IJsland

kaart Ijsland

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

  • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
  • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
  • Registreer uw reis via TravellersOnline.
  • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

COVID
 

Niet-essentiële reizen naar Ijsland zijn sterk afgeraden

 

Sinds 18 november heeft de Belgische regering besloten om IJsland in de 'oranje categorie' te plaatsen, wat betekent dat een verhoogde waakzaamheid wordt aanbevolen voor alle reizen naar IJsland. In IJsland geldt de gebruikelijke veiligheidswaarschuwing waarbij aangemaand wordt de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie en de plaatselijke regels (hygiëne, sociale afstand van anderhalve meter, dragen van mondmaskers op het openbaar vervoer) strikt te respecteren, en grote groepen of nauwe bijeenkomsten te vermijden om besmetting te voorkomen.

 

Maatregelen grensovergang bij aankomst in IJsland
 

Sinds 19 augustus kunnen reizigers uit risicogebieden, waaronder België, kiezen tussen een dubbele COVID-19 test en 5 dagen quarantaine of twee weken quarantaine bij aankomst.
Tot nader order worden resultaten van testen ondergaan buiten IJsland niet aanvaard om vrijgesteld te worden van de quarantaineverplichting.

  • Passagiers dienen een pre-registratie formulier in te vullen ( beschikbaar op https://visit.covid.is/) vóór hun vertrek naar IJsland.
  • Na afloop van de test mag u verder reizen naar het opgegeven adres (opgegeven in het formulier). Men mag de resultaten binnen de 24 uur verwachten. U dient vervolgens op het aangegeven adres in quarantaine te blijven totdat u op dag 5 een nieuwe COVID test ondergaat. Pas indien het resultaat negatief is, bent u vrij verder te reizen in IJsland, onafhankelijk van de duur van uw verder verblijf. Indien de test positief is, dient u 14 dagen zelfisolatie in acht te nemen, te rekenen vanaf het laatste moment van mogelijke blootstelling. Dit geldt ook voor de andere leden van uw reisgezelschap.
  • Kinderen geboren vanaf 2005 zijn vrijgesteld van de test en/of de quarantaineverplichting.
  • Reizigers worden aangemoedigd de lokale COVID-19 tracing app Rakning C-19 te downloaden en te gebruiken.

Richtlijnen in verband met tests en quarantaine: https://www.landlaeknir.is/servlet/file/store93/item42645/Instructions%20for%20travellers%20in%20quarantine%2015.08.2020.pdf

 

Maatregelen binnenlandse beperking:
 

Geen specifieke maatregelen.
 

Relevante website
 

Internationale toegang
 

  • Toenemend aantal verbindingen met Europese bestemmingen aangekondigd en effectief uitgevoerd. Gelieve rekening te houden met mogelijke afgelastingen.
  • Herneming van de wekelijkse ferryverbinding tussen Denemarken (Hirtsfeld) en IJsland

 

 

Om onze consulaire bijstand nog beter te organiseren, wordt reizigers aangeraden hun reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Er zijn geen specifieke risico's verbonden aan reizen naar IJsland, behalve risico’s van vulkaanuitbarstingen (zie afdeling "klimaat en rampen").

 
Criminaliteit

Men dient zich bewust te zijn van een licht verhoogd risico op stedelijke delinquentie ten gevolge van druggebruik. Tevens is er een risico op agressiviteit in bars tijdens het weekend door excessief alcoholgebruik.