Kazachstan

kaart Kazachstan

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19
 

  • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
  • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
  • Registreer uw reis via TravellersOnline.
  • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

COVID

Reizen naar Kazachstan wordt ten zeerste afgeraden. 

INFO: Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

 

De overheid van Kazachstan past de maatregelen tegen corona regelmatig aan; dit blijft moeilijk te voorspellen. Noteer dat Belgen niet, tenzij voor een beperkt aantal gevallen, naar Kazachstan mogen reizen. Visumvrij reizen naar Kazachstan is tijdelijk opgeschort. Toerisme is vooralsnog niet toegelaten. Raadpleeg hiervoor ook de ambassade van Kazachstan in Brussel.  
 
De Europese vluchten van en naar de hoofdstad Nur-Sultan zijn tot drie wekelijkse vluchten beperkt met Air Astana. De andere maatschappijen blijven onvoorspelbaar. 
Andere transportmiddelen werken in Nur-Sultan behalve de zondag. Publieke ruimtes, met uitzondering van ontspanningscentra (cinemas, karaoke, nightclubs…) zijn  opnieuw toegankelijk mits beperkingen zoals desinfectie, maskers, sociale afstand in ruimtes die  open zijn (30 personen in restaurants). In het weekend zijn in de hoofdstad enkel voedingswinkels en apotheken open. Scholen, theaters, kerken en moskeeën zijn slechts beperkt open. Parken zijn slechts
toegankelijk voor 3 personen samen en gezinnen. Geen massa-events. Almaty ondergaat soortgelijke regels. Kazachstan verlengde alle visa en werkvergunningen voor buitenlandse burgers die al in Kazachstan waren tot 5 juni 2021 om tot dan problemen met visaoverschrijding bij vertrek als gevolg van de corona-pandemie te voorkomen. Ook de verblijfsduur van Belgen die binnenkwamen onder de visumvrije regeling, werd verlengd met een overeenkomstige periode.  Belgen in overstay moeten zich naar een politiekantoor begeven om hun situatie te regulariseren (boete en/of mogelijke gevangenisstraf). Daarentegen kunnen expats met een verblijfsvergunning de grens niet meer dan eens om de 90 dagen overschrijden.
 
Alle inkomende reizigers dienen voortaan een coronatest voor te leggen die maximaal 72 uur oud mag zijn
voor aankomst. Ze worden ook aan een vragenlijst en aan thermometrie onderworpen. Reizigers die deze test niet kunnen voorleggen worden onverbiddelijk teruggestuurd door de vliegtuigmaatschappij, die zware boetes moet betalen ingeval van niet naleving van deze regel. In dat geval zal de binnenkomende persoon aan een quarantaine tot een week voor PCR onderzoek onderworpen worden.

Voor diplomaten, officiële delegaties, vliegtuig- en treinbemanningen en vrachtvervoerders worden voortaan gelijksoortige regels uitgewerkt: contacteer de ambassade rechtstreeks. Volg de instructies van de lokale autoriteiten op.
 
Ook indien u symptomen vertoont, vragen wij u binnen te blijven en een dokter te bellen. Begeef u niet naar een publieke ruimte zoals een dokterspraktijk of ziekenhuis, en vermeld nog tijdens uw telefoongesprek de symptomen die u vertoont. Hou bij de planning van uw reizen ook rekening met ons algemene advies met betrekking tot de gezondheidszorg in Kazachstan, waaronder de nood aan een reisverzekering die repatriëring dekt en het feit dat de lokale gezondheidszorg niet op Westers niveau is. Wij raden u aan basismedicijnen mee te brengen en alle medicijnen die u regelmatig nodig heeft.

Visumvrijstelling

De Regering van Kazachstan heeft tot 1 mei 2021 de visumvrijstelling van 30 dagen waarvan Belgen en andere onderdanen van de Europese Unie genoten opgeschort. Dienvolgens vanaf het ogenblik dat het reisverbod tot het grondgebied zal worden opgeheven zal u een visum bij de ambassade van Kazachstan moeten aanvragen.

Vanaf 1 mei 2021 en behoudens wijziging tegen dan zal U opnieuw vrijgesteld zijn van de visumverplichting als uw verblijf niet langer duurt dan 30 dagen en uw paspoort nog minimum zes maanden geldig is. In alle andere gevallen is een visum nodig. U kunt dit vragen bij de Ambassade van Kazachstan in Brussel. Neem contact op met de Belgische ambassade indien u een overstay riskeert omwille van Corona.

De persoon die u uitnodigt of het hotel waarin u verblijft, zijn verplicht uw aanwezigheid te melden bij de immigratiepolitie binnen de drie werkdagen na uw aankomst (dit kan via internet). Dit moet elke keer opnieuw gebeuren indien u van locatie wisselt. Indien u noch uitgenodigd bent, noch in een hotel verblijft, raden wij u aan zelf naar de immigratiepolitie te gaan.

De verblijven van maximaal 30 dagen per keer mogen in totaal de duur van 90 dagen niet overschrijden per periode van zes maanden.

Als u beslist langer dan dertig dagen in Kazachstan te blijven, moet u naar de politie gaan, samen met de persoon die u uitnodigt.

 

 

 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Reizigers in Kazakhstan hebben meestal geen bijzondere moeilijkheden. Natuurlijk bent u best voorzichtig.

 
Criminaliteit 

In de steden komt kleine criminaliteit voor: denk aan zakkenrollers, auto-inbraken of berovingen. Over het algemeen is het veilig ‘s nachts alleen op straat te wandelen of te rijden, zeker in centra van grote steden. De meeste overvallen op buitenlanders gebeuren in de buurt van bars of nachtclubs. Sommige van deze overvallen gebeurden met geweld, zeker in Almaty. Als u een nachtclub verlaat, bestelt u dus best eerst een taxi en wacht u binnen.