Indonesië

kaart Indonesië

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

 • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

COVID

Alle provincies van Indonesië zijn getroffen door de uitbraak van het coronavirus. Het aantal besmettingen in Indonesië stijgt nog steeds. Het aantal officieel gepubliceerde besmettingen is relatief laag, maar ook onbetrouwbaar, omdat er te weinig tests uitgevoerd worden op het totaal van de bevolking. Op de covid-19 website van de overheid , kan u voor de verschillende regio’s de cijfers raadplegen (enkel in het Indonesisch).

De situatie kan snel veranderen en het gezondheidssysteem is ondermaats.

 1. Toegang tot het grondgebied van Indonesië

De grenzen van Indonesië zijn sinds 02/04/2020 tot nader orde gesloten voor alle buitenlanders behoudens bepaalde uitzonderingen, o.a.:

 • personen met een geldige Indonesische verblijfsvergunning (KITAS, KITAP)
 • diplomaten en personen op officiële missie
 • bemanning van vliegtuigen, schepen of bepaald vervoer over land.
 • businessvisum mogelijk voor projecten/investeringen in Indonesische Strategische Nationale Prioriteiten

Voor verdere vragen over visumvereisten en visumprocedures kunt u de consulaire diensten van de Indonesische Ambassade in Brussel of in het land waar u verblijft raadplegen.

Zie punt 4 hieronder voor meer informatie over de sanitaire maatregelen bij binnenkomst.

 

 1. Terugkeer naar België vanuit Indonesië

Vreemdelingen die zich momenteel tijdelijk in Indonesië bevinden kunnen het land verlaten en worden hier ook toe aangemoedigd. Personen die naar België terugkeren vanuit Indonesië, dienen zich te houden aan de geldende maatregelen. Voor de meest recente informatie, kan u de corona-website van de Belgische overheid raadplegen.

Personen die omwille van de coronacrisis niet tijdig konden terugkeren naar België en zo de geldige termijn van hun verblijf/visum zouden overschrijden, hebben de mogelijkheid om in Indonesië een Emergency Extension van hun verblijf te krijgen voor 30 dagen en kunnen dit max. 5 keer verlengen. Voor meer informatie kan u de Indonesische immigratiediensten contacteren.

Er zijn opnieuw quasi dagelijks vluchten vanuit Indonesië naar Europa (rechtstreeks of met overstap).

Medische evacuaties zouden steeds mogelijk zijn, onder strikte voorwaarden, en door een tussenkomst van de Ambassade bij de Indonesische autoriteiten.

 

 1. Binnenlands reizen

Reizen in het land is toegestaan, mits voldaan wordt aan de verschillende voorwaarden die door de gedecentraliseerde autoriteiten worden opgelegd.

!Opgelet: Tijdelijke maatregel voor reizen tot nader order.

Reizigers over lange afstand van en naar Java en Bali, gebruik makend van om het even welk transportmiddel (land, lucht en zee) dienen te beschikken over (a) de eerste vaccinatiekaart (min 1 vaccinatie), (b) een certificaat van een negatieve RT-PCR test of Rapid Antigen (afhankelijk van het transportmiddel), en (c) het toepassen van het 5M-gezondheidsprotocol, namelijk: het dragen van een masker, het wassen van de handen met zeep en stromend water, het bewaren van een veilige afstand, het wegblijven van menigten, het beperken van verplaatsingen en interacties.

Buitenlanders, die niet zijn gevaccineerd en van plan zijn Indonesië te verlaten, maar binnenlands moeten reizen om het vertrekpunt voor internationale vluchten te bereiken, zijn vrijgesteld van het tonen van een COVID-19-vaccinatiekaart/certificaat op voorwaarde dat ze het luchthavengebied tijdens transit of in afwachting van hun internationale vluchten niet verlaten.

Buitenlanders, die omwille van medische redenen niet kunnen worden gevaccineerd, zijn vrijgesteld van het tonen van een COVID-19-vaccinatiekaart/certificaat, voor internationale en binnenlandse reizen, maar dienen wel een gezondheidscertificaat voor te leggen dat is afgegeven door een arts (specialist) of andere medische ondersteunende gegevens, waarin staat dat de persoon ongeschikt is voor COVID-19-vaccinatie.

Buitenlandse kinderen, jonger dan 12 jaar oud, die samen met hun ouders reizen op binnenlandse vluchten, zijn vrijgesteld van het tonen van een COVID-19-vaccinatiekaart/certificaat.

 

 1. Sanitaire maatregelen bij binnenkomst en verblijf in Indonesië

Als algemene regel geldt dat buitenlanders die gemachtigd zijn om naar Indonesië te reizen (zie punt 1) een bewijs van een negatief resultaat van een PCR test moeten voorleggen die bij aankomst in Indonesië minder dan 7 dagen oud is. Alle personen die Indonesië binnenkomen, dienen zich ook aan een thuisquarantaine van 14 dagen te houden.

!Opgelet: tijdelijke maatregelen voor binnenkomsten tot nader order.

Alle reizigers die Indonesië in deze periode vanuit het buitenland binnenkomen, moeten bij vertrek een negatief resultaat van een PCR test (max. 3x24u voor vertrek) en een COVID-19 vaccinatiecertificaat of vaccinatiekaart (papier of digitaal) als bewijs van een volledige vaccinatie kunnen voorleggen. Ze moeten bij aankomst in Indonesië voor 8 dagen in quarantaine in een hotel aangewezen door de overheid (in Jakarta) en dit op eigen kosten. Bij aankomst en na 7 dagen wordt de persoon opnieuw getest (PCR op eigen kosten) en bij negatief resultaat, mag de persoon na 8 dagen de quarantaine verlaten en zal hij gevraagd worden om nog tot een totaal van 14 dagen na aankomst in Indonesië een thuisquarantaine te respecteren.

Buitenlandse kinderen, jonger dan 12 jaar oud, die samen met hun ouders naar Indonesië reizen, zijn vrijgesteld van het tonen van een COVID-19-vaccinatiekaart/certificaat.

In Indonesië geldt een algemene maskerplicht in de publieke ruimte, en er wordt gevraagd steeds afstand te houden en de handen te wassen. Een aantal regio’s (in het bijzonder Jakarta) hebben strengere regels in verband met gedeeltelijk verplicht thuiswerk, beperkte openingsuren voor horeca etc.

Aan alle landgenoten, die zich momenteel in Indonesië bevinden, raden wij ten sterkste aan om de ontwikkelingen met de grootste aandacht op de voet te volgen (bv. Jakarta Post, Jakarta Globe, Tempo English) en zich strikt te houden aan de richtlijnen van de lokale overheden.

De Ambassade verstrekt geverifieerde informatie via de Facebookpagina (Embassy of Belgium in Jakarta) en Travellers Online.
 

 1. Algemene preventiemaatregelen om zich te beschermen tegen COVID-19

Waar u ook bent, op reis in Indonesië of in België, enkele kleine handelingen kunnen een groot verschil maken om jezelf en je naasten te beschermen:

 • Blijf thuis, zeker als je ziek bent.
 • Was regelmatig je handen met water en zeep.
 • Hou minstens 1,5 meter afstand als je buiten bent.

Wees aandachtig voor kwetsbare personen. Dit zijn personen ouder dan 65, personen met diabetes of problemen met hart, longen of nieren en personen die gevoelig zijn voor infectiesDe Belgische overheid heeft een website met alle recente informatie over het coronavirus en de maatregelen:https://www.info-coronavirus.be/nl/ .

 

Meer informatie over het virus kan u ook terugvinden op volgende websites:

  Natuurrampen

  Indonesië is blootgesteld aan een permanent risico op natuurrampen (tsunami, aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, overstromingen en modderstromen). Het is ten sterkste aangeraden om waakzaam te zijn, op de hoogte te blijven van eventuele ontwikkelingen, en de weersvoorspellingen te volgen. Men hoort de aanbevelingen van lokale autoriteiten, inclusief evacuatieopdrachten, strikt na te leven. (website van het Nationale Centrum voor Coördinatie van Rampen )

  Situatie in de provincies Papoea en West-Papoea

  Er zijn spanningen in de provincies Papoea en West-Papoea (niet te verwarren met Papoea Nieuw-Guinea). Deze kunnen leiden tot een toename van gewelddadige gebeurtenissen.

  Niet-essentiële reizen, buiten de toeristische regio Raja Ampat, worden in deze twee provincies dan ook ten sterkste afgeraden.

  Indien u zich in het gebied bevindt, is het aan te raden zich op regelmatige basis te informeren over de actuele ontwikkelingen via de lokale pers en ons reisadvies.

  Wees voortdurend waakzaam en vermijd politieke bijeenkomsten of manifestaties.

   

  Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via http://travellersonline.diplomatie.be. Hou steeds een gsm en lader bij de hand. Hou contact met uw familie/vrienden en hou hen op de hoogte van uw reisplannen. 

   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Algemene veiligheid

  Doorgaans kan men veilig reizen in Indonesië, het land is politiek stabiel maar lokale spanningen die kunnen escaleren vragen extra voorzichtigheid van de reiziger (zoals in bepaalde regio’s in Papoea, Sulawesi, Aceh en de Molukken). Het is aan te raden de laatste ontwikkelingen in de lokale pers (Jakarta Post, Jakarta Globe, Metro TV,..) te volgen.

  In provincies Papoea en West-Papoea (voormalig Irian Jaya en West Irian Jaya – niet te verwarren met Papoea Nieuw-Guinea), en in het bijzonder in het mijngebied rond de Carstensz peak (Puncak Jaya) worden geregeld zware incidenten gemeld. In 2017 zijn er meerdere gewapende overvallen gerapporteerd. Niet-essentiële reizen buiten de toeristische zones worden dan ook in deze regio afgeraden.

  Gezien problemen werden gemeld met de immigratiediensten bij verlies of diefstal van paspoorten, wordt aangeraden zowel een kopie van uw paspoort als een kopie van uw ticket online bij te houden en / of deze naar de ambassade door te sturen.

  Een eerder onschuldige blessure of ziekte kan een ernstig probleem worden door de ondermaatse kwaliteit van de gezondheidszorg in vele delen van het land.

   
  Terreurdreiging

  Op 13 en 14 mei 2018 werd Indonesië opgeschrikt door een aantal terroristische aanslagen in Surabaya.

  In heel Indonesië is er een verhoogd risico op terroristische aanslagen tijdens en in de aanloop naar religieuze feestdagen, zoals de Ramadanmaand.
  Druk bezochte plaatsen, religieuze gebouwen en overheidsgebouwen (vooral politiebureaus) kunnen doelwitten zijn.
  Buitenlanders worden op dit moment niet specifiek geviseerd maar Belgische toeristen en andere reizigers worden verzocht voortdurend waakzaam te blijven en in de mate van het mogelijke politieke of religieuze bijeenkomsten of manifestaties te vermijden. 
  De Indonesische overheid heeft maatregelen genomen maar de kans op aanslagen blijft bestaan.
  Het is aan te raden de laatste ontwikkelingen in de lokale pers (Jakarta Post, Jakarta Globe, Metro TV, ...) en internationale pers te volgen en strikt alle instructies van de lokale autoriteiten na te leven.
   

   
  Criminaliteit

  Geweld tegenover buitenlanders is uitzonderlijk, maar er is een stijging van kleine criminaliteit merkbaar. Overvallen, diefstal en zakkenrollerij komen voor op drukbezochte plaatsen, in het bijzonder op markten, op het openbaar vervoer en bij oversteekplaatsen voor voetgangers. Wees discreet met juwelen, horloges, MP3-spelers en camera's. Waakzaamheid is ook aangewezen in Internet Hotspots waar diefstal van laptops, PDA's en GSM's kunnen voorkomen. Ook fraude met bankkaarten komt voor.

  In de grote toeristische trekpleisters (Bali, Lombok, Toraja, Toba meer) is er veel kleine criminaliteit. Men dient uit te kijken voor georganiseerde bendes die van op hun bromfietsen toeristen beroven (handtassen afrukken). Wees oplettend bij het afhalen van geld (ATM en wisselkantoren).

  Een nieuwe trend is de diefstal van handtassen in restaurants en coffeeshops in grote shopping malls waarbij de dames nietsvermoedend hun handtas over de stoelleuning hangen en even later vaststellen dat die verdwenen is.