregistreerd in Port-au-Prince en andere steden in Haïti, tegen corruptie en tegen de heersende politieke klasse. Daarbij worden vaak barricades opgericht en zijn bepaalde wegen ontoegankelijk. De landgrens met de Dominicaanse Republiek wordt af en toe gesloten, wat reizen per bus of per wagen tussen beide landen onmogelijk maakt. We raden reizigers dan ook aan zeer voorzichtig te zijn in Haïti vanwege de volatiele, onvoorspelbare veiligheidssituatie en de aanhoudende politieke en sociale spanningen. Vermijd manifestaties, volg steeds de instructies van de lokale autoriteiten en ga de actuele situatie goed na vooraleer u zich verplaatst in het land.

Vermijd alle verplaatsingen in de wijken Martissant, Carrefour, Bel Air, Cité Soleil en La Saline in Port-Au-Prince, omdat de veiligheidsomstandigheden daar bijzonder instabiel en gevaarlijk zijn.


Criminaliteit

De criminaliteit blijft hoog in Haïti, vooral in de steden Port-au-Prince en Cap Haïtien. Zowel de lokale bevolking als buitenlanders kunnen hier slachtoffer van zijn De voornaamste veiligheidsrisico’s zijn:

 • Gewapende overvallen. De aanwezigheid van georganiseerde bendes en de circulatie van wapens in Haïti zorgen voor een verhoogd risico op (gewapende) overvallen. Recent werden (gewapende) overvallen op buitenlanders gemeld in de betere wijk Pétionville, met name ’s avonds bij de uitgang van restaurants en door overvallers op moto’s. Ook de de luchthaven in Port-au-Prince en de wegen van de luchthaven naar de stad zijn mogelijke doelwitten. Ook aan de uitgang van banken en bij bankautomaten worden overvallen gemeld.
 • Ontvoeringen van buitenlanders voor losgeld komen voor.
 • Wegversperringen en hinderlagen door gewapende groepen, voornamelijk op de RN2 nabij Petit Goâve
 • Betogingen of publieke manifestaties met geweld
 • Piraterij in de Haïtiaanse wateren tegen zeilers en plezierjachten

Volgende veiligheidsmaatregelen dienen daarom in acht genomen te worden:

 • Bereid uw reis goed voor en zorg voor een ontvangst ter plaatse door mensen met kennis van de plaatselijke situatie
 • Ga nooit alleen naar de volksbuurten (zoals Cité Soleil, Cité Militaire, Martissant, Carrefour, Jean-Marie Vincent en Bel Air in Port-au-Prince)
 • Vermijd verplaatsingen naar Ile de la Tortue, ile de la Gonave en de grensstreek met de Dominicaanse Republiek
 • Loop 's avonds niet te voet op straat; 
 • Probeer verplaatsingen per wagen na zonsondergang te vermijden
 • Parkeer de wagen zoveel mogelijk op een beveiligd terrein of een bewaakte parking
 • Rij met vergrendelde autoportieren en gesloten vensters; 
 • Neem liefst niet het openbaar vervoer of een taxi (tenzij van een erke
 • nd taxibedrijf) en zeker geen mototaxi’s. Huur beter een wagen met chauffeur; 
 • Draag geen opzichtige juwelen, waardevolle voorwerpen of duur materiaal (camera's, enz.); 
 • Blijf uit de buurt van betogingen en samenscholingen; 
 • Raak niet in conflict met politieagenten; 
 • Bied geen verzet in geval van een overval (zeker niet in geval van een gewapende overval)
 • Haal geen geld af aan bankautomaten op straat (u kan geld wisselen in de grote hotels)

Informeer u steeds over de meest recente veiligheidstoestand voor vertrek