Ierland

kaart Ierland

 

Laatste update
 

  Coronavirus COVID-19

  • Reizen binnen de EU is mogelijk: waakzaamheid blijft geboden en de reisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 moeten strikt worden nageleefd.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

   

  Sinds 19 juli zijn niet-essentiële reizen van en naar Ierland toegelaten en werd het EU Digital COVID Certificate geïmplementeerd. Zie aanbevelingen per land. Zie ook de informatie op Re-open EU (in het Nederlands)

   

  Toegang tot het Ierse grondgebied

  • De toegang tot het Ierse grondgebied is mogelijk via zeehavens (Dublin, Rosslare, Cork) en internationale luchthavens (Dublin, Cork, Shannon). Er zijn dagelijkse vluchten tussen Brussel en Dublin. 

  Wie Ierland binnenkomt moeteen online lokalisatieformulier invullen. Het niet-respecteren van deze wettelijke verplichting is strafbaar.

  Ierland werkt met ‘emergency brake’ en ‘non-emergency brake countries’.

  • Volledig gevaccineerde personen die geen emergency brake landen bezocht hebben kunnen, mits voorleggen van een geldig en erkend bewijs en invullen van het PLF, zonder verdere maatregelen naar Ierland reizen. 
  • Niet gevaccineerde personen die geen emergency brake landen bezocht hebben dienen het PLF in te vullen, moeten een recente (<72u) negatieve PCR test voorleggen en dienen zichzelf mogelijks te isoleren na aankomst in Ierland (isolatie maatregel is niet van toepassing voor reizigers uit de EU).
  • Personen die emergency brake landen hebben bezocht moeten;
   • Het Ierse PLF invullen
   • Een negatieve PCR test voorleggen bij aankomst (max 72u oud)
   • Zichzelf isoleren (zelf quarantaine) na aankomst in Ierland
   • Zich laten testen op COVID-19 na aankomst

  Hiernaast is er in beperkte gevallen ook een mogelijkheid tot een verplichte hotel quarantain van 14 dagen. Zie de lijst van betrokken landen en uitleg over de verplichte quarantaine.

  Meer informatie over de reismaatregelen is hier te vinden.

  Beschermings- en restrictiemaatregelen in Ierland

  • Beperkingen in verband met scholen, handelszaken en bijeenkomsten (privé en in het openbaar): zie de details (in het Engels).
  • Een sociale afstand (2 meter tussen 2 personen) is overal verplicht. Het dragen van een mondmasker is verplicht op het openbaar vervoer en in handelszaken. Het is absoluut noodzakelijk om de adviezen en instructies over hygiëne van de Ierse autoriteiten te volgen, zoals handen wassen. Zie overzicht.

  Vanuit Ierland naar België reizen

    

   Voor elke reis naar Ierland kunt u zich registreren op https://travellersonline.diplomatie.be. Indien u naar een gebied reist dat afgeraden wordt, informeert u best ook de Belgische Ambassade in Dublin per e-mail naar dublin@diplobel.fed.be.

    

    

   Description

   Algemene veiligheid

   Algemene veiligheid

   Er zijn geen bijzondere risico's verbonden aan reizen naar Ierland.

   Er zijn momenteel geen bijzondere veiligheidsrisico's verbonden aan reizen in Ierland. Bij bezoek met de wagen moet wel extra rekening worden gehouden met de verkeerssituatie: er wordt aan de linkerkant gereden; de snelheidsbeperkingen zijn niet in overeenstemming met de dikwijls zeer smalle landwegen. Bij bezoek aan vooral grotere steden moeten gebruikelijke voorzorgsmaatregelen getroffen worden tegen vormen van kleine criminaliteit (tasjesdieven etc.)

    
   Terreurdreiging

   De dreiging van paramilitaire zijde is niet langer acuut, al is er recent wel een lichte stijging van paramilitaire activiteit waar te nemen, voornamelijk beperkt tot de grensstreek met Noord-Ierland. Mogelijke terreurdreiging uitgaande van radicaal islamitische elementen wordt als beperkt geschat.

    
   Criminaliteit

   De meeste bezoekers ondervinden geen moeilijkheden bij een bezoek aan Ierland. Extra voorzichtigheid is nochtans geboden in de nabijheid van toeristische attracties in Ierland. Dublin is een stad met een bruisend nachtleven, het is dan ook aan te raden de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen (stelen van handtassen, zakkenrollers, ...). Vooral in de steden is het aan te raden de wagen op een veilige plaats te parkeren. Huurauto's en auto's met niet-Ierse nummerplaten worden soms extra geviseerd.

   Probleemwijken in grote steden zijn regelmatig het toneel van afrekeningen onder drugsbenden.