Hongarije

kaart Hongarije

Laatste update

COVID-19 (coronavirus)

  1. Grenscontroles

Een aantal gevallen van besmetting met het coronavirus werden in Hongarije gedetecteerd. De Hongaarse autoriteiten hebben de noodtoestand afgekondigd om de verdere verspreiding ervan te verhinderen. Er werden grenscontroles ingesteld. Dit betekent dat buitenlanders momenteel geen toegang hebben tot Hongarije. Dit verbod geldt niet voor Belgen die een permanente verblijfskaart (« állandó tartózkodási kártya/Permanent residence card ») hebben voor Hongarije of voor Belgen die een gewone verblijfskaart hebben (« Regisztrációs Igazolás EGT-állampolgár részére »), wat het geval is voor de meerderheid van de Belgen die in Hongarije wonen, en die een adreskaart hebben.

De luchthaven (Budapest – Liszt Ferenc) is nog open. Belgen kunnen dus nog altijd terugkeren naar België maar een groot aantal vluchten werd ondertussen geannuleerd. Het is niet helemaal uit te sluiten dat het luchtverkeer de volgende dagen tot stilstand komt omwille van annuleringen. Via de website van de luchthaven van Budapest (http://www.bud.hu/english) kan u de meest recente informatie consulteren voor geannuleerde of geplande vluchten evenals omtrent de controles die van toepassing zijn.

Gelieve rekening te houden met het feit dat de luchthaven van Brussel-Charleroi (Brussels South) gesloten zal zijn vanaf 24/03/2020 om 23.59.

Wat betreft het landverkeer is de transit door Hongarije alleen toegelaten voor vrachtverkeer (beperkt tot bepaalde routes ). De enige uitzondering hierop geldt voor burgers van buurlanden die door Hongarije reizen vanuit Oostenrijk of Slovenië.

Het vrachtverkeer met bestemming Hongarije is tevens toegelaten.

Mensen die voor een korte periode in Hongarije verblijven, zoals toeristen of studenten, doen er goed aan te overwegen om al dan niet vervroegd terug te keren dan wel bereid zijn het risico te lopen om langer dan voorzien op hun bestemming te blijven. Hou hierbij rekening met uw huisvesting, financiën, familie, verzekering en medische situatie en voorzieningen. Indien u wenst te vertrekken neem dan in de eerste plaats contact op met uw touroperator, reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij.

Mensen die permanent in het buitenland wonen, dienen zelf de inschatting te maken of ter plaatse blijven al dan niet de beste keuze is.

Hou er rekening mee dat steeds minder vluchten georganiseerd worden en dat de terugkeer steeds moeilijker zal worden.

 

  1. Informatie betreffende gezondheidssituatie en maatregelen in geval van symptomen

Meer informatie van de Hongaarse autoriteiten is beschikbaar via volgende kanalen:

  • Noodnummer: In geval van ziektesymptomen kunnen toeristen een permanent in het Engels verder geholpen worden via het (24/7) noodnummer +36 80 277 456
  • Informatiefiches: De Hongaarse toeristische dienst stelt informatiefiches beschikbaar in negen talen op https://turizmus.com.  Het pdf document is o.a. beschikbaar in Frans, Engels en Duits.
  • Officiële informatiewebsite : De situatie in Hongarije – o.a. voor het aantal gedetecteerde besmettingen – kan geconsulteerd worden op https://koronavirus.gov.hu/ of via Facebook http://www.facebook.com/koronavirus.gov.hu (uitsluitend in Hongaars).
  1. Preventieve maatregelen

Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen:

  • Was regelmatig je handen.
  • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak.
  • Heb je geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog.
  • Blijf thuis als je ziek bent.

De FOD Volksgezondheid heeft een website gelanceerd specifiek voor het Corona-virus: https://www.info-coronavirus.be/nl/ 

Om consulaire bijstand beter te organiseren, raden we u ook aan om uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Actualiteit

Talloze Belgische toeristen (ongeveer 300.000 touristen in 2015) bezoeken ieder jaar probleemloos Hongarije. Het volstaat meestal de gebruikelijke waakzaamheid in acht te nemen.

 
Criminaliteit

Zoals in veel toeristische trekpleisters zijn er veel zakkenrollers en handtasdieven aan het werk in Hongarije, voornamelijk in en rond toeristische attracties. De Ambassade verwerkt veel aangiftes door onze landgenoten van diefstal van identiteit- en reisdocumenten.

Het wordt aanbevolen om een identiteitsbewijs op zak te hebben en een ander veilig in het hotel op te bergen. Fotokopieën worden doorgaans aanvaard, maar hiervoor is geen wettelijke basis.

Bij verlies of diefstal van uw ID-kaart en / of reisdocumenten vindt u hier de informatie hoe vervangdocumenten te verkrijgen zijn op de Belgische ambassade in Boedapest.

In tegenstelling tot wat sommige hotels en zelfs bepaalde politiekantoren beweren, is het onmogelijk om in Boedapest op een vlucht richting Brussel, Charleroi of Eindhoven te stappen zonder in het bezit te zijn van een geldige Belgische identiteitskaart of paspoort. In het geval van verlies of diefstal van uw identiteits-/reisdocumenten dient u dus steeds langs de ambassade te komen om een voorlopig reis-/identiteitsdocument af te halen.

Bij ongeval, geweld of een ander noodgeval, kunt u het nummer 112 bellen (het gratis Europese alarmnummer).

Opgelet voor bars die o.a. jonge vrouwen op pad sturen om  u aan te spreken op straat en u uit te nodigen voor een glas in een «leuke bar».Mogelijk is het de bedoeling u af te zetten door  overdreven dure drankjes aan te smeren. De portier zal weigeren u buiten te laten tot  u het volledige bedrag  betaald hebt. Het gaat vaak om vele honderden euro’s. (prijs per centiliter, een hoger tarief geldt voor drankjes die aan uw begeleidster aanbiedt).  Mijd deze gelegenheden en raadpleeg  op voorhand een gedetailleerde prijslijst. Ga er ook niet naartoe met een kredietkaart en negeer de aanbevelingen van malafide (en met deze bars verbonden) taxichauffeurs. U vindt informatie ter zake, bv. de gelegenheden die te mijden zijn, op de volgende site: http://hungary.usembassy.gov/tourist_advisory.html#clubs.