Haïti

kaart Haïti

 

Laatste update

 

Aardbeving

Het zuidwesten van Haïti is getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.2 op de schaal van Richter. Deze vond plaats op zaterdag 14 augustus om 8u30. De meest getroffen zones zijn Jérémie, Les Cayes en Le Nippes.

Alle reizen naar Haïti zijn sterk afgeraden en de mensen die zich ter plaatse bevinden worden verzocht de aanbevelingen van de lokale overheden te volgen en eveneens contact op te nemen met de Belgische Ambassade te La Havana (havana@diplobel.fed.be).

 

  Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

   

  Noodtoestand op gezondheidsgebied werd afgekondigd na stijging van Covid-19-gevallen.

  Het dragen van maskers blijft verplicht in openbare ruimten en het wassen van de handen in alle gebouwen in het hele land. Een avondklok werd ingesteld van 22.00 tot 05.00 uur. Krachtens het decreet van 21 mei 2020 blijft de naleving van de belemmeringsmaatregelen "op alle plaatsen en onder alle omstandigheden" in het land van toepassing.

  Sinds 9 februari moeten alle reizigers voor het instappen een negatieve PCR- of snelle antigenentest (Ag-RDT) van minder dan 72 uur oud kunnen voorleggen. Personen die reeds besmet zijn geweest met en hersteld zijn van COVID-19 kunnen van deze eis worden vrijgesteld, mits zij een bewijs van een positieve test en een beoordeling door de behandelende arts kunnen overleggen.

  We herinneren u er echter aan dat alle reizen naar Haïti afgeraden blijven om instabiliteits- en veiligheidsredenen.

  Een groot deel van de vluchten naar Haïti verloopt via de Verenigde Staten. Het is daarom belangrijk dat u over alle nodige vergunningen beschikt om de Verenigde Staten binnen te komen.

  Het aantal positieve gevallen en overlijden neemt toe. Wij stellen  de aanwezigheid van de Engelse en Braziliaanse varianten in Haïti vast.

  Vervolgens moet worden opgemerkt dat het momenteel moeilijk is om in Haïti een PCR-test uit te voeren die noodzakelijk is om te kunnen instappen. Gelieve contact op te nemen met uw luchtvaartmaatschappij.

  De landsgrens met de Dominicaanse Republiek is open.

  Meer informatie over de gezondheidssituatie en de door Haïti genomen maatregelen via deze link: https://www.mspp.gouv.ht (de website van Haïti is in het Frans). 

   

  Indien u toch naar Haïti reist ondanks het feit dat dit afgeraden wordt, dient u zich in te schrijven op https://travellersonline.diplomatie.be. En ook de Belgische Ambassade in Havana per e-mail te informeren (havana@diplobel.fed.be)

   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Algemene veiligheid

  Aangezien de onstabiele situatie in Haïti voor het ogenblik, wordt er aanbevolen om alle reizen naar Haïti, tot nader bericht, uit te stellen.

  De algemene veiligheidstoestand in Haïti blijft zeer slecht en onvoorspelbaar. Verplaatsingen zonder begeleiding ter plaatse worden dan ook afgeraden. De onveiligheid verplaatst zich soms naar nieuwe zones. Stel u steeds op de hoogte van de meest actuele informatie. Reizen naar het binnenland worden afgeraden indien men niet begeleid wordt door personen die het terrein goed kennen.

  Men wordt ook verzocht zich te informeren over de veiligheidstoestand via de media en regelmatig contact te houden met het ereconsulaat van België in Port-au-Prince.

  De voorbije maanden werden regelmatig grote betogingen, soms gewelddadig, geregistreerd in Port-au-Prince en andere steden in Haïti, tegen corruptie en tegen de heersende politieke klasse. Daarbij worden vaak barricades opgericht en zijn bepaalde wegen ontoegankelijk. De landgrens met de Dominicaanse Republiek wordt af en toe gesloten, wat reizen per bus of per wagen tussen beide landen onmogelijk maakt. We raden reizigers dan ook aan zeer voorzichtig te zijn in Haïti vanwege de volatiele, onvoorspelbare veiligheidssituatie en de aanhoudende politieke en sociale spanningen. Vermijd manifestaties, volg steeds de instructies van de lokale autoriteiten en ga de actuele situatie goed na vooraleer u zich verplaatst in het land.

  Vermijd alle verplaatsingen in de wijken Martissant, Carrefour, Bel Air, Cité Soleil en La Saline in Port-Au-Prince, omdat de veiligheidsomstandigheden daar bijzonder instabiel en gevaarlijk zijn.


  Criminaliteit

  De criminaliteit blijft hoog in Haïti, vooral in de steden Port-au-Prince en Cap Haïtien. Zowel de lokale bevolking als buitenlanders kunnen hier slachtoffer van zijn De voornaamste veiligheidsrisico’s zijn:

  • Gewapende overvallen. De aanwezigheid van georganiseerde bendes en de circulatie van wapens in Haïti zorgen voor een verhoogd risico op (gewapende) overvallen. Recent werden (gewapende) overvallen op buitenlanders gemeld in de betere wijk Pétionville, met name ’s avonds bij de uitgang van restaurants en door overvallers op moto’s. Ook de de luchthaven in Port-au-Prince en de wegen van de luchthaven naar de stad zijn mogelijke doelwitten. Ook aan de uitgang van banken en bij bankautomaten worden overvallen gemeld.
  • Ontvoeringen van buitenlanders voor losgeld komen voor.
  • Wegversperringen en hinderlagen door gewapende groepen, voornamelijk op de RN2 nabij Petit Goâve
  • Betogingen of publieke manifestaties met geweld
  • Piraterij in de Haïtiaanse wateren tegen zeilers en plezierjachten

  Volgende veiligheidsmaatregelen dienen daarom in acht genomen te worden:

  • Bereid uw reis goed voor en zorg voor een ontvangst ter plaatse door mensen met kennis van de plaatselijke situatie
  • Ga nooit alleen naar de volksbuurten (zoals Cité Soleil, Cité Militaire, Martissant, Carrefour, Jean-Marie Vincent en Bel Air in Port-au-Prince)
  • Vermijd verplaatsingen naar Ile de la Tortue, ile de la Gonave en de grensstreek met de Dominicaanse Republiek
  • Loop 's avonds niet te voet op straat; 
  • Probeer verplaatsingen per wagen na zonsondergang te vermijden
  • Parkeer de wagen zoveel mogelijk op een beveiligd terrein of een bewaakte parking
  • Rij met vergrendelde autoportieren en gesloten vensters; 
  • Neem liefst niet het openbaar vervoer of een taxi (tenzij van een erke
  • nd taxibedrijf) en zeker geen mototaxi’s. Huur beter een wagen met chauffeur; 
  • Draag geen opzichtige juwelen, waardevolle voorwerpen of duur materiaal (camera's, enz.); 
  • Blijf uit de buurt van betogingen en samenscholingen; 
  • Raak niet in conflict met politieagenten; 
  • Bied geen verzet in geval van een overval (zeker niet in geval van een gewapende overval)
  • Haal geen geld af aan bankautomaten op straat (u kan geld wisselen in de grote hotels)

  Informeer u steeds over de meest recente veiligheidstoestand voor vertrek