Hongarije

kaart Hongarije

Laatste update
 

  Coronavirus COVID-19

  • Reizen binnen de EU is mogelijk: waakzaamheid blijft geboden en de reisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 moeten strikt worden nageleefd.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

   

  I. Naar Hongarije reizen tijdens de pandemie

  Toegang tot Hongarije is mogelijk onder bepaalde voorwaarden.

  De regels voor reizen naar Hongarije hangen af van het feit of u al dan niet een EU COVID-certificaat hebt.

  Indien u er geen heeft, is uw vervoermiddel bepalend voor de toepasselijke toegangsregels.

  Doorvoer door Hongarije is onder bepaalde voorwaarden toegestaan.

   

  Reizen naar Hongarije MET een digitaal EU COVID-certificaat

  Personen die in het bezit zijn van een digitaal COVID-certificaat van de EU kunnen Hongarije zonder beperkingen binnenkomen, ongeacht hun vervoermiddel.

  U kunt dit certificaat krijgen als u aan een van de volgende voorwaarden voldoet

  • u bent ingeënt tegen COVID-19 (één injectie is voldoende voor Hongarije) => uw digitaal certificaat is één jaar geldig
  • u hebt een negatief PCR-testresultaat van minder dan 72 uur oud => uw digitaal certificaat is slechts 72 uur geldig
  • u bent genezen van COVID-19 => uw digitaal certificaat is geldig voor 180 dagen

  De Hongaarse autoriteiten voorzien geen verplichte termijn tussen de vaccinatie en de geldigheid van het digitale EU-certificaat COVID. U hoeft er alleen maar voor te zorgen dat uw vaccinatie is opgenomen in uw digitale EU COVID-certificaat.

  Kinderen kunnen ook een COVID-certificaat krijgen. Minderjarigen hoeven niet in quarantaine als hun ouders dat niet hoeven. Kinderen jonger dan 6 jaar zijn vrijgesteld van tests.

  FYI: Hongarije vereist niet het invullen van een passagierslocatieformulier (PLF).

   

  Reizen naar Hongarije reizen ZONDER een EU COVID digitaal certificaat

  Komt u Hongarije binnen per LAND (auto, trein, bus, enz.) en overschrijdt u de grens tussen Hongarije en een van de volgende landen Kroatië, Oostenrijk, Roemenië, Servië, Slowakije, Slovenië?

  In dit geval is er geen quarantaine- of testverplichting. Uw Belgische nationaliteit speelt geen rol bij de toepassing van de regels, het enige belangrijke punt is dat u de Hongaarse grens passeert vanuit een buurland (behalve Oekraïne).

  Komt u met het vliegtuig vanuit België (of met de auto via Oekraïne) aan in Hongarije?

  • U kunt Hongarije binnenkomen als u de Hongaarse nationaliteit hebt of als u legaal in Hongarije verblijft.
  • U kunt Hongarije binnenkomen als de Hongaarse politie positief reageert op uw verzoek om vrijstelling van het inreisverbod. U kunt deze aanvraag indienen als u in Hongarije zaken doet op de volgende gebieden: juridische procedures, studies, medische zorg of bijstand aan een familielid, bruiloften, begrafenissen, sportwedstrijden enz. Het vermogensverzoek moet online worden ingediend op de website van de Hongaarse politie. U kunt hier een toelichtend document downloaden.

  OPGELET: In deze twee gevallen wordt de toegang tot het grondgebied afhankelijk gesteld van een quarantaine van 10 dagen thuis - de quarantaine kan echter volgens onderstaande procedure worden verkort:

  1. alleen de eerste test kan buiten Hongarije worden uitgevoerd (in een EU-lidstaat, de VS of Canada);
  2. het resultaat moet in het Engels of Hongaars worden geschreven;
  3. de twee tests moeten met een tussenpoos van ten minste 48 uur worden uitgevoerd, binnen vijf dagen vóór de aanvraag om vrijlating uit quarantaine.
  4. Nadat het resultaat van de tweede test is ontvangen, moet het worden toegezonden aan de quarantaine-instantie, die vervolgens toestemming zal geven om de quarantaine te beëindigen.

  U kunt hier een document downloaden waarin de procedure wordt uitgelegd.

  Sinds december 2020 kan een PCR-test worden uitgevoerd bij aankomst op de luchthaven van Boedapest, zonder voorafgaande afspraak, door online te registreren. Informatie is te vinden op de website van de luchthaven van Boedapest.

  FYI: Hongarije vereist niet het invullen van een passagierslocatieformulier (PLF).

   

  Zakenreizen naar Hongarije ZONDER een digitaal EU COVID-certificaat

  Zakenreizen zijn toegestaan zonder beperkingen (geen quarantaine, geen COVID-19-tests) en zonder een ontheffing aan te vragen, op voorwaarde dat bij de grenscontrole een door het betrokken Hongaarse bedrijf naar behoren ingevuld certificaat (hier te downloaden) en bewijsstukken (arbeidsovereenkomst, uitnodiging van een Hongaars bedrijf met een kopie van het handelsregister, enz.

  FYI: Hongarije vereist niet het invullen van een passagierslocatieformulier (PLF).

   

  Doorvoer door Hongarije

  Doorreis van passagiers door Hongarije is toegestaan volgens specifieke grensdoorlaatposten, routes en rustplaatsen/servicestations (meer informatie op de website van de Hongaarse politie op de pagina "Humanitaire corridor").

  FYI: Hongarije vereist niet het invullen van een passagierslocatieformulier (PLF).

   

  II.  Sanitaire maatregelen


   

  Meer informatie over de actuele regels vindt u op de website van het Hongaarse toerisme agentschap (informatie in het Engels)

   

   

  III. Informatie betreffende gezondheidssituatie en maatregelen in geval van symptomen

  Meer informatie van de Hongaarse autoriteiten is beschikbaar via volgende kanalen:

  • Noodnummer: in geval van ziektesymptomen kunnen toeristen permanent in het Engels verder geholpen worden via het (24/7) noodnummer +36 80 277 456.
  • Officiële informatiewebsite: de situatie in Hongarije, onder andere het aantal gedetecteerde besmettingen, kan geconsulteerd worden op https://koronavirus.gov.hu of via Facebook (in het Hongaars).

   

  IV. Bijkomende informatie over toegangsbeperkingen

  De regels voor het binnenkomen van Hongarije en de wettelijke vereisten voor het overschrijden van de grens kunt u vinden op de speciale website van de Hongaarse politie.

   

  Voor elke reis naar Hongarije kan u zich registreren via https://travellersonline.diplomatie.be zodat u opgenomen wordt in de contactlijst van de ambassade voor eventuele noodgevallen.

   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Algemene veiligheid

  Actualiteit

  Talloze Belgische toeristen (ongeveer 300.000 touristen in 2015) bezoeken ieder jaar probleemloos Hongarije. Het volstaat meestal de gebruikelijke waakzaamheid in acht te nemen.

   
  Criminaliteit

  Zoals in veel toeristische trekpleisters zijn er veel zakkenrollers en handtasdieven aan het werk in Hongarije, voornamelijk in en rond toeristische attracties. De Ambassade verwerkt veel aangiftes door onze landgenoten van diefstal van identiteit- en reisdocumenten.

  Het wordt aanbevolen om een identiteitsbewijs op zak te hebben en een ander veilig in het hotel op te bergen. Fotokopieën worden doorgaans aanvaard, maar hiervoor is geen wettelijke basis.

  Bij verlies of diefstal van uw ID-kaart en / of reisdocumenten vindt u hier de informatie hoe vervangdocumenten te verkrijgen zijn op de Belgische ambassade in Boedapest.

  In tegenstelling tot wat sommige hotels en zelfs bepaalde politiekantoren beweren, is het onmogelijk om in Boedapest op een vlucht richting Brussel, Charleroi of Eindhoven te stappen zonder in het bezit te zijn van een geldige Belgische identiteitskaart of paspoort. In het geval van verlies of diefstal van uw identiteits-/reisdocumenten dient u dus steeds langs de ambassade te komen om een voorlopig reis-/identiteitsdocument af te halen.

  Bij ongeval, geweld of een ander noodgeval, kunt u het nummer 112 bellen (het gratis Europese alarmnummer).

  Opgelet voor bars die o.a. jonge vrouwen op pad sturen om  u aan te spreken op straat en u uit te nodigen voor een glas in een «leuke bar».Mogelijk is het de bedoeling u af te zetten door  overdreven dure drankjes aan te smeren. De portier zal weigeren u buiten te laten tot  u het volledige bedrag  betaald hebt. Het gaat vaak om vele honderden euro’s. (prijs per centiliter, een hoger tarief geldt voor drankjes die aan uw begeleidster aanbiedt).  Mijd deze gelegenheden en raadpleeg  op voorhand een gedetailleerde prijslijst. Ga er ook niet naartoe met een kredietkaart en negeer de aanbevelingen van malafide (en met deze bars verbonden) taxichauffeurs. U vindt informatie ter zake, bv. de gelegenheden die te mijden zijn, op de volgende site: http://hungary.usembassy.gov/tourist_advisory.html#clubs.