Jordanië

kaart Jordanië

 

Laatste update

Coronavirus:

Vanaf 18 maart, wordt er een volledige quarantaine opgelegd door de Jordaanse overheid :

  • Alle officiële departementen zullen gesloten worden met uitzondering van de kritieke sectoren die gedefinieerd zullen worden door de Prime Minister (PM)
  • Alle privé bedrijven zullen gesloten worden met uitzondering van de noodzakelijk gedefinieerde door de PM
  • De medische interventies worden beperkt tot spoedgevallen en operaties
  • Iedereen  moet thuis blijven met uitzondering van spoedgevallen
  • Bijeenkomsten van meer dan 10 personen worden verboden
  • Reisverbod binnen Jordanië wordt opgelegd
  • Apotheken, winkels, bakkers, water- en elektriciteits- leveranciers en benzinestations blijven open
  • “quarantaine kampen” worden opgericht bij lands-en zeegrenzen. Jordaniërs in het buitenland worden verzocht daar te blijven.

Ter herinnering, vanaf 17 maart, werden alle vluchten van en naar Jordanië geannuleerd, en dit voor onbepaalde duur. Alle zee- en landgrenzen werden eveneens gesloten.

Jordanië heeft een belangrijk antaal COVID-gevallen bevestigd. Voor meer informatie, wordt er een medische consultatiedienst ter beschikking gesteld op het gratis nummer 111 (‘Ask about Corona’). Belgen in Jordanië die vrezen besmet te zijn met het virus kunnen eveneens contact opnemen met de hotline van de overheid op het nummer +962 77 8410186 of zich aandienen bij het Prince Hamzah-ziekenhuis (Fakhr Ad Din Ar Razi 12, Amman - tel. +962 (06) 505 3826).

Voor meer informatie over deze epidemie worden Belgische burgers die in Jordanië wonen of naar Jordanië reizen, aangeraden om de website van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te raadplegen, waarop landspecifieke informatie verschaft wordt alsook reisadviezen en beschermingsmaatregelen.

De FOD Volksgezondheid heeft een site gewijd aan het coronavirus online gezet: www.info-coronavirus.be/nl.

 
Naar aanleiding van de recente ontwikkelingen in het Midden-Oosten is er een verhoogd niveau van spanningen in de regio. De Ambassade volgt deze ontwikkelingen nauw op. Belgen in Jordanië doen er goed aan om zich op de hoogte te houden van de laatste stand van zaken. Blijf alert en volg steeds de instructies op van de lokale autoriteiten. Aan Belgische toeristen raden we zoals steeds aan om zich te registreren op www.travellersonline.diplomatie.be.

Sinds de economische hervormingen van januari 2018 bestaat in Jordanië een algemeen risico op sociale onrust en betogingen. Sinds eind mei vinden op regelmatige basis betogingen plaats in alle grote steden van Jordanië. Deze betogingen starten 's avonds na thet einde van het vasten. Samenscholingen of betogingen dienen vermelden te worden, vooral op vrijdag na het gebed. De Jordaanse veiligheidsdiensten zijn prominent aanwezig. De richtlijnen van de Jordaanse veiligsheidsdiensten dienen strikt opgevolgd te worden.

Reizigers wordt gevraagd kennis te nemen van het bericht gepubliceerd op de homepage (http://diplomatie.belgium.be/nl/).

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

Reizen in de omgeving van de Syrisch-Jordaanse en Iraaks-Jordaanse grensstreken wordt ten stelligste afgeraden, met uitzondering van de toeristische site Umm Qais in het noorden.

Gezien de gebeurtenissen in Syrië en Irak volgt de Belgische overheid de situatie in de buurlanden op de voet. In het licht van de verdere ontwikkelingen wordt aan Belgische expats en reizigers in de regio aangeraden dit advies regelmatig te raadplegen.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Jaarlijks gaan heel wat Belgen op reis naar Jordanië. Doorgaans levert reizen in dit land geen problemen op.

Er is in het algemeen heel weinig criminaliteit en amper ten aanzien van buitenlanders. De veiligheidsdiensten zijn overal in het land aanwezig. Er bestaat bovendien ook een bijzondere politie-eenheid voor de toeristische trekpleisters. Reizigers dienen de richtlijnen van de lokale veiligheidsdiensten strikt op te volgen.

Door de recente economische hervormingen van januari 2018 vinden in het hele land betogingen plaats. Hoewel deze betogingen meestal vreedszaam  verlopen, is occasioneel geweld niet uit te sluiten. Het is aangeraden wordt weg te blijven van grote samenscholingen en/of deel te nemen aan manifestaties, en dit vooral na het vrijdaggebed. 

Grensovergangen naar buurlanden zijn soms onverwacht gesloten. Door de woelige situatie in Syrië en Irak zijn de grensovergangen afgeraden. Ook bezoeken aan de Syrische en Iraakse grenzen zelf worden ten stelligste afgeraden.

Verhoogde waakzaamheid is geboden in de omgeving van de stad Ma'an wegens de historiek van burgerlijke onrust in de stad. Verhoogde waakzaamheid is geboden in de omgeving van de steden Ramtha, Mafraq en Irbid, waar de aanwezigheid van grote groepen vluchtelingen en de nabijheid van het conflict de spanning kunnen doen oplopen. Vluchtelingenkampen dienen slechts om professionele redenen te worden bezocht.

Alle reizen naar Irak en naar Syrië worden afgeraden. De Belgen die zich nog in Syrië bevinden worden met aandrang verzocht het land te verlaten.