Jordanië

kaart Jordanië

 

Laatste update

 

  Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

   

  Reizen naar Jordanië wordt sterk afgeraden.

  Voorwaarden voor binnenkomst in het land:

  • Voor uw afreis moet u een formulier invullen, welke u kan vinden via de volgende link: https://www.visitjordan.gov.jo. Na het invullen van dit formulier zal u een QR-code ontvangen.
  • Voorleggen van een negatieve PCR-test uitgevoerd maximaal 72 uur voor vertrek.
  • Bij aankomst in de luchthaven dient u een tweede PCR-test af te leggen. De betaling voor deze test (28 JOD) gebeurt online na het invullen van het formulier via de website van ‘Visit Jordan’ (zie hierboven).
  • De PCR-testen zijn niet vereist voor kinderen jonger dan 5 jaar.
  • De volgende gezondheidsverklaring moet u afdrukken en invullen: https://www.carc.jo/images/COVID19/Declaration-Form.pdf.
  • Indien u de Jordaanse nationaliteit niet bezit, dient u een geldige medische verzekering voor te leggen.

  Tijdens de check-in op de luchthaven voor vertrek naar Jordanië dient u de QR-code, de negatieve PCR-test, de gezondheidsverklaring en, indien van toepassing, een bewijs van vaccinatie en/of een geldige medische verzekering voor te leggen.

  U wordt via de telefoon verwittigd van het resultaat van uw test bij aankomst. Indien het resultaat positief is, bent u verplicht een thuisquarantaine aan te houden van 7 dagen, waarna u een nieuwe PCR-test moet ondergaan op eigen kosten.

  OP HET AFLEGGEN VAN VALSE VERKLARINGEN OF VOORLEGGEN VAN VALSE TESTEN STAAT EEN BOETE VAN 10.000 JOD (ONGEVEER 12.460 EUR).

  Bij binnenkomst van de Gouden Driehoek (Aqaba, Petra, Wadi Rum) is een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur of een geldig vaccinatiebewijs vereist voor iedereen ouder dan 6 jaar.

   

  Sinds de economische hervormingen van januari 2018 bestaat in Jordanië een algemeen risico op sociale onrust en betogingen. Sinds eind mei vinden op regelmatige basis betogingen plaats in alle grote steden van Jordanië. Deze betogingen starten 's avonds na het einde van het vasten. Samenscholingen of betogingen dienen vermelden te worden, vooral op vrijdag na het gebed. De Jordaanse veiligheidsdiensten zijn prominent aanwezig. Hun richtlijnen dienen strikt opgevolgd te worden.

  Reizen in de omgeving van de Syrisch-Jordaanse en Iraaks-Jordaanse grensstreken wordt ten stelligste afgeraden, met uitzondering van de toeristische site Umm Qais in het noorden.

  Voor elke reis naar Jordanië kunt u zich registreren op https://travellersonline.diplomatie.be.

   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Algemene veiligheid

  Jaarlijks gaan heel wat Belgen op reis naar Jordanië. Doorgaans levert reizen in dit land geen problemen op.

  Er is in het algemeen heel weinig criminaliteit en amper ten aanzien van buitenlanders. De veiligheidsdiensten zijn overal in het land aanwezig. Er bestaat bovendien ook een bijzondere politie-eenheid voor de toeristische trekpleisters. Reizigers dienen de richtlijnen van de lokale veiligheidsdiensten strikt op te volgen.

  Door de recente economische hervormingen van januari 2018 vinden in het hele land betogingen plaats. Hoewel deze betogingen meestal vreedszaam  verlopen, is occasioneel geweld niet uit te sluiten. Het is aangeraden wordt weg te blijven van grote samenscholingen en/of deel te nemen aan manifestaties, en dit vooral na het vrijdaggebed. 

  Grensovergangen naar buurlanden zijn soms onverwacht gesloten. Door de woelige situatie in Syrië en Irak zijn de grensovergangen afgeraden. Ook bezoeken aan de Syrische en Iraakse grenzen zelf worden ten stelligste afgeraden.

  Verhoogde waakzaamheid is geboden in de omgeving van de stad Ma'an wegens de historiek van burgerlijke onrust in de stad. Verhoogde waakzaamheid is geboden in de omgeving van de steden Ramtha, Mafraq en Irbid, waar de aanwezigheid van grote groepen vluchtelingen en de nabijheid van het conflict de spanning kunnen doen oplopen. Vluchtelingenkampen dienen slechts om professionele redenen te worden bezocht.

  Alle reizen naar Irak en naar Syrië worden afgeraden. De Belgen die zich nog in Syrië bevinden worden met aandrang verzocht het land te verlaten.