IJsland

kaart Ijsland

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

1. Reizen uit België naar de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen is sinds 15 juni opnieuw toegelaten. Of het ook mogelijk is om een ander land binnen te komen hangt af van de toestemming van uw land van bestemming. Het is dus uiterst belangrijk om de reisadviezen per land na te gaan om de situatie in het land van bestemming te kennen. Niet-noodzakelijke reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden. 

2. Quarantaine bij terugkeer naar België is niet verplicht voor reizigers die zich verplaatsten binnen de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland of Noorwegen. Let wel: zelf-quarantaine in België blijft verplicht voor reizigers van buiten die regio, behalve wanneer dit essentiële verplaatsingen betreft.

3. Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

4. De Raad van de EU heeft aanbevolen de reisbeperkingen vanaf 1 juli op te heffen voor 14 landen buiten Europa: Algerije, Australië, Canada, Zuid-Korea, Georgië, Japan, Marokko, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Thailand, Tunesië en Uruguay. De Belgische regering beraadt zich verder over deze lijst. Minstens tot 7 juli blijven de bestaande maatregelen van kracht.

 

Reizen naar IJsland is mogelijk mits rekening houdend met volgende voorwaarden:

- een COVID test ondergaan bij aankomst; OF 
- een quarantaine van 14 dagen respecteren

 

Maatregelen met betrekking tot grensoverschrijdingen

Vanaf 15 juni zullen EU/EEA reizigers kunnen kiezen tussen een COVID-19 test of twee weken quarantaine bij aankomst.
Tot nader order worden resultaten van testen ondergaan buiten IJsland niet aanvaard om vrijgesteld te worden van de quarantaineverplichting.

  • Passagiers dienen een pre-registratie formulier in te vullen (binnenkort beschikbaar op www.covid.is) vóór hun vertrek naar IJsland.
  • Tests zullen beschikbaar zijn op de Keflavik luchthaven en in Seydisfjordur (voor passagiers die reizen via de Smyril lijn). Vanaf 1 juli wordt per test ISK 9000 (EUR 58) aangerekend, voor zij die bij de preregistratie betalen. Wie betaalt bij aankomst, wordt ISK 11000 (EUR 71) per test aangerekend. Na afloop van de test mag u verder reizen naar het opgegeven adres (opgegeven in het formulier). Men mag de resultaten binnen de 24 uur verwachten. Kinderen geboren vanaf 2005 zijn vrijgesteld van de test en/of quarantaineverplichting.
  • Reizigers worden aangemoedigd de lokale COVID-19 tracing app Rakning C-19 te downloaden en te gebruiken.

(Bron: https://www.utl.is/index.php/en/about-directorate-of-immigration/news)

Maatregelen binnenlandse beperking:

Geen specifieke maatregelen.

Internationale toegang

  • Toenemend aantal verbindingen met Europese bestemmingen aangekondigd en effectief uitgevoerd. Gelieve rekening te houden met mogelijke afgelastingen.
  • Herneming van de wekelijkse ferryverbinding tussen Denemarken (Hirtshals) en IJsland (Seyðisfjörður)

Nuttige website: https://www.covid.is/english

 

Om onze consulaire bijstand nog beter te organiseren, wordt reizigers aangeraden hun reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Er zijn geen specifieke risico's verbonden aan reizen naar IJsland, behalve risico’s van vulkaanuitbarstingen (zie afdeling "klimaat en rampen").

 
Criminaliteit

Men dient zich bewust te zijn van een licht verhoogd risico op stedelijke delinquentie ten gevolge van druggebruik. Tevens is er een risico op agressiviteit in bars tijdens het weekend door excessief alcoholgebruik.