Kazachstan

kaart Kazachstan

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

COVID

De overheid van Kazachstan past de maatregelen tegen corona regelmatig aan; dit blijft moeilijk te voorspellen. Men stelt evenwel een hername van de epidemie vast te wijten aan de “Indische” variant. De vaccinatiegraad (met lokale vaccins zoals Spoetnik V) blijft ruim onder de Belgische. Nieuwe quarantainemaatregelen kunnen niet uitgesloten worden. Noteer dat Belgen niet, tenzij voor een beperkt aantal gevallen, naar Kazachstan mogen reizen. Visumvrij reizen naar Kazachstan is tijdelijk opgeschort tot 31 december 2021. Toerisme is vooralsnog niet toegelaten. Raadpleeg hiervoor ook de Ambassade van Kazachstan in Brussel.  
 
De vluchten tussen Europa (Frankfurt) en de hoofdstad Nur-Sultan zijn tot 9 wekelijkse vluchten beperkt met Air Astana. De andere maatschappijen blijven onvoorspelbaar. 

 

Kazachstan verlengde alle visa en werkvergunningen voor buitenlandse burgers die al in Kazachstan waren tot 5 juni 2021 om tot dan problemen met visaoverschrijding bij vertrek als gevolg van de corona-pandemie te voorkomen. Ook de verblijfsduur van Belgen die binnenkwamen onder de visumvrije regeling, werd verlengd met een overeenkomstige periode. Vanaf  5 juni 2021, moeten Belgen in overstay zich naar een politiekantoor begeven om hun situatie te regulariseren (boete en/of mogelijke gevangenisstraf). Expats met een verblijfsvergunning kunnen de grens niet meer dan eens om de 30 dagen overschrijden.
 
Verplichte PCR-test en mogelijke quarantaine

Met uitzondering van begeleide kinderen jonger dan 5 jaar, dienen alle inkomende reizigers voortaan een PCR-test voor te leggen die maximaal 72 uur oud mag zijn voor aankomst. De resultaten van deze test moeten in het Kazachs, Russisch of Engels zijn. Inkomende reizigers worden ook aan een vragenlijst en aan thermometrie onderworpen. Reizigers die deze test niet kunnen voorleggen worden teruggestuurd. Ook kan de binnenkomende persoon aan een gedwongen quarantaine tot 3 dagen voor PCR onderzoek onderworpen worden.

 

Inkomende reizigers die India hebben bezocht tijdens de 14 dagen vóór hun aankomst in Kazachstan worden verplicht zich te houden aan een 14-dagen thuisquarantaine, ongeacht de aanwezigheid van een negatieve PCR-test en/of volledige vaccinatie tegen Covid-19.

Voor diplomaten, officiële delegaties, vliegtuig- en treinbemanningen en vrachtvervoerders worden voortaan gelijksoortige regels uitgewerkt: contacteer de ambassade van Kazachstan rechtstreeks. Volg de instructies van de lokale autoriteiten op.
 
Ook indien u symptomen vertoont, vragen wij u binnen te blijven en een dokter te bellen. Begeef u niet naar een publieke ruimte zoals een dokterspraktijk of ziekenhuis, en vermeld nog tijdens uw telefoongesprek de symptomen die u vertoont. Hou bij de planning van uw reizen ook rekening met ons algemene advies met betrekking tot de gezondheidszorg in Kazachstan, waaronder de nood aan een reisverzekering die repatriëring dekt en het feit dat de lokale gezondheidszorg niet op Westers niveau is. Wij raden u aan basismedicijnen mee te brengen en alle medicijnen die u regelmatig nodig heeft.

Visumvrijstelling

De Regering van Kazachstan heeft tot 31 december 2021 de visumvrijstelling van 30 dagen waarvan Belgen en andere onderdanen van de Europese Unie genoten opgeschort. Dienvolgens vanaf het ogenblik dat het reisverbod tot het grondgebied zal worden opgeheven zal u een visum bij de Ambassade van Kazachstan moeten aanvragen.

Vanaf 1 januari 2022 en behoudens wijziging tegen dan zal U opnieuw vrijgesteld zijn van de visumverplichting als uw verblijf niet langer duurt dan 30 dagen en uw paspoort nog minimum zes maanden geldig is. In alle andere gevallen is een visum nodig. U kunt dit vragen bij de Ambassade van Kazachstan in Brussel. Neem contact op met de Belgische Ambassade indien u een overstay riskeert omwille van Corona.

De persoon die u uitnodigt of het hotel waarin u verblijft, zijn verplicht uw aanwezigheid te melden bij de immigratiepolitie binnen de drie werkdagen na uw aankomst (dit kan via internet). Dit moet elke keer opnieuw gebeuren indien u van locatie wisselt. Indien u noch uitgenodigd bent, noch in een hotel verblijft, raden wij u aan zelf naar de immigratiepolitie te gaan.

De verblijven van maximaal 30 dagen per keer mogen in totaal de duur van 90 dagen niet overschrijden per periode van zes maanden.

Als u beslist langer dan dertig dagen in Kazachstan te blijven, moet u naar de politie gaan, samen met de persoon die u uitnodigt.

 

Visumvrijstelling

De Regering van Kazachstan heeft tot 31 december 2021 de visumvrijstelling van 30 dagen waarvan Belgen en andere onderdanen van de Europese Unie genoten opgeschort. Dienvolgens vanaf het ogenblik dat het reisverbod tot het grondgebied zal worden opgeheven zal u een visum bij de ambassade van Kazachstan moeten aanvragen.

Vanaf 1 januari 2022 en behoudens wijziging tegen dan zal U opnieuw vrijgesteld zijn van de visumverplichting als uw verblijf niet langer duurt dan 30 dagen en uw paspoort nog minimum zes maanden geldig is. In alle andere gevallen is een visum nodig. U kunt dit vragen bij de Ambassade van Kazachstan in Brussel. Neem contact op met de Belgische ambassade indien u een overstay riskeert omwille van Corona.

De persoon die u uitnodigt of het hotel waarin u verblijft, zijn verplicht uw aanwezigheid te melden bij de immigratiepolitie binnen de drie werkdagen na uw aankomst (dit kan via internet). Dit moet elke keer opnieuw gebeuren indien u van locatie wisselt. Indien u noch uitgenodigd bent, noch in een hotel verblijft, raden wij u aan zelf naar de immigratiepolitie te gaan.

De verblijven van maximaal 30 dagen per keer mogen in totaal de duur van 90 dagen niet overschrijden per periode van zes maanden.

Als u beslist langer dan dertig dagen in Kazachstan te blijven, moet u naar de politie gaan, samen met de persoon die u uitnodigt.

 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Reizigers in Kazakhstan hebben meestal geen bijzondere moeilijkheden. Natuurlijk bent u best voorzichtig.

 
Criminaliteit 

In de steden komt kleine criminaliteit voor: denk aan zakkenrollers, auto-inbraken of berovingen. Over het algemeen is het veilig ‘s nachts alleen op straat te wandelen of te rijden, zeker in centra van grote steden. De meeste overvallen op buitenlanders gebeuren in de buurt van bars of nachtclubs. Sommige van deze overvallen gebeurden met geweld, zeker in Almaty. Als u een nachtclub verlaat, bestelt u dus best eerst een taxi en wacht u binnen.