Jordanië

kaart Jordanië

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

COVID

INFO: Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

Voorwaarden voor binnenkomst in het land:

  • Voor uw afreis moet u de volgende verklaring afdrukken en invullen https://www.carc.jo/images/COVID19/Declaration-Form.pdf en ze vervolgens voorleggen bij check-in.
  • Afleggen van een negatieve covid-test maximaal 72 voor vertrek (niet vereist voor kinderen onder de vijf jaar);
  • Afleggen van een tweede covid-test bij aankomst in de luchthaven. De betaling voor deze test (28 JOD), gebeurt on-line voor het vertrek via https://registration.questlabjo.com. Na de betaling, ontvangt u een QR-code die u dient voor te leggen bij de check-in.
  • U dient verplicht de contact-tracing app ‘Aman’ te downloaden voor de hele periode van uw verblijf;
  • Indien u de Jordaanse nationaliteit niet bezit, dient u een geldige medische verzekering voor te leggen.
  • OP HET AFLEGGEN VAN VALSE VERKLARINGEN OF VOORLEGGEN VAN VALSE TESTEN STAAT EEN BOETE VAN 10 000 JOD. (ONGEVEER 12 200 EUR)

U wordt via de telefoon verwittigd van het resultaat van uw test bij aankomst.; Indien het resultaat positief is, wordt u overgebracht naar een referentieziekenhuis voor een behandeling op uw kosten;

Op vrijdag is een uitgangsverbod van kracht waarbij het verlaten van de woonst niet toegelaten is. Tijdens de week geldt een uitgangsverbod tussen 22u00 en 6u00.

 

Sinds de economische hervormingen van januari 2018 bestaat in Jordanië een algemeen risico op sociale onrust en betogingen. Sinds eind mei vinden op regelmatige basis betogingen plaats in alle grote steden van Jordanië. Deze betogingen starten 's avonds na het einde van het vasten. Samenscholingen of betogingen dienen vermelden te worden, vooral op vrijdag na het gebed. De Jordaanse veiligheidsdiensten zijn prominent aanwezig. Hun richtlijnen dienen strikt opgevolgd te worden.

Reizen in de omgeving van de Syrisch-Jordaanse en Iraaks-Jordaanse grensstreken wordt ten stelligste afgeraden, met uitzondering van de toeristische site Umm Qais in het noorden.

Voor elke reis naar Jordanië kunt u zich registreren op https://travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Jaarlijks gaan heel wat Belgen op reis naar Jordanië. Doorgaans levert reizen in dit land geen problemen op.

Er is in het algemeen heel weinig criminaliteit en amper ten aanzien van buitenlanders. De veiligheidsdiensten zijn overal in het land aanwezig. Er bestaat bovendien ook een bijzondere politie-eenheid voor de toeristische trekpleisters. Reizigers dienen de richtlijnen van de lokale veiligheidsdiensten strikt op te volgen.

Door de recente economische hervormingen van januari 2018 vinden in het hele land betogingen plaats. Hoewel deze betogingen meestal vreedszaam  verlopen, is occasioneel geweld niet uit te sluiten. Het is aangeraden wordt weg te blijven van grote samenscholingen en/of deel te nemen aan manifestaties, en dit vooral na het vrijdaggebed. 

Grensovergangen naar buurlanden zijn soms onverwacht gesloten. Door de woelige situatie in Syrië en Irak zijn de grensovergangen afgeraden. Ook bezoeken aan de Syrische en Iraakse grenzen zelf worden ten stelligste afgeraden.

Verhoogde waakzaamheid is geboden in de omgeving van de stad Ma'an wegens de historiek van burgerlijke onrust in de stad. Verhoogde waakzaamheid is geboden in de omgeving van de steden Ramtha, Mafraq en Irbid, waar de aanwezigheid van grote groepen vluchtelingen en de nabijheid van het conflict de spanning kunnen doen oplopen. Vluchtelingenkampen dienen slechts om professionele redenen te worden bezocht.

Alle reizen naar Irak en naar Syrië worden afgeraden. De Belgen die zich nog in Syrië bevinden worden met aandrang verzocht het land te verlaten.