Iran

kaart Iran

 

Laatste update

 

  Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

   

  Transit: Zelfs in transit is het mogelijk dat de luchthavenautoriteiten of uw luchtvaartmaatschappij nieuwe tests opleggen, en mogelijks een langdurige isolatie (14 dagen) bij een positief resultaat. Dit is met name het geval voor vluchten vanaf de gekende internationale hubs zoals onder meer Addis Abeba, Istanbul, etc.  Gelieve rekening te houden met dit risico bij het plannen van uw reis en controleer op voorhand uw verzekeringsdekking.

   

  Het besmettingsrisico blijft zeer hoog in Iran. Er wordt geadviseerd om de nodige hygiënische beschermingsmaatregelen te nemen (regelmatig de handen te ontsmetten/wassen, maskers en handschoenen te dragen indien mogelijk, en medische hulp te zoeken bij de eerste symptomen van besmetting).

  Het aanbod aan vluchten naar en uit Iran blijft beperkt. Enkel Emirates Airlines, Iran Air en Qatar Airways verzorgen actueel regelmatige verbindingen. Meer informatie is beschikbaar via www.tehran-airport.com. Noteer dat de landsgrenzen met de buurlanden tot nader order gesloten zijn.

  Passagiers die naar Iran reizen, moeten in het bezit zijn van een medische verklaring waarin het negatieve resultaat van een COVID-19 (PCR)-test wordt bevestigd. Deze test moet uiterlijk 96 uur voor vertrek worden uitgevoerd. Bovendien moet bij aankomst een ingevulde verklaring van de reiziger worden overgelegd. Er wordt ook een medische controle uitgevoerd. Symptomatische personen worden getest en indien nodig in quarantaine geplaatst of doorverwezen naar een ziekenhuis. De vereiste van een medische verklaring bij vertrek uit Iran is afhankelijk van de regels die in het land van bestemming van kracht zijn.

  Er wordt aanbevolen om voor uw vertrek contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij om er zeker van te zijn dat u aan boord kunt gaan.

  Noteer dat Iran sinds eind juli de uitgave van toeristenvisa heeft opgeschort. In praktijk kunnen enkel ingezetenen en mensen met een geldige vergunning of een geldig zakenvisum het land binnenkomen.

   

  Alle reizen naar Iran worden  actueel ten stelligste afgeraden . Belgische onderdanen dienen zich bewust te zijn van het risico op Interpellaties en willekeurige arrestaties. Recent werden verschillende westerlingen in Iran gearresteerd. De interne politieke context en de regionale situatie zijn bijkomende factoren die in rekening moeten genomen worden. De sanitaire toestand verbonden aan de COVID-pandemie blijft eveneens zorgwekkend.  

  Belgen met de dubbele Belgisch-Iraanse nationaliteit moeten er rekening mee houden dat Iran geen dubbele nationaliteit erkent, waardoor de consulaire bijstand uiterst beperkt of zelfs onmogelijk is.

  Het is aangeraden uw reis op voorhand te registreren op https://travellersonline.diplomatie.be. Meer info: https://iran.diplomatie.belgium.be/nl/op-reis

   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Alle reizen naar Iran worden  actueel ten stelligste afgeraden . Belgische onderdanen dienen zich bewust te zijn van het risico op Interpellaties en willekeurige arrestaties. Recent werden verschillende westerlingen in Iran gearresteerd. De interne politieke context en de regionale situatie zijn bijkomende factoren die in rekening moeten genomen worden. De sanitaire toestand verbonden aan de COVID-pandemie blijft eveneens zorgwekkend.  

   

  Het is aangewezen dat Belgische onderdanen die zich in de zone bevinden en die niet in staat zijn om tijdelijk het land te verlaten hun beperkingen verplaatsen, de grootste voorzichtigheid aan de dag leggen, zich discreet te gedragen en de plaatselijke gewoontes en regels te respecteren.

   

  Iran erkent geen dubbele nationaliteit. Voor wie de Belgische en Iraanse nationaliteit heeft  zijn de mogelijkheden tot consulaire bijstand uiterst beperkt tot zelfs onmogelijk.

   

  De veiligheidsdiensten controleren het gebruik van telefoon en internet. Het is daarom belangrijk voorzichtig te zijn inzake communicatie van meningen en beelden per gsm, email of via sociale media.

  Het gebruik van video- en of fotodrones voor persoonlijke opnames is zonder voorafgaandelijke toestemming vanwege de Iraanse autoriteiten verboden over het gehele grondgebied. Wij raden ten stelligste het gebruik van dergelijke toestellen af en adviseren om over het algemeen zeer voorzichtig om te springen met foto- en videografie.

   

  In geval van nood kunnen landgenoten voor bijstand, buiten de kantooruren, de wachttelefoon van de ambassade bellen op het nummer +98(0)912/105.22.01.

  Als u op doorreis bent, raden wij u ten zeerste aan om u op de site Travellersonline te registreren en uw contactgegevens aan de ambassade door te sturen, evenals de gegevens van een contactpersoon in België (Tehran@diplobel.fed.be).