Hongarije

kaart Hongarije

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

1. Reizen uit België naar de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen is sinds 15 juni opnieuw toegelaten. Of het ook mogelijk is om een ander land binnen te komen hangt af van de toestemming van uw land van bestemming. Het is dus uiterst belangrijk om de reisadviezen per land na te gaan om de situatie in het land van bestemming te kennen. Niet-noodzakelijke reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden. 

2. Quarantaine bij terugkeer naar België is niet verplicht voor reizigers die zich verplaatsten binnen de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland of Noorwegen. Let wel: zelf-quarantaine in België blijft verplicht voor reizigers van buiten die regio, behalve wanneer dit essentiële verplaatsingen betreft.

3. Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

4. De Raad van de EU heeft aanbevolen de reisbeperkingen vanaf 1 juli op te heffen voor 14 landen buiten Europa: Algerije, Australië, Canada, Zuid-Korea, Georgië, Japan, Marokko, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Thailand, Tunesië en Uruguay. De Belgische regering beraadt zich verder over deze lijst. Minstens tot 7 juli blijven de bestaande maatregelen van kracht.

 

Reizen naar Hongarije is mogelijk.

 

1. Grenscontroles

Toegang tot het Hongaarse grondgebied

Sinds 18 juni mogen onderdanen en residenten van de lidstaten van de Europese Unie (en van Zwitserland, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Servië) het Hongaarse grondgebied betreden zonder beperkingen verbonden aan de bestrijding van COVID-19.

De veertiendaagse afzondering (thuisisolatie) bij aankomst in Hongarije werd ook opgeheven.   

 
Transit via Hongarije

De transit voor personenverkeer via Hongarije is toegestaan. Vergeet niet te controleren dat u toegang hebt tot het land van bestemming, in het bijzonder als u van buiten de Schengenzone vertrekt (Kroatië, Roemenië) en zeker als u van buiten de EU (Servië, Oekraïne) vertrekt. U vindt hierover meer informatie op de website van de Hongaarse politie: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok (in het Hongaars).

 
Transportmiddelen

Met de wagen

Reisbeperkingen gelinkt aan de pandemie werden opgeheven met de EU landen.

Met het vliegtuig

Er zijn sinds 1 juni terug directe vluchten mogelijk tussen Boedapest en Brussel (Brussels national) en sinds midden juni tussen Budapest en de luchthaven Brussel-Charleroi (Brussels South)

Via de website van de luchthaven van Budapest (http://www.bud.hu/english) kan u de meest recente informatie consulteren evenals informatie over de controles die van toepassing zijn.

Met de trein

Het internationale treinverkeer is nog steeds beperkt tot de verbinding via Wenen-Salzburg-München-Frankfurt. De andere internationale lijnen zullen geleidelijk hervat worden (zie website van de nationale spoorwegmaatschappij: https://www.mavcsoport.hu/en/node/69347)

Met de bus

De busmaatschappijen Filixbus en Volanbusz hebben hun internationale bestemmingen opgeschort sinds 17 maart. Ze worden geleidelijk hervat.

 

2. Sanitaire maatregelen

Het is verplicht de 'social distancing'-maatregelen op te volgen. Het dragen van een mondmasker in winkels en op het openbaar vervoer is verplicht (vanaf 6 jaar).

 

3. Informatie betreffende gezondheidssituatie en maatregelen in geval van symptomen

Meer informatie van de Hongaarse autoriteiten is beschikbaar via volgende kanalen:

  • Noodnummer: In geval van ziektesymptomen kunnen toeristen permanent in het Engels verder geholpen worden via het (24/7) noodnummer +36 80 277 456
  • Officiële informatiewebsite : De situatie in Hongarije – o.a. voor het aantal gedetecteerde besmettingen – kan geconsulteerd worden op https://koronavirus.gov.hu/ of via Facebook http://www.facebook.com/koronavirus.gov.hu (uitsluitend in het Hongaars).

 

4. Preventieve maatregelen

Het respecteren van de 'social distancing'- en hygienemaatregelen  kan de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen.

 

5. Travellers online

Voor elke reis naar Hongarije kan u zich registreren via https://travellersonline.diplomatie.be zodat u opgenomen wordt in de contactlijst van de ambassade voor eventuele noodgevallen.

De FOD Volksgezondheid heeft een website gelanceerd specifiek voor het Corona-virus https://www.info-coronavirus.be/nl/

 

Om onze consulaire bijstand nog beter te organiseren, wordt reizigers aangeraden hun reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Actualiteit

Talloze Belgische toeristen (ongeveer 300.000 touristen in 2015) bezoeken ieder jaar probleemloos Hongarije. Het volstaat meestal de gebruikelijke waakzaamheid in acht te nemen.

 
Criminaliteit

Zoals in veel toeristische trekpleisters zijn er veel zakkenrollers en handtasdieven aan het werk in Hongarije, voornamelijk in en rond toeristische attracties. De Ambassade verwerkt veel aangiftes door onze landgenoten van diefstal van identiteit- en reisdocumenten.

Het wordt aanbevolen om een identiteitsbewijs op zak te hebben en een ander veilig in het hotel op te bergen. Fotokopieën worden doorgaans aanvaard, maar hiervoor is geen wettelijke basis.

Bij verlies of diefstal van uw ID-kaart en / of reisdocumenten vindt u hier de informatie hoe vervangdocumenten te verkrijgen zijn op de Belgische ambassade in Boedapest.

In tegenstelling tot wat sommige hotels en zelfs bepaalde politiekantoren beweren, is het onmogelijk om in Boedapest op een vlucht richting Brussel, Charleroi of Eindhoven te stappen zonder in het bezit te zijn van een geldige Belgische identiteitskaart of paspoort. In het geval van verlies of diefstal van uw identiteits-/reisdocumenten dient u dus steeds langs de ambassade te komen om een voorlopig reis-/identiteitsdocument af te halen.

Bij ongeval, geweld of een ander noodgeval, kunt u het nummer 112 bellen (het gratis Europese alarmnummer).

Opgelet voor bars die o.a. jonge vrouwen op pad sturen om  u aan te spreken op straat en u uit te nodigen voor een glas in een «leuke bar».Mogelijk is het de bedoeling u af te zetten door  overdreven dure drankjes aan te smeren. De portier zal weigeren u buiten te laten tot  u het volledige bedrag  betaald hebt. Het gaat vaak om vele honderden euro’s. (prijs per centiliter, een hoger tarief geldt voor drankjes die aan uw begeleidster aanbiedt).  Mijd deze gelegenheden en raadpleeg  op voorhand een gedetailleerde prijslijst. Ga er ook niet naartoe met een kredietkaart en negeer de aanbevelingen van malafide (en met deze bars verbonden) taxichauffeurs. U vindt informatie ter zake, bv. de gelegenheden die te mijden zijn, op de volgende site: http://hungary.usembassy.gov/tourist_advisory.html#clubs.