Hong Kong (SAR)

Laatste update

Het is niet meer mogelijk voor niet -residenten om naar Hongkong te reizen. Ook de mogelijkheid van een transit via Hong Kong wordt afgeschaft. Deze maatregelen gelden vanaf woensdag 25 maart 00:00 uur

Als u in Hong Kong bent en dringende problemen zou ondervinden in verband met maatregelen in het kader van het coronavirus, kunt u contact opnemen met het noodnummer van het Consulaat-Generaal in Hong Kong op volgende nummer (+852) 9612.8272.

Sinds eind december 2019 is er een epidemie gaande in China, met name in de provincie Hubei, met als hoofdstad Wuhan. De ziekte wordt veroorzaakt door een nieuw coronavirus 2019-nCoV en de situatie verandert snel.

De specifieke maatregelen die de autoriteiten van Hongkong hebben genomen om de situatie aan te pakken, zijn hier beschikbaar: https://www.chp.gov.hk/en/features/102465.html.

Overheidsmaatregelen hebben een aanzienlijke invloed op routes tussen Hongkong en China, en mogelijk tussen Hongkong en de rest van de wereld. Contacteer uw reisagentschap of luchtvaartmaatschappij om de status van uw vlucht te kennen.

Hou er ook rekening mee dat heel wat grensovergangen tussen Hongkong en mainland China tot nader order gesloten werden. Enkel via de overgangen aan Shenzhen Bay en  de brug naar Zuhai en Macau kan men nog van en naar de rest van China reizen.

De regering van Hongkong heeft sinds 19/03/2020 een verplichte quarantaine van 14 dagen ingesteld voor  residenten die naar Hongkong komen en dit ongeacht het land van herkomst. Residenten van Hongkong zijn gemachtigd om hun quarantaine thuis uit te voeren.

Bij ziektesymptomen (koorts, moeilijke ademhaling) wordt aangeraden zo snel mogelijk een arts te raadplegen. Het persbericht van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (Antwerpen) is hier beschikbaar: https://www.wanda.be/nl/landen/china/

De FOD Volksgezondheid heeft een site gewijd aan het coronavirus online gezet, die hier toegankelijk is: www.info-coronavirus.be/nl

Om uw aanwezigheid kenbaar te maken aan de FOD Buitenlandse Zaken raden wij u aan om uw reis te registreren op Travellers Online

 

Betogingen:

Sinds juni 2019 vinden grote betogingen plaats in Hongkong. Spontane protestacties en oproepen tot stakingen verstoren geregeld het openbaar leven en het transport ter plaatse. Deze betogingen kunnen in alle wijken plaatsvinden.

Het aantal betogingen en de hinder die ermee gepaard gaat is afgenomen sinds december 2019. Het transportnetwerk functioneert opnieuw normaal. Toch blijven demonstraties en gewelddadige confrontaties tussen betogers en ordediensten mogelijk, vooral tijdens het weekend en in Kowloon. Om die redenen blijft verhoogde waakzaamheid aangeraden.

Buitenlandse bezoekers worden niet geviseerd door de betogers, maar het is aangewezen om alle demonstraties te vermijden. Verder is het aangeraden om de lokale media te volgen en instructies van de lokale overheden na te leven.

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Terrorisme

In Hong Kong hebben recent geen terroristische aanslagen plaatsgevonden.

Criminaliteit

Normale waakzaamheid is geboden voor kleine criminaliteit (zakkenrollers, oplichting enz.). Het is  aangeraden om identiteitsdocumenten, kredietkaarten, baar geld en juwelen veilig weg te bergen.

Seksuele agressie komt zelden voor maar kan nooit worden uitgesloten. Neem elementaire voorzorgsmaatregelen in acht.

In de wijk Wanchai, waar zich veel escortbars bevinden, hebben een relatief hoog aantal diefstallen en aanvallen plaatsgevonden  In het verleden werden er verdovende middelen ongezien aan de drank van toeristen toegevoegd waarna de .  toerist beroofd werd of gedwongen om geld af te halen.