Jordanië

kaart Jordanië

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Indien men toch terugkeert of een essentiële verplaatsing maakt uit die gebieden, dient men een quarantaine in België na te leven en een test te ondergaan. Meer informatie hierover vindt u op www.info-coronavirus.be.

Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

Indien u momenteel in een gebied bent waarvoor bovenstaand Ministerieel Besluit van toepassing is, of als u een essentiële reis maakt naar dit gebied, dan is het aangeraden om onderstaande adviezen over de gehele veiligheidsproblematiek in dit gebied erop na te lezen.

 

RIZIV-INFO: Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

 

Ondanks de aangekondigde opening van de luchthaven voor commerciële vluchten voor 5 augustus, hebben de Jordaanse autoriteiten beslist deze opening uit te stellen tot nader order. Eens de luchthaven weer open gaat, blijft onderstaand systeem gelden. Volgende maatschappijen bieden in tussentijd onrechtstreekse repatriatievluchten uit Jordanië aan: Qatar Airways, Royal Jordanian, Turkish Airlines. Voor het boeken van een dergelijke vlucht, gelieve de vliegmaatschappij in kwestie te contacteren.

Sinds eind juli, werkt Jordanië met een systeem van kleurcodes waarbij landen ingedeeld worden in groen, oranje of rood. De kleur waarin een land valt heeft belangrijke gevolgen voor het gemak waarmee u naar Jordanië kan reizen en de maatregelen waaraan u onderworpen zal worden. Dit systeem van kleurcodes is onderhevig aan een tweewekelijkse evaluatie en de kleurcode van een land kan dus snel veranderen.

Groene landen: Oostenrijk, Canada, China, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Georgië, IJsland, Ierland, Italië, Letland,  Litouwen, Maleisië, Malta, Monaco, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Zwitserland, Taiwan en Thailand.

Oranje en rood: alle andere landen (inclusief België)

Enkel rechtstreekse vluchten vanuit de volgende 11 landen zullen worden toegestaan: Oostenrijk, Canada, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Italië,  Litouwen, Maleisië, Malta, Zwitserland en Thailand.

Reizen naar Jordanië via een transit in deze landen is niet mogelijk. Reizigers dienen te bewijzen dat zij minimaal 14 dagen hebben verbleven in het land van vertrek (de hierboven vermeldde 11 landen met directe vluchten). Reizigers uit een oranje of rood land (inclusief België) moeten dus minimaal 14 dagen in een land verblijven met groene status alvorens verder te reizen naar Jordanië.

Voor uw vertrek:

U dient de volgende maatregelen te nemen voor uw vertrek:

 • Afleggen van een negatieve Covid-19-test (PCR) in de 72u voor vertrek. U dient het resultaat van deze test voor te leggen bij de incheckbalie.
 • 24u voor uw afreis moet u een onlineverklaring invullen op www.visitjordan.jo (website momenteel nog niet actief). U ontvangt vervolgens een automatisch gegenereerde QR-code, die u moet kunnen voorleggen.
 • U dient op voorhand elektronisch te betalen voor een nieuwe covid-19-test die u dient af te leggen bij aankomst (40 JOD, ongeveer 50 EUR). U moet in het bezit zijn van het bewijs van deze betaling.
 • U dient verplicht de contact-tracing app ‘Aman’ te downloaden voor de hele periode van uw veblijf.
 • U dient in bezit te zijn van het bewijs van het doel van uw bezoek alsook het bewijs van uw verblijf van 14 dagen in een groen land.

Bij aankomst

 • Iedereen ouder dan vijf jaar dient een Covid-19-test (PCR) af te laten nemen bij aankomst. Een temperatuur-check wordt eveneens gedaan.
 • U dient op de luchthaven te blijven tot de resultaten van de test bekend zijn (2,5u). De resultaten worden u meegedeeld via een bericht op de telefoon.
 • Indien u de Jordaanse nationaliteit niet bezit, dient u  een geldige medische verzekering voor te leggen.

Na aankomst

 • Verplichting om enige symptomen te melden.
 • Willekeurige controles en beleefdheidstelefoontjes.

Quarantaine-verplichtingen

 • Komende uit een groen land: geen
 • Komende uit een oranje of rood land: Nog te bepalen.

 

OP HET AFLEGGEN VAN VALSE VERKLARINGEN OF VOORLEGGEN VAN VALSE TESTEN ASLOOK HET NIET-VERBLIJVEN VAN 14 DAGEN IN EEN LAND MET GROENE STATUS STAAT EEN BOETE VAN 10 000 JOD. (ONGEVEER 12 200 EUR)

 

Sinds de economische hervormingen van januari 2018 bestaat in Jordanië een algemeen risico op sociale onrust en betogingen. Sinds eind mei vinden op regelmatige basis betogingen plaats in alle grote steden van Jordanië. Deze betogingen starten 's avonds na het einde van het vasten. Samenscholingen of betogingen dienen vermelden te worden, vooral op vrijdag na het gebed. De Jordaanse veiligheidsdiensten zijn prominent aanwezig. Hun richtlijnen dienen strikt opgevolgd te worden.

Reizen in de omgeving van de Syrisch-Jordaanse en Iraaks-Jordaanse grensstreken wordt ten stelligste afgeraden, met uitzondering van de toeristische site Umm Qais in het noorden.

Voor elke reis naar Jordanië kunt u zich registreren op https://travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Jaarlijks gaan heel wat Belgen op reis naar Jordanië. Doorgaans levert reizen in dit land geen problemen op.

Er is in het algemeen heel weinig criminaliteit en amper ten aanzien van buitenlanders. De veiligheidsdiensten zijn overal in het land aanwezig. Er bestaat bovendien ook een bijzondere politie-eenheid voor de toeristische trekpleisters. Reizigers dienen de richtlijnen van de lokale veiligheidsdiensten strikt op te volgen.

Door de recente economische hervormingen van januari 2018 vinden in het hele land betogingen plaats. Hoewel deze betogingen meestal vreedszaam  verlopen, is occasioneel geweld niet uit te sluiten. Het is aangeraden wordt weg te blijven van grote samenscholingen en/of deel te nemen aan manifestaties, en dit vooral na het vrijdaggebed. 

Grensovergangen naar buurlanden zijn soms onverwacht gesloten. Door de woelige situatie in Syrië en Irak zijn de grensovergangen afgeraden. Ook bezoeken aan de Syrische en Iraakse grenzen zelf worden ten stelligste afgeraden.

Verhoogde waakzaamheid is geboden in de omgeving van de stad Ma'an wegens de historiek van burgerlijke onrust in de stad. Verhoogde waakzaamheid is geboden in de omgeving van de steden Ramtha, Mafraq en Irbid, waar de aanwezigheid van grote groepen vluchtelingen en de nabijheid van het conflict de spanning kunnen doen oplopen. Vluchtelingenkampen dienen slechts om professionele redenen te worden bezocht.

Alle reizen naar Irak en naar Syrië worden afgeraden. De Belgen die zich nog in Syrië bevinden worden met aandrang verzocht het land te verlaten.