Ierland

kaart Ierland

 

Laatste update

Coronavirus COVID-19:

Er zijn meerdere duizenden gevallen van het Coronavirus COVID-19 en tientallen overlijdens vastgesteld in de Republiek Ierland. Volgens de Ierse autoriteiten is het risico om besmet te raken door het Coronavirus COVID-19 in Ierland ernstig. Om COVID-19 zoveel mogelijk af te remmen wordt het publiek uitgenodigd de volgende voorzorgmaatregelen te respecteren: fysieke contacten vermijden (minimumafstand van 2 meter tussen twee personen), regelmatig en goed handen wassen, groot aantal mensen samen vermijden, thuis blijven.

Mensen worden opgeroepen bij hen thuis te blijven, thuis te werken en niet naar hun werk te gaan. Alleen essentieel werk wordt buitenshuis toegelaten. Scholen en universiteiten zijn tot 19 april 2020 gesloten. Openbare evenementen (zoals sportcompetities, concerten, …) zijn verboden. Niet-essentiële winkels, cafés, bars en restaurants zijn gesloten. Samenscholing is verboden. Oudere mensen (70+) en kwetsbare mensen zijn verplicht om permanent thuis te blijven. Verplaatsingen buitenshuis worden beperkt tot een perimeter van 2 kilometer rond het domicilie, behalve voor verantwoorde uitzonderingen en voor noodzakelijke boodschappen (voeding, medische afspraak, apotheek). Dit wordt door de politie gecontroleerd. Overtredingen worden bestraft.

De Ierse autoriteiten geven aanbevelingen per land van bestemming voor reizen vanuit Ierland naar het buitenland. Dergelijke reizen worden in meerdere gevallen afgeraden, zie : https://www.dfa.ie/travel/travel-advice/coronavirus/.

Er is momenteel geen reisverbod van de overheid op reizen vanuit of naar België. Er zijn wel reisbeperkingen en de toestand evolueert zeer snel. Er wordt zeer sterk aanbevolen om de updates van het Ierse reisadvies naar België regelmatig te consulteren, zie: https://www.dfa.ie/travel/travel-advice/a-z-list-of-countries/belgium/. Opgelet: het aantal vluchten tussen Brussel en Dublin is drastisch verminderd (Aer Lingus heeft alle vluchten gestopt; Ryanair biedt nog maar een minimale service aan van één tot drie vluchten per week ; meer info op de websites van deze luchtvaartmaatschappijen).

Alle mensen die uit het buitenland (met uitzondering van Noord-Ierland) het Ierse grondgebied binnenkomen moeten 14 dagen volledig geïsoleerd blijven (quarantaine).

Het is absoluut noodzakelijk de adviezen en instructies (bijvoorbeeld over hygiëne) van de Ierse autoriteiten op te volgen via de website van de Openbare Gezondheidsdienst HSE:  https://www2.hse.ie/conditions/coronavirus/coronavirus.html.

De openbare gezondheidsdiensten van Ierland en Noord-Ierland (dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk) coördineren hun actie om de verspreiding van COVID-19 op het Ierse eiland te beperken.

 

Om onze consulaire bijstand nog beter te organiseren, is het ten sterkste aanbevolen uw reis op https://travellersonline.diplomatie.be te registreren.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Er zijn geen bijzondere risico's verbonden aan reizen naar Ierland.

Er zijn momenteel geen bijzondere veiligheidsrisico's verbonden aan reizen in Ierland. Bij bezoek met de wagen moet wel extra rekening worden gehouden met de verkeerssituatie: er wordt aan de linkerkant gereden; de snelheidsbeperkingen zijn niet in overeenstemming met de dikwijls zeer smalle landwegen. Bij bezoek aan vooral grotere steden moeten gebruikelijke voorzorgsmaatregelen getroffen worden tegen vormen van kleine criminaliteit (tasjesdieven etc.)

 
Terreurdreiging

De dreiging van paramilitaire zijde is niet langer acuut, al is er recent wel een lichte stijging van paramilitaire activiteit waar te nemen, voornamelijk beperkt tot de grensstreek met Noord-Ierland. Mogelijke terreurdreiging uitgaande van radicaal islamitische elementen wordt als beperkt geschat.

 
Criminaliteit

De meeste bezoekers ondervinden geen moeilijkheden bij een bezoek aan Ierland. Extra voorzichtigheid is nochtans geboden in de nabijheid van toeristische attracties in Ierland. Dublin is een stad met een bruisend nachtleven, het is dan ook aan te raden de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen (stelen van handtassen, zakkenrollers, ...). Vooral in de steden is het aan te raden de wagen op een veilige plaats te parkeren. Huurauto's en auto's met niet-Ierse nummerplaten worden soms extra geviseerd.

Probleemwijken in grote steden zijn regelmatig het toneel van afrekeningen onder drugsbenden.