Ierland

kaart Ierland

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

 • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

COVID

INFO: covidtest vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

Niet-essentiële reizen naar Ierland worden tot nader order afgeraden door de Ierse overheid, alsook niet-essentiële reizen vanuit Ierland naar het buitenland. Zie aanbevelingen per land. Zie ook (in het Nederlands): https://reopen.europa.eu/nl/map/IRL.

Toegang tot het Ierse grondgebied

 • De toegang tot het Ierse grondgebied is mogelijk via zeehavens (Dublin, Rosslare, Cork) en internationale luchthavens (Dublin, Cork, Shannon). Het aantal vluchten tussen Brussel en Dublin is beperkt (Aer Lingus en Ryanair bieden beperkte service, de hubs van Ryanair in Cork en Shannon blijven ten minste tot in de zomer van 2021 dicht). 
 • Wie Ierland binnenkomt:
  • wordt verplicht een online lokalisatieformulier in te vullen. Het niet-respecteren van deze wettelijke verplichting is strafbaar.
  • wordt verplicht een PCR-test met negatief resultaat te kunnen tonen, ondergaan minder dan 72 uur voor aankomst in Ierland.
 • Opgelet: vanaf 15 april 2021 moeten reizigers uit België (of die via België doorreizen) bij aankomst in Ierland een verplichte quarantaine in aangeduide hotels naleven, voor een duur van 14 dagen en op eigen kosten (prijs: iets minder dan 2.000 €). Het niet-respecteren van deze quarantaine is strafbaar (boete en/of gevangenis). Zie lijst van betrokken landen en uitleg over de verplichte quarantaine.
 • Bewegingsbeperkingen:
  • Wie uit een rode of grijze zone in het buitenland Ierland binnenkomt, wordt gevraagd 14 dagen volledig geïsoleerd te blijven (‘bewegingsrestrictie’).
  • De isolatie van 14 dagen geldt niet voor wie uit een oranje of groene zone komt.
  • De beperkingsperiode wordt verminderd voor wie een PCR-test met negatief resultaat kan tonen, afgelegd in een privétestcentrum minimum 5 dagen na aankomst in Ierland (om van deze mogelijkheid te kunnen genieten wordt door de Ierse overheid aanbevolen uw test vóór uw reis naar Ierland te reserveren. Kost: € 99 tot € 149. Voor meer info, zie: https://www.dublinairport.com/covid-19/pre-departure-covid-19-testing en http://www.travelhealth.ie/CoronaVirusTesting/.

Beschermings- en restrictiemaatregelen in Ierland

 • Beperkingen i.v.m. scholen, handelszaken, bijeenkomsten (privé en in het openbaar): zie overzicht (in het Engels).
 • Het nationale pandemie beheerplan bevat 5 verschillende fases van maatregelen, van 1 (laagste niveau) tot 5 (hoogste niveau). Het hele land zit momenteel in fase 5, zie details. De restrictieve maatregelen worden vanaf 12 april 2021 gedeeltelijk en geleidelijk versoepeld.
 • Een sociale afstand (2 meter tussen 2 personen) is overal verplicht. Het dragen van een mondmasker is verplicht op het openbaar vervoer en in handelszaken. Het is absoluut noodzakelijk om de adviezen en instructies over hygiëne van de Ierse autoriteiten te volgen, zoals handen wassen. Zie overzicht.

Vanuit Ierland naar België reizen

   
  Voor elke reis naar Ierland kunt u zich registreren op https://travellersonline.diplomatie.be. Indien u naar een gebied reist dat afgeraden wordt, informeert u best ook de Belgische Ambassade in Dublin per e-mail naar dublin@diplobel.fed.be.

   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Algemene veiligheid

  Er zijn geen bijzondere risico's verbonden aan reizen naar Ierland.

  Er zijn momenteel geen bijzondere veiligheidsrisico's verbonden aan reizen in Ierland. Bij bezoek met de wagen moet wel extra rekening worden gehouden met de verkeerssituatie: er wordt aan de linkerkant gereden; de snelheidsbeperkingen zijn niet in overeenstemming met de dikwijls zeer smalle landwegen. Bij bezoek aan vooral grotere steden moeten gebruikelijke voorzorgsmaatregelen getroffen worden tegen vormen van kleine criminaliteit (tasjesdieven etc.)

   
  Terreurdreiging

  De dreiging van paramilitaire zijde is niet langer acuut, al is er recent wel een lichte stijging van paramilitaire activiteit waar te nemen, voornamelijk beperkt tot de grensstreek met Noord-Ierland. Mogelijke terreurdreiging uitgaande van radicaal islamitische elementen wordt als beperkt geschat.

   
  Criminaliteit

  De meeste bezoekers ondervinden geen moeilijkheden bij een bezoek aan Ierland. Extra voorzichtigheid is nochtans geboden in de nabijheid van toeristische attracties in Ierland. Dublin is een stad met een bruisend nachtleven, het is dan ook aan te raden de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen (stelen van handtassen, zakkenrollers, ...). Vooral in de steden is het aan te raden de wagen op een veilige plaats te parkeren. Huurauto's en auto's met niet-Ierse nummerplaten worden soms extra geviseerd.

  Probleemwijken in grote steden zijn regelmatig het toneel van afrekeningen onder drugsbenden.