Jeruzalem

Laatste update

Coronavirus: In navolging van de aanbevelingen van de lokale overheden met betrekking tot het coronavirus worden Belgische toeristen uitgenodigd om niet naar de Westelijke Jordaanoever te reizen.  Er wordt opgemerkt dat zij zich niet naar Jordanië kunnen begeven via de grensovergangen van King Hussein Bridge, Sheikh Hussein et Wadi Arraba.

Betreffende toegang tot Israëlisch grondgebied:

Vanwege de coronavirus-epidemie beperken de Israëlische autoriteiten de toegang tot hun grondgebied :

- Buitenlandse bezoekers kunnen Israël niet meer binnenkomen. In uitzonderlijke omstandigheden kan het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken nog steeds een buitenlandse bezoeker binnenlaten. Dit is in ieder geval alleen mogelijk als deze persoon kan bewijzen dat hij  bij aankomst thuis in quarantaine kan blijven. De betrokken personen moeten eerst contact opnemen met de consulaire afdeling van de Israëlische ambassade die verantwoordelijk is voor hun woonplaats om een ​​brief te krijgen waarin ze worden gemachtigd om binnen Israël te komen. Ze moeten in ieder geval een ingevuld en ondertekend formulier (klik hier) opsturen, samen met een kopie van hun paspoort en vliegticket en uitleggen voor welke uitzonderlijke omstandigheden ze naar Israël willen gaan.

- Israëli's en buitenlanders die in Israël wonen, kunnen naar Israël terugkeren. Uit welk land ze ook komen, ze moeten zich bij aankomst 14 dagen in quarantaine plaatsen. Inwoners worden geadviseerd om ook contact op te nemen met de Israëlische ambassade in het land waar ze verblijven, om na te gaan of ze toestemming nodig hebben om terug te keren naar Israël
- Opgemerkt moet worden dat, in geval van twijfel, het uiteindelijke besluit om een persoon Israël binnen te laten berust bij de vertegenwoordiger van de Grenscontroledienst en de Immigratiedienst. Neem voor meer informatie contact op met de Israëlische autoriteiten (zie hieronder).

Deze maatregelen zijn in principe van kracht tot 31 maart 2020, maar deze termijn zou herzien kunnen worden. Het is daarom, en in ieder geval, raadzaam om de website van de Israëlische Ministerie voor Gezondheid (https://govextra.gov.il/ministry-of-health/corona/corona-virus-en/ regelmatig te raadplegen.

De Israëlische autoriteiten hebben aanvullende maatregelen genomen om de verspreiding van het virus op hun grondgebied tegen te gaan: verbod om het huis te verlaten, behalve in geval van absolute noodzaak, sluiting van winkels (behalve supermarkten en apotheken), scholen, restaurants, openbare plaatsen, ... Op de website van het Israëlische Ministerie van Volksgezondheid vindt u de details van de genomen maatregelen, die op elk moment kunnen worden gewijzigd.

Vanwege de annulering van veel vluchten, moeten mensen die naar Israël zouden reizen of degenen die momenteel in Israël verblijven en van plan zijn Israël te verlaten in de periode waarin de bovenstaande maatregelen van toepassing zijn, zo snel mogelijk contact opnemen met hun luchtvaartmaatschappij of hun touroperator om de status van hun vlucht te controleren. Als hun vlucht geannuleerd werd, moeten ze ook contact opnemen met hun luchtvaartmaatschappij of touroperator. U vindt meer informatie via de volgende link: https://economie.fgov.be/nl/themas/ondernemingen/coronavirus/informatie-voor-reizigers/coronavirus-u-bent-vertrokken .

Voor meer info, gelieve regelmatig de website van de Israëlische Ministerie voor Gezondheid te raadplegen:  https://govextra.gov.il/ministry-of-health/corona/corona-virus-en) en/of de Israëlische ambassade in België: https://embassies.gov.il/Bruxelles/AboutTheEmbassy/Pages/About-the-embassy.aspx. Het Israëlische Ministerie van Volksgezondheid is ook bereikbaar per e-mail: call.habriut@moh.health.gov.il. Het Israëlische Ministerie van Volksgezondheid heeft ook een hotline geopend voor coronavirus *5400 (als u al in Israël bent) en + 972-8-6241010 (vanuit het buitenland. Open tussen 8:00 en 21:00 uur). Het verleent ook zijn diensten in het Frans door het volgende telefoonnummer: + 972-3-5684690.

Voor medische vragen en informatie contacteer de federale overheidsdienst Volksgezondheid: 0800 14 689 of www.info-coronavirus.be/nl.

Raadpleeg eveneens de informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen:

 

Telkens dat geweld toeneemt in de westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem, is het raadzaam om waakzaam en voorzichtig te zijn en om weg te blijven van deze betogingen en samenscholingen

Ingevolge de interventie van de internationale coalitie tegen de terreurgroep Daesh (IS), is verhoogde waakzaamheid geboden. Reizigers worden gevraagd kennis te nemen van het bericht gepubliceerd op de homepage (http://diplomatie.belgium.be/nl/).

Reizigers  worden aanbevolen zich aan te melden via de toepassing https://travellersonline.diplomatie.be

Op eenvoudige aanvraag kunt u bij de ambassade in Tel Aviv een  praktische gids (PDF, 154.48 KB) verkrijgen over de veiligheidsmaatregelen in geval van nood. Het Consulaat-Generaal van België in Jeruzalem stelt ook een gids over de veiligheidsmaatregelen ter beschikking van landgenoten die in Jeruzalem of in het Palestijns Gebied verblijven. Deze gids is eveneens beschikbaar op de website van het Consulaat-Generaal.
 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Een belangrijk aantal toeristen en zakenmensen bezoekt Israël, Jeruzalem en het Palestijns gebied (met uitzondering van Gaza) en ondervindt er geen problemen. De politieke context is echter instabiel en wordt gekenmerkt door veel spanningen en incidenten. Alle reizen naar de Gazastrook worden formeel afgeraden.

De veiligheidssituatie in Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever blijft zeer gespannen en onvoorspelbaar. Extra waakzaamheid is geboden, in het bijzonder in de oude stad van Jeruzalem, op en rond de Esplanade van de Al Aqsa Moskee – Tempelberg, in Oost-Jeruzalem alsook in de streek van Nabloes, Hebron, Jenin, en in de buurt van nederzettingen, controleposten (checkpoints) en vluchtelingenkampen.

In het algemeen is het aangeraden de actualiteit te volgen, waakzaam te zijn, de veiligheidsvoorschriften te respecteren en de instructies door de lokale autoriteiten op te volgen. Het is tevens aangeraden om de noodnummers bij zich te houden (politie: 100; ziekenwagen: 101 en brandweer: 102).

ISRAËL

De veiligheidstoestand in Israël blijft gespannen. Vanwege het risico op verdere aanslagen is een verhoogde waakzaamheid aangewezen, in het bijzonder op openbare plaatsen.
 

De veiligheidstoestand in Israël blijft gespannen. Vanwege het risico op verdere aanslagen is een verhoogde waakzaamheid aangewezen, in het bijzonder op openbare plaatsen.

Men dient eveneens een verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen in de grensstreken (Gaza, Egypte, Libanon en Syrië).

In het zuiden is de route 10 langs de Egyptische grens, tussen de Negev en de Sinaï woestijn, gesloten voor alle verkeer. Men dient tevens de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen in de gehele grensstreek, vanwege de bestaande smokkelactiviteiten tussen de Sinaï en Israël.
Rekening houdend met de spanningen tussen Israël en Hezbollah, en het conflict in Syrië zou de veiligheidssituatie in Israël kunnen verslechteren. Alle grensovergangen met Libanon zijn gesloten. Hetzelfde geldt voor de demarcatielijn met Syrië.

Toegang tot het Israëlische grondgebied
Het is aanbevolen de website IAA (Israel Airport Authority) www.iaa.gov.il/Rashat/en-US/Rashot(externe link) te raadplegen. Deze site verschaft niet alleen de nodige gegevens m.b.t. de luchthavens in het land, maar geeft tevens een overzicht van de openingsuren van de landsgrenzen.

Reizigers dienen te beseffen dat bij aankomst op de luchthaven Ben Goerion of aan de landsgrenzen de Israëlische autoriteiten de toegang tot het grondgebied kunnen ontzeggen aan personen die ze ervan verdenken naar de Westelijke Jordaanoever of Gaza te willen gaan voor politieke doeleinden - ook voor ontwikkelingssamenwerking - of die ze als activisten of vrienden van de Palestijnse zaak beschouwen. Europese reizigers met als bestemming het Palestijnse gebied meldden meermaals een ruwe behandeling bij de grens met Israël of bij de Allenby doorgang. Hetzelfde geldt voor reizigers van Arabische oorsprong, of die een Arabische naam dragen. In geval van aanhouding wordt aangeraden om de Ambassade van België te Tel Aviv te contacteren (+972 54 467 95 36).

Bewijzen van vroegere verblijven in landen die geen diplomatieke relaties onderhouden met Israël (visa of stempels in paspoort) vormen doorgaans geen belemmering om Israël binnen te komen. Eventueel kunnen de Israëlische autoriteiten reizigers vragen stellen over de aard van deze vroegere reizen. Reizigers dienen er zich wel van bewust te zijn dat omgekeerd het bewijs van een reis naar Israël een reden kan zijn voor de autoriteiten van landen die geen diplomatieke relaties met Israël onderhouden om de toegang tot hun grondgebied te ontzeggen. Om dit probleem tijdens toekomstige reizen te vermijden, geven de Israëlische autoriteiten aparte blaadjes af die toelaten het land binnen te komen.

Dubbele nationaliteit
Reizigers die de Palestijnse nationaliteit bezitten, worden door de Israëlische overheid aan complexe verplaatsingsbeperkingen onderworpen. De toegang via de Ben Goerion-luchthaven in Tel Aviv wordt hen ontzegd. De Israëlische overheid verplicht personen met de Palestijnse nationaliteit om hun reis heen en terug via Amman en de Allenby-brug te organiseren.

JERUZALEM

Spanning en geweld kunnen altijd in Jeruzalem voorkomen : aanslagen met messen, agressieve manifestaties, vechtpartijen  tussen jonge Palestijnen en politie, aanvallen enz. Een extreme waakzaamheid wordt dus aangeraden, in het bijzonder in Oost-Jeruzalem en in de oude stad, en samenscholingen en demonstraties dienen absoluut vermeden te worden. De aanwezigheid van de veiligheidsdiensten kan vaak overal in de stad toenemen. 

Omwille van de frequente gespannen situatie in bepaalde buurten in Jeruzalem, is het afgeraden om zich te begeven in de buurten van Silwan/City of David (ten zuiden van de oude stad) en Issawiya, waar spanningen en incidenten vaak voorkomen. Hoge waakzaamheid is vereist in de oude stad, in het bijzonder op vrijdag (vrijdaggebed), op en rond de Esplanade van de Al Aqsa Moskee - Tempelberg, alsook in de buurten van Shuafat, Beit Hanina, Jabal al-Mukabbir, Ras-Al-Amud, Sur Baher, Abu Tor, Atur, Sheik Jarrah, Wadi Al Joz, Mea Sharim en French Hill. Wanneer de situatie gespannen is, wordt de aanwezigheid van de veiligheidskrachten nog versterkt en kunnen de toegangen tot de oude stad gesloten worden. Tijdens de sabbat (van zonsondergang op vrijdag tot zonsondergang op zaterdag) zijn geen wagens toegelaten in de ultraorthodoxe joodse buurten (zoals Mea Sharim). In deze buurten wordt eveneens melding gemaakt van hevige reacties op bezoekers die volgens de lokale bewoners op niet-gepaste wijze gekleed zijn.

PALESTIJNSE GEBIEDEN

Bezoekers worden aangeraden om zich voor elke verplaatsing aan te melden bij het Consulaat-generaal van België in Jeruzalem (jerusalem@diplobel.fed.be) en voor elke verplaatsing inlichtingen in te winnen over de plaatselijke veiligheidsomstandigheden:

  • via de media

www.ynetnews.com
www.haaretz.com
www.jpost.com
www.maannews.net/eng  

  • bij reisorganisaties, gidsen en lokale partners
  • via de website “reisadvies” van het Consulaat-generaal van België in Jeruzalem

Westelijke Jordaanoever

Veiligheid

Alle reizigers worden aangeraden zich aan te melden bij het Consulaat-Generaal te Jeruzalem.

De situatie in de Westelijke Jordaanoever is onvoorspelbaar en is moeilijk te voorzien. Gewelddadige incidenten en speciale veiligheidsoperaties kunnen op ieder moment plaatsvinden  .

Controles worden versterkt op grote assen, in de buurt van en binnen de grote Palestijnse steden. Verhoogde waakzaamheid wordt aangeraden in de hele Westelijke Jordaanoever en verplaatsingen zouden beperkt moeten worden, in het bijzonder in de streken van Hebron, Nabloes, Tulkarem en Jenin, alsook in de buurt van nederzettingen, controleposten (checkpoints – in het bijzonder Qalandia) en vluchtelingenkampen. Er wordt aangeraden om zich niet te verplaatsen na zonsondergang en het nieuws en de evolutie van de situatie goed op te volgen.

De politieke context blijft instabiel en spanningen en incidenten vinden plaats alsook demonstraties die soms gewelddadig worden. Het is dus aangeraden om de actualiteit voor en tijdens de reis met bijzondere waakzaamheid te volgen en zich goed te informeren bij reisorganisaties, gidsen en lokale partners. Het is belangrijk op te merken dat toeristen geen doelwit vormen voor de conflictpartijen.

Samenscholingen en demonstraties dienen vermeden te worden, alsook nederzettingen, vluchtelingenkampen en controleposten (checkpoints) rond de grote Palestijnse steden.
De Westoever vormt geregeld het toneel van incidenten tussen Palestijnen en joodse kolonisten, vooral in de omgeving van Nabloes en Hebron. Betogingen kunnen ontaarden in incidenten tussen Palestijnen en het Israëlische leger, in het bijzonder in de buurt van de afscheidingsmuur.

Toegang

De toegang wordt gecontroleerd door controleposten (checkpoints) van het Israëlische leger (IDF). Waakzaamheid is geboden in en rond deze controleposten. De regels zijn strikt en er kunnen wachttijden zijn (de duur is variabel). Men dient altijd een paspoort bij zich te hebben.

Gazastrook

Alle reizen naar de Gazastrook worden formeel afgeraden.

Veiligheid

De veiligheidstoestand is onvoorspelbaar en voor het ogenblik extreem gespannen . Geregeld worden raketten en mortieren vanuit Gaza afgevuurd met als reactie bombardementen vanuit Israel.

 In Gaza kunnen buitenlanders bedreigd en / of ontvoerd worden.

Toegang

Toestemming om te reizen naar Gaza dient vooraf bij de Israëlische autoriteiten aangevraagd te worden. De toegang tot Gaza blijft heel moeilijk. De toegang via Erez (noorden) is onderworpen aan een schriftelijke toelating die minstens een week vooraf dient aangevraagd (dit kan ook langer duren, onder andere omwille van Israëlische feestdagen). Het Consulaat-generaal vraagt enkel toegang aan voor officiële missies.

De grens tussen Egypte en Gaza (Rafah) kan zonder voorafkondiging gesloten worden. De situatie rond deze grenspost kan heel snel omslaan.

De grensovergang naar Gaza in Rafah is soms open soms gesloten. Het wordt afgeraden deze grensovergang te gebruiken, ook voor wie familie in Gaza heeft, temeer daar het voor de Belgische Ambassades en Consulaten in de regio onmogelijk is bijstand te verlenen in de Gazastrook.

Reizigers die Gaza via Rafah binnenkomen, dienen zich ervan bewust te zijn dat zij Gaza enkel via dezelfde weg kunnen verlaten. Zij kunnen Gaza niet uit langs Erez.

Israël handhaaft een maritieme blokkade van Gaza. De Israëlische marine ontzegt elk vaartuig de toegang tot de territoriale wateren van Gaza.

Criminaliteit

Gewoon risico op kleine criminaliteit in de toeristische gebieden. Men dient de gebruikelijke voorzorgen te nemen.