Hong Kong (SAR)

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

COVID

INFO: Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

Sinds 25/03/2020 krijgen niet-residenten geen toegang meer tot Hong Kong. Transit via de luchthaven van Hong Kong is beperkt mogelijk.

De overheid van Hongkong heeft verstrengde maatregelen ingevoerd met ingang van 02/11/2020 . Dit zijn de voorwaarden om het grondgebied van Hong Kong te betreden voor alle reizigers die in de 14 dagen voor aankomst in Hong Kong in België, Bangladesh, Ethiopië, Frankrijk, India, Indonesië, Kazachstan, Nepal, Pakistan, Fillippijnen, Rusland, Zuid-Afrika, Turkije, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika waren:

  1. Maximum 72 uur voor het vertrek moet elke reiziger een Nucleid Acid Test voor COVID-19 laten afnemen, waarvan het resultaat negatief moet zijn. Een Engelstalig rapport hiervan moet worden voorgelegd bij aankomst in Hong Kong. Het lab waar de test wordt gedaan moet ISO 1589 geaccrediteerd zijn.
  2. Bij aankomst in Hong Kong International Airport wordt een verplichte test afgenomen. Reizigers moeten verplicht wachten op de uitslag van deze test op de daarvoor geselecteerde locatie (naargelang het uur van aankomst: AsiaWorld-Expo of een hotel voor 1 nacht).
  • Bij een negatief resultaat wordt de reiziger overgebracht naar het hotel dat vooraf werd gereserveerd.
  • Bij een positief resultaat wordt de reiziger overgebracht naar een hospitaal of gespecialiseerd centrum. De reiziger draagt in dit geval de eventuele kosten voor het annuleren van de hotelreservatie.

       3. Een verplichte quarantaine van 21 dagen moet worden doorgebracht in een hotel geselecteerd uit de lijst van toegelaten hotels. Elke reiziger moet bij aankomst bewijs van reservatie van de hotelkamer voorleggen. De reiziger moet zelf nagaan of het gekozen hotel quarantaine aanvaardt.

       4. Op de 19e dag na aankomst in Hong Kong wordt opnieuw een test afgenomen. Bij een negatief resultaat mag de reiziger de quarantaine beëindigen. Is het resultaat positief dan wordt de reiziger overgebracht naar een ziekenhuis of gespecialiseerd centrum.

Voor reizigers vanuit alle andere landen gelden dezelfde maatregelen, met uitzondering van de verplichte test voor vertrek. De test bij aankomst en de verplichte quarantaine in een hotel zijn wel van toepassing.

Vanaf 23/11/2020 mogen residenten van Hong Kong terugkeren naar Hong Kong vanuit Guangdong en Macau zonder een verplichte quarantaine te ondergaan. Voor bijkomende informatie: https://www.coronavirus.gov.hk/eng/return2hk-scheme.html 

Alle informatie over de terugkeer vanuit plaatsen met een hoog risico (waaronder België) is beschikbaar op deze website  https://www.coronavirus.gov.hk/eng/high-risk-places.html 

Algemene informatie over de maatregelen van de overheid van Hong Kong voor reizigers vindt u hier:

https://www.coronavirus.gov.hk/eng/inbound-travel.html 

Als u in Hong Kong bent en dringende problemen zou ondervinden in verband met maatregelen in het kader van het coronavirus, kunt u contact opnemen met het noodnummer van het Consulaat-Generaal in Hong Kong op volgende nummer (+852) 9612.8272.

Voor de reizigers die vanuit andere landen dan België naar Hong Kong reizen zijn de verschillende categorieën en voorwaarden voor toegang en quarantaine op volgende website te vinden: www.coronavirus.gov.hk 

Overheidsmaatregelen hebben een aanzienlijke invloed op routes tussen Hongkong en China, en mogelijk tussen Hongkong en de rest van de wereld. Contacteer uw reisagentschap of luchtvaartmaatschappij om de status van uw vlucht te kennen.

Hou er ook rekening mee dat heel wat grensovergangen tussen Hongkong en het Chinese vasteland tot nader order gesloten werden. Enkel via de overgangen aan Shenzhen Bay en de brug naar Zuhai en Macau kan men nog van en naar de rest van China reizen.

Bij ziektesymptomen (koorts, moeilijke ademhaling) wordt aangeraden zo snel mogelijk een arts te raadplegen. 

 

De FOD Volksgezondheid heeft een site gewijd aan het coronavirus online gezet, die hier toegankelijk is: www.info-coronavirus.be/nl   

 

Om uw aanwezigheid kenbaar te maken aan de FOD Buitenlandse Zaken raden wij u aan om uw reis te registreren op Travellers Online.

Nationale veiligheidswet :

Sinds 1 juli 2020 is in Hongkong een nationale veiligheidswet van kracht. Het is niet uitgesloten dat uitingen in publieke fora en sociale media die in strijd zouden zijn met deze wet kunnen leiden tot vervolging.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Terrorisme

In Hong Kong hebben recent geen terroristische aanslagen plaatsgevonden.

Criminaliteit

Normale waakzaamheid is geboden voor kleine criminaliteit (zakkenrollers, oplichting enz.). Het is  aangeraden om identiteitsdocumenten, kredietkaarten, baar geld en juwelen veilig weg te bergen.

Seksuele agressie komt zelden voor maar kan nooit worden uitgesloten. Neem elementaire voorzorgsmaatregelen in acht.

In de wijk Wanchai, waar zich veel escortbars bevinden, hebben een relatief hoog aantal diefstallen en aanvallen plaatsgevonden  In het verleden werden er verdovende middelen ongezien aan de drank van toeristen toegevoegd waarna de .  toerist beroofd werd of gedwongen om geld af te halen.