Documenten
Alle vereiste reisdocumenten zijn onder de rubriek “reisdocumenten” van de website van de FOD Buitenlandse Zaken terug te vinden. Het internationale vaccinatiecertificaat moet kunnen worden overgelegd bij aankomst op het Kameroense grondgebied.
Betaalmiddelen
De lokale munt is de Centraal Afrikaanse Frank (CFA). Cash is de gebruikelijke betaalwijze. Deze munt is in theorie omwisselbaar omdat hij gelinkt is aan de euro. Toch is het in de praktijk beter ter plaatse FCFA om te wisselen. Wie de wisselkoers wil kennen en wil weten of het mogelijk is FCFA in België te verkrijgen, kan inlichtingen inwinnen bij de bank of de wisselagent. Het is mogelijk om met een creditcard in hotels en grote winkels te betalen. In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (+32 70 344 344).
Reisverzekering
U dient zich ervan te vergewissen dat de verzekering van uw ziekenfonds de risico's die verband houden met uw bestemming en manier van reizen in voldoende mate dekt. U mag niet uit het oog verliezen dat deze verzekering na een verblijf van 3 maanden verstrijkt. Een aangepaste reisverzekering met omniumdekking is een absolute vereiste (geneeskundige verzorging en repatriëring, zo nodig, rechtsbijstand).
GSM en communicatiefaciliteiten
De operatoren Orange, MTN, Camtel en Nexttel opereren in Kameroen. Het is zaak zich vóór zijn vertrek ervan te vergewissen dat de GSM-provider de roaming voor het buitenland in werking heeft gesteld, zeker voor Afrika. Voor gesprekken uitgaande van Belgische nummers, worden zeer hoge tarieven aangerekend. Het is vrij eenvoudig zich ter plaatse een SIM kaart aan te schaffen om vanuit Kameroen tegen een lager tarief naar België te bellen. Reizigers die zich naar afgelegen regio's wensen te begeven, kunnen desgewenst in België een satelliettelefoon aankopen. De tarieven liggen echter hoog.
Consulaire bijstand
In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in Kameroen, kunnen Belgische onderdanen hulp vragen aan de ambassade van België in Yaounde. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de ter zake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen. Het noodnummer van de Ambassade van België in Yaounde is +237 696 94 22 01.
Het is eveneens aangewezen dat de reiziger zijn reis registreert via https://travellersonline.diplomatie.be(link is external).
Nuttige telefoonnummers
Het is ten zeerste aangeraden om steeds een mobiele telefoon met noodnummers binnen handbereik te hebben:
- Police Secours : 17 (of 117 van een gsm) in de steden Yaounde, Douala en Garoua
- Gendarmerie : 13 (of 113 van een gsm) in de regio's Centre, Littoral Ouest en Nord-Ouest
- Veiligheid in Douala : +237 633 43 65 72
Ambassade van België in Yaounde :
Rue 1792, Quartier Bastos, Yaoundé
tel :
+237.222 21.51.91
+237 222 21 17 68
Noodnummer : +237 696 94 22 01
Email : yaounde@diplobel.fed.be
Site Web : https://cameroon.diplomatie.belgium.be