Irak

kaart Irak

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19
 

  • Momenteel mag u enkel naar het buitenland reizen om een essentiële reden. U kan meer lezen over essentiële redenen voor reizen op de website https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen
  • Indien u toch voor een essentiële reis naar het buitenland zal reizen, raden we aan rekening te houden met onderstaande adviezen. 

 

COVID

INFO: Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

Ten gevolge van de nieuwe mutatie van het coronavirus, is de binnenkomst in Irak voor reizigers afkomstig uit België verboden en dit voor onbepaalde duur.

 

Een PCR-test voor COVID-19 die expliciet ‘negatief’ vermeldt, wordt gevraagd door de Iraakse autoriteiten. De test mag niet ouder zijn dan 72u voor vertrek (48u voor Iraaks Koerdistan).  Afhankelijk van de gekozen luchtvaartmaatschappij, kan deze test gevraagd worden door de luchtvaartmaatschappij op de luchthaven van vertrek.  Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij voor vluchtschema's en informatie over de vereiste COVID-19-tests voor alle inkomende / uitgaande vluchten naar Irak.

Reizen tussen de verschillende gouverneraten is opnieuw mogelijk maar kan onderworpen zijn aan beperkingen. In delen van het land kan een gedeeltelijk of volledig uitgaansverbod gelden. Net zoals met internationale vluchten, kan een negatieve PCR-test van minder dan 72u gevraagd worden bij binnenlandse vluchten.

Andere maatregelen in de strijd tegen het Coronavirus zijn van kracht, zoals de verplichting om een mondmasker te dragen en het verbod op samenscholingen van meer dan drie personen.

 

Ten gevolge van een zeer volatiele veiligheidssituatie, wordt het formeel afgeraden om zich naar Irak te begeven. In heel Irak is er nog geweld en vinden nog steeds aanslagen plaats. In de autonome regio van Koerdistan is een militaire operatie aan de gang.

De grootste voorzichtigheid wordt aangeraden bij reizen naar Irak. Belgen worden aangeraden verplaatsingen, demonstraties en samenscholingen te vermijden en niet in de buurt te komen van militaire of officiële gebouwen. Verder wordt Belgen gevraagd de evolutie van de situatie nauwlettend op te volgen. U informeert ook best de Belgische Ambassade in Amman per e-mail naar amman@diplobel.fed.be.

Belgen die zich in het land bevinden, wordt gevraagd kennis te nemen van het bericht gepubliceerd op de homepage (http://diplomatie.belgium.be/nl/).

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

De veiligheidssituatie in Irak is en blijft onzeker en uiterst gevaarlijk voor alle reizigers, met uitzondering van de regio Koerdistan waar de algemene veiligheid beter is. Het risico op terroristische aanslagen en aanvallen blijft hoog, zelfs na de nederlaag van Daesh/IS. Deze gewelddadigheden en aanslagen vinden vooral plaats in gebieden die voordien onder controle of invloed stonden van IS in de provincies  Anbar en Ninawah. Ook de Betwiste Gebieden (in de provincies Diyala, Salah al-Din, Tameem en Nineva), en de provincies Kerbala, Babylon en Wassit worden met de regelmaat van de klok opgeschrikt door aanslagen en zijn dus te mijden.

De provincies Najaf, Muthanna, Qadisiya, Di-Qhar, Missan en Basra zijn steeds onstabiel en worden afgeraden.

Essentiële reizen naar de Koerdische regio zijn mogelijk, met een visum. Ter plaatse raden wij mensen aan om waakzaam te zijn, en zich afzijdig te houden van samenscholingen en betogingen. Reizen naar de grensstreek van de regio Koerdistan met Syrië, Turkije of Iran wordt afgeraden.

In het hele land en voornamelijk in gebieden waar Daesh een belangrijke aanwezigheid had, blijft een hoog risico bestaan op ontvoering, zonder onderscheid in nationaliteit. Buitenlanders ( vooral journalisten en mensen die werken voor humanitaire organisaties) zijn een specifiek doelwit voor ontvoeringen met financieel of politiek oogmerk. Er is ook een verhoogd risico op overvallen en diefstal door misdaadbendes. Verder zijn er risico's verbonden aan de aanwezigheid van mijnen en aan voortdurende militaire operaties.

Indien u naar Irak afreist, is het ten zeerste aanbevolen raad te vragen aan personen die ter plaatse verblijven vooraleer deze reis te ondernemen, alsook uw aanwezigheid en uw verplaatsingen te melden bij de Belgische Ambassade in Amman (+962 6 465 57 30, amman@diplobel.fed.be). Inzake veiligheid kunnen slechts zeer gespecialiseerde diensten een juiste inschatting van het gevaar geven. Inlichtingen van andere organisaties of individuen over de veiligheidstoestand zijn niet altijd betrouwbaar.