Ivoorkust

kaart Ivoorkust

 

Laatste update

 

  Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

   

  Transit:  Zelfs in transit is het mogelijk dat de luchthavenautoriteiten of uw luchtvaartmaatschappij nieuwe tests opleggen, en mogelijks een langdurige isolatie (14 dagen) bij een positief resultaat. Dit is met name het geval voor vluchten vanaf de gekende internationale hubs zoals onder meer Addis Abeba, Istanbul, etc.  Gelieve rekening te houden met dit risico bij het plannen van uw reis en controleer op voorhand uw verzekeringsdekking.​

   

  De luchthaven is open en er zijn internationale vluchten. Maritieme- en landsgrenzen blijven echter gesloten.

  Alle reizigers naar Ivoorkust moeten over een negatieve COVID-19 test beschikken die minder dan 48 uur oud is.

  Reizigers vanuit Ivoorkust zijn verplicht om zich te laten testen bij voorkeur binnen 48 uur voor vertrek in één van de officiële testcentra (Centre de Cocody-St Jean; Centre de Marcory; Centre du Plateau et Centre de Yopougon) tegen een kostprijs van 25 000 FCFA via de volgende website.

  Passagiers van en naar Ivoorkust zijn verplicht een “luchtverkeersverklaring” in te vullen (2000 FCFA) vooraleer ze reizen (zie hier).

  Mondmaskers zijn verplicht in het openbaar.  

  We raden u aan om de lokale media goed op te volgen, maar daarnaast ook de Facebookpagina van de ambassade te raadplegen om op de hoogte te blijven. Het is van essentieel belang om deze instructies te volgen en om dagelijks de gezondheidssituatie op te volgen.

  De FOD Volksgezondheid in België heeft een site gewijd aan Coronavirus online gezet, die hier toegankelijk is: https://www.info-coronavirus.be/nl

  Indien u symptomen ondervindt die verband kunnen houden met COVID-19 (hoest, koorts, ademhalingsproblemen) gelieve:

  • Het Institut National d’Hygiène Publique (INHP) te contacteren (+225) 49 13 17 36 of te bellen naar 143 (gratis nummer) of naar 101.
  • Te bellen naar de SAMU: 185 of 22 44 53 53.

    

   Ebola

   Op 14 augustus 2021 werd in Abidjan een geval van EVD (Ebola virus disease) ontdekt bij een jong meisje van Guineese nationaliteit, afkomstig uit Guinee. Onderzoek is aan de gang om te bepalen of dit een geïsoleerd geval is. Het wordt ten zeerste aanbevolen de voor COVID-19 vastgestelde maatregelen, die geldig blijven voor MVE, strikt na te leven. Op 31 augustus 2021 verklaarde de regering het einde van de epidemie.

    

   Veiligheid

   Op 31 oktober vonden presidentsverkiezingen plaats in Ivoorkust, met incidenten in bepaalde zones buiten Abidjan. De parlementaire verkiezingen van 06.03.2021 verliepen in het algemeen rustig. In de nasleep van de verkiezingen wordt er aangeraden waakzaam te zijn en samenscholingen te vermijden.

   Wegens terroristische activiteiten in het noorden van het land (bijv. op 29.03 in Kafolo), worden verplaatsingen naar het grensgebied met Burkina Faso en Mali, evenals naar het Nationaal Park Comoé en de stad Bouna en omgeving streng afgeraden. In de rest van het land dient men rekening te houden met een terroristische dreiging jegens doelwitten waar veel mensen bijeenkomen, inclusief locaties die door westerlingen worden bezocht. Een verhoogde alertheid wordt aanbevolen in niet-beveiligde plaatsen waar veel mensen samendrommen – zelfs in Abidjan.

   De gewone regels van gezond verstand (manifestaties, samenscholingen en verplaatsingen ’s nachts vermijden enz.) blijven van kracht.

   We raden u aan om bij verplaatsingen binnen Ivoorkust waakzaam te zijn.

   Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij u aan om uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be.

    

    

   Description

   Algemene veiligheid

   Actualiteit


   Hoewel de veiligheidssituatie verbeterd is door de talrijke veiligheidsmaatregelen die de autoriteiten hebben getroffen, blijft de terroristische dreiging aanwezig gezien de ontwikkelingen in de Sahel.

   Gezien de evolutie van de veiligheidssituatie in beide landen en recente aanslagen in de grensstreek, worden alle verplaatsingen naar het grensgebied met Burkina Faso en Mali sterk afgeraden. Om dezelfde redenen moeten het Nationaal Park Comoé evenals de stad Bouna en omgeving absoluut vermeden worden.

    

   Algemene veiligheid

   De veiligheidssituatie is merkbaar verbeterd in heel Ivoorkust, en in het bijzonder in de economische hoofdstad Abidjan. Er circuleren echter nog duizenden illegale wapens in het land die de criminaliteit faciliteren. In de streek van Bouaké, in het noorden en het westen, blijft het fenomeen van de “coupeurs de route” (hinderlagen om reizigers te beroven) aanhouden.

   Het is raadzaam om informatie in te winnen alvorens naar deze regio's af te reizen.

   De grensstrook met Liberia is te vermijden omwille van de gewapende aanvallen die er zich af en toe voordoen.

   Overal in het land, maar in het bijzonder in Abidjan, wordt  aanbevolen om niet-beveiligde locaties met een hoge concentratie aan mensen te mijden.

   De ambassade raadt alle Belgen die - al is het maar tijdelijk- in Ivoorkust bevinden, zich in te schrijven op https://travellersonline.diplomatie.be. Voor reizigers die een verplaatsing buiten Abidjan plannen, raadt de Ambassade aan hun aanwezigheid in het land én hun vertrek uit het land per e-mail te willen melden aan abidjan@diplobel.fed.be, met vermelding van hun plaatselijk adres en telefoonnummer en de geplande route.

    

   Criminaliteit 

   In vergelijking met andere grote steden in de regio is de criminaliteit in Abidjan relatief beperkt. Diefstallen, inbraken en overvallen, soms met geweld, worden echter geregistreerd, ook in de woonwijken voor expats.

   Het gewapend banditisme blijft een probleem. In het binnenland maken zogenaamde “coupeurs de route” sommige wegen onveilig, vooral in het noorden (as Bouaké-Korhogo), in het westen en in de streek van Bouaké en Bouaflé. Het is raadzaam om op de hoofdassen te blijven, zich met minstens twee auto's te verplaatsen en niet 's nachts te reizen. Ook in de steden komt criminaliteit voor, meer in het bijzonder in de volkswijken van Abidjan.

   Enkele raadgevingen. 

   • Vermijd verplaatsingen buiten de steden na valavond;
   • Houd de deuren van uw voertuig altijd op slot, ook bij korte verplaatsingen;
   • Draag geen juwelen of heb geen grote sommen geld bij u;
   • zorg dat uw woning voldoende beveiligd is;
   • Wapen u tegen diefstal van identiteitsdocumenten door de originelen op een veilige - plaats te bewaren en enkel kopieën bij u te houden;
   • Opgelet voor allerlei soorten van oplichterij;
   • Houd steeds op een discrete manier een GSM bij u;
   • Houd steeds een lijstje bij u met de telefoonnummers van de wetsdienaars (100: Centrale - Binnenlandse Zaken, 145: Gendarmerie, 111 of 170: Politie).