Hong Kong (SAR)

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

Vanaf 20.08.2021 voegt de overheid van Hong Kong een groep van 15 landen toe aan de lijst van plaatsen met hoog risico. Bij deze groep zitten landen die frequent gebruikt worden als vertrekpunt, voor transit, of als vakantiebestemming, zoals Frankrijk, Nederland, Zwitserland, Griekenland, Spanje en de Verenigde Arabische Emiraten.

Dit kan gevolgen hebben voor uw reisplannen. Als u

  1. in de 21 dagen voor aankomst in Hong Kong één van deze landen bezocht, of
  2. vertrekt vanuit één van deze landen, of
  3. in één van deze landen in transit verblijft tijdens een overstap naar een volgende vlucht,

dan moet u aandachtig de regels nakijken voor reizigers vanuit ‘Group A’. De voorwaarden vereisen een bewijs van vaccinatie, een negatieve PCR-test, en de volledige 21 dagen quarantaine in een van tevoren geboekt hotel.

De volledige lijst van plaatsen in ‘Group A (High Risk)’ en informatie over quarantaine en vereiste documenten is beschikbaar op deze website van de overheid van Hong Kong.

 

De voorwaarden om het grondgebied van Hong Kong binnen te komen zijn afhankelijk van waar de reiziger geweest is in de 21 dagen voor aankomst.. Landen zijn ondergebracht in één van vijf groepen die elk een lettercode dragen. Voor elke groep gelden specifieke voorwaarden.

Reizigers die in de 21 dagen voor aankomst enkel in België verbleven hebben moeten een negatief testresultaat voorleggen bij vertrek. Bij aankomst wordt een nieuwe test afgenomen. Afhankelijk van de vaccinatiestatus is een verplichte quarantaine van 21 of 14 dagen van toepassing. De quarantaine moet worden doorgebracht in een hotel dat voor vertrek moet worden gereserveerd. Tijdens de quarantaine worden meerdere verplichte testen afgenomen, en afhankelijk van de duur van de quarantaine moet de reiziger nog 7 dagen zelf zijn gezondheid observeren en nog enkele verplichte testen afnemen.

Bij een positief testresultaat wordt de reiziger overgebracht naar een hospitaal of gespecialiseerd centrum. De reiziger draagt in dit geval de eventuele kosten voor het annuleren van de hotelreservatie.

Reizigers moeten nakijken in welke groep de landen zijn ondergebracht waar zij zich bevonden in de 21 dagen voor aankomst in Hong Kong.

De specifieke voorwaarden voor elke groep om binnen te komen in Hong Kong staan op deze website.

 

MACAU

Enkel residenten van Macau en residenten van Mainland China, Hong Kong SAR, en Taiwan mogen het grondgebied van Macau binnenkomen. Een verplichte quarantaine moet worden doorgebracht op een adres dat wordt toegewezen door de overheid. De duur van de quarantaine wordt bepaald door de reishistoriek in de 14 dagen voor aankomst.

De volledige informatie is beschikbaar op deze website.

Voor meer gedetailleerde informatie over hoe u uw reis kunt voorbereiden, kunt u de website van het Consulaat-Generaal van België raadplegen.

Als u in Hong Kong bent en dringende problemen zou ondervinden in verband met maatregelen in het kader van het coronavirus, kunt u contact opnemen met het noodnummer van het Consulaat-Generaal in Hong Kong op volgende nummer (+852) 9612.8272.

Voor de reizigers die vanuit andere landen dan België naar Hong Kong reizen zijn de verschillende categorieën en voorwaarden voor toegang en quarantaine op deze website te vinden.

Overheidsmaatregelen hebben een aanzienlijke invloed op routes tussen Hongkong en China, en mogelijk tussen Hongkong en de rest van de wereld. Contacteer uw reisagentschap of luchtvaartmaatschappij om de status van uw vlucht te kennen.

Hou er ook rekening mee dat heel wat grensovergangen tussen Hongkong en het Chinese vasteland tot nader order gesloten werden. Enkel via de overgangen aan Shenzhen Bay en de brug naar Zuhai en Macau kan men nog van en naar de rest van China reizen.

Bij ziektesymptomen (koorts, moeilijke ademhaling) wordt aangeraden zo snel mogelijk een arts te raadplegen. 

 

De FOD Volksgezondheid heeft een site gewijd aan het coronavirus online gezet, die hier toegankelijk is.

 

Om uw aanwezigheid kenbaar te maken aan de FOD Buitenlandse Zaken raden wij u aan om uw reis te registreren op Travellers Online.

 

Nationale veiligheidswet:

Sinds 1 juli 2020 is in Hongkong een nationale veiligheidswet van kracht. Het is niet uitgesloten dat uitingen in publieke fora en sociale media die in strijd zouden zijn met deze wet kunnen leiden tot vervolging.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Terrorisme

In Hong Kong hebben recent geen terroristische aanslagen plaatsgevonden.

Criminaliteit

Normale waakzaamheid is geboden voor kleine criminaliteit (zakkenrollers, oplichting enz.). Het is  aangeraden om identiteitsdocumenten, kredietkaarten, baar geld en juwelen veilig weg te bergen.

Seksuele agressie komt zelden voor maar kan nooit worden uitgesloten. Neem elementaire voorzorgsmaatregelen in acht.

In de wijk Wanchai, waar zich veel escortbars bevinden, hebben een relatief hoog aantal diefstallen en aanvallen plaatsgevonden  In het verleden werden er verdovende middelen ongezien aan de drank van toeristen toegevoegd waarna de .  toerist beroofd werd of gedwongen om geld af te halen.