Indonesië

kaart Indonesië

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19
 

 • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
 • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
 • Registreer uw reis via TravellersOnline.
 • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

COVID

INFO: Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

Reizen naar Indonesië wordt ten zeerste afgeraden. 

 

Grenzen van Indonesië zijn gesloten tot nader orde voor alle vreemdelingen behoudens bepaalde uitzonderingen

Wie zich in het buitenland bevindt dient zich in eerste instantie te richten tot de lokale autoriteiten, hun reisagentschap, touroperator of luchtvaartmaatschappij, voor assistentie.

Het is toegelaten om binnen het Schengengebied te reizen, maar wij raden u ten sterkste aan om de voorwaarden na te gaan die u moet volgen als u niet naar België terugkeert via Brussel maar via een andere Europese stad (bv. Amsterdam, Parijs, Frankfurt of Londen).

Personen die naar België terugkeren vanuit Indonesië, dienen zich gedurende 14 dagen in thuisisolatie te plaatsen.

 
Situatie in Indonesië en specifieke maatregelen genomen door de Indonesische autoriteiten.

Alle provincies van Indonesië zijn getroffen door de uitbraak van het coronavirus COVID-19. Het aantal besmettingen in Indonesië stijgt nog steeds. Het aantal officieel gepubliceerde besmettingen is relatief laag maar ook onbetrouwbaar. De situatie kan snel veranderen en het et gezondheidssysteem is ondermaats.

Sinds 2 april 2020 zijn de Indonesische grenzen gesloten voor alle vreemdelingen, met uitzondering van personen die beschikken over een geldige verblijfsvergunning (KITAS/KITAP), diplomaten, personen met een officiële missie en bemanning van vliegtuigen, schepen of bepaald vervoer over land. Deze laatste categorieën dienen wel te voldoen aan bepaalde voorwaarden nl. voorlegging COVID19-test met negatieve PCR-resultaten, geen ziektesymptomen vertonen en een verplichte thuisquarantaine van 14 dagen (zie: https://www.iatatravelcentre.com/international-travel-document-news/1580226297.htm).

Voor meer informatie raden wij u aan contact op te nemen met de Ambassade van Indonesië in het land waar u zich bevindt.

Reizen in het land is toegestaan, mits voldaan wordt aande verschillende voorwaarden die door de gedecentraliseerde autoriteiten worden gesteld.

Vreemdelingen die zich momenteel tijdelijk in Indonesië bevinden kunnen het land verlaten en worden hier ook toe aangemoedigd. Het aantal internationale commerciële vluchten neemt langzaam toe.

Medische evacuaties zouden steeds mogelijk zijn, onder strikte voorwaarden, en door een tussenkomst van de Ambassade bij de Indonesische autoriteiten.

Visa voor personen die geblokkeerd zijn in Indonesië door de crisis kunnen worden  verlengd (zie hiervoor www.imigrasi.go.id). 

Aan alle landgenoten, die zich momenteel in Indonesië bevinden, raden wij ten sterkste aan om de ontwikkelingen met de grootste aandacht op de voet te volgen (bv. Jakarta Post, Jakarta Globe, Tempo English) en zich te houden aan de richtlijnen van de lokale overheden. De Ambassade verstrekt geverifieerde informatie via de Facebookpagina (Embassy of Belgium in Jakarta) en Travellers Online.

Preventiemaatregelen om zich te beschermen tegen COVID-19

Waar u ook bent, op reis in Indonesië of in België, enkele kleine handelingen kunnen een groot verschil maken om jezelf en je naasten te beschermen:

 • Blijf thuis, zeker als je ziek bent.
 • Was regelmatig je handen met water en zeep.
 • Hou minstens 1,5 meter afstand als je buiten bent.
 • Wees aandachtig voor kwetsbare personen. Dit zijn personen ouder dan 65, personen met diabetes of problemen met hart, longen of nieren en personen die gevoelig zijn voor infecties

De Belgische overheid heeft een website gewijd aan coronavirus online gezet: www.info-coronavirus.be/nl

Meer informatie over het virus kan u terugvinden op volgende websites:

   

  Situatie in de provincies Papoea en West-Papoea

  Er zijn spanningen in de provincies Papoea en West-Papoea (niet te verwarren met Papoea Nieuw-Guinea). Deze kunnen leiden tot een toename van gewelddadige gebeurtenissen.

  Niet-essentiële reizen, buiten de toeristische regio Raja Ampat, worden in deze twee provincies dan ook ten sterkste afgeraden.

  Indien u zich in het gebied bevindt, is het aan te raden zich op regelmatige basis te informeren over de actuele ontwikkelingen via de lokale pers en ons reisadvies.

  Wees voortdurend waakzaam en vermijd politieke bijeenkomsten of manifestaties en wees voortdurend waakzaam.

   

  Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via http://travellersonline.diplomatie.be(externe link). Hou steeds een gsm en lader bij de hand. Hou contact met uw familie/vrienden en hou hen op de hoogte van uw reisplannen. 

   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Algemene veiligheid

  Doorgaans kan men veilig reizen in Indonesië, het land is politiek stabiel maar lokale spanningen die kunnen escaleren vragen extra voorzichtigheid van de reiziger (zoals in bepaalde regio’s in Papoea, Sulawesi, Aceh en de Molukken). Het is aan te raden de laatste ontwikkelingen in de lokale pers (Jakarta Post, Jakarta Globe, Metro TV,..) te volgen.

  In provincies Papoea en West-Papoea (voormalig Irian Jaya en West Irian Jaya – niet te verwarren met Papoea Nieuw-Guinea), en in het bijzonder in het mijngebied rond de Carstensz peak (Puncak Jaya) worden geregeld zware incidenten gemeld. In 2017 zijn er meerdere gewapende overvallen gerapporteerd. Niet-essentiële reizen buiten de toeristische zones worden dan ook in deze regio afgeraden.

  Gezien problemen werden gemeld met de immigratiediensten bij verlies of diefstal van paspoorten, wordt aangeraden zowel een kopie van uw paspoort als een kopie van uw ticket online bij te houden en / of deze naar de ambassade door te sturen.

  Een eerder onschuldige blessure of ziekte kan een ernstig probleem worden door de ondermaatse kwaliteit van de gezondheidszorg in vele delen van het land.

   
  Terreurdreiging

  Op 13 en 14 mei 2018 werd Indonesië opgeschrikt door een aantal terroristische aanslagen in Surabaya.

  In heel Indonesië is er een verhoogd risico op terroristische aanslagen tijdens en in de aanloop naar religieuze feestdagen, zoals de Ramadanmaand.
  Druk bezochte plaatsen, religieuze gebouwen en overheidsgebouwen (vooral politiebureaus) kunnen doelwitten zijn.
  Buitenlanders worden op dit moment niet specifiek geviseerd maar Belgische toeristen en andere reizigers worden verzocht voortdurend waakzaam te blijven en in de mate van het mogelijke politieke of religieuze bijeenkomsten of manifestaties te vermijden. 
  De Indonesische overheid heeft maatregelen genomen maar de kans op aanslagen blijft bestaan.
  Het is aan te raden de laatste ontwikkelingen in de lokale pers (Jakarta Post, Jakarta Globe, Metro TV, ...) en internationale pers te volgen en strikt alle instructies van de lokale autoriteiten na te leven.
   

   
  Criminaliteit

  Geweld tegenover buitenlanders is uitzonderlijk, maar er is een stijging van kleine criminaliteit merkbaar. Overvallen, diefstal en zakkenrollerij komen voor op drukbezochte plaatsen, in het bijzonder op markten, op het openbaar vervoer en bij oversteekplaatsen voor voetgangers. Wees discreet met juwelen, horloges, MP3-spelers en camera's. Waakzaamheid is ook aangewezen in Internet Hotspots waar diefstal van laptops, PDA's en GSM's kunnen voorkomen. Ook fraude met bankkaarten komt voor.

  In de grote toeristische trekpleisters (Bali, Lombok, Toraja, Toba meer) is er veel kleine criminaliteit. Men dient uit te kijken voor georganiseerde bendes die van op hun bromfietsen toeristen beroven (handtassen afrukken). Wees oplettend bij het afhalen van geld (ATM en wisselkantoren).

  Een nieuwe trend is de diefstal van handtassen in restaurants en coffeeshops in grote shopping malls waarbij de dames nietsvermoedend hun handtas over de stoelleuning hangen en even later vaststellen dat die verdwenen is.