Kazachstan

kaart Kazachstan

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19
 

  • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
  • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
  • Registreer uw reis via TravellersOnline.
  • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

Reizen naar Kazachstan wordt ten zeerste afgeraden. 

De overheid van Kazachstan past de maatregelen tegen corona regelmatig aan; dit blijft moeilijk te voorspellen. Het aantal nieuwe gevallen daalt, hoewel een nieuwe hausse niet uit te sluiten is in de herfst. De maatregelen zijn voortaan versoepeld. Noteer dat Belgen niet, tenzij voor een beperkt aantal gevallen, naar Kazachstan mogen reizen. Visumvrij reizen naar Kazachstan is tijdelijk opgeschort. Toerisme is vooralsnog niet toegelaten. Raadpleeg hiervoor ook de ambassade van Kazachstan in Brussel.  
 
De Europese vluchten van en naar Kazachstan hernemen dagelijks met Air Astana.De andere maatschappijen blijvenonvoorspelbaar. 
Andere transportmiddelen werken opnieuw. Publieke ruimtes, met uitzondering van ontspanningscentra (cinemas, karaoke, nightclubs…) zijn  opnieuw toegankelijk mits beperkingen zoals desinfectie, maskers, sociale afstand in ruimtes die  open zijn (50 personen in restaurants). 
Kazachstan verlengde alle visa en werkvergunningen voor buitenlandse burgers die in Kazachstan waren tot 1 november 2020 om tot dan problemen met visaoverschrijding als gevolg van de corona-pandemie te voorkomen. Ook de verblijfsduur van Belgen die binnenkwamen onder de visumvrije regeling, werd verlengd met een overeenkomstige periode.  Belgen in overstay moeten zich naar een politiekantoor begeven om hun situatie te regulariseren (boete en/of mogelijke gevangenisstraf)..
 
Inkomende reizigers worden aan een vragenlijst en aan thermometrie onderworpen. Behoudens bepaalde landen met dewelke het luchtverkeer werd hersteld worden ze in geval van onregelmatige vluchten op het coronavirus getest (twee dagen wachttijd in afzondering en medische quarantaine in geval van positieve test). Reizigers worden niet getest als ze het bewijs voorleggen van een negatieve coronatest die maximaal vijf dagen oud is. Ook hen wordt aangeraden zich een week te isoleren. Wie besmetting veroorzaakt door roekeloos gedrag, riskeert administratieve vervolging.
 
Voor diplomaten, officiële delegaties, vliegtuig- en treinbemanningen en vrachtvervoerders worden voortaan gelijksoortige regels uitgewerkt: contacteer de ambassade rechtstreeks. Volg de instructies van de lokale autoriteiten op.
 
Ook indien u symptomen vertoont, vragen wij u binnen te blijven en een dokter te bellen. Begeef u niet naar een publieke ruimte zoals een dokterspraktijk of ziekenhuis, en vermeld nog tijdens uw telefoongesprek de symptomen die u vertoont. Hou bij de planning van uw reizen ook rekening met ons algemene advies met betrekking tot de gezondheidszorg in Kazachstan, waaronder de nood aan een reisverzekering die repatriëring dekt en het feit dat de lokale gezondheidszorg niet op Westers niveau is. Wij raden u aan basismedicijnen mee te brengen en alle medicijnen die u regelmatig nodig heeft.

 

Visumvrijstelling

De Regering van Kazachstan heeft op 17 april 2020 en tot 1 november 2020 de visumvrijstelling van 30 dagen waarvan Belgen en andere onderdanen van de Europese Unie genoten opgeschort. Dienvolgens vanaf het ogenblik dat het reisverbod tot het grondgebied zal worden opgeheven zal u een visum bij de ambassade van Kazachstan moeten aanvragen.

Vanaf 1 november en behoudens wijziging tegen dan zal U opnieuw vrijgesteld zijn van de visumverplichting als uw verblijf niet langer duurt dan 30 dagen en uw paspoort nog minimum zes maanden geldig is. In alle andere gevallen is een visum nodig. U kunt dit vragen bij de Ambassade van Kazachstan in Brussel. Neem contact op met de Belgische ambassade indien u een overstay riskeert omwille van Corona.

De persoon die u uitnodigt of het hotel waarin u verblijft, zijn verplicht uw aanwezigheid te melden bij de immigratiepolitie binnen de drie werkdagen na uw aankomst (dit kan via internet). Dit moet elke keer opnieuw gebeuren indien u van locatie wisselt. Indien u noch uitgenodigd bent, noch in een hotel verblijft, raden wij u aan zelf naar de immigratiepolitie te gaan.

De verblijven van maximaal 30 dagen per keer mogen in totaal de duur van 90 dagen niet overschrijden per periode van zes maanden.

Als u beslist langer dan dertig dagen in Kazachstan te blijven, moet u naar de politie gaan, samen met de persoon die u uitnodigt.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Reizigers in Kazakhstan hebben meestal geen bijzondere moeilijkheden. Natuurlijk bent u best voorzichtig.

 
Criminaliteit 

In de steden komt kleine criminaliteit voor: denk aan zakkenrollers, auto-inbraken of berovingen. Over het algemeen is het veilig ‘s nachts alleen op straat te wandelen of te rijden, zeker in centra van grote steden. De meeste overvallen op buitenlanders gebeuren in de buurt van bars of nachtclubs. Sommige van deze overvallen gebeurden met geweld, zeker in Almaty. Als u een nachtclub verlaat, bestelt u dus best eerst een taxi en wacht u binnen.