Honduras

kaart Honduras

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Indien men toch terugkeert of een essentiële verplaatsing maakt uit die gebieden, dient men een quarantaine in België na te leven en een test te ondergaan. Meer informatie hierover vindt u op www.info-coronavirus.be.

Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

Indien u momenteel in een gebied bent waarvoor bovenstaand Ministerieel Besluit van toepassing is, of als u een essentiële reis maakt naar dit gebied, dan is het aangeraden om onderstaande adviezen over de gehele veiligheidsproblematiek in dit gebied erop na te lezen.

 

 
Het Covid-19-coronavirus is aanwezig in Honduras. Er zijn momenteel maar weinig mensen besmet.

Vanwege de coronavirusepidemie kondigden de autoriteiten op 15 maart, de sluiting van alle lands-, zee- en luchtgrenzen tot nader order aan. Hondurezen, permanente inwoners en leden van het diplomatieke korps worden bij aankomst onmiddellijk in quarantaine geplaatst.

In bepaalde steden van het land zijn bijzonder drastische maatregelen van kracht, met een volledig verbod op vertrek. De avondklok is uitgebreid tot het hele land.

Verplaatsingen - met maximaal 2 personen per auto - zijn mogelijk naar de supermarkt, apotheek of benzinepomp en de momenten worden bepaald volgens het laatste nummer van de identiteitskaart of paspoort. Verplaatsingen zijn in het weekend verboden, met uitzonderingen.Er kunnen vergunningen worden afgegeven om het verkeer van buitenlanders die naar hun land van herkomst worden gerepatrieerd, mogelijk te maken.

Sinds 7 april is het dragen van een mondmasker ook verplicht voor alle verplaatsingen buitenshuis.

De situatie verandert heel snel van de ene regio naar de andere van het land. We nodigen u uit om u ter plaatse rechtstreeks te informeren.

 

Er woedt momenteel een knokkelkoortsepidemie in Honduras. Neem preventieve maatregelen en contacteer een arts bij volgende symptomen: koorts, gewrichtspijn, hoofdpijn. Voor zowel dengue-, chikungunya- als zikavirussen moeten voorzorgsmaatregelen worden genomen tegen muggenbeten: gebruik DEET-middel, ook overdag, draag lange kleding en slaap onder een muggennet. 

Om onze consulaire bijstand beter te organiseren, adviseren wij u om u uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

De toeristische trekpleisters zoals de ruïnes van Copán en het eiland Roatán kunnen, mits inachtneming van de gebruikelijke voorzichtigheid, normaal bezocht worden. De veiligheidstoestand in de rest van het land blijft zorgwekkend, maar het geweld is niet specifiek tegen toeristen gericht, en dit vooral niet wanneer ze gebruik maken van georganiseerde reizen. Dit sluit echter niet uit dat ook zij het slachtoffer kunnen worden van het heersende geweld. Het wordt afgeraden om plaatsen die niet traditioneel toeristisch zijn te bezoeken.

Alleen reizen wordt afgeraden. Bereid uw reis grondig voor. Ga vóór elke nieuwe etappe van uw reis na of de veiligheidssituatie op uw volgende bestemming toelaat om deze te bezoeken. Vertrek niet “op avontuur”.

De ambassade wordt steeds vaker gecontacteerd door ongeruste familie die geen nieuws krijgt van de reizigers. Gelieve familie en vrienden goed te informeren zodat zij zich niet onmiddellijk het ergste voorstellen: dikwijls is het probleem gewoon te wijten aan de onbeschikbaarheid van telecommunicatienetwerken.

In de hoofdstad Tegucigalpa, het noorden en de Caraïbische kuststreek (San Pedro Sula, Tela, La Ceiba, Olanchita, Puerto Lempira) is een verhoogde waakzaamheid geboden en is de criminaliteit nog hoger dan gemiddeld in het land. Er wordt melding gemaakt van gevallen van piraterij langs de Caraïbische kust en gewelddadige overvallen op plezierboten. De drugssmokkel in deze streek  verklaart de hoge criminaliteit. Strandbezoeken na zonsondergang worden afgeraden. Inzittenden van wagens die gehuurd werden op de luchthaven van San Pedro Sula waren het slachtoffer van gewapende overvallen.

Met uitzondering van de belangrijkste grensovergangen, worden de grensgebieden best gemeden.

Gezond verstand en volgende voorzorgsmaatregelen zijn van toepassing:

 • Vermijd openbaar vervoer en reis enkel overdag; neem geen taxi’s op straat
 • Indien u met de wagen reist, houd ramen en deuren gesloten, ook terwijl u rijdt. Reis niet na zonsondergang en neem geen lifters mee;
 • Liften wordt afgeraden;
 • Logeer in hotels van lagere categorie enkel op aanbeveling van vertrouwde personen en doe niet aan wildkamperen;
 • Draag geen juwelen en neem geen grote sommen geld mee;
 • Fototoestellen en GSM’s zijn zeer geliefd. Het wordt aangeraden deze niet op straat te tonen;
 • Neem alleen een fotokopie van uw paspoort mee en laat uw originele documenten en vliegtuigtickets in een hotelkluis;
 • Draag uw documenten op uw lichaam;
 • Bied bij overval geen weerstand aangezien overvallers niet aarzelen om hun wapen te gebruiken; kijk uw overvallers niet in de ogen. Zorg dat u steeds een beperkte hoeveelheid cash geld bij u heeft die u gemakkelijk en snel kan afgeven indien nodig;
 • Vergezel uw jonge kinderen permanent;
 • Wees bij het zwemmen aan de kust van de Stille Oceaan uiterst voorzichtig, er zijn verraderlijke onderstromingen.

Belgen die permanent in Honduras gevestigd zijn of tijdelijk daar verblijven, wordt aangeraden hun aanwezigheid, met vermelding van contactgegevens, te melden bij de ereconsulaten in Tegucigalpa of San Pedro Sula of bij de ambassade in Panama City, Panama.


Criminaliteit

Net zoals in Guatemala en El Salvador worden veelvuldige moorden gepleegd door jongerenbendes, de zogenaamde «maras». Concentraties van maras bevinden zich hoofdzakelijk in perifere wijken die normaal niet door toeristen bezocht worden.

Er vinden vaak politieke demonstraties plaats in de hoofdstad. Hiermee gaat om soms geweld gepaard. Vermijd demonstraties en drukte.

Het is aanbevolen in groep te reizen, vergezeld van een lokale officiële gids. Reist u toch alleen, dan is het aan te raden afgelegen gebieden te mijden en contact op te nemen met onze ereconsulaten te Tegucigalpa of San Pedro Sula.

Wij werken momenteel aan de vernieuwing van onze website. Om een beter idee te krijgen van wie onze website raadpleegt en naar welke informatie hij of zij op zoek is, willen wij u vragen deze korte vragenlijst in te vullen. Dit zal maar enkele minuten van uw tijd vragen. Alvast bedankt voor uw medewerking.

 

De vragenlijst vindt u hier: https://qlite.az1.qualtrics.com/jfe/form/SV_4VdkGChG6BNcVXD

Indien nodig kunt u rechtsboven de taal van de vragenlijst aanpassen.