Jamaica

kaart Jamaica

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19
 

 • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
 • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
 • Registreer uw reis via TravellersOnline.
 • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

COVID

RIZIV-INFO: Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

Reizen naar Jamaica wordt ten zeerste afgeraden. 

Sinds 15/06/2020 worden buitenlandse reizigers opnieuw toegelaten tot het Jamaicaans grondgebied. Sinds begin augustus is een begin van tweede golf van COVID19-infecties onmiskenbaar waar te nemen. In de ‘parishes’ van Saint-Thomas en in Clarendon zijn een aantal gebieden in quarantaine geplaatst, maar ook in Kingston is er een verontrustende stijging van positieve gevallen.

Elke reiziger naar Jamaica dient zich maximaal 72u vóór het afreizen online te registreren op volgende website: https://www.visitjamaica.com/travelauthorization/

Zonder deze online reisauthorisatie zal men niet worden toegelaten op het vliegtuig!

Voor reizigers (niet-residenten), ouder dan 12 jaar en afkomstig uit hoog-risicogebieden, is een voorafgaande negatieve COVID19 PCR-test vereist, die maximaal 10 dagen oud is. Indien deze test vereist is, zal dit worden aangegeven bij het aanvragen van de online reisauthorisatie, en zal de test daar moeten worden opgeladen. De geïdentificeerde hoge- risicogebieden vanaf 20 augustus zijn: de Verenigde Staten, Brazilië, de Dominicaanse Republiek en Mexico.

Opgelet: Tot nader order zijn er geen rechtstreekse vluchten tussen België en Jamaica. Er zal steeds een transfer moeten gemaakt worden,. U dient dus ook met mogelijke reisrestricties in het transitland rekening te houden.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen 3 soorten reizigers:

1. toeristen

2. zakenreizigers met een bezoek van maximaal 14 dagen.

3. terugkerende residenten, of personen die op familiebezoek komen, of voor een periode langer dan 14 dagen.

 

- Toeristen: Bij aankomst wordt een risico- en gezondheidsanalyse gemaakt, en wordt men als laag of hoog risico ingeschat, op basis van land van oorsprong, en gezondheidstoestand:

 • Laag risico: Men mag het grondgebied betreden, maar dient in uw hotel te blijven binnen de aangewezen “COVID resilient corridor”.
 • Hoog risico: Men wordt mogelijks getest op COVID19 op de luchthaven of in een testfaciliteit, en dient het resultaat af te wachten in het hotel.

                - Positief resultaat: isolatie onder toezicht van de gezondheidsautoriteiten, tot herstel. 

                - Negatief resultaat: Men mag het grondgebied betreden, maar dient in uw hotel te blijven binnen de aangewezen “COVID resilient corridor”.

 • “COVID resilient corridor”: 

               - Kustzone lopend van Negril in het westen tot Port Antonio in het noord-oosten van het land. 

               - Enkele welbepaalde zones in Kingston

               - Binnen deze zones worden alle toeristische etablissementen (hotels, bars, restaurants…) onderworpen aan een audit, en ontvangen ze een conformiteitsattest, waarbij ze moeten voldoen aan uitgebreide gezondheids- en veiligheidsvoorschriften.

- Zakenreizigers: Worden na een risico- en gezondheidsanalyse getest op COVID19, en dienen het resultaat af te wachten in hun hotel.

      - Positief resultaat: isolatie onder toezicht van de gezondheidsautoriteiten, tot herstel

      - Negatief resultaat: Men mag zaken doen in Jamaica, met inachtname van lokale gezondheids- en veiligheidsvoorschriften: handhygiëne, dragen mondmasker verplicht in het openbaar, social distancing...

- Terugkerende residenten, personen die op familie- of vriendenbezoek komen, of voor een periode langer dan 14 dagen : Wie aankomt wordt onderworpen aan een risico-analyse (land van oorsprong, gezondheidsscreening…) en wordt op basis van deze analyse al dan niet getest op COVID19. Wie wordt getest, dient hiertoe online een afspraak te maken in een gezondheidscentrum/testfaciliteit. Men dient sowieso 14 dagen in quarantaine te gaan, mogelijks in een hotel op eigen kosten. Indien thuisquarantaine mogelijk is, wordt dit strikt opgevolgd door middel van geofencing en meerdere dagelijkse videocalls.

Verder:

 • Een avondklok is ingesteld tussen 20.00 uur en 05.00 uur voor heel het land. Personen ouder dan 70 jaar dienen thuis te blijven.
 • Samenscholingen van meer dan 15 personen zijn verboden.
 • Dragen van een mondmasker is verplicht in het openbaar.
 • De meeste toeristische attracties zijn gesloten. Sommige openbare stranden zijn gesloten, anderen zijn open, maar met restricties (max. 15 personen per groep, geen verkopers, bars en restaurants op het strand gesloten, geen party’s, enkel zwemmen en joggen toegelaten…). “River rafting” (Rio Grande, Martha Brae) is toegelaten, onder bepaalde veiligheidsinstructies.
 • Bars en restaurants zijn open, maar onder strikte veiligheidsvoorwaarden.
 • De overheid voert ook actieve “contact tracing” uit om te zien wie in contact is gekomen met besmette COVID-19-personen.  

   

  Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij u ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.   
   

   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Actualiteit

  Momenteel vallen geen bijzonderheden te melden. De situatie is rustig, en afgezien van deze hieronder vermeld, zijn er geen specifieke risico’s.

   
  Algemeen


  De toeristische infrastructuur in Jamaica functioneert goed. Toch dienen reizigers zich bewust te zijn van de op heel het eiland voorkomende criminaliteit, die met geweld kan gepaard gaan. Het Jamaicaanse toerisme is grotendeels gevestigd in 'all inclusive' resorts. Bij verplaatsingen buiten deze resorts of buiten de vakantieoorden is voorzichtigheid geboden.
  Het oude stadscentrum en de meer marginale wijken van Kingston zijn te vermijden, meer bepaald: "Downtown", "Kingston Waterfront" en de wijken ten westen van het centrum. Het nieuwe centrum ("New Kingston", rond Knutsford Boulevard) is relatief veiliger. Het is tevens aangeraden weg te blijven van eventuele manifestaties en ongewone bijeenkomsten van grotere menigtes.

   
  Criminaliteit


  Op straat is het aan te raden volgende veiligheidsmaatregelen in acht te nemen:

  • geen waardevolle voorwerpen of grote geldsommen meenemen, 
  • gebruik maken van de kluis in het hotel voor het bewaren van reisdocumenten, paspoorten en geld 
  • best reizen met officiële taxi's die vanuit het hotel zijn gereserveerd; waakzaam zijn ingeval van reizen met het openbaar vervoer, 
  • 's nachts niet rondwandelen of met het openbaar vervoer reizen, 
  • openbare niet-afgesloten stranden mijden, 
  • geen weerstand bieden bij een overval, omdat criminelen niet aarzelen een wapen te gebruiken.