Hongarije

kaart Hongarije

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

 • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
 • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
 • Registreer uw reis via TravellersOnline.
 • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

COVID

HONGARIJE HEEFT ZIJN GRENZEN VOOR BUITENLANDERS GESLOTEN sinds 1 september

Belgen zonder Hongaarse verblijfsvergunning worden to nader order verzocht geen toeristische reis naar Hongarije te plannen.

Als u al in Hongarije bent, hou dan rekening met de reële mogelijkheid dat commerciële terugvluchten geannuleerd kunnen worden na 1 september (enkele vluchtmaatschappijen hebben al aangekondigd dat een groot aantal vluchten zullen geannuleerd worden)

 1. Grenscontroles
 1. Toegang tot het Hongaarse grondgebied

Enkel Hongaren en mensen met legale residentie in Hongarije mogen Hongarije binnen op voorwaarde dat ze een thuis-quarantaine respecteren gedurende 14 dagen. De quarantaine kan verkort worden als men twee negatieve tests kan voorleggen (maximaal 5 dagen oud en met minstens 48 uur verschil tussen de tests). Enkel de eerste test mag in een ander land dan Hongarije (Schengenland, VS, Canada) afgenomen worden, vermits het certificaat in het Engels of het Hongaars is.

Er zijn uitzonderingen maar deze laten geen vrijstelling van de quarantaine toe :

 • Gerechtelijke procedure / proces
 • Gezondheidszorgen
 • Studies/ examen in het onderwijs
 • Werknemer in vrachtverkeer die naar Hongarije moet om zijn taak te beginnen
 • Gezinsplechtigheden (huwelijk, doop, begrafenis)
 • Zorgen aan een familielid
 • Belangrijk Kerkelijk evenement
 • Andere gegronde redenen.

De uitzonderlijke toelating (“Equity request”) moet online aangevraagd worden op de website van de Hongaarse politie (in het Engels). U kunt een uitlegdocument downloaden op de website van de Hongaarse ambassade in Hongarije.

Zakenreizen worden toegelaten zonder beperkingen (geen quarantaine, geen covid-test) en zonder uitzonderlijke toelating als men kan bewijsstukken (contract, uitnodiging van de Hongaarse bedrijf met kopie van de handelsregister, enz.) voorleggen aan de grens.

 1. Transit via Hongarije

De transit voor reizigers  door Hongarije is toegestaan onder strikte voorwaarden (bepaalde te gebruiken grensposten, wegen, en rustplaatsen / tankstations).

Vergeet niet te controleren dat u toegang hebt tot het land van bestemming, in het bijzonder als u van buiten de Schengenzone vertrekt (Kroatië, Roemenië) en zeker als u van buiten  de EU (Servië, Oekraïne) vertrekt. U vindt hierover meer informatie op de website (in het Hongaars) van de Hongaarse politie: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok

 1. Sanitaire maatregelen

Het is verplicht de social distance maatregelen op te volgen. Het dragen van een mondmasker in winkels en openbaar transport is verplicht.

 1. Informatie betreffende gezondheidssituatie en maatregelen in geval van symptomen

Meer informatie van de Hongaarse autoriteiten is beschikbaar via volgende kanalen:

 • Noodnummer: In geval van ziektesymptomen kunnen toeristen een permanent in het Engels verder geholpen worden via het (24/7) noodnummer +36 80 277 456
 • Officiële informatiewebsite : De situatie in Hongarije – o.a. voor het aantal gedetecteerde besmettingen – kan geconsulteerd worden op https://koronavirus.gov.hu/ of via Facebook http://www.facebook.com/koronavirus.gov.hu (uitsluitend in Hongaars).

De FOD Volksgezondheid heeft een website gelanceerd specifiek voor het coronavirus: https://www.info-coronavirus.be/nl/

 

 

Voor elke reis naar Hongarije kan u zich registreren via https://travellersonline.diplomatie.be zodat u opgenomen wordt in de contactlijst van de ambassade voor eventuele noodgevallen.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Actualiteit

Talloze Belgische toeristen (ongeveer 300.000 touristen in 2015) bezoeken ieder jaar probleemloos Hongarije. Het volstaat meestal de gebruikelijke waakzaamheid in acht te nemen.

 
Criminaliteit

Zoals in veel toeristische trekpleisters zijn er veel zakkenrollers en handtasdieven aan het werk in Hongarije, voornamelijk in en rond toeristische attracties. De Ambassade verwerkt veel aangiftes door onze landgenoten van diefstal van identiteit- en reisdocumenten.

Het wordt aanbevolen om een identiteitsbewijs op zak te hebben en een ander veilig in het hotel op te bergen. Fotokopieën worden doorgaans aanvaard, maar hiervoor is geen wettelijke basis.

Bij verlies of diefstal van uw ID-kaart en / of reisdocumenten vindt u hier de informatie hoe vervangdocumenten te verkrijgen zijn op de Belgische ambassade in Boedapest.

In tegenstelling tot wat sommige hotels en zelfs bepaalde politiekantoren beweren, is het onmogelijk om in Boedapest op een vlucht richting Brussel, Charleroi of Eindhoven te stappen zonder in het bezit te zijn van een geldige Belgische identiteitskaart of paspoort. In het geval van verlies of diefstal van uw identiteits-/reisdocumenten dient u dus steeds langs de ambassade te komen om een voorlopig reis-/identiteitsdocument af te halen.

Bij ongeval, geweld of een ander noodgeval, kunt u het nummer 112 bellen (het gratis Europese alarmnummer).

Opgelet voor bars die o.a. jonge vrouwen op pad sturen om  u aan te spreken op straat en u uit te nodigen voor een glas in een «leuke bar».Mogelijk is het de bedoeling u af te zetten door  overdreven dure drankjes aan te smeren. De portier zal weigeren u buiten te laten tot  u het volledige bedrag  betaald hebt. Het gaat vaak om vele honderden euro’s. (prijs per centiliter, een hoger tarief geldt voor drankjes die aan uw begeleidster aanbiedt).  Mijd deze gelegenheden en raadpleeg  op voorhand een gedetailleerde prijslijst. Ga er ook niet naartoe met een kredietkaart en negeer de aanbevelingen van malafide (en met deze bars verbonden) taxichauffeurs. U vindt informatie ter zake, bv. de gelegenheden die te mijden zijn, op de volgende site: http://hungary.usembassy.gov/tourist_advisory.html#clubs.