Haïti

kaart Haïti

 

Laatste update

Coronavirus

Meerdere gevallen van Coronavirus Covid-19 werden door de Haïtiaanse overheden bevestigd.

De Haïtiaanse autoriteiten hebben de toegang tot het grondgebied verboden voor toeristen als onderdeel van de bestrijding van de coronaviruspandemie. Reizen naar Haïti zijn dan ook niet meer mogelijk en waren sowieso al lange tijd afgeraden omwille van de veiligheidsrisico’s.

 

Personen die toch in Haïti zouden zijn ondanks het negatief reisadvies, kunnen enkel het land nog verlaten met georganiseerde repatriëringsvluchten. Indien u ter plaatse bent, raden wij u aan u te melden bij de Belgische ambassade in Havana. In afwachting wordt u verzocht voorzichtig te zijn en op een veilige plaats te blijven.

Gezien de onstabiele situatie in Haïti voor het ogenblik, wordt er aanbevolen om alle reizen naar Haïti, tot nader bericht, uit te stellen. Er worden regelmatig betogingen georganiseerd en er vinden gewelddadige opstanden plaats (geweerschoten, plunderingen…) waarbij soms slachtoffers vallen en materiële schade wordt aangericht. Regelmatige wegblokkades kunnen verplaatsingen verhinderen, vooral op weg naar de luchthaven. Indien u toch beslist naar Haïti te reizen, dient u erg voorzichtig te zijn, de lokale media te volgen en uw verplaatsingen te beperken.

In Port-au-Prince moeten de wijken Martissant, Carrefour, Bel Air, Cité Soleil en La Saline vermeden worden. Vanwege een toename van bendeactiviteiten in de Artibonite regio, wordt aangeraden het gebied Verrettes - Petite Rivière de l'Artibonite - Dessalines te vermijden, evenals de RN1-weg tussen Saint-Marc en Gonaïves.

Om onze consulaire dienstverlening te optimaliseren, raden wij u aan om uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Aangezien de onstabiele situatie in Haïti voor het ogenblik, wordt er aanbevolen om alle reizen naar Haïti, tot nader bericht, uit te stellen.

De algemene veiligheidstoestand in Haïti blijft zeer slecht en onvoorspelbaar. Verplaatsingen zonder begeleiding ter plaatse worden dan ook afgeraden. De onveiligheid verplaatst zich soms naar nieuwe zones. Stel u steeds op de hoogte van de meest actuele informatie. Reizen naar het binnenland worden afgeraden indien men niet begeleid wordt door personen die het terrein goed kennen.

Men wordt ook verzocht zich te informeren over de veiligheidstoestand via de media en regelmatig contact te houden met het ereconsulaat van België in Port-au-Prince.

De voorbije maanden werden regelmatig grote betogingen, soms gewelddadig, geregistreerd in Port-au-Prince en andere steden in Haïti, tegen corruptie en tegen de heersende politieke klasse. Daarbij worden vaak barricades opgericht en zijn bepaalde wegen ontoegankelijk. De landgrens met de Dominicaanse Republiek wordt af en toe gesloten, wat reizen per bus of per wagen tussen beide landen onmogelijk maakt. We raden reizigers dan ook aan zeer voorzichtig te zijn in Haïti vanwege de volatiele, onvoorspelbare veiligheidssituatie en de aanhoudende politieke en sociale spanningen. Vermijd manifestaties, volg steeds de instructies van de lokale autoriteiten en ga de actuele situatie goed na vooraleer u zich verplaatst in het land.

Vermijd alle verplaatsingen in de wijken Martissant, Carrefour, Bel Air, Cité Soleil en La Saline in Port-Au-Prince, omdat de veiligheidsomstandigheden daar bijzonder instabiel en gevaarlijk zijn.


Criminaliteit

De criminaliteit blijft hoog in Haïti, vooral in de steden Port-au-Prince en Cap Haïtien. Zowel de lokale bevolking als buitenlanders kunnen hier slachtoffer van zijn De voornaamste veiligheidsrisico’s zijn:

 • Gewapende overvallen. De aanwezigheid van georganiseerde bendes en de circulatie van wapens in Haïti zorgen voor een verhoogd risico op (gewapende) overvallen. Recent werden (gewapende) overvallen op buitenlanders gemeld in de betere wijk Pétionville, met name ’s avonds bij de uitgang van restaurants en door overvallers op moto’s. Ook de de luchthaven in Port-au-Prince en de wegen van de luchthaven naar de stad zijn mogelijke doelwitten. Ook aan de uitgang van banken en bij bankautomaten worden overvallen gemeld.
 • Ontvoeringen van buitenlanders voor losgeld komen voor.
 • Wegversperringen en hinderlagen door gewapende groepen, voornamelijk op de RN2 nabij Petit Goâve
 • Betogingen of publieke manifestaties met geweld
 • Piraterij in de Haïtiaanse wateren tegen zeilers en plezierjachten

Volgende veiligheidsmaatregelen dienen daarom in acht genomen te worden:

 • Bereid uw reis goed voor en zorg voor een ontvangst ter plaatse door mensen met kennis van de plaatselijke situatie
 • Ga nooit alleen naar de volksbuurten (zoals Cité Soleil, Cité Militaire, Martissant, Carrefour, Jean-Marie Vincent en Bel Air in Port-au-Prince)
 • Vermijd verplaatsingen naar Ile de la Tortue, ile de la Gonave en de grensstreek met de Dominicaanse Republiek
 • Loop 's avonds niet te voet op straat; 
 • Probeer verplaatsingen per wagen na zonsondergang te vermijden
 • Parkeer de wagen zoveel mogelijk op een beveiligd terrein of een bewaakte parking
 • Rij met vergrendelde autoportieren en gesloten vensters; 
 • Neem liefst niet het openbaar vervoer of een taxi (tenzij van een erke
 • nd taxibedrijf) en zeker geen mototaxi’s. Huur beter een wagen met chauffeur; 
 • Draag geen opzichtige juwelen, waardevolle voorwerpen of duur materiaal (camera's, enz.); 
 • Blijf uit de buurt van betogingen en samenscholingen; 
 • Raak niet in conflict met politieagenten; 
 • Bied geen verzet in geval van een overval (zeker niet in geval van een gewapende overval)
 • Haal geen geld af aan bankautomaten op straat (u kan geld wisselen in de grote hotels)

Informeer u steeds over de meest recente veiligheidstoestand voor vertrek