Indonesië

kaart Indonesië

Laatste update

Algemene raad: Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via http://travellersonline.diplomatie.be(externe link). Hou steeds een gsm en lader bij de hand. Hou contact met uw familie/vrienden en hou hen op de hoogte van uw reisplannen.

Wereldwijd treffen landen maatregelen om het corona – virus in te dammen en de pandemie een halt toe te roepen. Zoveel landen nemen quarantainemaatregelen of sluiten hun grenzen dat geen normale doorgang over grenzen kan gegarandeerd worden. Het risico voor Belgische burgers om geblokkeerd te raken is zo hoog dat alle reizen naar het buitenland worden te strengste afgeraden door de Nationale Veiligheidsraad.

Wie zich in het buitenland bevindt dient zich in eerste instantie te richten tot de lokale autoriteiten, hun touroperator of luchtvaartmaatschappij, voor assistentie. In geval van nood kan men de Ambassade van België van het land waar men zich bevindt contacteren.

Indonesië is ook getroffen door de uitbraak van het coronavirus, COVID-19(externe link).

De Indonesische autoriteiten hebben preventieve maatregelen genomen in verscheidene havens en luchthavens, zoals het installeren van thermische scanners om passagiers te detecteren die aankomen met een abnormaal hoge lichaamstemperatuur.

Reizigers die China (zelfs in transit) hebben bezocht 14 dagen voor aankomst in Indonesië, zullen de toegang tot Indonesië worden geweigerd.​

Reizigers die de hieronder vermelde steden en/of regio’s in Iran, Italië en Zuid-Korea, hebben bezocht 14 dagen voor aankomst in Indonesië, zullen de toegang tot Indonesië worden geweigerd (zelfs voor transit).​ Momenteel bevat de lijst:

  • Iran: de steden Teheran & Qom en de provincie Gilan
  • Italië: de regio’s Lombardije, Venetië, Emilia-Romagna, Marche en Piemont
  • Zuid-Korea: de stad Daegu et de provincie Gyeonsang-do

Reizigers die andere steden of regio’s hebben bezocht in deze landen, dienen een medisch attest voor te leggen dat is uitgereikt door de bevoegde gezondheidsinstantie van het betrokken land. Zonder dit medisch attest zal de toegang tot Indonesië geweigerd worden. Gelieve contact op te nemen met de bevoegde Indonesische ambassade betreffende de voorwaarden waaraan het medisch attest moet voldoen.

Vanaf  vrijdag 20 maart 2020 wordt de lijst uitgebreid en zal de toegang tot Indonesië worden geweigerd voor reizigers die volgende landen hebben bezocht 14 dagen voor aankomst in Indonesië:

Iran, Italië, Vaticaanstad, Spanje, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk

Vanaf  vrijdag 20 maart 2020 is er geen visumvrijstelling meer voor Belgen en kan ook geen visum on arrival bekomen worden. Visa dienen vooraf aangevraagd te worden bij een Ambassade van Indonesië.

Visumverlengingen voor personen die geblokkeerd zijn in Indonesië door de crisis kunnen worden uitgereikt, maar de voorwaarden hiervoor zijn nog niet meegedeeld. Onze ambassade heeft bijkomende informatie hierover bij de Indonesische autoriteiten.

We raden u ook aan strikte hygiënemaatregelen te nemen, waaronder regelmatig de handen te wassen. Als symptomen optreden (zoals koorts, ademhalingsmoeilijkheden, spierpijn), wordt aanbevolen om zo snel mogelijk een arts te raadplegen.

De FOD Volksgezondheid heeft een site gewijd aan coronavirus online gezet: www.info-coronavirus.be/nl(externe link).

Meer informatie over het virus kan u terugvinden op volgende websites:

 

Er zijn spanningen in de provincies Papoea en West-Papoea (niet te verwarren met Papoea Nieuw-Guinea). Deze kunnen leiden tot een toename van gewelddadige gebeurtenissen.

Niet-essentiële reizen, buiten de toeristische regio Raja Ampat, worden in deze twee provincies dan ook ten sterkste afgeraden.

Indien u zich in het gebied bevindt, is het aan te raden zich op regelmatige basis te informeren over de actuele ontwikkelingen via de lokale pers en ons reisadvies.

Vermijd politieke bijeenkomsten of manifestaties en wees voortdurend waakzaam.

Het is aanbevolen zich discreet en respectvol te gedragen, vooral in en rond gebedsplaatsen. 

Belgen die zich ter plaatse bevinden of een reis plannen in Indonesië, worden verzocht hun aanwezigheid online via travellersonline.diplomatie.be(externe link) of via het e-mailadres van de ambassade(link stuurt een e-mail) te melden, indien dit nog niet is gebeurd.

Dagelijks wordt de Facebookpagina van onze Ambassade in Jakarta(externe link) bijgewerkt met het laatste officiële nieuws.

In geval van nood kan u onze ambassade in Jakarta 24/24u telefonisch bereiken (+62 816 947 859)

 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Doorgaans kan men veilig reizen in Indonesië, het land is politiek stabiel maar lokale spanningen die kunnen escaleren vragen extra voorzichtigheid van de reiziger (zoals in bepaalde regio’s in Papoea, Sulawesi, Aceh en de Molukken). Het is aan te raden de laatste ontwikkelingen in de lokale pers (Jakarta Post, Jakarta Globe, Metro TV,..) te volgen.

In provincies Papoea en West-Papoea (voormalig Irian Jaya en West Irian Jaya – niet te verwarren met Papoea Nieuw-Guinea), en in het bijzonder in het mijngebied rond de Carstensz peak (Puncak Jaya) worden geregeld zware incidenten gemeld. In 2017 zijn er meerdere gewapende overvallen gerapporteerd. Niet-essentiële reizen buiten de toeristische zones worden dan ook in deze regio afgeraden.

Gezien problemen werden gemeld met de immigratiediensten bij verlies of diefstal van paspoorten, wordt aangeraden zowel een kopie van uw paspoort als een kopie van uw ticket online bij te houden en / of deze naar de ambassade door te sturen.

Een eerder onschuldige blessure of ziekte kan een ernstig probleem worden door de ondermaatse kwaliteit van de gezondheidszorg in vele delen van het land.

 
Terreurdreiging

Op 13 en 14 mei 2018 werd Indonesië opgeschrikt door een aantal terroristische aanslagen in Surabaya.

In heel Indonesië is er een verhoogd risico op terroristische aanslagen tijdens en in de aanloop naar religieuze feestdagen, zoals de Ramadanmaand.
Druk bezochte plaatsen, religieuze gebouwen en overheidsgebouwen (vooral politiebureaus) kunnen doelwitten zijn.
Buitenlanders worden op dit moment niet specifiek geviseerd maar Belgische toeristen en andere reizigers worden verzocht voortdurend waakzaam te blijven en in de mate van het mogelijke politieke of religieuze bijeenkomsten of manifestaties te vermijden. 
De Indonesische overheid heeft maatregelen genomen maar de kans op aanslagen blijft bestaan.
Het is aan te raden de laatste ontwikkelingen in de lokale pers (Jakarta Post, Jakarta Globe, Metro TV, ...) en internationale pers te volgen en strikt alle instructies van de lokale autoriteiten na te leven.
 

 
Criminaliteit

Geweld tegenover buitenlanders is uitzonderlijk, maar er is een stijging van kleine criminaliteit merkbaar. Overvallen, diefstal en zakkenrollerij komen voor op drukbezochte plaatsen, in het bijzonder op markten, op het openbaar vervoer en bij oversteekplaatsen voor voetgangers. Wees discreet met juwelen, horloges, MP3-spelers en camera's. Waakzaamheid is ook aangewezen in Internet Hotspots waar diefstal van laptops, PDA's en GSM's kunnen voorkomen. Ook fraude met bankkaarten komt voor.

In de grote toeristische trekpleisters (Bali, Lombok, Toraja, Toba meer) is er veel kleine criminaliteit. Men dient uit te kijken voor georganiseerde bendes die van op hun bromfietsen toeristen beroven (handtassen afrukken). Wees oplettend bij het afhalen van geld (ATM en wisselkantoren).

Een nieuwe trend is de diefstal van handtassen in restaurants en coffeeshops in grote shopping malls waarbij de dames nietsvermoedend hun handtas over de stoelleuning hangen en even later vaststellen dat die verdwenen is.