Hong Kong (SAR)

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Indien men toch terugkeert of een essentiële verplaatsing maakt uit die gebieden, dient men een quarantaine in België na te leven en een test te ondergaan. Meer informatie hierover vindt u op www.info-coronavirus.be.

Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

Indien u momenteel in een gebied bent waarvoor bovenstaand Ministerieel Besluit van toepassing is, of als u een essentiële reis maakt naar dit gebied, dan is het aangeraden om onderstaande adviezen over de gehele veiligheidsproblematiek in dit gebied erop na te lezen.

 

Het is momenteel niet mogelijk voor niet-residenten om naar Hong Kong te reizen. Vanaf 1 juni is transit via de luchthaven van Hongkong opnieuw mogelijk zijn, onder strikte voorwaarden. Enkel passagiers die gescreend werden in de luchthaven van vertrek en een aansluitingsvlucht van dezelfde luchtvaartgroep nemen worden toegelaten. U moet ook een mondmasker dragen. Contacteer uw luchtvaartmaatschappij om na te gaan of u aan de voorwaarden voldoet.

Als u in Hong Kong bent en dringende problemen zou ondervinden in verband met maatregelen in het kader van het coronavirus, kunt u contact opnemen met het noodnummer van het Consulaat-Generaal in Hong Kong op volgende nummer (+852) 9612.8272.

Sinds eind december 2019 is er een epidemie gaande in China, met name in de provincie Hubei, met als hoofdstad Wuhan. De ziekte wordt veroorzaakt door een nieuw coronavirus 2019-nCoV en de situatie verandert snel.

De specifieke maatregelen die de autoriteiten van Hongkong hebben genomen om de situatie aan te pakken, zijn hier beschikbaar: https://www.chp.gov.hk/en/features/102465.html.

Overheidsmaatregelen hebben een aanzienlijke invloed op routes tussen Hongkong en China, en mogelijk tussen Hongkong en de rest van de wereld. Contacteer uw reisagentschap of luchtvaartmaatschappij om de status van uw vlucht te kennen.

Hou er ook rekening mee dat heel wat grensovergangen tussen Hongkong en mainland China tot nader order gesloten werden. Enkel via de overgangen aan Shenzhen Bay en de brug naar Zuhai en Macau kan men nog van en naar de rest van China reizen.

De regering van Hongkong heeft sinds 19/03/2020 een verplichte quarantaine van 14 dagen ingesteld voor  residenten die naar Hongkong komen en dit ongeacht het land van herkomst. Residenten van Hongkong zijn gemachtigd om hun quarantaine thuis uit te voeren. De quarantaine wordt verlengd tot 18/9/2020.

Bij ziektesymptomen (koorts, moeilijke ademhaling) wordt aangeraden zo snel mogelijk een arts te raadplegen.  De FOD Volksgezondheid heeft een site gewijd aan het coronavirus online gezet, die hier toegankelijk is: www.info-coronavirus.be/nl.


 

Om uw aanwezigheid kenbaar te maken aan de FOD Buitenlandse Zaken raden wij u aan om uw reis te registreren op Travellers Online.

 

Nationale veiligheidswet :

Sinds 1 juli is in Hongkong een nationale veiligheidswet van kracht. Het is niet uitgesloten dat uitingen in publieke fora en sociale media die in strijd zouden zijn met deze wet kunnen leiden tot vervolging.

Betogingen:

Sinds juni 2019 vinden grote betogingen plaats in Hongkong. Spontane protestacties en oproepen tot stakingen verstoren geregeld het openbaar leven en het transport ter plaatse. Deze betogingen kunnen in alle wijken plaatsvinden. Nadat het enkele maanden rustiger was zijn er opnieuw protesten naar aanleiding van de aankondiging van een wet op nationale veiligheid door de Chinese regering in mei 2020.

Buitenlandse bezoekers worden niet geviseerd door de betogers, maar het is aangewezen om alle demonstraties te vermijden. Verder is het aangeraden om de lokale media te volgen en instructies van de lokale overheden na te leven.

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Terrorisme

In Hong Kong hebben recent geen terroristische aanslagen plaatsgevonden.

Criminaliteit

Normale waakzaamheid is geboden voor kleine criminaliteit (zakkenrollers, oplichting enz.). Het is  aangeraden om identiteitsdocumenten, kredietkaarten, baar geld en juwelen veilig weg te bergen.

Seksuele agressie komt zelden voor maar kan nooit worden uitgesloten. Neem elementaire voorzorgsmaatregelen in acht.

In de wijk Wanchai, waar zich veel escortbars bevinden, hebben een relatief hoog aantal diefstallen en aanvallen plaatsgevonden  In het verleden werden er verdovende middelen ongezien aan de drank van toeristen toegevoegd waarna de .  toerist beroofd werd of gedwongen om geld af te halen.