Indonesië

kaart Indonesië

Laatste update

De aardbevingen op het eiland Lombok op 29 juli en 5 augustus (+ naschokken) hebben grote schade aangericht. Lombok Luchthaven blijft open en opereert normaal. Wij raden aan om niet-essentiële reizen naar Lombok op korte termijn uit te stellen. 

De Indonesische veiligheidstroepen hebben een veiligheidszone rond de vulkaan Rinjani ingesteld. De toegang tot dit gebied is tot nader order beperkt.

De schade was bijzonder ernstig in de Gili archipel.  Wij raden u daarom af om tot nader order naar de Gili archipel te reizen.

Op Lombok is er een verhoging van het aantal malaria-infecties onder de lokale bevolking.

Wij nodigen reizigers die naar Indonesië vertrekken uit om contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij / reisbureau om de voorwaarden van hun verblijf te controleren. Voor de mensen ter plaatse nodigen wij hen uit om contact op te nemen met hun familie en verwanten in België om hen gerust te stellen en de instructies van de lokale autoriteiten nauwgezet op te volgen. Het Indonesische Agentschap voor rampenbeheer publiceert regelmatig updates over zijn Twitter-feed (@BNPB_Indonesia).

Op 13 en 14 mei 2018 werd Indonesië opgeschrikt door een aantal terroristische aanslagen in Surabaya. Op dit moment worden buitenlanders niet specifiek geviseerd maar Belgische toeristen en andere reizigers in Indonesië moeten voortdurend waakzaam blijven (zie rubriek Terreurdreiging).

De vulkanen Agung, in het noordoosten van Bali, en Merapi, in de buurt van Yogyakarta/Borobudur, Centraal-Java, vertonen een sterk verhoogde vulkanische activiteit. Deze activiteit kan evolueren tot een volledige uitbarsting met eventueel lavastromen.

In geval van nood kan u onze ambassade te Jakarta 24/24u telefonisch bereiken (+62 816 947 859).

Dagelijks wordt de facebookpagina van onze Ambassade in Jakarta (www.facebook.com/BelgiumJakarta) bijgewerkt met het laatste officiële nieuws.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via http://travellersonline.diplomatie.be.
 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Doorgaans kan men veilig reizen in Indonesië, het land is politiek stabiel maar lokale spanningen die kunnen escaleren vragen extra voorzichtigheid van de reiziger (zoals in bepaalde regio’s in Papoea, Sulawesi, Aceh en de Molukken). Het is aan te raden de laatste ontwikkelingen in de lokale pers (Jakarta Post, Jakarta Globe, Metro TV,..) te volgen.

In provincies Papoea en West-Papoea (voormalig Irian Jaya en West Irian Jaya – niet te verwarren met Papoea Nieuw-Guinea), en in het bijzonder in het mijngebied rond de Carstensz peak (Puncak Jaya) worden geregeld zware incidenten gemeld. In 2017 zijn er meerdere gewapende overvallen gerapporteerd. Niet-essentiële reizen buiten de toeristische zones worden dan ook in deze regio afgeraden.

Gezien problemen werden gemeld met de immigratiediensten bij verlies of diefstal van paspoorten, wordt aangeraden zowel een kopie van uw paspoort als een kopie van uw ticket online bij te houden en / of deze naar de ambassade door te sturen.

Een eerder onschuldige blessure of ziekte kan een ernstig probleem worden door de ondermaatse kwaliteit van de gezondheidszorg in vele delen van het land.

 
Terreurdreiging

In heel Indonesië is er een verhoogd risico op terroristische aanslagen tijdens en in de aanloop naar religieuze feestdagen, zoals de Ramadanmaand.
Druk bezochte plaatsen, religieuze gebouwen en overheidsgebouwen (vooral politiebureaus) kunnen doelwitten zijn.
Buitenlanders worden op dit moment niet specifiek geviseerd maar Belgische toeristen en andere reizigers worden verzocht voortdurend waakzaam te blijven en in de mate van het mogelijke politieke of religieuze bijeenkomsten of manifestaties te vermijden. 
De Indonesische overheid heeft maatregelen genomen maar de kans op aanslagen blijft bestaan.
Het is aan te raden de laatste ontwikkelingen in de lokale pers (Jakarta Post, Jakarta Globe, Metro TV, ...) en internationale pers te volgen en strikt alle instructies van de lokale autoriteiten na te leven.
 

 
Criminaliteit

Geweld tegenover buitenlanders is uitzonderlijk, maar er is een stijging van kleine criminaliteit merkbaar. Overvallen, diefstal en zakkenrollerij komen voor op drukbezochte plaatsen, in het bijzonder op markten, op het openbaar vervoer en bij oversteekplaatsen voor voetgangers. Wees discreet met juwelen, horloges, MP3-spelers en camera's. Waakzaamheid is ook aangewezen in Internet Hotspots waar diefstal van laptops, PDA's en GSM's kunnen voorkomen. Ook fraude met bankkaarten komt voor.

In de grote toeristische trekpleisters (Bali, Lombok, Toraja, Toba meer) is er veel kleine criminaliteit. Men dient uit te kijken voor georganiseerde bendes die van op hun bromfietsen toeristen beroven (handtassen afrukken). Wees oplettend bij het afhalen van geld (ATM en wisselkantoren).

Een nieuwe trend is de diefstal van handtassen in restaurants en coffeeshops in grote shopping malls waarbij de dames nietsvermoedend hun handtas over de stoelleuning hangen en even later vaststellen dat die verdwenen is.