Honduras

kaart Honduras

 

Laatste update

 

  Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

   

  Sinds 17 augustus 2020 kunnen internationale commerciële vluchten worden hervat, met name naar Europa. De land- en zeegrenzen van Honduras zijn weer open.

   

  Sinds 2 juni 2021 heeft de regering van Honduras haar toelatingseisen voor het land geüpdatet. Alle reizigers moeten altijd het online pre-screeningformulier invullen -http://www.prechequeo.inm.gob.hn - maar mensen die volledig zijn gevaccineerd met hun originele vaccinatiecertificaat, hoeven bij binnenkomst in Honduras niet langer een bewijs van een negatieve COVID-test te overleggen:

   

  • Bewijs van volledige vaccinatie: Passagiers moeten het originele vaccinatiecertificaat overleggen waaruit blijkt dat volledige vaccinatie tegen COVID-19 (twee doses van de meeste vaccins; één dosis Johnson & Johnson) ten minste 14 dagen na ontvangst van de tweede dosis.
  • COVID-19-test: Passagiers die geen bewijs van een volledige vaccinatie kunnen overleggen, moeten negatieve resultaten laten zien van een PCR- of antigeentest die minder dan 72 uur voordat ze Honduras binnenkomen, is uitgevoerd. Passagiers moeten de testresultaten bij het inchecken overleggen.

  Zorg er echter voor dat u vooraf de vereisten van uw luchtvaartmaatschappij controleert.

   

  De avondklok tussen 22u en 5u is uitgebreid tot het hele land.

  Het dragen van een mondmasker ook verplicht voor alle verplaatsingen buitenshuis.

   

  Er woedt momenteel een knokkelkoortsepidemie in Honduras. Neem preventieve maatregelen en contacteer een arts bij volgende symptomen: koorts, gewrichtspijn, hoofdpijn. Voor zowel dengue-, chikungunya- als zikavirussen moeten voorzorgsmaatregelen worden genomen tegen muggenbeten: gebruik DEET-middel, ook overdag, draag lange kleding en slaap onder een muggennet. 

  Om onze consulaire bijstand beter te organiseren, adviseren wij u om u uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be 

   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Algemene veiligheid

  De toeristische trekpleisters zoals de ruïnes van Copán en het eiland Roatán kunnen, mits inachtneming van de gebruikelijke voorzichtigheid, normaal bezocht worden. De veiligheidstoestand in de rest van het land blijft zorgwekkend, maar het geweld is niet specifiek tegen toeristen gericht, en dit vooral niet wanneer ze gebruik maken van georganiseerde reizen. Dit sluit echter niet uit dat ook zij het slachtoffer kunnen worden van het heersende geweld. Het wordt afgeraden om plaatsen die niet traditioneel toeristisch zijn te bezoeken.

  Alleen reizen wordt afgeraden. Bereid uw reis grondig voor. Ga vóór elke nieuwe etappe van uw reis na of de veiligheidssituatie op uw volgende bestemming toelaat om deze te bezoeken. Vertrek niet “op avontuur”.

  De ambassade wordt steeds vaker gecontacteerd door ongeruste familie die geen nieuws krijgt van de reizigers. Gelieve familie en vrienden goed te informeren zodat zij zich niet onmiddellijk het ergste voorstellen: dikwijls is het probleem gewoon te wijten aan de onbeschikbaarheid van telecommunicatienetwerken.

  In de hoofdstad Tegucigalpa, het noorden en de Caraïbische kuststreek (San Pedro Sula, Tela, La Ceiba, Olanchita, Puerto Lempira) is een verhoogde waakzaamheid geboden en is de criminaliteit nog hoger dan gemiddeld in het land. Er wordt melding gemaakt van gevallen van piraterij langs de Caraïbische kust en gewelddadige overvallen op plezierboten. De drugssmokkel in deze streek  verklaart de hoge criminaliteit. Strandbezoeken na zonsondergang worden afgeraden. Inzittenden van wagens die gehuurd werden op de luchthaven van San Pedro Sula waren het slachtoffer van gewapende overvallen.

  Met uitzondering van de belangrijkste grensovergangen, worden de grensgebieden best gemeden.

  Gezond verstand en volgende voorzorgsmaatregelen zijn van toepassing:

  • Vermijd openbaar vervoer en reis enkel overdag; neem geen taxi’s op straat
  • Indien u met de wagen reist, houd ramen en deuren gesloten, ook terwijl u rijdt. Reis niet na zonsondergang en neem geen lifters mee;
  • Liften wordt afgeraden;
  • Logeer in hotels van lagere categorie enkel op aanbeveling van vertrouwde personen en doe niet aan wildkamperen;
  • Draag geen juwelen en neem geen grote sommen geld mee;
  • Fototoestellen en GSM’s zijn zeer geliefd. Het wordt aangeraden deze niet op straat te tonen;
  • Neem alleen een fotokopie van uw paspoort mee en laat uw originele documenten en vliegtuigtickets in een hotelkluis;
  • Draag uw documenten op uw lichaam;
  • Bied bij overval geen weerstand aangezien overvallers niet aarzelen om hun wapen te gebruiken; kijk uw overvallers niet in de ogen. Zorg dat u steeds een beperkte hoeveelheid cash geld bij u heeft die u gemakkelijk en snel kan afgeven indien nodig;
  • Vergezel uw jonge kinderen permanent;
  • Wees bij het zwemmen aan de kust van de Stille Oceaan uiterst voorzichtig, er zijn verraderlijke onderstromingen.

  Belgen die permanent in Honduras gevestigd zijn of tijdelijk daar verblijven, wordt aangeraden hun aanwezigheid, met vermelding van contactgegevens, te melden bij de ereconsulaten in Tegucigalpa of San Pedro Sula of bij de ambassade in Panama City, Panama.


  Criminaliteit

  Net zoals in Guatemala en El Salvador worden veelvuldige moorden gepleegd door jongerenbendes, de zogenaamde «maras». Concentraties van maras bevinden zich hoofdzakelijk in perifere wijken die normaal niet door toeristen bezocht worden.

  Er vinden vaak politieke demonstraties plaats in de hoofdstad. Hiermee gaat om soms geweld gepaard. Vermijd demonstraties en drukte.

  Het is aanbevolen in groep te reizen, vergezeld van een lokale officiële gids. Reist u toch alleen, dan is het aan te raden afgelegen gebieden te mijden en contact op te nemen met onze ereconsulaten te Tegucigalpa of San Pedro Sula.